Budapest, nyár, gyerekek 2023 – nyári szünet Budapesten

A nyári szünetre ingyenes programokat, városi kalandsétákat, koncerteket, színházi előadásokat, kertmozikat, új könyveket, múzeumokat és strandokat is ajánlunk nektek. Budapest, nyár, gyerekek 2023, vagyis a legjobb programok a nyári szünetre!

INGYENES PROGRAMOK

Nyár a szabadban! – Magyar Zene Háza, 2023. július 1-től augusztus 19., minden szombaton 10:30 (ingyenes)

Izgalmasabbnál izgalmasabb koncertekkel, előadásokkal, foglalkozásokkal várják szabadtéri színpadon az egész családot, júliusi és augusztusi szombatokon 10:30-tól! Nemcsak a legkülönbözőbb zenei műfajoknak szentelnek figyelmet – így a jazztől a magyar és afrikai népzenén keresztül a klasszikus zenéig – hanem olyan nagyszerű előadóknak is, akik kevésbé ismertek a nagyközönség előtt. A részletes programot itt éritek el.

Előadások a Margitszigeten minden szombaton és vasárnap 10:30 (ingyenes)

2023 nyarán is 2 helyszínen, árnyas fák alatt várnak benneteket ingyenes előadások többek között a Magyar Népmesei Színház, Majoros Ági, Danny Bain, az Aranyalma Páros és a Kacagó Bábszínház közreműködésével. A részletes programot itt éritek el.

Gyerekszínház a Városligeti nagyjátszótér mellett (ingyenes)

A Hahota Gyermekszínház – Szép Ernő Színház családi meseelőadásokkal várja a 3-10 éves korosztályt a Városligetben. A színes díszletek között zajló mesejátékokat könnyen érthető, verses formátumban adja elő a 3-4 fős társulat, s közben játékosan bevonják a résztvevő gyermekeket is a produkciókba. A részletes programot itt éritek el.
Emellett számos kisebb, kerületi programsorozat is vár benneteket: a XVIII. kerületben Kikapcspont, a VII. kerületben a Szabad a Játék a K11 szervezésében a Százház utcai parkban, XVI. kerületben a Szabad a tér az Erzsébetligeti Színházban, a Csokonai 15 szervezésében az Akció a játszótéren programsorozat, a Hunyadi téren az Eötvös10 szervezésében a Gyerekplacc.

Pénzmúzeum (ingyenes, regisztráció szükséges)

Már többször visszatértünk a Széll Kálmán téri Postapalotában található Pénzmúzeumba. Az ingyenes kiállításra viszont jó előre érdemes bejelentkezni, mert hamar elfogynak az időpontok. Érdemes 3 órát rászánni, és nagyobb gyerekekkel is kifejezetten izgalmas utazás a pénz világába az őskortól napjainkig, de már az óvodások is élvezték. Az időutazás során pedig rengeteg interaktív játék várja a felfedezőket (több nehézségi szint közül lehet választani, a legkönnyebbet az ovisok is meg tudják oldani). Részletek itt. A június 15-én megnyílt tetőteraszról és kávézóról itt írtunk bővebben.

Vasúttörténeti Park (havonta 1 napon ingyenes)

A Vasúttörténeti Parkba minden hónapban 1 hétvégi vagy munkaszüneti napon ingyenes a belépés. Az interaktív programok, a fordítókorong kivételével, ezen a napon is fizetősek. Ingyenes napok 2023-ban itt! Mindenképp nézzétek meg indulás előtt a weboldalon is a pontos információkat, ott is mindig hírt adnak az ingyenes napokról!

Ingyenesen letölthető füzetek városi barangoláshoz

A Deák17 Galéria ingyenesen letölthető titkos füzeteivel szuper programot szervezhetünk az iskolás korosztálynak: a Városi titkos füzet, a Városi Zöld Füzet, a Városi Sport Füzet, a Városi Dekor Füzet segítségével játékos formában fedezhetitek fel Budapestet. A legújabb kiadvány, a Városi Szoborfüzet 6 sétát tartalmaz és budapesti szobrokat mutat be. A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumának sétálólapjával nyomokat, jeleket, cégéreket kereshettek. Itt tudjátok letölteni.

JÁTSZÓTEREK

Az elmúlt időszak új vagy megújult játszótereit gyűjtöttük egy csokorba, de érdemes Játszótér rovatunk további ajánlói közül is válogatni és még nyáron is érkezünk újdonságokkal.

KIRÁNDULÁS AJÁNLÓK

Ezekben a régebbi, de aktualizált összeállításainkban kifejezetten budapesti kirándulásokat találtok a Budai hegységben és a pesti oldalon, illetve a XVII. kerületi Merzse-mocsárról és Hármashatár-hegyen lévő Guckler-sétányról, a Haragos sikló tanösvényről, a Mimó és Csipek tanösvényekrőlNagyfejű csajkó tanösvényrőlFekete István tanösvényről is írtunk. További ötleteket Kirándulás rovatunkban találtok.

KIÁLLÍTÁSOK ÉS MÚZEUMI PROGRAMOK

Nyári szünetelő a Magyar Nemzeti Galériában – júniustól augusztusig

Ezen a nyáron izgalmas programsorozattal készül a Magyar Nemzeti Galéria többféle korosztálynak. Lesz majd gasztrotúra, izgő-mozgó foglalkozás, illetve a színekkel is lehet majd játszani. Részletes program itt. Jegyár: gyerekeknek 1000 Ft, felnőtteknek 2100 Ft.

Múzeumi hűsölő a Szépművészeti Múzeumban

Júliustól csütörtökönként a Szépművészeti Múzeum interaktív tárlatvezetéseire várják a családokat, ahol a szülők és gyermekek, kreatív feladatokat megoldva, közös felismerések és rácsodálkozások révén kerülnek közelebb a régmúlt idők tárgyi és szellemi örökségéhez. Párhuzamokat vonhatunk, különbségeket kereshetünk, azaz elemezhetjük a múltat, hogy jobban megértsük a mát. Részletek itt. Jegyár: 1000 Ft/gyermek, felnőtteknek 2100 Ft.

Új időszaki kiállítás a Közlekedési Múzeumban

Az Északi Járműjavító területén ezen a nyáron egy kerékpáros kiállítást nézhetünk meg, már nagyon várjuk! Részletek itt.

Kedvezményes belépő a Vasarely Múzeumba

A nyári szünidő alatt (június 21. és augusztus 31. között) kedvezményes jeggyel, vagyis 75%-os nyári ifjúsági kedvezményes jeggyel (1000 Ft) vár minden 6–26 év közötti magyar látogatót a múzeum. Vasarely életművét bemutató állandó kiállítás mellett magyar, bolgár és nemzetközi kortárs művészek friss alkotásait is felfedezhetitek az időszaki kiállításon. Részletek itt.

Ajánljuk még gyerekbarát múzeumok Budapesten válogatásunkat is, ahol szintén jó ötleteket találtok, ha éppen esőprogramot kerestek vagy túl meleg az idő. Ingyenes múzeumi napok családdal listánkat is érdemes  megnézni.

KERTMOZIK ÉS ÚJ FILMEK

Budapesten ezen a nyáron is több helyszínen mozizhattok a csillagos ég alatt. A családi filmek mellett kifejezetten felnőtteknek szóló vetítéseket is ajánlunk kertmozis válogatásunkban. Emellett összegyűjtöttük a legújabb filmeket, amelyek nyáron érkeznek a hazai mozikba, illetve a tavaszi kínálatotból is érdemes válogatni.

EGYÉB

Nosztalgia járatok

Nyáron újra nosztalgia villamosokkal, buszokkal, trolival találkozhatunk Budapesten, sőt elindul a nosztalgia fogaskerekű is. Cikkünkből az is kiderül, mikor, mennyiért és hol szállhattok fel ezekre a járatokra.

Teraszos helyek játszótér közelében

10 olyan helyet találtok új válogatásunkban Belvárostól Óbudáig, Budafoktól a XVI. kerületig, ahol szuper teraszos helyek és a közelben játszótér is vár rátok.

Pagony kalandséták minden korosztálynak

Családoknak, baráti társaságoknak szól a kedvenc pagonyos írók meséire épülő, játékos, nyomozós feladványokból álló városi kalandséta, melyhez nem kell sem hétmérföldes csizma, sem órákig tartó utazás, sem hatalmas hátizsák mindenféle felszereléssel – csak ti! Már mindegyiket kipróbáltuk, itt írtunk róla részletesen.

A legjobb fagyik Budapesten 2023

Idén is összegyűjtöttük, kipróbáltuk, merre találjuk Budapesten a legjobbakat. Íme a Minimatiné kedvencei, mert egy jó fagyiért bárhova elmegyünk.

Kertészkedés mesehősökkel nyáron is – Füvészkert, több időpontban

Nyáron több alkalommal, szerdai napokon várnak benneteket a Füvészkertben kalandozós-ültetős programmal: július 12-én (Égig érő paszuly), 19-én (Kalózok kincse) és 26-án (Vízi birodalom) 10 órától és 11.15-től. Részletek és jegyvásárlás itt.

BALATON, VELENCEI-TÓ, TISZA-TÓ

Balaton legjobb helyei és az 2023-as fesztiválok mellett, a Tisza-tó és a Velencei-tó legjobb helyeit is megtaláljátok a Minimatinén vagy a legjobb fesztiválokat júniusra, júliusra és augusztusra.

Érdemes megnézni Vakáció rovatunkat, ahol számos jó esemény és ötlet közül válogathattok! A legjobb hétvégi programokat pedig itt találjátok meg hétről hétre.

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot, amit a felnőttek is szeretni fognak!