Már csak november 5-éig tart nyitva a bringás időszaki kiállítás a Közlekedési Múzeumban

A Közlekedési Múzeum „Bringára váltva” című kiállítása egyedi megközelítésben mutatja be a kerékpározás történetét. A látogatók bepillantást nyerhetnek a kerékpáros kultúra kialakulásába, a korai kerékpárok tervezésébe és a kerékpáros közösségek formálódásába is.

Megtudhatják mi volt pontosan és milyen gyorsan közlekedett egy Hobby Horse, hogyan lehetett egy igazi velocipédre felülni.  A kiállítás külön figyelmet szentel a kerékpáros versenysportok bemutatására is, mint például az olasz Giro d’Italia, a Tour de France és a Vuelta spanyol körverseny.

Az 1500 nm-en megépített „kerékpáros történelem” egyszerre kapcsol össze a múlt megoldásaival, közlekedési szokásaival és vetíti előre a jövő innovatív terveit, a „zöld közlekedésben” rejlő lehetőségeket. A jelen tárlata pedig megmutatja a fából készült futógépektől és a velocipédektől kezdve a legmodernebb, csúcskategóriás versenykerékpárokig tárul elénk az időtlen közlekedési eszköz formavilágának és használatának átalakulása.

Az időszaki tárlat az ipari örökség helyszínébe illeszkedve három nagy területen mutatja be a kerékpárt és annak használatát. Végig követhetjük a kerékpárok térhódítását itthon és külföldön, a biciklik fejlődését és fejlesztését, a legapróbb különlegességeket és személyre szabott átalakításokat. Bepillanthatunk a biciklik tulajdonosainak sporttevékenységébe, élethelyzetekbe, találkozhatunk a kerékpáros történelem legrégibb retro és legújabb csúcskategóriás darabjaival. Megfigyelhetjük Budapest hogyan igyekszik követni az bringások elvárásait, és biztonságos kerékpáros infrastruktúrát kialakítani. Ízelítőt kaphatunk országunk tókerülő kerékpárútjaihoz: a Velencei-, a Tisza-, a Fertő-tóhoz és persze a Balatonhoz. Világkörüli kerékpáros expedíciókhoz is gyűjthet jótanácsokat, akár Baliról tekernénk Amerikába vagy éppen a Kilimandzsáróra. A kerékpáros sportolóknak és versenyzőknek is készültek kuriózumokkal. Magángyűjtemények becses kerékpárjainak legjobbjait és a legkülönfélébb konstrukciók mutatják be. Bajnokok mezeit, díjait és trófeáit is megszemlélhetjük. Akiknek a Tour de Hongrie, a Tour de France vagy Giro d’Italia jut először eszébe a kerékpározásról, azoknak szintén meglepetéseket tartogatnak.

A hagyományos kiállítási eszközök mellett az időszaki kiállítótérben fellelhetőek olyan kreatív, interaktív megoldások, melyek játékosan vonják be a látogatókat a felfedezésbe.

A Bringára váltva című időszaki kiállításhoz tematikus tárlatvezetések, múzeumi órák, foglalkozások és speciális programok is kapcsolódnak, amelyek óvodás, általános- és középiskolás csoportok, az egész család vagy felnőtt közösségek számára is tartalmas, élményközpontú időtöltést biztosítanak. Részvétel: előzetes egyeztetés után, érvényes belépővel, valamint ezen felül a gyerekek számára 600 forintos múzeumpedagógiai programjegy megváltásával lehetséges. A jegyek online is megvásárolhatók!

Helyszín: Közlekedési Múzeum – Északi Járműjavító
Időpont: 2023. június 23-tól november 5-éig (hétfőn és kedden zárva).
Jegyár: felnőtt 2800 Ft, gyerek 1400 Ft, családi 5200 Ft (2 felnőtt + 2 gyerek)

 

Programok a záróhétvégén (2023. november 3-5.)

Egyre rövidebbek a nappalok, ezért ünnepi fénybe öltöztetik az Északi Járműjavítót és Téged is! Tarts velük az őszi szünet utolsó napjaiban, amely egyben a kiállítás záróhétvégéje is!

Egész napos programok:

 • Szerelősarok a legkisebbeknek, ahol “munka közben” gyakorolhatják a finommozgásokat, felfedezhetik a szerszámokat, de színező mellett akár megpihenhetnek. (2+)
 • A mesesétányon olyan ismert meseszereplőkkel és ifjúsági film jelenetekkel találkozhattok, amelyek mind kapcsolódnak a különböző közlekedési eszközökhöz. (minden korosztálynak)
 •  Felfedező hátizsákok segítségével a teljes biciklis kiállítást bejárhatod. A hátizsákban megtalálod felfedező lapjaikat, amelyekkel érdekes tudnivalókat gyűjthetsz, játokos feladatokokkal elmélyítheted tudásodat. Minden csomagban ott lapul egy ajándék is, amit emlékül hazavihetsz. (7+)

Pénteki programok (nov. 3.)

 •  10:30-11:30 és 11:30-12:30: Családi tárlatvezetések
 •  10:00 és 13:00-tól “Biztonságos és környezettudatos közlekedési” előadás és mini gyakorlópálya, ahová elhozható saját kis járművedet is!
 •  Hogyan és mit tanítsunk felnőttként a gyerekeknek a biztonságos közlekedésről? Létezik biztonságos kerékpározás? Milyen útvonalakon érdemes „beletanulni” a városi, a vidéki és a természetjáró kerékpározásba?
 •  11:30-12:30-ig Alkotó-láthatósági workshop (8+)

Szombati programok (nov. 4.)

 •  10:15-11:00: A Matrica produkció játékos, mesés előadása gyerekeknek és felnőtteknek sok mozgással és nevetéssel
 •  11:00-től tárlatvezetés a “Bringára váltva” kiállításban
 •  11:30-tól “Sikeres Nyitott Intézmény” c. kerekasztal beszélgetés a múzeumi közeg támogató erejéről, a sajátos nevelési igényű látogatók bevonásának lehetőségeiről. Az MMKM Erasmus+ projektjének záró workshop programja
 •  14:00-15:00: Családi tárlatvezetés
 •  14:00-16:30: Gyermek kerékpáros találkozó és bringa szépségverseny (3-6 és 7-14 éveseknek) A Bringák szépségversenyére nevező gyermekeknek ingyenes belépést biztosítanak!

Vasárnapi programok (nov. 5.)

 •  10:00-13:00: A “Meg tudom csinálni!” workshopokon megtanulhatjátok a kerékpár szerelés alapjait, az egyszerűbb és gyakori problémákat elhárító fortélyokat.
 •  10:15-11:05 és 11:30-12:30: Családi tárlatvezetések
 •  11.00-12.00 Mindent a sisakról – lovagi sisak készítés –  Mióta, miért és mi mindennel védjük a fejünket az ütésektől, sérülést okozó behatásoktól?
 •  12:00-13:00: Kerékpáros csillámtetkó készítés
 •  12:00-13:00: Láthatósági matrica készítés (nem csak gyerekeknek  )

Forrás: Közlekedési Múzeum

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!