Ezek a legjobb helyek gyerekekkel a Balatonnál – nagy balatoni bakancslista újdonságokkal

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Balaton

Minden évben többször is ellátogatunk a Balatonra, és bakancslistánk egyre csökken, de közben mindig újdonságokkal is bővül. Minél jobban megismerjük az északi és a déli partot, annál inkább úgy érezzük, hogy egy élet is kevés ahhoz, hogy felfedezzük a tanösvényeket, látogatóközpontokat, kilátókat, parkokat, strandokat, fagyizókat, levendulásokat, nem beszélve a kertmozikról, nyári fesztiválokról és szabadtéri színházakról. Íme a mi szubjektív listánk rengeteg izgalmas hellyel, látnivalóval, régi nagy kedvenccel és több újdonsággal, vagyis a legjobb helyek gyerekekkel a Balatonnál a Minimatinétól!

Tanösvények

Folly Arborétum

Mivel nem szeretünk egész nap a parton heverni, ahol éppen járunk, ott mindig keresünk tanösvényt is. Amit kiemelnénk a bőséges kínálatból: a Mencshelyi Vulkán tanösvény a Halom-hegyen a Kossuth kilátóval (vulkánimádó gyerekekkel könnyű, 2 km-es túra); a balatonfüredi Aranyember tanösvény a Jókai kilátóhoz (kicsit meredekebb, sziklás út); egy kellemes városi séta Almádiban, a Vöröshomokkő tanösvényen, amely a tourinform iroda mögül indul és érinti az Óvári Messzelátót. De ott van még például a Folly Arborétum, amely 2017-ben elnyerte az év ökoturisztikai tanösvénye díjat, épült egy fenyőtobozra emlékeztető kilátó és több szuper játszótér is van, hogy specialitásukat, a fenyőrügy szörpöt és a tökéletes kilátást már ne is említsük. Természetesen a Kányavári-sziget kis ösvényeit, a kék túra útvonalán haladó Szent György-hegyet (Bazaltorgonák tanösvény), de Hegyestűt és a csopaki Pele-körút tanösvényt (rövid, könnyű séta, nem keverendő össze a szintén szuper Balatongyörök és Balatonederics között haladó Pele-apó tanösvénnyel, amely 8,5 km hosszú), a badacsonyi Tűzgyűrű tanösvényt, a Tihanyi-félszigeten található 14 km hosszú Lóczy Lajos tanösvényt sem hagyhatjuk ki a sorból, illetve a zalakarosi Éger ösvényt a Termál-tó mellett, valamint a szintén zalakarosi Csiga-túra tansövényt, ahol a gyerekek ugyan nem lassultak le, de nekünk sikerült. A badacsonytördemici gyerekebarát Herczeg Ferenc Strandon érdemes a Balaton első, Nádi szél vízitúra tanösvényét is kipróbálni, amelyet 2018-ban adtak át. Kenuban evezve fedezhetitek fel a környék vízi világát akár vezetett túrákon, akár önállóan a GPS koordinátákat követve, nekünk nagyon tetszett. A déli part nem bővelkedik ugyan tanösvényekben, de a siófoki Töreki tavak tanösvényt érdemes megnézni vagy egy kicsit délebbre utazni a Boronka-melléki tájvédelmi körzet irányába, és felszállni a Mesztgenyői erdei vasútra. A Balatonfelvidéki Nemzeti Park oldalán ti is keresgélhettek a jobbnál jobb helyek között. 2020-ban az Eplényi Libegő mellett is kialakítottak egy ösvényt. Ha pedig eléritek az Álmos-hegy tetejét, egy mini mezítlábas ösvényen keresztül közelíthetitek meg a kilátót.

Látogatóközpontok

Levendula Ház

Nemcsak levendula virágzáskor érdemes felkeresni a tihanyi Levendula Házat, hiszen egész évben nyitva tartanak. A látványos levendulás film és kiállítás mellett előzetes bejelentkezéssel vezetett túrákat és kézműves programokat is tartanak.
Ha Tapolca, akkor kihagyhatatlan a város alatti tavasbarlang, de a Látogatóközpontban a barlangok történetével és élővilágával is megismerkedhettek (mikor ott jártunk nagyon izgalmas volt a múzeumi vezetés, a gyerekek sem unatkoztak egy percig sem), de van még gyermekfoglalkoztató, játszótér és 3D-s mozi, de természetesen a program végén a csónakázás volt a fő kedvenc. Érdemes előre megváltani a jegyet, mert általában nagyon sokan vannak!
A balatonedericsi Csodabogyós barlang nevét a bejárat mellett látható szúrós csodabogyóról kapta. Az alap- és az extrém túrán néhol csupán négykézláb vagy hason csúszva lehet haladni. Barlangászoverallt, védősisakot és fejlámpát biztosítanak, nagyobb gyerekekkel ajánljuk, csak vezetett túra keretében látogatható. A Pannon Csillagdáért ugyan egy kicsit el kell hagyni a Balaton környékét, de megéri. Mi nagyon élveztük az óriástávcsöves bemutatót és az interaktív kiállítást is.
Legújabb kedvencünk a 2020-ban átadott Kis-Balaton Látogatóközpont és a 2021-es újdonság a Lóczy-barlang Látogatóközpont. 2022-ben sem maradunk újdonságok nélkül, hiszen a déli parton megnyílt a Berek Világa Látogatóközpont, amely 2023-ra egy tanösvénnyel is gazdagodott.

Múzeumok a közlekedés jegyében

Helikon Kastélymúzeum

Keszthely múzeumai igazán nagy segítséget nyújtanak az esősebb vagy hűvösebb nyaralós napokra, de a kánikula átvészelésére is kiváló helyszínek. 2016-ban nyílt meg a Helikon Kastélymúzeum állandó kiállítása az egykori Amazon Szálló épületének földszintjén és emeletén „Főúri utazások, úti kalandok” címmel. Az interaktív időutazáson bepillantást nyerhettek az elmúlt századok utazásainak történetébe: a kocsik, a hajók, az autók és a léghajók világába. Emellett Modellvasút kiállítás, kilátó, Pálmaház és Madárkert, a Vadászati múzeum is vár benneteket, amit szintén nagyon szerettek a gyerekeink. A balatonfüredi Vitorlázeumban egyedülálló vitorlástörténeti interaktív kiállítótér vár benneteket az emeleten. A Balatonföldvári Hajózási Látogatóközpont, kiállítás és kilátó hajóformájú épületében egy interaktív, hajózással és Balatonnal kapcsolatos kiállítás (ki lehet próbálni vitorlás szimulátort is), és játszószoba is vár benneteket. Tiszta időben nagyon messze el lehet látni, hiszen ez az egyik legmagasabb balatoni kilátó. Mellette egy hajós tematikájú játszótér is van. Ugyan nem kapcsolódik a közlekedéshez, de a az igazán gyerekbarát Balatoni Múzeumot sem érdemes kihagyni!

Játszóterek

Balatonboglári Magyar Tenger Mesekert

Számos kedvenc játszóterünk van a Balaton körül, például a balatonboglári Magyar Tenger mesekert, a balatonfüredi Helka és Kelén, de az elmúlt időszakban pl. Siófokon is átadtak két új helyszínt (Ezüstparton a süllyedő hajó, illetve a 7-es út szomszédságában az Akácos utcai játszótér). Balatonfűzfőn a kapolcsi Ilona Malom által készített egyedi játszóteret Mikádó néven találjátok meg a Fövenystrand melletti sétányszakaszon. Vizezős helyekből nincs hiány, ha a Balaton partján járunk, mégis érdemes a keszthelyi vizes játszóteret (10 órától van nyitva, elég árnyékos, ingyenes) felkeresni a Csík Ferenc sétányon, a Pavilonok közelében. Találtok még új játszótereket például Balatonkenesén (Tátorján mesekert), amelyet Kő Boldizsár készített, illetve Balatonfenyvesen a fenyőtobozokra hajazó játszóteret az Ilona-malom Műhelytől. 2022-ben nyílt meg Zamárdi határában a Vizek Háza, ahol nemcsak a vízről tudhattok meg sok mindent, hanem szuper játszótér is van. 2023-ban adták át Balatonfüreden, a Brázay strandnál az új játszóteret, illetve a Balatoni Múzeum parkjába is került néhány játék, amelyet szintén a kapolcsi Ilona-malom Műhely készített.

Állatos helyek

Bivalyrezervátum

A Salföldi Majorból érdemes gyalogosan, kerékpárral, lóháton, sőt lovaskocsival is bejárni a Káli-medencét, de találtok itt magyar háziállatfajtákat, állatsimogatót, fotókiállítást, fűszer- és gyógynövénykertet és játszóteret is.
A balatonmagyaródi Bivalyrezervátumot soha nem hagyjuk ki, ha a Kis-Balaton környékén járunk. Itt találjátok Magyarország legnagyobb bivalycsordáját. Keszthely közelében érdemes megnézni a Festetics Imre Élményközpontot (háziállatok és vadaspark is van, illetve a Természet Házával együtt 1 belépővel látogatható) is, ahol egész nyáron zajlanak majd a tematikus programok. Központi helyszínen, a Tagore sétányon találjátok a Bodorka Balaton Akváriumot 15 édesvízi, 2 tengeri akváriummal és 2 terráriummal. Nem túl nagy, de a srácok így is sokáig nézegették a halakat. A helyszín előtt van egy pici játszótér is. Balatonedericsen már a főútról jól látszik az Afrika Múzeum és Állatkert, amely Nagy Endre Afrika-kutató hagyatékát is bemutatja, de állatokat is találtok a területen: tevéket, zebrákat, pávát, jávorantilopot. Minden évben újdonságokkal rukkol elő a Veszprémi Állatkert, ahol a rengeteg program mellett van dinópark, de a 2018-ban átadott afrikai tematikájú játszótérről is mindig nehezen szabadulunk, 2019-ben új kifutókat is átadtak. Egész napos program!
A déli parton találjátok a kereki Balatoni Madárkertet, a balatonföldvári Teknős parkot, a siófoki Bella Állatparkot, a Fenyvespusztai Állatsimogatót. 50 percre a déli parttól pedig a Katica tanya is remek hely.

Strandok

Platán strand

A Diási Játékstrand szerintünk az egyik legjobb családi strand az északi parton, ahol játszótér, Balaton élővilágával kapcsolatos foglalkoztató tábla, óriáscsúszda, pancsoló, animátorok várják a kisebbeket, a nagyobbakat pedig strandröplabda-pályák, asztalitenisz, tengó, petang, szabadtéri sakk, malom és egyéb játékok, a nyílt vízfelületen kialakított vízilabdapálya. Még az északi parton kiemelnénk Balatonalmádiban a Wesselényi strandot, az alsóörsi strandot, de Keszthely és Csopak, illetve Révfülöp több strandja is szívünk csücske.
A déli parton balatonboglári Platán strand szerintünk az egyik legjobb szabadstrand. Nemcsak azért, mert nagy árnyas platánfák vannak a parton és ingyenes a parkolás, hanem több remek játszóteret is találtok (pl. a Magyar Tenger játszóteret, illetve kisebb és nagyobb játszótereket). Amit még gyerekkel a déli parton ajánlunk, az a fonyódi Panoráma strand szuper játszóterekkel és öblökkel és a balatonlellei Napsugár strand (itt van külön élménymedence, csúszda is). Megújultak a strandok Balatonkenesén is, ahol pelenkázó, babaöböl és új játszótér is épült. Természetesen a siófoki Nagystrandon is gondolnak a családokra. A strand keleti oldalán egy homokos partszakaszt alakítottak ki, sakkasztalok, játszótér és fedett homokozó is van, itt található a Siófok Óriáskerék.

Kaland- és élményparkok

Gömbkilátó

Az északi parton Balatonfűzfőnél két pályán is csúszhattok bobbal, emellett még a Kis Vuk kalandpálya várja a kezdőket, Karak útja a kicsit már gyakorlottabb gyerekeket, és a felnőtteknek is van számos lehetőség. Az északi parton még a Sobri Jóska, a tihanyi Kalandsziget (mellette van az egyik kedvencünk, a tihanyi Gödrös szabadstrand) vár benneteketA déli parton a balatonboglári Gömbkilátónál találtok a bobpályát, amely mellett szintén van kalandpálya, kisebbeknek árnyékos játszótér. Akár kicsikkel, akár nagyobbakkal indultok útnak a zalaszabari Zobori Élmény Parkban mindenki talál majd jó programot: vízi játszótér, kinti és benti csúszdák, kötélpálya, benti játszóház, beltéri csúszdapark, szabadulószoba, 4D mozi és VR zóna is vár rátok, illetve idén tavasszal hullámvasutat is átadtak. A Zamárdi Kalandparkban négy gyerekpálya és egy csúszópálya, négy juniorpálya és hét nagypálya is van. Ha pedig a kamasz gyereknek már semmi programot nem találtok, és szereti az extrémebb sportokat, érdemes kipróbálni a cseszneki via ferrata pályát a Kőmosó-szurdoknál, amely hazánk első ilyen pályája volt. Ha először vágtok bele a kalandba, válasszatok vezetett túrát, ahol a felszerelést is biztosítják, illetve a legfontosabb tudnivalókat is elmondják. 12 éves kortól érdemes kipróbálni. Az élményprogramok között ajánlanánk még a siófoki kalózos hajókirándulást, ahol Jack Sparrow kapitánnyal utazhattok, megtanulhattok kalózhajót kormányozni, kalóz módjára koccintani, karddal bánni, de a palackposta készítés és a kincskeresés sem maradhat el. Imádtunk a hasonló kalózos programot a keszthelyi Hableány fedélzetén is. Tapolcán pedig érdemes kipróbálni a Nyomozz velünk! családi játékot, amely egy applikáció segítségével egy mesés kalandon keresztül mutatja be a tavat és környékén, kb. 1,5 órát szánjatok rá.

Várak

Szigligeti várVeszprém megye összes várát érdemes felkeresni. Mi eddig a veszprémi, a szigligeti, a sümegi, a nagyvázsonyi Kinizsi várat és a cseszneki várat jártuk be. A leginteraktívabb a Sümegi vár volt, ahol nyáron minden nap rengeteg program van a solymász bemutatótól a boszorkány perekig. A szigligeti várnak páratlan a panorámája és a vár tövében található Szigligeti Fagyizó is tökéletes választás. 2022-ben több vár is megújult a Balaton környékén, melyről itt részletesebben is írtunk, illetve 2023-ban a Sümegi Vár új részét, és a teljes nagyvázsonyi Kinizsi Várat is átadták.

Mozi és színház

Fövenyesi kertmozi

Egész nyáron több településen (Balatonboglár, Balatonfenyves, Balatonföldvár) vár benneteket a Kultkikötő koncertekkel, színházi előadásokkal, illetve hétvége délelőttönként gyerekprogramokkal is készülnek. Az északi parton Balatonakaliban a művelődési ház kertjében, a Révfülöpi strandon, Balatonlellén, Fövenyesen és Csopakon találtok kertmozit júniustól augusztusig, van ahol bábelőadások vagy koncertek is vannak hétvégenként. A déli parton pedig Zamárdi kertmozit ajánljuk, ahol gyerekprogramok is várnak rátok. A helyi művelődési házakat is érdemes felkeresni, akik szintén sokféle programmal készülnek a nyári szünetben is.

Legjobb fagyizók és gasztronómia

Kő fagyi?

Ha Mindszentkállán járunk, a Kő fagyi?-ba muszáj betérnünk (mellette van a Mezítkáli nevű mezítlábas park játékokkal) , de favorit még a balatonmáriafürdői Florida fagyizó, ami lehet, hogy kívülről nem a legdizájnosabb, de a belbecs annál jobb. A szigligeti vár lábánál lévő Szigligeti Fagylaltozó árnyas teraszával, kicsi játszósarkával és kézműves boltjával visszatérő kedvencünk. Füreden rengeteg jó hely van, pl. a Bergmann cukrászda és az Arácsi cukrászda. Révfülöpön a Gombócot érdemes útba ejteni. Több fagyis díjjal büszkélkedhet a gyenesdiási Bringatanya, nem véletlenül. 2020-ban újra megnyitott a Villa Gréta, ugyan egy kicsit arrébb, a völgyhíd közelébe költöztek. 2023-ban az év fagyija díjat az Almádi központjában, a Városház téren található Amaretto nyerte. Igazi különlegesség a kékkúti kecskefagyi, amelyet a Kékkúti Kecskefarmon szerezhettek be, a Theodora-forrás közelében.

Az elmúlt években a Balatonnál is sorra nyílnak mind a street food vonalat követő strandbüfék, mind a fehér asztalterítős elegánsabb helyek, illetve családias, romkocsmás, borteraszos kínálat is megnövekedett. A teljesség igénye nélkül néhányat kiemelnénk a kedvenceink közül, pl. Balatonalmádiban a 2023 megújult Veganeetát, ami a Balaton első vegetáriánus étterme (kint és bent is gyereksarokkal), a fövenyesi Kalóz Strandbisztrót, a zánkai Neked főztemet vagy a salföldi Bánya kert, ahol szuper programok is vannak, illetve óriási homokozó a gyerekeknek. Imádunk a helyi piacokon mászkálni, helyi termelőktől vásárolni. Az egyik legismertebb és legnagyobb a Káptalantóti piac, ahonnan soha nem távoztunk még éhesen, de a Tihanyi piacon is szeretünk nézelődni.

+1 Kempingek

Hogy miért jó a Balatonnál kempingezni? Nagyon sok okot tudnánk mondani azon kívül, hogy a gyerekek imádják, és nagyon jó a hangulata. A kempingekben mindig van sátorhely, lehet spontán hétvégéket is szervezni, ha a városban már nem lehet bírni a hőséget vagy képtelenség szállást foglalni. A balatoni kempingek néhány kivétellel a parton vannak, így nem kell a zsúfolt strandok mellett parkoló helyet, és a strandon árnyékot vadászni. Több kempinget próbáltunk már, sokat változtak pozitív irányba ezek a helyszínek is. A balatonfüredi Balatontourist kemping kicsit zsúfolt, kisváros jellegű, de van külön gyerekmedence és vizes blokk is gyerek mosdóval, zuhanyzóval, pelenkázóval. Az alsóörsi Pelso Kemping nagy kedvenc, sok az árnyékos sátorhely, nem zsúfolt, homokos part és játszóterek is vannak a gyerekeknek, esténként gyerekdiszkó, napközben animátorok szórakoztatják őket, ingyenesek a csúszdák és az ugrálóvár. Szuper gyerekbarát célpont a révfülöpi Napfény Kemping babaöböllel, családi fürdőszobákkal, egésznapos animátor programokkal, 2022-ben a játszóteret is felújították, mesés lett. Akik inkább a lassan mélyülő déli partot részesítik előnyben, nekik ajánljuk a zamárdi Mirabellát vagy a pici, családias balatonboglári Sellő Kempinget.

Ajánlunk még néhány jó balatonos gyerekkönyvet is! Nézzétek meg az újdonságokat is, amelyeket 2022-ben és 2021-ben adtak át a Balaton környékén!

Indulás előtt mindenképp nézzétek meg a hivatalos oldalakon a látogatással kapcsolatos információkat!

Biztos még rengeteg jó hely van, ami éppen nem jutott eszünkbe vagy még felfedezésre vár. Ha láttok valami jót, írjátok meg nekünk a minimatine@minimatine.hu-ra!

Nézzétek meg a legjobb helyeket a Velencei-tónál, a Tisza-tónál!

Ha szeretnétek a legjobb programokat és új ajánlóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.