15 jó hely gyerekekkel a Velencei-tónál – újdonságok és programok

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Velencei-to-briga

15 jó hely gyerekekkel a Velencei-tónál újdonságokkal (kilátó, játszótér, gasztro helyek), illetve fürdők, kempingek és jó programok akár egy, akár több napra terveztek. Mi ismét bringával vágtuk neki a szokásos éves tó kerülésnek. A két nagyobb (8 és 6 évesek) már saját bringával, a legkisebb (kicsit több, mint 1 éves) gyerekülésben tette meg a 30 km-es távot. Ezt a cikkünket utoljára 2022. júniusában frissítettük!

Szokásunkhoz hűen az agárdi Gesztenye bringakölcsönzőtől indultunk, akik ár-érték arányban a legjobbak a környéken, nem beszélve arról, hogy mennyire kedves, segítőkész és gyerekbarát családi vállalkozás. A két gyerekbringát vittük, csak felnőtt kerékpárokat béreltünk, de van náluk utánfutó, gyereküléses bringa és a bringához kapcsolható kisbringás adapter, sőt most már kutyautánfutó is. Fő szezonban minden nap nyitva vannak 19 óráig, érdemes előtte odatelefonálni és félretetetni bringákat. A kerékpárok jó állapotúak, a bérlés a legolcsóbb a környéken. Ha útközben defekt vagy bármi történik, jönnek és segítenek.

Gesztenye Bicikli

Utunk először a síneken átkelve a Napsugár strand és a hajókikötő irányába vezetett. A strandon napvitorlával árnyékolt öböl és játszóterek is vannak a gyerekeknek. Szuper jó hely gyerekekkel a Velencei-tónál. Sokszor járunk ide strandolni is.

Agárdi Napsugár strand

A hajókikötőből a szezonban többször indulnak hajók (árak és menetrend itt) a pákozdi Szúnyog-sziget irányába. Érdemes egyszer itt is átkelni, nem hosszú, de nagyon szép, nádasban haladó útvonalon halad. Vannak még különböző sétahajók, sárkányhajót és kenut is lehet bérelni. Tovább haladva a Park kemping után éritek el a Chernel István madárvártát, amely a nagyközönség számára is látogatható kutatóállomás (szerdán, és hétvégén van nyitva, de érdemes előtte érdeklődni itt). Innen néhány percre van az első nagyobb pihenő madármegfigyelő kilátóval.

Chernel István madárvárta

Innen néhány méterre találjátok a megújult Kanyar büfét. Ha éhesek vagy szomjasak vagytok, akkor itt érdemes megállni, mert pár kilométerig ez az utolsó ilyen hely. Napi menü, házias ételek, házi hamburger is kapható. És hogy miért kanyar? Mert itt kanyarodik a bringaút Pákozd irányába.

Kanyar Büfé

Itt az autóúton halad tovább a nyárfákkal övezett út, de csak néhány autóval találkoztunk, akik amúgyis lassan haladtak a sok bringás miatt. Egy békalesre megálltunk a csatorna átfolyásánál.

Egy kis emelkedő után beértünk Pákozdra, ahol rögtön a Kézműves sajtudvarba ütközünk, ahol mindenféle házi sajtot, lekvárokat kaphattok. Kedd kivételével hétköznapokon délután, hétvégén egész nap nyitva vannak. Az első nagyobb megállónkat Pákozdon tartottuk egy kisebb, árnyékos parkban, a Limoncello fagyizó szomszédságában, amit a szendvicsek elfogyasztása után vettünk célba. Egy kis játszótér is van az udvaron.

Limoncello fagyizó

A pákozdi utcákban haladó bringaút után, egy kis földútra letérve megnéztük Miska huszár szobrát is, amely 100 tonna betonból készült és 13,01 m magas. A monumentális huszár szobor az M7 autópálya mellett áll, Pákozdon, az úgynevezett Bogár halmon. Ott, ahol a mondák szerint, Jellasics horvát bán és császári-királyi táborszernagy állt 1848 szeptemberében. Van egy kisebb büfé is, ha itt pihennétek meg.

Miska huszár Pákozd

A bringaútra érve jön kedvenc tókerülő szakaszom árnyékos kis erdővel, majd az Arborétum felé kanyarodó emelkedővel. (Ha nem balra, az Arborétum felé kanyarodtok, hanem az úton egyenesen tekertek tovább felfelé, akkor a Pákozdi Katonai Emlékparkba, illetve a Szúnyog-szigetre és a hajóállomás melletti hangulatos Halászcsárdába is érdemes ellátogatni. Mi már többször voltunk erre, most inkább kihagytuk, mert már sok lett volna a gyerekeknek az emelkedő.)

Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark

Ha ráérős túrát terveztetek, illetve egész napos programot, a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadasparknál (új nevén Pákozdi Pagony) érdemes megállni vagy visszatérni ide egy másik alkalommal. Árnyékos bringapihenőt találtok a bejáratnál. Van egy újabb interaktív kiállítás, kisebb erdészeti tanösvény kilátóval, és idén tavasszal átadták az új állatbemutató helyeket is.

A pénztárnál kapható a gyerekeknek egy interaktív foglalkoztató is. Nagyon jó nagyobbaknak és kisebbeknek való játszótér is van itt, az erdei iskola szomszédságában, illetve bográcsozó, tűzrakó helyek. A Pákozdi Emlékparkkal együtt egy egész napos programot is tervezhettek.
A bringaúton az Arborétumtól tovább haladva egy bal kanyarral térünk rá a Velence felé vezető szakaszra. Itt nem sok látnivaló van, de Velencét elérve újra lakott területen tekertünk, és már a part mentén haladhatunk. Hamarosan elérjük a Vízi Vár strandot, illetve a Drótszamár camping után a Velence korzót is. Itt építettek egy új bringaút szakaszt, amely a Spar irányába elkerüli a korzót, így a korzón már csak tolni lehet a kerékpárokat. A néhány éve felújított partszakaszon van jó játszótér, sok bolt, de mi jobban szeretjük a zöldebb, agárdi szabadstrandot. A Korzón nagyon kevés az árnyék, fizetős a parkoló, nehéz helyet találni egy zsúfolt nyári napon. A vasút mellett továbbtekerve hamarosan elérjük a Tóparty strand és campinget. Kedvenc újonnan felfedezett helyünk a Ficak büfé volt (Velence, Ibolya utca sarkán), ahol finom házi limonádék, burgerek és vega étel is volt, illetve játszósarok a kisebbeknek, társasjátékok a nagyobb gyerekeknek. A büfé felett szállást is lehet foglalni.

Innen tovább haladva hamarosan a Pisztráng kemping, majd a már Gárdonyhoz tartozó Sirály strand (volt Sport Beach) következik. Kedvenc szakaszunk a Gárdony és Agárd közötti tóparti rész szabadstrandokkal, hangulatos öblökkel, sok kiülős étteremmel és büfével, játszóterek és szép kilátással.

Velencei-tó

Velencei-tó

Az agárdi szabadstrand Agárd vasútálllomástól távolabbi szakaszán építettek egy új vendéglátó egységet, ahol több kis fabódéból lehet kapni tipikus strand ételeket (lángos, palacsinta, fagyi, hal), van játszótér, trambulin és egy kisvonat is a gyerekeknek. Mi itt nem kóstoltunk, mert inkább az agárdi vasútállomásnál található rétesesnél álltunk meg, amit soha nem hagyunk ki a bringatúrák alkalmával. Mindig nagy a sor (de gyorsan halad), és nem mindig van nagy választék, mert pillanatok alatt elkapkodják, de tényleg nagyon finom volt eddig minden, amit az elmúlt években kóstoltunk. A szabadstrand egyébként csak néhány percre van a vasútállomástól, a parkolás fizetős.

A Gesztenye bringakölcsönzőhöz visszatérve, még egy szuper emléket is kaptak a fiúk, hiszen azok a gyerekek, akik először saját maguk végigtekerik a tókört, jár a kitűző.

További 9 jó hely gyerekekkel a Velencei-tónál, amit már kipróbáltunk és szeretünk:

  • Agárdi Termálfürdő – kemping, szuper nagy játszótér, nyáron családi élményfürdő (Keszeg Karcsi strandja), bent kisebb játszóház
  • Dinnyési Várpark – várak mini másolata, új skanzen résszel kiegészülve
  • Katlan Sport- és Szabadidőközpont – új játszótér és sportpályák a Gárdonyi Tourinform mellett – meleg napokon inkább késő délután ajánljuk, nincs árnyék
  • Gárdonyi Rönkvár (az egri vár rönkvár másolata, feladatokat kell megoldani, közben sisakban a földalatti járatokban lehet mászkálni, szerették a gyerekek)
  • Bence-hegyi új kilátó (Velence – a Panoráma úton felfelé, este színes világítást kap, a környéket is szépen rendbe tették, pihenőpadokkal, büfével, apróval készüljetek, automata beléptető kapu van a kilátónál)
  • Agárdi parkerdő sportpályákkal, erdei futópályával
  • Gémeskút étteremnél (Sukoró, Fehérvári út-Óvoda u. sarkán) is felújították a játszóteret
  • Madárdal tanösvény és a Duna-Ipoly Nemzeti Park vezetett túrái egész évben
  • Pákozdi ingókövek (Pákozdról induló körtúra, kb. 7 km hosszú, nagy részben napos, árnyékmentes helyeken megy)
  • Grøenk Deli, Velence – delikát és bisztró

Indulás előtt mindenképp nézzétek meg a hivatalos oldalakon a látogatással kapcsolatos információkat!

Nézzétek meg Hétvége rovatunkat is, ahol számos jó ötletet találtok!
Ha a Balatonra indulnátok,
itt találjátok a gyerekbarát kedvenceinket!

Fotók: Minimatiné

Ha szeretnétek a legjobb programokat és új ajánlóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.