Városi Titkos Füzet – Kipróbáltuk

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

varosi_titkos_fuzet_6594

A Deák17 Galéria a BVA Budapest Városarculati Nonprofit Kft-vel közösen megálmodta és létrehozta Városi Titkos Füzetet, amellyel játékos formában fedezhetitek fel a Belvárost. A füzet 8-10 éves kortól ajánlják, de akár kisebbekkel is kipróbálhatjátok, és felnőttek számára is izgalmas program. Több útvonalat és rengeteg érdekességet találtok benne. Ti dönthetitek el, mennyit és merre szeretnétek sétálni, vagy akár hajóra is pattanhattok, ha pedig elfáradtatok, másnap folytathatjátok. Mint nagy városi felfedező csapat, természetesen mi is kipróbáltuk!

varosi_fuzet_borito

Amikor kirándulunk, alaposan feltérképezzük a környéket, viszont mikor saját városunkban sietünk valahova, sokszor elszaladunk egy csomó klassz dolog mellett, nem nézzük meg a szobrokat a házakon, nem veszünk észre egy apró díszítést egy kapun, pedig budapestiként a fővárosban turistáskodni remek, ráadásul olcsó program.

Mikor megláttuk ezt a Titkos Füzetet, rögtön tudtuk, hogy ez bizony nekünk való program lesz, mert három kb. 1,5 órás sétát találhattok benne. Nem adtak meg konkrét útvonalat, ami azért remek, mert saját időtökhöz és igényeitekhez igazíthatjátok a programot, és közben megállhattok egy fagyira, játszóterezni (ezeket a helyszíneket külön piktogramokkal is jelzik) vagy másnap folytathatjátok a kirándulást.

varosi_fuzet_13_14

Az érdekességeken kívül rengeteg hasznos információt is találtok, de emellett számos kreatív feladatot is megoldhattok. Vigyetek magatokkal ceruzát, radírt és tollat is.
A két fő figura, Budapest címerállatai, a griff madár és az oroszlán is segít eligazodni az úton, előbbivel a kreatív feladatok jelzik, az utóbbitól pedig a további érdekességeket tudhattok meg épületekről, szobrokról, terekről.
Az ingyenes Városi Titkos Füzet sétacsomagot innen letölthetitek, illetve a hozzá tartozó matricákat itt találjátok, de akár a Galériában is átvehettek belőle nyomtatott példányt. Milyen jó lenne, ha minden kerületre vonatkozóan készítenének hasonló füzetet, akár angol nyelven is.

varosi_fuzet_seta

A Galériában folytatódik az ingyenes „Világjáró gyerekek” sorozat is, melyben havonta egy-egy nemzet kultúrájával ismerkedhettek meg. Regisztráció szükséges az eseményekre, melyeket Facebook oldalukon is megtaláltok.

Ajánlunk még egy remek könyvet Budapest felfedezéséhez, Tittel Kinga Mesélő Budapest című hiánypótló könyvéről itt írtunk bővebben.

Fotó: Végel Dániel

A hétvégi ajánlókat mindig itt olvashatjátok (csütörtökönként frissítjük). Érdemes az Ingyenes és Helyszínek rovatunkat böngészni, hiszen mindig találhattok ott is jó ötleteket. A legjobb programokért látogassatok el weboldalunkra és közösségi oldalunkra! Hírlevelünkre itt tudok feliratkozni. Tartsatok velünk!