Újdonság a Szép-völgyben – elkészült a Nagyfejű csajkó tanösvény

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bejártuk a Szép-völgyben június 11-én a Nagyfejű csajkó tanösvény útvonalát, ahol szabadtéri tantermet, madárlest és egy pici játszóteret is találtunk.

A Szép-völgyi erdőben egy Európai Uniós természetvédelmi projekt indult, melynek keretében készült el a tanösvény is. Kezdőpontja a Szépvölgyi útról nyíló Kecske-hegy parkolótól néhány lépésnyire található. Itt csak 10-15 autó tud leparkolni, de bőven volt még hely, pedig hétvégén mentünk.

Néhány méterre található a Madarász-tisztás, ahol egy fedett beülő, illetve egy madárles is helyet kapott, innen a parkoló felé visszatekintve látszik a Hármashatár-hegy tévétornya is. Az ösvény mindössze 1300 méter és nagy szintkülönbséggel sem kell számolni. Főként kis útvonalakon kanyarog, de érinti a régi parkolókat és több túraútvonallal is találkozik. A tanösvény 11 állomáson keresztül mutatja be a környék történetét, illetve az itt zajló természetvédelmi munkát és a 10. állomáson kiderül az is, hogy milyen állat a nagyfejű csajkó, és miért pont róla nevezték el ezt az ösvényt.

Mi nagyon élveztük a kis ösvényeken kanyargó útvonalakat. A Csajkó-tisztáson pihentünk meg, amely egy régi, felszámolt parkoló, illetve illegális szemétlerakóként volt ismert a környéken. Most kutat és szabadtéri tantermet alakítottak ki, illetve egy picike játszóteret. A fából készült állatokat (pannon gyík, meggyvágó, hamvas küllő és a nagyfejű csajkó) az Ilona-malom Műhely készítette. Ezen kívül csak egy picike hinta, pici mászóka, egy libikóka, illetve egy kút van. Néhány perces pihenőre és a kulacsok feltöltésére ideális, viszont árnyék nincs, és eső után biztosan nagy a sár. Mögötte egy szintén kopár területen már megkezdték a terület fásítását is. Innen kanyarodik vissza az útvonal és éri el a 65-ös busz fordulóját. Innen kb. 2-3 perc sétával a Szépvölgyi úton éritek el újra a parkolót. A tanösvény könnyen bejárható, a táblák elolvasásával együtt kb. 1 óra alatt, nincs hatalmas szintkülönbség, így idősebbeknek és kisgyermekes családoknak is ideális, de babakocsival nem járható.

A tanösvényről számos más turistaútra is letérhettek. Eljuthattok az Árpád-kilátóhoz, a Virágos-nyereghez vagy a Hármashatár-hegyre is. Útközben információs táblák jelzik a környék további látnivalóit, így akár több órás túrára is bővíthető a kirándulás.

  • A tanösvény 1. állomásától balra kanyarodva a zöld kör a Látó-hegyre és az Árpád-kilátóhoz megy. Ha pedig innen a zöld jelzést követitek az Apáthy-sziklához értek.
  • A 6-os állomásnál éritek el a határkövet, ahonnan szintén többféle irányba is lehet folytatni az utat (kék kör és sárga jelzés)
  • Amikor az útvonal visszakanyarodik a Csajkó-tisztásnál, kapcsolódhattok a sárga útvonalra, amely az Újlaki-hegyre, majd a Virágos-nyereg felé vezet, itt találkozik a Guckler tanösvénnyel is.

A helyszín tömegközlekedéssel is megközelíthető. A 65-ös busz többnyire csak a Fenyőgyöngyéig megy el (innen kb. 500 méter sétával érhető el a tanösvény kiindulópontja), de a BKK telebusz szolgáltatás keretében lehet kérni telefonon, hogy a Kecske-hegyig is eljöjjön a busz. A jövőben szeretnék sűríteni a járatokat és rendszeressé tenni ezt a megállót is.

Nézzétek meg Kirándulás rovatunkat is!

Ha szeretnétek a legjobb programokat és új ajánlóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.
Nyitókép forrása: Főkert