Irány a Tisza-tó – legjobb helyek és programok gyerekekkel!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tisza-tavi Ökocentrum

Már többször jártunk a Tisza-tónál és régi álmunk volt, hogy körbetekerjük a tavat. Mivel most nyáron megnyitották a kerékpárút utolsó szakaszát Poroszló és Tiszafüred között, minden adott volt egy szuper bringás naphoz. Közben bemutatjuk, hogy milyen jó helyeket érdemes felkeresni. Tisza-tó gyerekekkel, bringával vagy bringa nélkül!

Mivel a kisebb tókör is 65 km hosszúságú, ezért vagy kisebb gyerekekkel ajánljuk utánfutóval (mi most így utaztunk, hiszen véd az eső és nap ellen is) vagy gyerekülésben, vagy olyan nagyobb gyerekekkel, akik gyakorlottak és edzettebbek. Ovisokkal és kisiskolásokkal érdemesebb inkább kisebb szakaszokban teljesíteni, azt is elmondjuk majd, melyik rész lehet számunkra az izgalmasabb. Az út sokszor monoton, a települések között néha elég nagy a távolság, ezért mindenképp olyan napot válasszatok, amikor nincs annyira meleg, mivel útközben a frissítő büféken kívül semmilyen árnyék nincs. Mi is egy felhősebb napon indultuk neki.

Kiindulási pontnak a Tiszafüreden található bringás központot, a Tisza-tavi Kerékpáros Centrumot választottuk. Ha nem tudtok magatokkal kerékpárt vinni, akkor is innen érdemes indulni, hiszen elég nagy választék van a kölcsönözhető szuper országúti bringáktól kezdve a családi kerékpárokig, utánfutókig. Itt van öltöző, mosdó és a spriálszerűen felfelé kanyarodó épület kilátóként is szolgál, a kerékpárt fel lehet tolni rajta.

A teljes kört az óra járásával megegyező irányban érdemes bejárni, de ha gyerekekkel mentek, és nem a teljes kört járjátok be, akkor érdemes az ellenkező irányba Poroszló és Sarud felé indulni, mert ez a rész mindenképp több izgalmat rejt a számukra, mi is ebből az irányból mutatjuk be a helyeket.

Tiszafüredről indulva rögtön a legújabb szakaszon tekerhettek. Ugyan a főút mellett megy a kerékpárút, de attól teljesen elkülönített részen. Néhány km-en belül eléritek az új hidakat, amelyek átvezetnek a tavon Poroszló irányába (Tiszafüred és Poroszló 8 km távolságra van egymástól). A híd végén kanyarodik fel a bringaút a gátra, és gyakorlatilag innen szinte végig a gáton kell haladni.

Máris a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó Vízi sétányt láthatjátok kitáblázva, amit érdemes felkeresni. A kis hajó a Fűzfa Kikötőből kb. 5 perc alatt visz át egy szigetre, ahol egy pallósoron sétálhattok, közben madármegfigyelő pontokat, kilátót is találtok. 2020 nyarán új, interaktív táblákat is kihelyeztek, illetve egy óriás szabadtéri társasjátékot, amit érdemes kipróbálni.

Tovább haladva hamarosan jobbra találjátok a Tisza-tavi Ökocentrumot, amelynek tornya már messziről is jól látszik, balkéz felől pedig a kikötőjét, ahonnan hajós kirándulások indulnak. Magában a központban is érdemes egy bő fél napot eltölteni, hiszen nemcsak Európa legnagyobb édesvízi akváriumát találjátok itt, hanem van benti játszóház is, 3D természetfilm, állatok, játszóterek, kis tutajok, hajók (vizes játszótér), amivel átkelhettek egy kisebb tavon. Ha a „mindent bele” csomagot választjátok, akkor a film és a hajózás is benne van az árban.

Tovább haladva a gáton eléritek Poroszló strandját (büfé, lángosozó), ahol a napozóágyak mellett vannak kisebb csúszdák, új játszótér is, illetve a fák is árnyékot adnak. Mi először itt álltunk meg, de csak azért, mert meglepett minket egy kisebb nyári zápor. Érdemes gyerekekre vizezős cipőt adni a sulyom miatt.

Innen egy monotonabb szakasz következik Sarudig. A gáton tekerve hol vadvirágos, hol szépen lekaszált részek váltakoznak. Csak néhány autóssal találkoztunk, akik horgászni érkeztek, illetve hajós kikötők vannak az út mentén. Érdemes a tó felé tekintgetni, mi nagyon sok madarat láttunk útközben, a távcsövet se hagyjátok otthon!

Sarudra érve kerítés jelzi, hogy megérkeztünk a Sarudi Élményfaluba, ahol az ökostrand és sportolási lehetőségek (csónakok, vízibiciklik, különféle vízi járművek) mellett óriási vizes, felfújt játszótér is található, illetve büfék, plázs. A strandon a kerékpárosok ingyen áthajthatnak, fizetni csak akkor kell, ha itt maradnátok. Amúgy is érdemes ezt a helyszínt gyerekekkel felkeresni, biztos visszatérünk még ide hosszabb időre is, árnyék nem sok volt, úgyhogy majd délutáni időszakban. Az Élményfaluban, a strand mögötti területen szállást is találni, de sajnos sátrazás lehetőség nincs, csak fa- és konténerházak.

Tovább tekerve néhány kilométert a gáton egy rendezett, szinte parkos részhez érünk Tiszanána-Dinnyéshát határában. Itt egy ligetes, árnyékos részen van játszótér, illetve kikötőt, strandot és kölcsönzőt is találtok a szépen rendbe tartott, megújult területen. (Ez a megújulás jellemzi a Tisza-tó több pontját is, útközben több helyen építkeztek a strandok környékén). Ha itt visszafordulnátok, akkor innen 21 km Tiszafüred, tehát itt van az út kb.1/3-a.

Ismét egy monotonabb szakasz következik, rengeteg vízi madárral, de láttunk gólyát, fácánt, sólymot is útközben. A Kiskörét elérve szintén át lehet hajtani a régi, már nem működő strandon. Hamarosan pedig elérjük a kiskörei kikötőt, majd a vízerőművet, vízlépcsőt, majd hallépcsőt. Itt is érdemes időzni gyerekekkel, ugyan elég ipari, szóval nem túl szép a terület, de igen izgalmas, monumentális a vízlépcső. Újdonság a kikötőben található 19 méter magas Lábasház Kilátó, amelyet úgy alakítottak ki, mintha két, egymásnak fordított csónak lenne. A gáton autóval csak engedéllyel és pénzért lehet áthajtani, de kerékpárral ingyenes. Itt érünk át tulajdonképpen a tó másik oldalára, tehát kb. még ugyanennyi az út Tiszafüredig. Rögtön a hallépcső mellett találjuk a Jóreménység-szigetet, amelyet Ljasuk Dimitry ugyanezen a néven futó filmjéből ismerhettünk meg, és azóta turista-látványosággá vált.

A következő település Abádszalók, ahol szintén van kikötő és strand (Tisza-tó Strand) sportolási lehetőséggel, játszótérrel, óriás csúszdákkal, nyaranta kertmozival. Itt a fejlesztések eredményeképpen baba-mama szobákat, pelenkázót is találtok.

Tiszaderzsnél találtok még egy kikötőt és egy büfét, majd a gáton tovább haladva Tiszaszőlős után visszaérünk Tiszafüredre. A Szabics Kikötő és Szabadidőpart számos szolgáltatást nyújt a vízi túráktól, kerékpár bérléstől kezdve a tanösvényeken át (Tiszavirág ártéri tanösvény, Örvényi pákász tanösvény) a különböző árkategóriájú szállásig (vendégház, cölöpház, kemping). Következő állomás a Stég Szabadidőközpont (sportolási lehetőség, étterem, szállás is van), majd a szabadstrand következik (itt szintén van egy nagy felfújható játszópark, illetve vízibicikli, csónak kölcsönzési lehetőség, szintén nagy felújítások zajlanak, ami a strand működését nem zavarja), és végül visszaérünk a bringás központba.

A cikkbe már nem fértek bele, de jó helyek:

  • Hello Hal – a Tisza-tó legkedveltebb, hangulatos halas helye
  • Sulyom Tájétterem – igazán hangulatos hely, szuper ételekkel
  • Poroszlói Rétesház – sosem hagyjuk ki, ha erre járunk, igazi nagyi rétese kapható mindenféle ízben, házi szörpök, lekvárok; kellemes parasztház, hangulatos udvarral
  • Sarokház Cukrászda – Poroszló klasszikus cukrászdája
  • Kormorán Kikötő (csodás lombházak, kemping, túra lehetőségek, bérlés)
  • Fűzfa Pihenőpark kecskékkel, kis tóval (ott találjátok, ahol a bringaút felkanyarodik a gátra Poroszló irányába, itt van a Vízi sétány is, van bőven ingyenes parkolóhely)
  • érdemes a villanyoszlopok tetejét is figyelni, sok gólyát láthattok a környező településeken
  • Ha több napot töltenétek a környéken, akkor mindenképp érdemes Hortobágyra elmenni, kisvasutazni és részt venni egy vezetett túrán! – szintén egész napos program

Indulás előtt mindenképp nézzétek meg a látogatással kapcsolatos aktuális információkat!

A Balaton, illetve a Velencei-tó legjobb helyeit is összegyűjtöttük a Minimatinén! A legjobb hétvégi programokat itt találjátok meg hétről hétre.

Ha szeretnétek a legjobb programokat és új ajánlóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.