Ha fontos, hogy közel legyen – 8 kirándulás gyerekekkel Budapesten

A külső pesti kerületekben, illetve a Budai-hegyekben is remek felfedezni valókra bukkanhattok. Az alábbi helyszínek ugyan sokak számára ismertek és kedveltek, de ha csak egy félnapos programra van idő és az időjárás is megfelelő, valamint nincs kedvünk messzebb elmenni, akkor bármikor bevethetők, ráadásul pénztárcabarátok.

BUDA

Ahonnan látszik az egész város – Sas-hegyi Látogatóközpont

A Sas-hegyi Látogatóközpontban tavasztól őszig szinte minden hétvégén tartanak egy-egy tematikus előadást (külön a jeles napokhoz kapcsolódva is), illetve minden órában indulnak vezetések, ahol megismerkedhettek a hegy történetivel és lakóival is. A kb. 1 órás vezetett túrán mediterrán és alpesi növényeket is láthattok, hiszen a napsütötte déli oldalon és a hűvösebb északin más-más élőlények tanyáznak. A séta után érdemes megnézni az épületben található kisebb kiállítást, illetve felmenni a kilátóba. A legenda szerint 1686-ban, amikor sikerült Budát visszafoglalni a töröktől, az örömünnepen erről a hegyről sasok szálltak fel, innen kapta a hegy is a nevét. Kisebb gyerekekkel hordozóval ajánljuk a keskenyebb út és a meredek sziklafalak miatt. Enni- és innivalót vigyetek, mert nincs ilyen lehetőség a környéken.
Cím: XI.ker., Tajték utca 26.
Megközelítés: Autóval a Hegyalja úton végig, majd a Korompai utcán fel. A 8-a busszal a Keleti Pályaudvarról a Korompai utcáig, onnan gyalogosan.
Facebook oldal: https://www.facebook.com/budaisashegy

 

Erdei Iskola a hegy tetején – Hármashatárhegy és környéke

Több változás is történt az elmúlt években a környéken. A kilátó után átadták az Erdő Ajándéka Erdei Iskolát, ahol táborokat és tematikus programokat is tartanak a szülinaptól kezdve az éjszakai túrákig. A helyszínen találjátok még a gyerekbarát Hangár Bisztrót, ahol van gyereksarok is. Több irányba is érdemes elindulni, illetve kisebb gyerekekkel rövidebb sétákra, nagyobbakkal hosszabb kirándulásokra is ajánljuk. 2021 végén adták át a Repülős játszóteret, amelyet a Hangár Bisztró és az erdei iskola között találtok.
Cím: III. kerület, Hármashatárhegyi út
Megközelítés: Autóval a Hármashatárhegyi úton felfelé vagy BKV-val a Kolosy térről 65A busszal a Fenyőgyöngyéig, de innen még kb. 2 km-es sétára számítsatok, úgyhogy kisebb, már saját lábon járó gyerekekkel, hordozó nélkül inkább autóval ajánljuk.
Belépő: ingyenes
Nyitva tartás: mindig nyitva

 

Jobbra vagy balra induljunk? – Irány az Apáthy-szikla és/vagy az Árpád kilátó

Az Apáthy szikla több irányból is könnyen megközelíthető, a völgyből a Madár utca felől például egy enyhe emelkedőn juttok el a szikláig a Kőkapu érintésével, illetve a 11-es busz végállomásától egy rövid sétával érhetitek el. Az utóbbi szakasz babakocsival is járható. Kellemes meglepetésként ért minket, hogy pár hete ottjártunkkor a környék rendezett és tiszta volt, annak ellenére, hogy ez egy igen népszerű célpont, sokan látogatják. A több állomásos információs táblák segítségével pedig a környék növény- és állatvilágát is megismerhetitek. Ha a 11-es busz megállójából a másik irányba indultok, akkor egy szintén izgalmas helyszínre találhattok, az Árpád-kilátó környékére. Az út az első szakaszon kicsit meredek, viszont nem kell sokáig felfelé mászni. A kék jelzést követve éritek el az Oroszlán sziklát és a Kecske-hegyet. Tovább haladva a Vitorlázó repülőtér széléhez juttok, majd a zöld nyílra kanyarodva az erdei játszótérhez érkeztek, ahol érdemes egy kicsit pihenni. A Görgényi utcánál egy tanösvényen keresztül érkeztek vissza a körtúra végére.
Cím:
II. kerület
Megközelítés:
legkönnyebben a 11-es busszal a Batthyány térről Nagybányai úti végállomásig, innen rövid séta vagy szintén ebben az irányban autóval.
Belépő: 
ingyenes
Nyitva tartás:
mindig nyitva

 

A mindig izgalmas kilátó – Szépjuhászné – Nagy Hárs-hegy és Kis-Hárs-hegy, Kaán Károly kilátó

Igen kedvelt kirándulási pont könnyű megközelíthetősége és túrái miatt a Nagy Hárs-hegy. A Szépjuhászné gyermekvasút állomástól fél órás, kissé emelkedős úton a sárga jelzésen haladva érhetitek el a tűzrakóhely-pihenőt padokkal, majd pár méter múlva a Kaán Károly-kilátót. Tovább haladva a Bátori barlangot találjátok (nem látogatható, vaskapuval lezárva), majd  lefelé vezet egy szintén sziklásabb út, míg végül a sárga háromszög jelzésen haladva a Makovecz Imre-kilátót éritek el. Itt találjátok a 2020 karácsonyán átadott új, Fekete István tanösvényt. Az úton visszakanyarodva az m (Mária út) jelzést követve ismét a Szépjuhászné állomáshoz érkeztek.
Cím: II. kerület
Megközelítés: Kisvasúttal (jelenleg nem üzemel) a Szépjuhászné állomásig. Autóval a Budakeszi úton és a vasúti híd előtt jobbra van az ingyenes parkoló, amely hétvégenként elég zsúfolt. 22A busszal a Széll Kálmán térről a Szépjuhászné megállóig.
Belépő: ingyenes
Nyitva tartás: mindig nyitva

 

A megunhatatlan nagy kedvenc – Anna-rét, János-hegy és Béka-tó

Az Anna-rét igen közkedvelt célpontja a budapestieknek. A legjobb, ha hétköznap keresitek fel, mert a játszótér is igen zsúfolt. A kis erdei úton felfelé haladva a Normafától kb. 20 perces sétával érhetitek el a János-hegyet a Libegővel, illetve egy szuper jó játszótérrel. Természetesen a Libegő is jó választás lehet, viszont mi most inkább az innen néhány percre található Béka-tavat ajánljuk. Itt találjátok az aktuális információkat, nagyon sokat változott a környék.
Cím: II. kerület
Megközelítés: Libegővel vagy gyalogosan a Normafától (idáig a 21A busszal a Széll Kálmán térről), illetve a kisvasút János-hegy megállójától rövid sétával.
Belépő: ingyenes
Nyitva tartás: mindig nyitva

 

Kacskaringós utakon – Kamaraerdő és tanösvény

Az Amíg utazunk című könyv óta minden alkalommal megjegyezzük, mikor erre járunk, hogy a főhős, Doma és családja is szeret erre kirándulni. Persze a könyvet félretéve érdemes a Kamaraerdőbe is ellátogatni, néha jár erre favázas nosztalgia villamos is a 41-es vonalán, ami még egy plusz élményt ad. Több zegzugos kis út kanyarog, ahol rövidebb és hosszabb sétákat is tehettek. Mi nagyon szerettük a piros körutat, illetve a T jelzésű tanösvény útvonalat is a Susulyka utcától. Az ismertető táblák mellett interaktív elemeket is találtok a Nagyréten például erdei ugrópályát, xylofont, de sárkányeregetésre, sőt szabadtéri szülinapra is alkalmas helyszín. Kamaraerdőn pár éve felújították a közelben található sétányt (41-es villamos végállomásától indul), ahol játszóteret és parkosított részt is találtok, de mi jobban szerettünk a parkerdőben kalandozni és a réten piknikezni.
Cím: XI. kerület
Megközelítés: Autóval a 7-es útról letérve a Kamaraerdei útról, 41-es villamos végállomásától kis sétával
Belépő: ingyenes
Nyitva tartás: mindig nyitva

 

PEST

Tó a városban – Naplás-tó bringával – Szilas-patak menti bringaút

Ezt a helyszínt több irányból és többféle járművel is megközelíthetitek, ugyanis keresztülmegy rajta a Szilas-patak menti bringaút. Ha gyalog érkeztek, akkor a Hermina úthoz érdemes menni, hiszen ott egy dimbes-dombos mini bringa parkot, egy szuper játszóteret és a Kalóz finom burgereit is megkóstolhatjátok, és még nyilvános mosdó is van a helyszínen. Bringával érdemes ide érkezni, hiszen a forgalomtól teljesen elzárt területen, egy madaras tanösvényen keresztül egészen a Naplás-tóig tekerhettek, közben még a Zúgó patak játszótéren is megpihenhettek. Nagy melegben és napsütésben inkább késő délután érdemes erre kirándulni, mert kevés az árnyék útközben. A Naplás-tónál is több fejlesztés történt az elmúlt években: a tó körüli sétányon pihenőpadokat, stégeket létesítettek és 2021-ben elkészül az új kilátó is.
Cím: XVI. kerület, Szlovák út (a Kalóz burger a 142. szám alatt van és a játszótér is)
Megközelítés: Csak a Hermina úttól érdemes a gyerekekkel bringával menni, mert addig nincs rendesen kiépítve az út. Utána viszont autómentes részen halad majdnem a tóig vagy a Veres Péter úti bringaút irányából is megközelíthető.
Belépő: ingyenes
Nyitva tartás: mindig nyitva

 

Kalandozás a Rákos-patak mentén – Rákos-patak menti „bringaút”

Néhány éve a Magyar Kerékpáros Klub vezetett túráján jártunk, ahol bemutatták a patak menti bringautakat (csak Rákoscsabán, Zugló egy részén és Angyalföldön van rendesen kiépítve). A legizgalmasabb résznek mégis a számunkra eddig ismeretlen XVII. és X. kerület határa bizonyult. Ugyan nincs aszfaltozott bringaút, de a patak menti lápos vidéken tanösvényt is találtok, rengeteg madarat is megfigyelhettek, illetve itt van a Zsivora-tó is. A zuglói részen, a Gvadányi út mentén a Mogyoródi útnál van egy szuper sportpálya bringásoknak és deszkásoknak, illetve egy piciknek való játszótér.
Cím: Rákoscsaba vasútállomástól Kőbányán keresztül Zuglóig.
Megközelítés: A Keresztúri úttal párhuzamosan fut a patak, megközelíthető pl. a Lovasvölgyi utcából.
Belépő: ingyenes
Nyitva tartás: mindig nyitva

Ebben a válogatásunkban írtunk a budapesti Merzse mocsárról és a Guckler sétányról is, amelyet szintén érdemes felkeresni!

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!