Balaton, nyár, fesztivál – 15 fesztivál a Balatonnál

Remek fesztiválok várnak ránk a Balaton körül egész nyáron. Szinte minden hétvégére jut majd program, ahol minden korosztály jól érezheti magát. Balatoni fesztiválok koncertekkel, bábelőadásokkal, gasztró programokkal, vezetett sétákkal, művészeti akciókkal. Íme a mi kedvenceink a balatoni nyárra!

JÚNIUS

Örvényesvölgy Fesztivál – Zalacsány, 2023. június 9-11. és június 16-17.

A tervezettnél is hosszabb lesz, öt napig tart Magyarország legújabb fesztiválja, az Örvényesvölgy Fesztivál! A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával megvalósuló, már eddig is izgalmas gyerekprogramokban bővelkedő eseménysorozatot a szervezők egy további gyereknappal bővítik. Az első hétvégén 7 kifejezetten gyerekeknek szóló program várható így 2 bábszínházi előadás: a FIGURINA BÁBSZÍNHÁZ 25 éve legsikeresebb Grim(m)aszok című előadása, VITÉZ LÁSZLÓ és az elátkozott malom című bábjáték, a HÍMZETT IGRICEK gyerekeknek szóló interaktív vásár komédiája, Navratil Andrea, a Kobzos Együttes és a keszthelyi Család Iskola növendékeinek gyermekkoncertje, gyermek kézműves foglalkozások, hagyományos mesterségbemutatók, és 10-én szombaton egész nap Varázshangok Játszóház! A második hétvégén, 17-én szombaton 6 gyermekprogram várható: a Príma-díjas Holló Együttes „VÁSÁRFIA” című jelmezes, interaktív gyerekműsora, „HÁROM BAJUSZ GAZDÁT KERES” címen, Víg Balázs interaktív irodalmi műsora, a HÍMZETT IGRICEK: „VÁSÁRI MESÉK – játékok a múltból” című gyermekprogramja, régészeti ásatási bemutató, múzeumpedagógus vezetésével, gyermek kézműves-foglalkozások, és egész nap Varázshangok Játszóház! Részletek itt.

Magyar Mozgókép Fesztivál 2023 – Veszprém, Balatonfüred, Balatonalmádi, június 7-10.

2023-ben már harmadik alkalommal kerül megrendezésre a csodálatos Veszprém-Balaton régióban a Magyar Mozgókép Fesztivál, amely szabadtéri vetítésekkel, a legújabb magyar filmek premierjével, nemzetközi fesztiváldíjasokkal, sztárokkal, közönségtalálkozókkal, gyermek- és ifjúsági programokkal, felújított klasszikusokkal, kiállításokkal, koncertekkel és gasztroprogramokkal várja a filmek és alkotóik iránt érdeklődőket. Olyan gyerekfilmeket nézhettek meg mint a Kuflik és az Akármi, a Bogyó és Babóca 5. része, a Toldi, az Egy év Hoppifalván és a Macskafogó. Részletek itt.

Felező Fesztivál – Veszprém, 2023. június 14-18. (ingyenes, némely program regisztrációs)

Az Európa Kulturális Fővárosa címet viselő városoknál már hagyománnyá vált, hogy az éveleji évadnyitó ünnepség után, az év közepén egy közös, „felező” örömünnepen tekintenek vissza az első hat hónapra és készülnek fel az előttük álló fél évre. Ettől a hagyománytól most sem térnek el, így egy 5 napon át tartó minifesztivállal készülnek, ahol koncertek, extrémsport bemutatók, kiállítások, sőt még olyan különlegességek is várják az érdeklődőket, mint a görkori diszkó, a mesemondó fesztivál vagy az extrémhosszú asztalnál megrendezett piknik. Részletek itt. Ingyenes, néhány program regisztrációs.

SéTapolca – Sétafesztivál a Tapolcai-medencében, 2023. június 17-18. (ingyenes, regisztrációs)

Ismerd meg Tapolcát közelről és madártávlatból , fedezd fel a város és környékének épített és táji örökségeit és történetét a TÁJTÉKA sétafesztiválján június 17-én és 18-án! Hogyan alakították a Balaton-felvidéki tájat a természet erői? Sétálj egyet a Haláp csodálatos vulkáni paradicsomában vagy fedezd fel a Haraszt geológiai és növénytani érdekességeit! Hogyan formálta a kultúrtájat az ember? Ismerd meg a környék szőlő- és bortörténetét és az egykor virágzó bányászat építészeti emlékeit! Ha egy történelmi időutazásra indulnál, csatlakozz egy helytörténeti sétához, ha pedig Tapolca karakteres építészeti emlékei vonzanak, válassz az építészeti séták gazdag kínálatából! Részletek itt. A sétafesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Levendula Fesztivál – Tihany, 2023. június 17. – július 2.

A Levendula Hetek megőrizte alapvető célját: egy kis időre Tihanyba, a magyarországi levendulatermesztés egyik fellegvárába hívni ennek a csodálatos növénynek a kedvelőit, vigyék hírét annak, hogy itt már száz éve is szerették a levendulát. A nagykorú Levendula Hetek idén is számos programmal, túrával, kiállítással, élménnyel vár benneteket 2 héten át. Részletek itt.

Múzeumok Éjszakája a Balatonnál – 2023. június 24.

Több helyszínen megnyílnak a balatoni múzeumok kapujai is. Többek között a Helikon Múzeumban is programokkal készülnek, további programok hamarosan itt.

5. Bondoró Nemzetközi Utcaszínház Fesztivál – Balatonalmádi, június 30. – július 2.

Nagy újdonságokkal és minden eddiginél színesebb programmal jön idén az ötödik Bondoró. Nemzetközi utcaszínházi attrakciók sokasága, nagykoncertek és nem utolsó sorban egy páratlan, új helyszín várja 2023-ban azokat, akik ellátogatnak az eseményre. A magyar előadók mellett 10 nemzet összesen 24 nemzetközi produkciója várja a látogatókat június 30. és július 2. között Balatonalmádiban. Részletek itt. Jegyárak itt.

Kultkikötő gyerekprogramok – Balatonfenyves, Balatonszárszó, Balatonföldvár, egész nyáron

A Kultkikötő idei gyerekprogramjai között olyan fellépők szerepelnek, mint a Ziránó Bábszínház, a Kereplő Színház, az Aranyszamár Bábszínház, Nizsai Dániel, Danny Bain, Majoros Ági Bábszínháza, a Majorka Színház, illetve olyan saját produkciókkal is készülnek, mint Süsü és Boribon. Részletek itt.

JÚLIUS

Veszprémi Utcazenei Fesztivál – Veszprém, 2023. július 19-22.

Idén is ellepik Veszprém utcáit az utcazenészek, hogy szórakoztassák a arra járó közönséget. A részletes programot hamarosan itt éritek el.

Művészetek völgye – Kapolcs, Taliándörögd, Vigántpetend, 2023. július 21-30.

Közel 2000 programmal csalogat a Balaton-felvidékre a Művészetek Völgye. Nagyszínpados koncertek, mesés panoráma, színház, újcirkusz, kortárs irodalom, izgalmas produkciók, beszélgetések, workshopok, kiállítások várnak idén is mindenkit az ország legnagyobb összművészeti fesztiválján. A családi programokat itt találjátok. 6 éves kor alatti gyermekeknek a belépés ingyenes. Részletek itt.

Krisna-völgyi Búcsú – Somogyvámos, 2023. július 28-30.

Több, mint 50 helyszín, 280 hektáron, és több, mint 300 Krisna-hívő, aki vár benneteket, hogy megismerhessétek India művészetét, lelki tudományát, a vegyszermentes gazdálkodás rejtelmeit, a természet közeli oktatás, játékok és életvitel gyöngyszemeit az idén 30 éves Krisna-völgyben. Részletek itt.

Kabóciádé – Veszprém, Veszprémvölgy, Kolostorok és Kertek rendezvénytér, 2023. július 28-30.

A Veszprémi Kabóca Bábszínház meghívott vendégelőadásokkal, játékokkal, kézműves programokkal vár benneteket ezen a nyáron is a Kolostorok és Kertek rendezvénytéren. Részletek itt.

AUGUSZTUS

Paloznaki Jazz Piknik – Paloznak, 2023. augusztus 3-5.

Thievery Corporation, Rick Astley, Dirty Loops, csak hogy néhány nagyobb nevet említsünk a fesztivál fellépői közül, de a gyerekek számára is színes programokkal készülnek. Két helyszínen várják az érdeklődőket, a Nagyszínpad előtti réten, illetve augusztus 4-5-én a Gyermekudvarban. A belépés 13 éves korig ingyenes (vonatkozik a fesztivál napjáig 14. életévüket be nem töltött személyekre). Részletek itt.

Margó Feszt – Szentgyörgyvár, 2023. augusztus 10-12.

Sok-sok zenével, irodalommal és a már megszokott hangulattal várnak a zalai dombok közé, a Balatontól alig 15 percnyire fekvő Szentgyörgyváron. Már biztosan visszatér a népszerű elektronikus zenei duó, az Analog Balaton, zenés irodalmi estet hoz Szentgyrörgyvárra Beck Zoltán (30Y) és Grecsó Krisztián közös produkciója a beck@grecsó, fellép Kiss Tibor (Quimby) formációja, az Aranyakkord, játszik a Fran Palermo és a Platon Karataev, valamint a Galaxisok, a Sorbonne Sexual és glsch. Az irodalom rajongók találkozhatnak többek között Visky Andrással és Tompa Andreával is. Részletek itt.

+1 Augusztus 20-ai hétvége a Balaton partján
A kisebb és nagyobb települések is koncertekkel, kenyérszenteléssel, kézműves programokkal és tűzijátékkal is várják a Balatonra érkezőket. A részletes programokat megtaláljátok majd a települések hivatalos weboldalan.

Nézzétek meg 50 kedvenc helyünket a Balatonnál!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot, amit a felnőttek is szeretni fognak!