Múzeumok gyerekekre szabva – 10 gyerekbarát múzeum Budapesten

Sokféle dologtól lehet gyerekbarát egy múzeum, az ott kiállított anyag témájától, az interaktivitástól, a családbarát szolgáltatásoktól mint játszószoba, pelenkázó vagy szoptatóhelyiség, és természetesen az ott tartott múzeumpedagógiai foglalkozásoktól és családi napoktól. Íme 10 budapesti gyerekbarát múzeum ingyenes családi napokkal és programokkal.

Természettudományi Múzeum

Igazi favorit a Természettudományi Múzeum, ahol kedvenc részeink a lent található A korall zátonyok csodálatos világa mini kiállítás, illetve az emeleten A dinoszauruszok kora Magyarországon, illetve a Felfedezőúton Magyarország tájain című állandó kiállítások, amelyek interaktív módon kirakókkal, filmekkel és kipróbálhat dolgokkal várnak benneteket. A Természetbúvár-teremben hétvégenként szinte minden kézbe vehető, megérinthető, megszagolható. Ide 300 Ft plusz belépőért mehettek be. Van pelenkázó, játékszoba 0-4 éveseknek és ingyenes ruhatár, a hely akadálymentesített.
Mikor ingyenes családdal: minden hónap első vasárnapján az állandó kiállítások
Belépő: felnőtt 1600 Ft, 6-26 éves korig 800 Ft, 62 év fölött 800 Ft, 6 év alatt és nemzeti ünnepeken ingyenes, kivéve a Dinókert.

Aquincumi Múzeum

Az Aquincumi Múzeum állandó kiállításán a világhírű aquincumi orgonát, illetve a helytartói palota emlékanyagát nézhetitek meg, illetve kronologikusan és tematikusan különböző korok emlékeit. Emellett a Virtuális élménytér történelmi témájú számítógépes interaktív játékait is kipróbálhatjátok, a legkisebbek pedig a játszószoba kirakóit és játékait. A kertben találtok egy Kő Boldizsár által készített mitológiai játszóteret is. Külön pelenkázó és szoptatós szobát is találtok a helyszínen. Ha kellemes az idő, akkor pikniktakarót is bérelhettek a bejáratnál. Évente több alkalommal rendeznek tematikus fesztiválokat és családi napokat.
Mikor ingyenes családdal: minden hónap utolsó szombatja
Belépő: felnőtt 1000-1600 Ft, diák 800 Ft, óbudai lakosoknak, 6 év alatt és nemzeti ünnepeken ingyenes.

Petőfi Irodalmi Múzeum

Inkább már iskolás gyerekekkel érdemes felkeresni a Petőfi Irodalmi Múzeumot, ahol a klasszikus és a kortárs magyar irodalommal, illetve jeles képviselőivel ismerkedhettek meg. Mindenképp izgalmas ellátogatni a fotótárba, és a relikviagyűjtemény is igen széles. Évente több alkalommal tematikus családi napokat tartanak nemzeti ünnepekhez vagy éppen zajló kiállításokhoz kapcsolódva, illetve nagyon szeretjük rendszeres hétvégi múzeumpedagógiai foglalkozásaikat is.
Mikor ingyenes családdal: minden hónap utolsó szombatja, hétfőnként zárva
Belépő: családi belépő 1500 Ft, felnőtt 800 Ft, diák 400 Ft, 6 év alatt és nemzeti ünnepeken ingyenes, hétfőnként zárva.

Mesemúzeum

A Petőfi Irodalmi Múzeumhoz tartozó Mesemúzeumot a Duna másik oldalán, a Döbrentei téren már kisebbekkel is érdemes felfedezni. Minden szombaton 11 órától különböző foglalkozásokat, koncerteket és könyvbemutatókat tartanak (hétköznap inkább óvodás és iskolás csoportok látogatják), illetve a 7próbán is érdemes végigmenni. Előtte vagy után a Tabánnál sétálhattok, és ajánljuk az Asztalka cukrászdát a múzeum épületében.
Belépő: felnőtt 600 Ft, gyerek 400 Ft, családi 1200 Ft, vasárnap ha nincs program, zárva.

Magyar Nemzeti Galéria

Mivel igen nagy anyagot találunk térben és időben a kiállítótermekben, ezért érdemes nem egyszerre, hanem a látogatást megtervezve, kisebb részletekben megnézni az állandó kiállításokat. Érdemes az évi több alkalommal megrendezésre kerülő családi napokra is ellátogatni, illetve az iskolai szünetekben is tartanak kifejezetten gyerekeknek tárlatvezetéseket, programokat. Viszonylag új kezdeményezés, hogy havonta egy alkalommal csütörtök délelőtt kifejezetten anyukáknak szerveznek tárlatvezetéseket. Két évnél kisebb gyereket kizárólag babakocsiban vagy a testre elől rögzített hordozóban lehet a kiállítótérbe bevinni. A babakocsit csak tolni szabad, kézben összecsukott állapotban sem szállítható. Nyakban és háton hordozni nem lehet. Baba-mama szobát az “A” épületben földszinten a ruhatár mellett találtok pelenkázóval, szoptatási lehetőséggel, játékokkal és babzsákokkal. A szoba csak az “A” épületben megtekinthető időszaki kiállítások ideje alatt vehető igénybe. Emellett lehet pelenkázni a főépületben (C épület) két helyen: a földszinti Kávézó női mosdójában, az 1. emeleten a Munkácsy termeknél lévő női mosdóban, ahol gyerekülőkével felszerelt vécé is van.
Belépő: felnőtt 1800 Ft, diák 900 Ft, 6 év alatt és nemzeti ünnepeken ingyenes, hétfőn zárva
Mikor ingyenes családdal: minden hónap 3. szombatján.

Magyar Nemzeti Múzeum

Magyarország történetét feldolgozó kiállítás mellett érdemes az időszakos tárlatokra is ellátogatni, illetve a lapidáriumot és a koronázási palástot is megnézni. Kérjetek a ruhatárnál családi felfedező hátizsákot (A hátizsák bérleti díja: 1500 Ft /hátizsák, extra töltés: 200 Ft /db), melyben helyet kap mindaz, amire egy igazi felfedezőnek szüksége lehet: kalap, nagyító, fejlámpa, iránytű, távcső, jegyzetfüzet, tolltartó és olyan tárgyak is, amelyek haza is vihetőek. Érdemes múzeumpedagógiai füzeteiket is megnézni. Különböző korok személyeivel is beszélgethettek az Élő Múzeumban, amelyet előre megbeszélt időpontokban tartanak.
Mikor ingyenes családdal: minden hónap 3. szombatján
Belépő: felnőtt 1600 Ft, diák 800 Ft, 6 év alatt és nemzeti ünnepeken ingyenes, hétfőn zárva.

Budapesti Történeti Múzeum

A Várban található intézményben minden korosztálynak tartanak múzeumpedagógiai foglalkozásokat, vezetett sétákat és tárlatvezetéseket, de családdal is érdemes felkeresni őket, hiszen régészeti kiállítást, szobrokat is találtok, illetve a főváros történetével is megismerkedhettek. Szintén érdemes tagintézményeikbe is ellátogatni: a Kiscelli Múzeumba és az Aquincumi Múzeumba is. Többnyire nemzeti ünnepek alkalmával évente többször tartanak családi napokat is.
Mikor ingyenes családdal: minden hónap utolsó szombatján
Belépő: felnőtt 1900 Ft, diák 900 Ft, 6 év alatt és nemzeti ünnepeken ingyenes, hétfőn zárva.

Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény (jelenleg zárva)

A II. kerületben található Öntödei Múzeum Közép-Európa egyetlen műemlékként megőrzött öntödéje, eredetileg Ganz Ábrahám tulajdonában volt. Nemcsak az épület izgalmas, hanem a kertben kiállított nagyobb méretű öntvények is. Több alkalommal tartanak családi napokat, ahol magatok is készíthettek például ólomkatonát vagy a Ganz bácsi műhelye nevű programjukra is érdemes ellátogatni. A helyszín a Közlekedési Múzeumhoz tartozik, és érdemes a további budapesti tagintézményeket is felkeresni, mint például az Elektrotechnikai Gyűjtemény vagy a Műszaki Tanulmánytár, ahol szintén tartanak több alkalommal foglalkozásokat, illetve a Közlekedési Múzeum számos anyagát megtaláljátok a Vasúttörténeti Parkban, az Aeroparkban és a Földalatti Vasúti Múzeumban (Deák téri metrómegálló, a BKK infópont mellett).
Belépő: felnőtt 800 Ft, diák 400 Ft, 6 év alatt ingyenes
Mikor ingyenes családdal: minden hónap utolsó szombatján (az összes tagintézményt).
Újranyitás: még nincsenek pontos információk, jelenleg zárva

Óbudai Múzeum

Az Óbudai Szentháromság téren található múzeum történeti kiállítását is érdemes megnézni, de most kifejezetten a picike, de szuper játéktörténeti kiállítást ajánljuk nektek gyerekkorunk kedvenceivel és szüleink játékaival. Hozzájuk tartozik még a Goldberger Textilipari Gyűjtemény, szintén Óbudán, ahol foglalkozásokat is szoktak tartani.
Mikor ingyenes családdal: minden hónap 1. szombatján, óbudaiaknak mindig ingyenes
Belépő: családi jegy 2000 Ft, felnőtt 800 Ft, diák 400 Ft, 6 év alatt ingyenes.

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

A szintén óbudai múzeumban megismerkedhettek a vendéglátás és a kereskedelem történetével, de mi szeretjük a régi reklámtáblákat és a látványtár izgalmas tárgyait is. Gyakran tartanak évszakhoz, illetve ünnepekhez kapcsolódóan foglalkozásokat is, pl. fagyi, szaloncukor vagy csoki készítést is.
Mikor ingyenes családdal:
minden hónap 3. vasárnapja
Belépő: felnőtt 1000 Ft, diák 500 Ft, családi 2000 Ft, 6 év alatt ingyenes, hétfőnként zárva.

+1

Szépművészeti Múzeum

2018. őszén, 3 év után megnyílt a felújított Szépművészeti Múzeum, amely igazán családbarát intézmény rengeteg izgalmas programmal, gyerekbarát szolgáltatásokkal, interaktív elemekkel. Itt olvashatjátok részletes beszámolónkat.
Mikor ingyenes családdal: minden hónap 3. szombat
Belépő: felnőtt 1600 Ft, diák 800 Ft, 6 év alatt ingyenes, új bőröndös játék 2000 Ft, hétfőnként zárva.

Indulás előtt mindenképp nézzétek meg az aktuális információkat a múzeumok hivatalos oldalain!

Hétről hétre elhozzuk nektek a legjobb programokat, válogatásokat, kirándulós ötleteket, a legújabb gyerekbarát helyeket és könyveket. Érdemes feliratkozni hírlevelünkre itt és csatlakozni Fb oldalunkhoz.

Vélemény, hozzászólás?

Kötelező mezők *.