30 jó gyerekprogram az őszi szünetben 2021

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megérkezett a várva várt őszi szünet, így minden korosztály számára válogattunk színházi előadásokat, múzeumi programokat, kiállításokat, filmes fesztiválokat, családi napokat, Halloween programokat és számos ingyenes eseményt is. Íme 30 jó program az őszi szünetre!

Primanima Animációs Fesztivál – Budaörs, BábTér, október 20-24.

Az eseményen hazai és nemzetközi fiatal animációs alkotók rövidfilmjeit vetítik(diák-,diploma- és elsőfilm kategóriákban), melyek között ismét megtalálhatóak lesznek majd animációs dokumentumfilmek is. A felnőtt program mellett a kicsiket és a családosokat mesefilmvetítések, animációs játszóház várja. Ismét lesz Primanima Teen, vagyis kifejezetten tinédzsereket érintő filmek vetítése, és ezeket segítő beszélgetés követi majd a program védnökével, Peer Krisztina szakpszichológussal. De készülnek szakmai kerekasztalbeszélgetésre, közönségtalálkozókra is és egy támogatói bulival is. Részletek itt. Jegyár: 800 Ft.

Cinemira Kids – Millenáris, október 23-24. (18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges)

A Cinemira KIDS Nemzetközi Gyerekfilm Fesztiválon a világ legkiemelkedőbb gyerekeknek szóló rövidfilmjeit és mozifilmjeit vetítjük 4-12 éves korig, számos filmes workshopon, koncerten és gyerekbarát food truck vásáron is részt vehet a teljes család 2021. október 23-24-én a Millenáris Park – Nemzeti Táncszínházban. Jegyár: felnőtt 1500 Ft, gyerek 1000 Ft, workshopjegy 500 Ft. Részletes program itt.

Ingyenes napok a Vasúttörténeti Parkban – október 23. és november 1.

Kezdjétek vagy éppen zárjátok az őszi szünetet a Vasúttörténeti Parkban, ahova október 23-án és november 1-jén ingyenes lesz a belépés. Az interaktív programok ezeken a napokon is fizetősek. A park utána téli szünet miatt zárva lesz.

János vitéz – Puskin mozi, október 23., 10:00

Az ismert elbeszélő költeményt adaptáló filmet 1973. május 1-én mutatták be a hazai mozik, gyártása 22 hónapot, azaz közel 2 évet vett igénybe. A címszereplő főhős egy falusi juhászból lett huszár, akinek evilági és túlvilági próbatételeket kell kiállnia, hogy kalandos útja végén szerelmével, Iluskával újra egyesülhessen. A film látványában a szecesszió, a pop art, valamint a magyar népi díszítőművészet sajátos ötvözete. Jegyár: 900 Ft. Jegyvásárlás itt.

1956 falun – Szentendrei Skanzen, október 23-24.

Sokat tudunk az 1956-os forradalom budapesti eseményeiről, de vajon ismerjük-e a vidéken lezajlott eseményeket? A nemzeti ünnep hétvégéjén a Skanzenben a forradalom körüli időszak falusi mindennapjait és a tragikus események néhány vidéki epizódját elevenítik meg. A múzeumban autentikus környezetben szemléltetjük a forradalom időszakának vidéki történéseit. Jegyár: október 23-án ingyenes, október 24-én a normál múzeumi belépők érvényesek, a rendezvényes napokra vonatkozó kedvezményekkel.

Ingyenes múzeumok – október 23.

Ezen a napon a legtöbb múzeum állandó kiállítása ingyenesen látogatható! Adunk néhány gyerekbarát tippet itt.

Családi nap és őszi szünet a Gyermekvasúton – október 24., 10:00-16:00

Október 24-én családi napot tartanak a hűvösvölgyi végállomáson. Lesz ugrálóvár, vonatszimulátor, KRESZ pálya, társasjáték sarok, alkotóház, de kipróbálhatják a kicsik az arcfestést is. Az állomás aluljárójában egy LEGO(r) város várja a látogatókat működő közúti és vasúti járművekkel. A kisvasúti járművek szerelmesei számára változatos nosztalgiavonati kínálattal készül a Gyermekvasút. Október 23-án és 24-én a várható jelentős utasforgalomra tekintettel a nosztalgiavonatok hosszabb szerelvényét a C50-es dízelmozdony és a lillafüredi motorkocsi közösen továbbítja. Október 25-én, 26-án és 27-én az óránként induló hagyományos szerelvényeken kívül a C50-es mozdony is forgalomba áll két-két fordulóra. A hosszú hétvégén, október 30-án, 31-én és november 1-jén pedig a nosztalgia motorvonat közlekedik menetrend szerint. Részletek itt.

Erdő, mező, szabadság! – Szabaduló szoba – Mezőgazdasági Múzeum, október 24., több időpontban

Rejtélyes kalandra hív a Mezőgazdasági Múzeum, melynek során a Vajdahunyadvár olyan tereibe lehet bejutni – és persze kell majd onnan kijutni, amelyek csak kivételes alkalmakkal látogathatók. Regisztráció a program címének megadásával a tanulas@mmgm.hu e-mail címen lehetséges. Belépődíj: felnőtt: 2500 Ft, diák: 1200 Ft. Ajánlott korosztály: középiskolások vagy 7-12 éves gyerekek szüleikkel. Időpontok: október 24. vasárnap 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00. Emellett október 27-én és 29-én 10 órától Múzeumi őszbúcsúztatóval is készülnek.

Nosztalgia járat a 2-es villamos vonalán

Október 23-24-én és 30-31-én a 2-es villamos vonalán nosztalgia villamossal utazhattok. Itt érhető el a részletes menetrend. További információkat a nosztalgia járatokról itt találtok. Jegyár: 500 Ft, gyerek 300 Ft.

Családi vasárnapok – Millennium Háza, október 24. és 31.

Október 24-én Hattyúk tava címmel interaktív mesés táncismertető várja a gyereket. Pétery Melinda táncművész és Ferencz Gabriella színművész tolmácsolásában a legkisebbek is megismerhetik a régi orosz népmesét, A hattyúk tavát, mely a balett irodalom talán legismertebb művének alapjául szolgált. A Csajkovszkij zenéjével kísért meseelőadásban egy mesélő és egy táncművész jeleníti meg a szereplőket és kíséri végig a nézőket a történeten – táncbetétekkel gazdagítva. A gyerekek a mesét hallgatva-látva testközelből ismerkedhetnek a klasszikus balett műfajával, a jelmezekkel és a balett talán legjellemzőbb eszközével, a spicc cipővel. Október 31-én őszi madármegfigyelő séta lesz a Ligetben, a Mőcsényi Mihály botanikus kertben. Részletek itt. Páros gyerek-szülő jegy 1500 Ft. Emellett a nagyszülőket és unokákat is várják október 27. és 29. között 10 órától a szünidei foglalkozásokon.

Vasárnapi barangoló – Kiscelli múzeum, október 24., 15:00 (BETELT!)

Hogy kerülnek a Kiscelli dombtetőre az olümposzi Istenek? Kik költöztek oda? Mit csinálnak ott? Unatkoznak? Porosodnak? Szépítkeznek? Intrikákat szőnek? A Kiscelli múzeum gyűjteménye számos mitológiai alakot rejt. A Vasárnapi Barangoló során a kiállítótereket végigjárva fedezhetitek fel őket, megbeszélhetitek egy-egy mitológiai alak történetét, majd a hallottakat és látottakat alkotó feladatban dolgozhatjátok fel. Mivel beköszöntött az ősz és közelednek a hűvös napok, isteni, duplafalú termoszt készíthettek és mellé meleg teákat ihattok. Amíg a gyerekek játszanak, a szülőknek kiállításainkra ingyenes belépőjegyet adunk! Belépőjegy: 2400 Ft. Regisztráció itt.

Mimó és Csipek – Kiscelli erdő, október 25-29., 11 órától (ingyenes, regisztrációs)

A séta helyszíne a III. kerületi Kiscelli parkerdő, ahonnan könnyű sétával járhatjátok be a meseösvényt. Közben rengeteg dolgot tanulhattok az erdő növényeiről és állatairól, a fületekre, a szemetekre és a szívetekre is szükség lesz, hogy teljesítsétek a küldetést. Részletek itt.

Múzeumi szünetelő – Magyar Nemzeti Galéria, október 26-28., naponta 10:30-tól

Az őszi szünidő alatt izgalmas műalkotásokkal ismerkedünk, ritmussal, zenével és közös alkotással várják a családokat. Ajánlott korosztály: 6-12 év. Részvételi díj: a szülők az időszaki kiállításra váltott jeggyel vehetnek részt a programon, a 16 év alattiaknak a belépés ingyenes. A részvétel regisztrációhoz kötött. Részletes program itt.

„Boszorkányos” Őszi szünet a RepTárban – Szolnok, RepTár, október 26-31.

A RepTár Szolnoki Repülőmúzeum az őszi szünet ideje alatt is különleges programokkal várja az érdeklődőket, családokat. A belépőjegy mellé, minden látogató kap egy játékos, „boszorkányos” feladatsort, amivel a múzeum teljes, 6 hektáros területét bebarangolhatják. Egyéni látogatók részére egyedi, boszorkányos tárlatvezetések indulnak minden nap 11:30 és 15:00 órakor, a boszikuckóban pedig kézműves sarok várja a legkisebbeket. Akik kifaragott tökkel érkeznek október 28. és 31-e között, meglepetésben részesülnek, valamint a töklámpások minden nap 16:00 órakor életre is kelnek. Részletek itt.

Holdbeli csónakos – Budapest Bábszínház, október 26-27., 10:30

Weöres Sándor költői mesejátéka a szó legmélyebb, legnemesebb értelmében mese is, játék is. A vásári bábhagyomány humorát és szabadságát ötvözi a klasszikus népmesék felnőtté válásról szóló történeteivel, darabjában egyszerre van jelen a bábjáték könnyedsége és az élet komolysága. Varázslatos mű, amely a család minden tagjához szól. A Holdbeli csónakos előadás megtekintését stroboszkóp alkalmazása miatt erre érzékeny nézőknek nem ajánlják! 8 éves kortól. Jegyár: 2100 Ft.

Őszi szünet a Ludwigban – Ludwig múzeum, október 28-29., 10:00-12:00 (ingyenes, regisztrációs)

Október 28-án és 29-én közösen megnézhetitek a Fekete István regénye alapján készült Vuk rajzfilmet (forgatókönyvíró: Dargay Attila, Imre István, Tarbay Ede). Majd a Nagylátószög – 120 éves a magyar film című kiállításon felkereshetitek Dargay Attila magyar rajzfilmrendező és képregényrajzoló örökségét, ahol a kis Vuk is megszületett. A délelőtt zárásaként pedig megismerkedünk a csodaforgóval és mindenki elkészíti a saját taumatrópját. Nagyobb óvodásoknak és kisiskolásoknak ajánlott program. Ingyenes, de regisztráció szükséges:  varga.zita@ludwigmuseum.hu. Emellett október 23-án és 30-án, szombaton 10:30-tól ismét lesz Játssz némafilmet családi délelőtt is!

Múzeumi Szünetelő – Szépművészeti Múzeum, október 29., több időpontban és korosztálynak (regisztrációs, gyerekeknek ingyenes)

Többféle tematikus programmal várja a különböző korosztályokat az őszi szünetben a Szépművészeti Múzeum. Az őszi szünet kiváló alkalmat biztosít gyerekeknek, szülőknek egyaránt, hogy az iskola falain kívül is folytassák az őket körülvevő város és tágabb világ felfedezését. A gyerekeknek – az előzetes regisztráció során kapott visszaigazolás felmutatásával – ingyenes a belépés és a programon való részvétel. Regisztrálni az egyes vezetéseknél megadott regisztrációs űrlap kitöltésével lehet 2021. október 11. és október 28. között. Részletek és regisztráció itt.

Családi nap a szecesszió jegyében – Róth Miksa Emlékház, október 30., 10:00

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának keretében az őszi szünetben igazi családi csapatépítőre várják az 5-10 éves gyerekeket és szüleiket, hogy Róth Miksa és gyermekei egykori otthonában a szecesszió elvarázsoljon benneteket! Interaktív kiállításnézés, újraértelmezett mozaikkészítés, sok vidámság és móka vár rátok a családi napon. A programra regisztráció szükséges: e-mailben a program nevének és időpontjának megadásával: rothmuzeum@eromuvhaz.hu. A program a múzeumba váltott belépőjeggyel látogatható!

Világjáró gyerekek: Argentína – Deák17 Galéria Facebook oldala, október 30., 10:00 (ingyenes, később is elérhető)

Októberben az amerikai kontinens déli részére utazhattok, egy olyan országba, melynek földrajza, növény és állatvilága is rendkívül változatos. A kirándulás úti célja Argentína, a világ 8. legnagyobb országa lesz. Az előadásokon keresztül bepillantást nyerhetünk az ország történetébe, kultúrájába, művészetébe. A programot élőben követhetitek a Facebook-on október 30-án, szombaton 10 órától, a felvételt később bármikor visszanézhetitek a Galéria YouTube-csatornáján!.

Kisrigók – premieres bábelőadás a Budapest Bábszínházban – október 30-tól

Hogy ki vagyok én, kicsodák a szüleim, mi történt azokban az időkben, amire nem emlékszem, még akkor is nagyon fontos kérdések, ha az ember biztos családi légkörben nő fel az édesszüleivel. Hát még akkor, amikor egy nevelőintézet lakója. Ebben a szívmelengetően szép történetben három gyerek keresi a szüleit, egymást, egymás tükrében önmagukat. Paulon Viktória személyes indíttatású története örökbefogadott gyermekei fantáziadús, mesés elemekkel átszőtt magánmitológiája. Részletek és jegyvásárlás itt.

Csukás mese – Süsü és barátai – 6szín, október 30., 10:30

Van, aki nem ismeri Süsü, Mirr-Murr vagy Gombóc Artúr nevét? Aligha! De ha mégis akad, aki még nem találkozott velük, hát most itt az alkalom! A Csukás István legendás vagy épp kevésbé ismert meséiből készült különleges előadás remek szórakozás az egész családnak. Jegyár: 1800 Ft.

Rumini táncelőadás – Nemzeti Táncszínház, október 31., 11:00 és 15:00

Rumini, a bátor és talpraesett kisegér kalandos története sokak szívébe belopta magát az elmúlt években. Berg Judit méltán népszerű regénysorozata első kötetének karakterei elevenednek meg az Inversedance Társulat legújabb, interaktív gyermekprodukciójában. Testet ölt a fantázia, hogy keresztülrepítsen Rumini kalandos utazásán megküzdve megannyi veszéllyel, szárazföldön innen és a határtalan tengeren túl. Jegyár: 2000-2500 Ft.

Tökfaragás – Füvészkert, október 30., 10:00 és 11:15

Egy igazán tökös programmal vár benneteket ezen az őszi napon a Szamóca Kiskertész-tanoda csapata. A foglalkozások mindenki elkészítheti és kidíszítheti saját faragott díszét a közelgő Halloween alkalmából. 3-10 éveseknek ajánlott program. Ára: 2000 Ft/gyerek. A Füvészkertbe a felnőtt kísérő belépőjegy megvásárlásával tud bemenni. A foglalkozás idejére (1 óra) ott lehet hagyni az 5 évesnél nagyobb gyereket, ilyenkor nem kell Füvészkerti belépőjegyet váltson a kísérő. Nagyobb gyerekkel is lehet maradni, közösen ültetni, alkotni.

Samhain – Kelta Halloween – Aquincumi Múzeum, október 31.

Október 31-ét a kelta naptár a nyár végeként tartotta számon, ekkor ülték meg Samhain ünnepét, amelyet a mai halloween őseként lehet értelmezni. Az aquincumi Samhain a kelta hagyományokhoz kapcsolódó kézműves foglalkozásokkal, mesemondással, koncerttel és számos izgalmas ismeretterjesztő programmal vár minden érdeklődőt! Részletek itt. Jegyár: családi jegy 3800 Ft, III. kerületi lakosoknak ingyenes, a kézműves programokra külön jegy váltása szükséges!

Rumini kalandszoba és 2 családi séta a Pagonnyal

Az őszi szünetben is vár benneteket a Rumini kalandszoba (8 éves kortól ajánlott), illetve a Pozsonyi Pagonyból induló kuflis séta (nagyobb óvodásoknak és kisiskolásoknak), illetve a Bartók Béla úti Pagony A négy madár titka sétája (alsó tagozatosoknak). Már mindegyik programot kipróbáltuk, és ajánljuk nektek.

Budapest Street Archæology – Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria, nyitvatartási időben december 17-éig (ingyenes)

A kiállítás a nemzetközi Street art mozgalom honi vonatkozásait sorakoztatja fel az el-múlt 20 évből. Bemutatja meghatározó magyar alkotóit, projektjeit, tárgyi emlékeit és dokumentumait. A kiállítás célja az, hogy a gyerekek megismerjék a jelentős művészeti vonulatok közül a legfiatalabbat, remélve, hogy ennek hatására tudatosan fogják szemlélni lakókörnyezetüket és óvják annak vizuális értékeit. Ha szívesen elmerülnétek a hazai Street art világában, érdemes felkeresni ezt a kiállítást. Mi már több kapcsolódó workshopon is részt vettünk, és nagyon várjuk a decemberben megjelenő új katalógust is. Nyitva: kedd-péntek: 10:00–18:00, szombat: 09:00–13:00, vasárnap és hétfőn: zárva

Rejtelmes rengeteg kalandjáték – Vajdahunyadvára, január 2-áig

A látványos kiállításba lépve a látogatók egy képzeletbeli, rejtelmes erdőbe érkeznek, ahol bátorságukat és ügyességüket próbára téve kalandos küldetés részesei lehetnek. Vajon miféle küldetés vár? Ártó szándék vagy mesebeli menedék vár az út végén? Aki vállalja a küldetést, felfedezheti a fák titokzatos birodalmát, de vigyázat, az erdei kaland meglepő próbatételeket tartogat! Belépéskor a látogatók szöveges játékfüzetet kapnak, 7 év alatti gyermekek szülői segítséggel tudják végigjátszani a játékot. A kiállítás és kalandjáték bejárása min. 1-1,5 órát vesz igénybe. Jegyár: felnőtt 1950 Ft; gyermek (3–14 éves korig), nyugdíjas (62 éves kortól) 1750 Ft; csoportos (minimum 10 fős óvodai és iskolai csoport) hétköznap 1290 Ft; családi (2 felnőtt és 2–3 gyermek) 6950 Ft. A belépőjeggyel a múzeum összes állandó és időszaki kiállítása megtekinthető. Részletek itt.

Mesemúzeum

A Mesemúzeum október 25. és 29. között mindennap látogatható! Október 23-án 11 órától pedig állatos diafilmeket vetítenek. Jegyár: 400-600 Ft.

Őszi szünet az Állatkertben – október 23. – november 1.

Október 23-ától november 1-jéig 14 éves kor alatt 200 Ft a belépő a gyerekeknek. Nyugdíjasoknak pedig egész hónapban, sőt november 30-áig 1500 Ft a belépő. Október 23-tól 25-ig, azaz szombattól hétfőig a NÉBIH gazdijogsi programja a főbejárattal szemben várja mindazokat, akik fontosnak tartják a felelős állattartást. Október 27-én és 28-án pedig a Pagony állatkertes játékait lehet kipróbálni. A Holnemvolt park játszóháza (Holnemvolt Vár) és játszóterei, a Cápasuli és az Akvárium ebben az időszakban is zárva tart!

Linkajánló:

9 népmese-válogatás a klasszikusoktól az újdonságokig + JÁTÉK október 31-éig!
Őszi premieres színházi előadások
Őszi premieres családi filmek
A legjobb kirándulások a Minimatinétól – 15 válogatás 1 cikkben
3 megújult kisvasút
12 hangoskönyv óvodásoknak és kisiskolásoknak
Őszi könyvszüret – új könyvek óvodásoknak és iskolásoknak
Játszótér rovat
Napás-tó új kilátó
Pilisi Len Látogatóközpont és Jági-tanösvény
Harkály Ház + 2 tanösvény
Hűvösvölgyi Nagyrét – új játszótér
5 panorámás kirándulás gyerekekkel
Pagony családi kalandséta
Kisvasutak
Sóstói Természetvédelmi Terület
Tatai Fényes Tanösvény
8 könnyű kirándulás gyerekekkel

Könyvek gyerekekről felnőtteknek
10 jó hely gyerekekkel a Vértesben
8 könnyű kirándulás gyerekekkel Budapest közelében
Rumini hangjáték

Budapesti kirándulások
Tanösvények
Guckler-sétányMerzse mocsár, Fóti-Somlyó tanösvény

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!