Megnyílt a Harkály Ház + 2 könnyű tanösvény a Mátrában

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Harkály Ház

2020 őszén nyitotta meg a kapuit a mátrafüredi Harkály Ház ökoturisztikai és környezeti nevelési központként. Bejártuk a kiállítást és ajánlunk még két, gyerekekkel is könnyen bejárható tanösvényt.

Harkály Ház

A Harkály Ház épületében interaktív kiállítás keretében mutatják be a Mátra élővilágát. Látogatás előtt érdemes átböngészni a vezető füzetet is, amelyet itt tudtok letölteni. A létesítmény fő célja, hogy a látogatók megismerkedhessenek a környék élővilágának, élettelen természeti értékeinek egy-egy bemutatható szeletével, tisztában legyenek az élővilágra leselkedő veszélyekkel, és ismerjék meg azt a munkát, melyet a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrei végeznek a Mátrában. A lábnyomokat követve tényleg interaktív módon ismerhetjük meg a környék múltját, jelenét és jövőjét.

Az első állomáson a hegység kialakulását, az azt létrehozó vulkáni folyamatokat, valamint a napjainkig ható felszínformáló erők „munkásságát” mutatja be közérthető módon egy háromdimenziós terepasztal, a hozzá tartozó animációs kisfilm segítségével. Ezután következik a Tájtörténeti térkép, amely szintén interaktív módon mutatja be az ember mátrai megjelenésétől egészen napjainkig tartó időszakot. A gyerekek kedvence a Virtuális repülés elem volt, ahol egy könnyen kezelhető számítógépes konzol segítségével mátrai „légi tájsétát” tehetünk. Nagy sikert aratott a talaj alatti világot és az éjszakai erdőt bemutató rész is.

Az ajándékboltban számos Bükki Nemzeti Park védjeggyel ellátott termelői és kézműves terméket vásárolhattok, vannak helyi, termelői gyümölcslevek, értékmegőrző és természetesen mosdó is. Remek vezetett túrákat is tartanak a környéken, amelyekhez érdemes csatlakozni.

A Harkály Ház jegyárak itt.
Weboldal: https://www.harkalyhaz.hu/
Facebook oldalukat itt találjátok: https://www.facebook.com/Harkalyhazlatogatokozpont

Cincér tanösvény, Kozmáry-kilátó

Az épület udvaráról indul a szintén tavaly átadott Cincér tanösvény, amely a Kozmáry-kilátó érintésével a Sás-tóig vezet, és tematikája szorosan kapcsolódik a Harkály Ház kiállításához. A tanösvény teljes hossza: 3,5 km 8 állomással. A túra nagyjából 2-3 órát vesz igénybe. Nem körút, így vagy ugyanazon az úton vagy egy másik útvonalon lehet visszajutni a Harkály Háznál lévő parkolóhoz, így 7 km-rel számoljatok.

Sás-tói tanösvény – Béka ösvény

Ha könnyebb és rövidebb túrát terveztek néhány km-re találjátok a Sás-tótól induló ösvényt (Sás-tói tanösvény – Béka ösvény). Hazánk legmagasabban fekvő mesterséges tava közelében van kilátó (olajfúró toronynak szánták, majd kilátó lett belőle, belépővel látogatható), információs táblák, de lehet csónakázni a tavon vagy kipróbálni a közelből induló Mátrai Libegőt, úgyhogy akár több napos kirándulást is tervezhető a környéken.

A Sás-tó tanösvény hossza a Farkas-kútig 1,7 km, majd vissza is ennyi, úgyhogy picit több, mint 3 km az út. Ajánljuk babakocsival is, hiszen kiépített sétányon, kis hidakon, kellemes erdei sétautakon halad végig szintemelkedés nélkül. Több pihenőhely is van útközben.

Képek: Harkály Ház, Minimatiné

További jó ötleteket Kirándulás rovatunkban találtok!

Ha szeretnétek a legjobb programokat és új ajánlóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.