10 izgalmas hely gyerekekkel a Vértesben

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Vértes nemcsak közel van Budapesthez, így bő 1 óra alatt megközelíthető, hanem számos izgalmas helyszínt is rejt: marsbéli tájat, panorámás sétautakat, barlangokat, pazar kilátású hegytetőket, várakat és tanösvényeket. 10 remek hely gyerekekkel a Vértesben!

Gánt – bauxitbánya, Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum és Földtani park

Igazi marsbéli tájként szokták jellemezni a régi bauxitbánya területét. Nem ez a legszebb hely, ahol jártunk, de mindenképp izgalmas megmutatni a gyerekeknek, hogy milyen tájsebeket okoztak a bányászati tevékenységek. Maga az ösvény 1 óra alatt bejárható. A parkoló mellett egy új látogatóközpont is van, ahol mosdót is találtok, itt kell a belépőt is megváltaniÉrdemes olyan ruhával készülni, amit nem sajnáltok, mert a kisebb dombok csúszkálásra csalogatják a gyerekeket.
Kiindulópont: Gánt határában, Bauxit Földtani Tanösvény
Extra tipp: A helyszínen van a Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum múzeum, ami egy aknában vezet végig, és a környék történetét mutatja be. Érdemes napsütéses időben menni, mert remek fotókat lehet készíteni (akkor jön ki igazán a jellegzetes, vöröses színe a tájnak). Nagy melegben nem ajánljuk, mert egyáltalán nincs árnyék. Az út másik oldaláról indul egy szintén szuper túraútvonal, a gánti kis körtúra a bauxit külfejtéseken. 

 

Csákberény – Vértesi Panoráma Tanösvény

Vértesi Panoráma Tanösvény

A csákberényi Panoráma Tanösvényt már többször ajánlottuk nektek, mi már minden évszakban jártunk itt, nem véletlenül. Nagyon szeretjük az olyan ösvényeket, amely változatos terepen halad, és a Panoráma ösvény pont ilyen. A 4,6 km-es körtúra a csákberényi Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum mögül. Sziklagyepek, karsztbokorerdők, száraz tölgyesek, bükkösök, cseresek és kultúrerdők váltják egymást. A túra elején van egy kisebb emelkedő, majd a cserjés rész után remek kilátás nyílik a sziklákról. Az erdőbe visszatérve, a tanösvény végén még egy Mária-kép kegyhelyet, illetve egy vadlest is találtok, ahova érdemes felmászni.
Kiindulópont: Csákberény, Gróf Merán Fülöp Vadászati Múzeum
Extra tipp: Csákberény és Csákvár között az út mentén van egy dimbes-dombos rész egy háborús emlékművel, ahol érdemes megállni. Csákberényben van egy emlékmű, amely egy földből kijövő metrókocsiból készült.

 

Csókakői vár

Csókakői vár

A Csókakői-vár a Csóka-hegyen áll. Az elmúlt években a helyi közösség nagyon sokat dolgozott azon, hogy minél jobban rekonstruálják a várak. Kalandos történetéről itt találtok egy összefoglalót. A vár tövében találtok egy ingyenes parkolót, innen két út vezet fel. Ha a mosdók felé indultok, akkor egy aszfaltozott úton kb. 10 perc sétával éritek el a kaput (babakocsival is járható, a várban viszont sok a lépcsősor). Ha a vadregényesebb utat választjátok, akkor a kék túra útvonalán kell felfelé indulni, majd egy meredekebb lépcsősor vezet a várhoz, a végén egy sziklás átjáróval, amit a gyerekek nagyon élveztek. Esős időben kicsit csúszós. A vár ingyenesen látogatható, több teraszos rész, lépcsősor vezet felfelé, a tetejéről pedig beláthatjátok az egész környéket.
Kiindulópont: Csókakő, a településen a vár táblát kell követni, a vár tövében van egy nagy parkoló.
Extra tipp: A parkolónál van egy kürtőskalácsos, ahol érdemes a különleges, gouda sajtos kürtőst is megkóstolni.

 

Tatabánya – Turul Parkerdő, Ranzinger Vince kilátó, Szelim-barlang

Szelim-barlang

A Tatabánya fölé magasodó Turul Parkerdő már messziről felismerhető a hegy tetején álló óriási Turul szoborról. A Panoráma úton kell felfelé haladni, és a Gerecse Kapuja Látogatóközpontnál lehet leparkolni (itt van mosdó, ajándékbolt is). Mellette találtok egy kisebb játszóteret és több bográcsozó helyet. Innen több könnyű séta és mini tanösvény közül is választhattok. A helyszín egyik legizgalmasabb része a az egykori bányászati akna felvonójából épített 30 méter magas Ranzinger Vince kilátó, a másik pedig a Szelim-barlang. Bármelyik rész könnyen járható babakocsival is, murvás út vezet mindenhova. Hétvégén, főként jó időben igen látogatott ez a helyszín, úgyhogy nehéz parkolóhelyet találni.
Extra tipp: Nagyobb gyerekekkel érdemes kipróbálni a vasalt utak túrát, amelyhez felszerelés bérelhető a látogatóközpontban, illetve vezetés is kérhető, ha először próbáljátok ki.

 

Majki Kamalduli Remeteség és Parkerdő

A Majki Kamalduli Remeteség épületegyüttese igazán magával ragadó hely, amely az elmúlt időszakban teljesen megújult. Érdemes a vezetett túrán is részt venni, amely bemutatja a helyszín történetét, illetve a második emeleten megnézni a fotókiállítást. A templomtoronyból csodás a kilátás a környékre. A barátlakások közül néhányba be is lehet menni: van ahol digitális eszközökkel mutatják be a szerzetesek életét, van olyan ház, ahol több dolgot is kézbe lehet venni vagy úgy van berendezve, mint amikor a szerzetesek itt éltek. A látogatóközpont jegypénztára mellett találtok egy szuper játszóteret. Érdemes megvásárolni a családi, matricás vezetőfüzetet is!
Kiindulópont: Majki Kamalduli Remeteség

 

Báraczházi-barlang vagy Csákvári-barlang – Csákvár

A barlang Csákvár határában található, a 200 m magas Guba-hegy oldalában, már messziről is jól látható a bejárata. A szabadon látogatható barlanghoz a Csákvárról induló zöld turista jelzésen, majd az abból kiágazó zöld barlangjelzésen juthattok fel. Az elmúlt évtizedekben számos izgalmas és különleges lelet került elő a barlangból például háromujjú ősló, őszsiráf, kardfogú tigris és a csákvári hiéna maradványai. Érdemes inkább a barlang közelében található parkolóban megállni, mert a faluból vezető útnál sokkal látványosabb útvonalak is vannak a környéken. A barlang bejárása előtt vagy után inkább ezeket ajánljuk: Haraszt-hegy (5 percre autóval), Vértesi Panoráma ösvény.
Extra tipp: Csákvár településen is érdemes időzni, hiszen itt találjátok az Eszterházy-kastélyt, a Tűzoltó tornyot is, de érdemes a Csuta Cukrászdát is útba ejteni.

 

Haraszt-hegyi tanösvény – Gánt határában

A tanösvényhez készült vezető füzet 7 állomáson keresztül mutatja be részletesen ezt a csodálatos helyet. A túra hossza 3,5 km hosszú, amely kb. 3 óra alatt gyerekekkel is bejárható. A Vértes hegység déli oldalában meredek sziklaletörésekkel, mély völgyekkel és kopár dolomitlejtőkkel tagolt, változatos tájat találunk. A Haraszt-hegyen felkapaszkodva csodás kilátás nyílik a környékre, az úton visszafelé pedig érdemes még megállni a barlangoknál is. Óvatosan be is kukucskálhatunk a járatokba, de az itt élő denevéreket és hollókat ne zavarjuk.
Kiindulópont: Csákvárt Gánttal összekötő út mellett, a Vízmű melletti parkolónál kezdődik a tanösvény és ide is tér vissza.
Extra tipp: A tanösvényt megtaláljátok a Duna-Ipoly Nemzeti Park applikációjában is. Érdemes indulás előtt letölteni.

 

Bányászati és Ipari Skanzen – Tatabánya

A környékbeli bányák bezárása során ide gyűjtötték össze a régi berendezéseket és bányászati relikviákat, de ennél többet rejt a múzeum és parkja. A bányászok életét is bemutatják, benézhetünk egy igazi bányász faluba, megtudhatjuk, hogyan éltek, hogy tanultak az ott élő emberek. Igazán izgalmas időutazás, még egy régi tárnákat idéző helyre is „leereszkedhetünk”, valósághűen imitálták a bányabeli viszonyokat, illetve néhány járműbe pedig be is lehet ülni. A Facebook oldalukon találtok aktuális információkat. Áprilistól októberig tartanak nyitva. 2024-ben április 3-án nyitnak!
Hol: Tatabánya határa, Vágóhíd út 1.

 

Agostyáni Arborétum

Gerecse Tájvédelmi Körzet egyik legszebb völgyében, a Bocsájtó-völgyben, Tatától néhány kilométerre találjátok az Arborétumot, amelyet bármelyik évszakban érdemes felkeresni. A völgy különleges mikroklímáját Esterházy Móric fedezte fel, majd az ő kezdeményezésére indult meg a Szlavón tölgyek, illetve európai vörösfenyők telepítése, mely egyedek ma a kert legidősebb fái.
Extra tipp: Indulás előtt mindenképp nézzétek meg a Facebook oldalukat az aktuális nyitvatartási információkról. Az arborétumon belül egy mesésen felújított kulcsosházat is találtok, amelyet ki lehet bérelni.

 

Várgesztes Parkerdő és vár

Várgesztes Tatabányától 18 km-re a Vértes szívében található. A településről könnyen eljuthatunk a Várgesztesi várig, ahonnan remek kilátás nyílik a környékre. Útközben esőbeállók, tűzrakó helyek is találhatók.

 

+ 2 újdonság

2021-ben nyílt meg a vadonatúj Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaház Kőhányáson, ahol a Vértest bemutató kiállítást, ajándékboltot, éttermet és turistaszállást is találtok. Innen indul a Német-völgyi tanösvény is, de akár Vérteskozma csodás kis falujáig is érdemes elsétálni! A 4,5 km hosszú Német-völgyi tanösvény 6 állomásból és összesen 9 információs táblából áll.

Megújult a pusztavámi Malomerdő Panzió turista szállása is. Innen indul a Malomerdő tanösvény (a piros T jelzést kell követni), amely 9 km-es sétaút, végállomása pedig a Csuka-forrás, ahol kakukkfű illatú erdei pihenő, esőbeálló és kiépített tűzrakó hely várja a túrázókat.

Nézzétek meg Kirándulás rovatunk többi ajánlatát is!

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!