9 szuper kisvasutas kirándulás gyerekekkel

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

kiralyret_morgo

Reméljük, hogy egyszer majd az összes vonalat végigjárhatjuk, de mostani válogatásunkban kizárólag általunk már kipróbált kisvasutak és kirándulások szerepelnek. Természetesen hasznos információkat, közeli gyerekbarát helyeket is bemutatunk nektek, amelyet érdemes felkeresni. Áprilistól októberig (némelyik télen is működik hétvégéken) izgalmas egy- vagy többnapos családi programok Budapest közelében és távolabb, kisvasúttal és gyalogosan.

Szob-Márianosztra-Nagyirtáspuszta-Nagybörzsöny

borzsoyn_kisvasut

Szob-Márianosztra, illetve Nagyirtáspuszta-Nagybörzsöny közötti szakaszok mellett 2016-ban elindult a Márianosztra-Nagyirtáspuszta között is elindult a közlekedés. Mivel a 21 km-es teljes útvonal kb. 2,5 óra alatt járható be kisvasúttal, inkább szakaszokban ajánljuk, valamint mindegyiket más cég üzemelteti, úgyhogy egyben végigjárni nagyon drága, hiszen három szakaszra külön kell jegyet váltani. Útközben is sok a látnivaló, érdemes például Márianosztrán időzni gyerekekkel, hiszen van egy szuper játszótér, utána meg egyre inkább belemerülhetünk a Börzsöny csodás tájaiba és illataiba. Máriakútnál lehetőség van 10 perces pihenésre, palackot is vigyetek magatokkal, melyet megtölthettek forrásvízzel. Vigyétek a Kajla Útleveleket is, kedvezmény ugyan nem, de pecsét jár az utazás mellé. Részletes menetrend és információk itt.

A 8 km-es Nagyirtáspuszta-Nagybörzsöny szakasz is sok izgalmat tartogat. Ez Magyarország egyetlen csúcsfordítós, különleges pályájú (oda-vissza kapaszkodik fel a hegyre) vasútvonala. A Nagyirtás megállónál kialakítottak egy új várótermet büfével és mosdóval, a Nagybörzsönyi végállomásnál pedig egy kisebb hajtánypályát is találtok. Közben Kisirtásnál le lehet szállni, ahonnan rengeteg további túraútvonalat találtok (a Kisirtáspusztai Hegyi Menedékházak környékén). Nagyirtáshoz autóval a 24-es útról Kóspallag felé kanyarodva juthattok el az Szent Orbán Erdei Hotel irányába, útközben érdemes Törökmező (turistaház, játszótér, állatpark, kalandpark is van itt) felé letérni egy pihenőre. Itt szintén több hosszabb és rövidebb túraútvonal találkozik.
Menetrend: A weboldalukon és Facebook oldalukon. Facebook oldal itt.

Vál-völgyi kisvasút – Alcsútdoboz

20160516_144803

2016. május 1-jén adták át az Alcsúti Arborétum mellől induló kisvasutat, amely Felcsúton át a Puskás Akadémiáig közlekedik. Maga az útvonal nem túl izgalmas helyen halad, viszont az Alcsúti Arborétummal és a kalandparkkal együtt egy napos családi programnak kiváló. Az Arborétumban érdemes egyet piknikezni, a kalandparkban az óvodásoknak is kialakítottak egy könnyebb pályát (csak tavasztól őszig van nyitva). A vonatok hétköznap is közlekednek, de akkor sokkal ritkábban.
Menetrend: Hétköznap ritkábban közlekedik, a részletes menetrend itt. Facebook oldal itt.

Királyréti kisvasút – Kismaros-Szokolya

kiralyret_kisvasut

Magyarország egyik legrégebbi és közelsége miatt egyik legkedveltebb erdei vasútjainak egyike a Királyréti Erdei Vasút, amely a Morgó-patak völgyében halad Kismarostól Szokolya községen át Királyrétig. Innen rengeteg túraútvonal indul, a mi kedvencünk az óvodás gyerekekkel is könnyen bejárható béka jelzésű tanösvény, amely 3,5 km hosszú. Útközben mászhattok át patakon, erdőben barangolhattok és a túra közepén tavat (Bajdázói-tó) is találhattok, ahol jó időben rengeteg mocsári teknős napozik. A túra a Hiúz Háztól indul, érdemes zárt cipőben menni, főleg esős idő után. A Bajdázó-völgynél találtok egy jobb erdei játszóteret, pihenő részt. Az új büfétől és látogatóközponttól pedig a színes kilátó jelzéseken (3 féle van, a piros a legkönnyebb) feljuthattok a Szár-hegy új kilátójához is. A kisvasút nemrég teljesen megújult, amelyről itt írtunk bővebben. Újra üzemel a hajtány is!
Menetrend: A részletes menetrend itt. Facebook oldal itt.

Mátrafüredi kisvasút – jelenleg felújítás alatt, várható nyitás: 2023. június

matravasut

A fővárostól egyórányi autózásra található kisvasút két vonalon is szállítja az utasokat: a Gyöngyös és Mátrafüred között márciusban és áprilisban hétvégenként, húsvéttól november elejéig naponta, míg a Lajosházán át Szalajkaházhoz vezető vonalon márciustól novemberig hétvégéken, illetve június közepétől augusztus végéig szerdán, csütörtökön és pénteken is járnak a vonatok. A Mátrafüredi végállomásnál játszóteret és több étkezési lehetőséget is találtok, és ha már a környéken jártok, ne hagyjátok ki Kékestetőt sem, amely autóval gyorsan elérhető innen. Facebook oldal itt.

Kemencei kisvasút

kemence_02

Nagy kedvencünk a kemencei kisvasút, ugyan ez a vonal nincs közel Budapesthez, de bármilyen irányból közelítitek meg, csodaszép az út (24-esen Szobig, majd Nagybörzsöny felé vagy a hosszabb úton Katalinpusztától körben a 2-esen). Ez hazánk egyik önkéntes munkával működtetett kisvasútja. A Kemencén található fogadó épületet néhány éve felújították, van egy hangulatos játszótér, szép a környezet is, és rengeteg régi izgalmas járművet találtok a szabadtéri kiállításon. Kemencéről több kisebb és nagyobb túra is indul, illetve Feketevölgy végállomásnál is érdemes körbenézni. Godóvár megállónál van egy jó turistaház és itt találjátok a Nagyvölgy Strandot, ha nyáron csobbannátok is. Feketevölgynél pedig szintén megszállhattok, ha több napot is eltöltenétek errefelé. Menetrend: csak hétvégén és munkaszüneti napokon üzemel, részletes menetrend itt. Facebook oldal itt.

Szilvásváradi kisvasút

vasut_szilvasvarad_03

Az egyik legforgalmasabb kisvasúti vonal a bükki Szalajka-völgyben fut (30km-re Egertől), amely garantáltan nagy élmény a legkisebbektől kezdve a nagyobbaknak, hiszen útközben rengeteg érdekes látnivaló akad. Mindjárt ott van a végállomásnál az ősemberbarlang, ahova elég meredek út vezet felfelé, de érdemes kisebbekkel is felkapaszkodni, mert nagy élmény volt számukra a barlangi kirándulás (zseblámpát jó, ha visztek magatokkal). A barlangos visszaút után a 3,5 km-es szakaszt érdemes gyalogosan megtenni, mert útközben találjátok a méltán híres Fátyol vízesést, egy jó erdei játszóteret, erdei szabadtéri múzeumot mezítlábas parkkal, izgalmas feladatokkal és érdekességekkel, kisebb és nagyobb pisztrángos tavakat, pici vadasparkot. Aki még bírja, elsétálhat a kilátóhoz is. Lehet lovasszekérrel, elektromos kisautóval is közlekedni a völgyben, illetve a bejáratnál találtok kalandparkot és több büfét, éttermet, fagyizót. Menetrend: A részletes menetrend a weboldalukon. Facebook oldal itt.

Lillafüredi kisvasút

lillafured

A Lillafüredi kisvasút az egyik legszebb vonallal rendelkező kedvencünk híddal és alagutakkal. A diósgyőri vártól (jelenleg felújítás alatt) kiindulva juthattok el a Garadna völgyben a Hámori-tó partján kanyarogva a lillafüredi Palotaszállóhoz, vízeséshez, barlangokhoz, az újmassai Fazola őskohóhoz, végül pedig Garadna végállomáshoz. A változatos útvonalon több helyen is leszállhattok, pl. Lillafüreden 2016 tavaszán nyitott meg a libegő, illetve itt találjátok az Anna- és a Szent István barlangot is. Garadna végállomáson megpihenhettek a Mókusodú büfében. Menetrend: A részletes menetrend itt. Facebook oldal itt.

Gemenci vasút

Nagy kedvencünk  a minden évszakban különleges, ártéri erdőben vezető Gemenci vasút. Pörbölynél 2017-ben épült fel az Ökocentrum, ahol játszóteret, ajándékboltot és büfét is találtok. Mi két tanösvényt jártunk eddig be a kisvasút vonalánál: a Molnárka-tanösvényt, amely Lassi állomásról (szintén van egy szuper erdei játszótér) indul, és az ártéri erdő világát mutatja be, illetve a Fekete gólya tanösvényt, amely a Keselyűsi Fogadóépülettől indul és oda is érkezik. További látnivalók itt. A részletes menetrend itt.
Facebook oldal itt.

+1 Gyermekvasút – Budapest

gyermekvasut_foto_rizsavi

A Gyermekvasútról bárhol leszálltok, remek helyeket találtok! Részletek itt. Facebook oldal itt.

Indulás előtt mindenképp nézzétek meg a hivatalos oldalakon az utazással kapcsolatos információkat!

Itt pedig négy, 2019-ben megújult kisvasutat találtok: Gödöllő, Tiszakécske, Veresegyház és Királyrét.

A hétvégi ajánlókat mindig itt olvashatjátok (csütörtökönként frissítjük). A legjobb programokért, kirándulás és könyves válogatásokért látogassatok el weboldalunkra és közösségi oldalunkra! Hírlevelünkre itt tudtok feliratkozni.