7 tavaszi kirándulás márciusi hétvégékre

Mocsár a városban, új sétány a Hármashatár-hegyen, tanösvény Budapest közelében, arborétumok, barlangok, békamentő programok, újdonságok Szarvason és az éledő természet vár rátok márciusban. Ötleteink között találtok könnyebb sétákat és kisebb túrákat egyaránt.
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk már nem pontosak.

Merzse-mocsár – mocsárvilág a fővárosban

A XVII. kerület határában találjátok a főváros mocsárvilágának sajnos szinte utolsó bizonyítékát. Akik a belváros felől érkeznek, gyorsabban és könnyebben meg tudják közelíteni a helyszínt vonattal, hiszen a kirándulás Rákoskert vasútállomástól indul, ahol az első tanösvény táblát találjátok. A vasúti átjárón átkelve először széles földúton vezet az ösvény, a fákra festett béka jelzést kell követni. Egyenesen haladva a természetvédelmi terület kezdetéhez érkeztek, ahol egy padokkal kialakított pihenőhelyet is találtok. Itt azonban még nem érdemes megállni, hiszen negyed órás kanyargós ösvényen haladó sétával elérhető a madármegfigyelő kilátó, ahol szintén van ilyen lehetőség. Érdemes távcsövet is vinni, hiszen a mocsárvilágba nem lehet bemenni (régen volt egy pallósor, de amióta 2015-ben a kilátó megépült, a terület védelme miatt nem lehet a mocsár közvetlen közelébe menni). A kilátó tövében találtunk egy szalmából és gallyakból épített bunkert is, amibe persze rögtön bemásztak a srácok. Az tény, hogy nem a legizgalmasabb tanösvény volt, ahol valaha jártunk, de mindenképp érdemes volt megnézni, hiszen a gyerekek láthatták, hogy a város hogyan kebelezi be a zöld területeket. Útközben sok madarat is megfigyelhettek, ugyan még a tanösvény ábráját adó békák nem jelentek meg, de ahogy melegszik az idő, velük is találkozhattok.
Szintén közelben található a Naplás-tó és környéke, melyet itt ajánlottunk nektek és akár bringával is könnyen megközelíthető.

Guckler sétány – Hármashatár-hegyi kirándulás

Tavaly ősszel adták át a megújult, több mint 100 éves Guckler sétányt, amely már eddig is a kirándulók és futók egyik kedvenc része volt a Hármashatár-hegyen. A Fenyőgyöngye megállótól a kék jelzésen haladva éritek el a kiinduló pontot, majd a zöld kereszten kell továbbhaladni. 14 információs táblát találtok a Virágos-nyeregig, viszont érdemes először a jobb oldalon található, majd visszafelé a bal oldali táblákat elolvasni, így marad motiváció visszafele is, ha már fáradtabbak a gyerekek. A túra oda-vissza kb. 7 km hosszú, de a kék jelzésen is lehet visszafelé menni a Guckler kilátót érintve. A táblán található QR kódokból további hasznos információkat és érdekességeket is megtudhattok a túra folyamán. Külön kiemelném a szuper információs táblákat, sok interaktív feladatot is kapcsoltak az egyes állomásokhoz, amit a gyerekek is élveznek (különböző fafajták keresése, 100 lépés kiszámolása, régi fényképek a környékről stb.). A Tábor-hegyi barlanghoz is lemehettek (a barlang jelzést követve), itt érdemes egy kicsit megpihenni a padokkal kialakított kilátóponton, mielőtt visszatértek a hegyre, hiszen elég nagy az emelkedő, de csak rövid szakaszon. A sétányon továbbhaladva több kilátópontot is találtok, ahonnan távcsövek segítségével megkereshetitek pl. az Árpád-hidat és a Kiscelli Kastélyt vagy a Faluházként csúfolt legnagyobb budapesti panelegyüttest. Érdemes saját távcsövet is vinni!

Fóti-Somlyó tanösvény – kövesd a lepkét!

A Fáy-présháztól indul a 3,5 km-es tanösvény és ide is tér vissza. A lepke jelzést kell követni. Az első szakaszon cserjés-bokros domboldalon vezet felfelé az út egészen a kilátópontig, ahol megpihentünk. Innen már erdős szakaszon folytattuk tovább, és sziklás részeket is találtunk, mivel nem pontosan a tanösvény útvonalát követtük, hanem egy kicsit tovább haladva nagyobb kört jártunk be. Lepkét ugyan néhány hete még nem láttunk, de ilyen közelről még sosem sikerült vadon élő őzet megfigyelnünk. Indulás előtt érdemes letölteni a Duna-Ipoly applikációját, ahol a túráról és a környék élővilágáról még többet is megtudhattok.

Arborétumok Budapesten és környékén

Már hétvégenként nyitva van a Budakeszi Arborétum, ahol akár kisebb gyerekekkel is kellemes sétát tehettek. Szombatonként vár benneteket a Soroksári Botanikuskert is, de ne feledkezzünk meg a Füvészkertről sem, ahol szintén nyílnak már a tavaszi virágok. Az Alcsúti Arborétumban ugyan véget ért a Hóvirágünnep, de számos más növényben is gyönyörködhettek, éppen úgy mint a Sas-hegyi Látogatóközpont területén. Az Arborétumokról itt találjátok 2021-es, tavaszi válogatásunkat!

Körösvölgyi Állatpark és Mini Magyarország újdonságok!

Március 15-én, már a Víz napjához is kapcsolódva 10 új interaktív tanösvényi elemet adnak át és újabb állatfajok is bemutatkoznak a Körösvölgyi Állatparkban. Innen néhány percre található a Mini Magyarország makettpark, amely szintén nyitva lesz a hétvégén. Ezen a helyszínen idén 73-ra bővül a makettek száma. Láthatjátok a soproni Tűztornyot, a fertődi Eszterházy-kastélyt, az őrvidéki Fraknó-, és Léka várát, valamint a híres kismartoni Plébánia (Haydn) templomot. Az újdonságok mellett folyamatosan zajlik a meglévő makettek hangzóvá, mozgóvá alakítása, de az év minden napján látogatható Mini Magyarország makettpark környezete is folyamatosan szépül.

Békamentés Farmoson egész márciusban

A Farmoson található nádas és a Kékbegy tanösvény szuper célpont. Általában minden év márciusában a békák várják a segítségetek, hogy téli búvóhelyeik után biztonságosan át tudjanak kelni az országúton (vezetett békamentésekhez lehet csatlakozni). Mi nagyon szeretjük ezt a programot. Gumicsizma viselése ajánlott, a békák megjelenése az időjárás függvénye is.

Barlangok hónapja

Ha március, akkor ismét itt a barlangok hónapja. Ha esik az eső, akkor is remek program kisebbekkel a kiépített Szemlő-hegyi barlang, 5 éves kortól pedig a Pál-völgyi cseppkőbarlang, de érdemes távolabbi lehetőségeket is kipróbálni!

Budapesti, a főváros környéki és további kirándulásokat is találtok a Minimatinén!

Ha időben szeretnétek értesülni a legjobb programokról, újdonságokról és válogatásainkról, érdemes feliratkozni heti hírlevelünkre itt és csatlakozni Fb oldalunkhoz. Tartsatok velünk!

 

Vélemény, hozzászólás?

Kötelező mezők *.