7 kirándulás, ha beköszönt a tavasz

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mocsár a városban, séta a Hármashatár-hegyen, tanösvény Budapest közelében, arborétumok, barlangok, békamentő programok,  Szarvasi Arborétum, Kőrösi Állatpark és Mini Magyarország, valamint az éledő természet vár rátok, ha beköszönt a tavasz. Ötleteink között találtok könnyebb sétákat és kisebb túrákat egyaránt.

Merzse-mocsár – mocsárvilág a fővárosban

A XVII. kerület határában találjátok a főváros mocsárvilágának sajnos szinte utolsó bizonyítékát. Akik a belváros felől érkeznek, gyorsabban és könnyebben meg tudják közelíteni a helyszínt vonattal, hiszen a kirándulás Rákoskert vasútállomástól indul, ahol az első tanösvény táblát találjátok. A vasúti átjárón átkelve először széles földúton vezet az ösvény, a fákra festett béka jelzést kell követni. Egyenesen haladva a természetvédelmi terület kezdetéhez érkeztek, ahol egy padokkal kialakított pihenőhelyet is találtok. Itt azonban még nem érdemes megállni, hiszen negyed órás kanyargós ösvényen haladó sétával elérhető a madármegfigyelő kilátó, ahol szintén van ilyen lehetőség. Érdemes távcsövet is vinni, hiszen a mocsárvilágba nem lehet bemenni (régen volt egy pallósor, de amióta 2015-ben a kilátó megépült, a terület védelme miatt nem lehet a mocsár közvetlen közelébe menni). Az tény, hogy nem a legizgalmasabb tanösvény volt, ahol valaha jártunk, de mindenképp érdemes volt megnézni, hiszen a gyerekek láthatták, hogy a város hogyan kebelezi be a zöld területeket. Útközben sok madarat is megfigyelhettek, ugyan még a tanösvény ábráját adó békák nem jelentek meg, de ahogy melegszik az idő, velük is találkozhattok.
Szintén közelben található a Naplás-tó és környéke, melyet itt ajánlottunk nektek és akár bringával is könnyen megközelíthető, illetve egy kilátót is átadtak a kiserdőben, a tó közelében.

Guckler sétány – Hármashatár-hegyi kirándulás

2018 őszén adták át a megújult, több mint 100 éves Guckler sétányt, amely már eddig is a kirándulók és futók egyik kedvenc része volt a Hármashatár-hegyen. A Fenyőgyöngye megállótól a kék jelzésen haladva éritek el a kiinduló pontot, majd a zöld kereszten kell továbbhaladni. 14 információs táblát találtok a Virágos-nyeregig, viszont érdemes először a jobb oldalon található, majd visszafelé a bal oldali táblákat elolvasni, így marad motiváció visszafele is, ha már fáradtabbak a gyerekek. A túra oda-vissza kb. 7 km hosszú, de a kék jelzésen is lehet visszafelé menni a Guckler-kilátót érintve. A táblán található QR kódokból további hasznos információkat és érdekességeket is megtudhattok a túra folyamán. Külön kiemelnénk a szuper információs táblákat, sok interaktív feladatot is kapcsoltak az egyes állomásokhoz, amit a gyerekek is élveznek (különböző fafajták keresése, 100 lépés kiszámolása, régi fényképek a környékről stb.). A Tábor-hegyi barlanghoz is lemehettek (a barlang jelzést követve), itt érdemes egy kicsit megpihenni a padokkal kialakított kilátóponton, mielőtt visszatértek a hegyre, hiszen elég nagy az emelkedő, de csak rövid szakaszon. A sétányon továbbhaladva több kilátópontot is találtok, ahonnan távcsövek segítségével megkereshetitek pl. az Árpád-hidat és a Kiscelli Kastélyt vagy a Faluházként csúfolt legnagyobb budapesti panelegyüttest. Érdemes saját távcsövet is vinni! Repülős tematikájú játszótér is épült a Hangár Bistro mellett, a Guckler-kilátó közelében!

Fóti-Somlyó tanösvény – kövesd a lepkét!

A Fáy-présháztól indul a 3,5 km-es tanösvény és ide is tér vissza. A lepke jelzést kell követni. Az első szakaszon cserjés-bokros domboldalon vezet felfelé az út egészen a kilátópontig, ahol megpihentünk. Innen már erdős szakaszon folytattuk tovább, és sziklás részeket is találtunk, mivel nem pontosan a tanösvény útvonalát követtük, hanem egy kicsit tovább haladva nagyobb kört jártunk be. Indulás előtt érdemes letölteni a Duna-Ipoly applikációját, ahol a túráról és a környék élővilágáról még többet is megtudhattok.

Arborétumok Budapesten és környékén

A Budakeszi Arborétumban kisebb gyerekekkel is kellemes sétát tehettek. Hétfőtől szombatig vár benneteket a Soroksári Botanikuskert is, de ne feledkezzünk meg a Füvészkertről sem, ahol szintén minden évszakban találunk valami izgalmasat. Az Alcsúti Arborétumban is számos növényben gyönyörködhettek, éppen úgy mint a Sas-hegyi Látogatóközpont területén.

Körösvölgyi Állatpark és Mini Magyarország

2019-ben 10 új, interaktív tanösvényi elemet adnak át és újabb állatfajok is bemutatkoznak a Körösvölgyi Állatparkban. Innen néhány percre található nagy kedvencünk, a Mini Magyarország makettpark, ahol évről-évre folyamatosan bővül a makettek száma. Láthatjátok többek között a soproni Tűztornyot, a fertődi Eszterházy-kastélyt, az őrvidéki Fraknó-, és Léka várát, valamint a híres kismartoni Plébánia (Haydn) templomot. Az újdonságok mellett folyamatosan zajlik a meglévő makettek hangzóvá, mozgóvá alakítása.

Békamentés Farmoson – minden márciusban

A Farmoson található nádas és a 2022-ben megújult Kékbegy tanösvény is remek célpont. Általában minden év márciusában a békák várják a segítségetek, hogy téli búvóhelyeik után biztonságosan át tudjanak kelni az országúton (vezetett békamentésekhez lehet csatlakozni). Ha pedig április, akkor nem maradhat el a Gólyaváró Családi Nap sem, ahol mindig szuper programok várnak rátok a Farmosi Madárvártánál.

Barlangok nem csak márciusban!

Ha március, akkor a barlangok hónapja keretében mindig többféle akcióval készülnek. De a barlangok mindig remek célpontok, akár esik az eső, akár túlságosan meleg van. Kisebbekkel a kiépített Szemlő-hegyi barlangot ajánljuk, ahol van vetítés és egy kisebb kiállítás is, 5 éves kortól a Pál-völgyi cseppkőbarlangot, extrémebb túrákat keresőknek pedig a Mátyás-hegyi-barlangot, de érdemes távolabbi lehetőségeket is kipróbálni!

Budapesti, a főváros környéki és további kirándulásokat is találtok a Minimatinén!

Ha időben szeretnétek értesülni a legjobb programokról, újdonságokról és válogatásainkról, érdemes feliratkozni heti hírlevelünkre itt és csatlakozni Fb oldalunkhoz. Tartsatok velünk!