13 új színházi előadás gyerekeknek Budapesten az ovisoktól a kamaszokig

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Új színházi előadás gyerekeknek

Hoztunk nektek néhány most ősszel debütáló gyerekelőadást, amelyet nagyon szeretünk. Találtok közöttük egészen piciknek valót, az ovis és kisiskolás korosztály, illetve a kamaszok számára is izgalmas alkotásokat. 13 új színházi előadás gyerekeknek!

PICIKNEK

Rügyek és gyökerek – Budapest Bábszínház – 4 éves korig

Hát ez meg mi? Egy kavics vagy csigaház? Szerintem ez egy mag! Mit kell csinálni egy maggal? Megenni? Dobálni? Eldugni a zsebünkbe? A legjobb az lesz, ha elültetjük! De hogyan? És hova? És utána mi lesz vele? Milyen színű lesz? Milyen formájú? Lesz virága? Lehet, hogy akkora lesz, mint én? Vagy még nálam is nagyobb? És ha több magot ültetünk el, és mindegyik nagy lesz? Az már erdő! A legkisebbeknek ajánljuk a Rügyek és gyökerek című előadást, amelynek címválasztása Jane Goodall munkássága előtt tiszteleg. Az előadás a természet alapvetéseivel való korai játékos ismerkedésre ad lehetőséget. Újrahasznosított elemekből álló, műanyagszegény díszlet, labdák retextilből, jelmez másodkézből! Egy fesztiválon láttuk ezt a magával ragadó, fél órás előadás, amely pont olyan hosszúságú, hogy a picik figyelmét is fenntartsa.
Jegyvásárlás és időpontok itt.

OVISOKNAK

Babaróka – Budapest Bábszínház – 4 éves kortól

A Babaróka című előadás Kiss Judit Ágnes Babaróka-könyvei alapján készült. Hétköznapi történeteket és élethelyzeteket mutat be ezek egy óvodás mindennapjairól, az első napról, az új barátokról, a költözésről és a kistestvér születéséig. A bábok és karakterek nagyon kedvesek, és bizony, akinek óvodás gyereke van, ismerősnek fognak tűnni a felnőtteknek szóló „kiszólások” és szituációk is. Mi nagyon jól szórakoztunk a bútor összeszerelős vagy LEGO-ba lépős jeleneteken. A kétszer fél órás felvonások pedig pont óvodás „kompatibilisek”.
Jegyvásárlás és időpontok itt.

KisHattyúk tava – Eiffel Műhelyház – 4 éves kortól

A fehér és a fekete hattyú története maga a klasszikus balett. Ha Csajkovszkij csodálatos muzsikája és az Opera balettegyüttese mellett felnövő kis táncosok mutatják be a balettek balettjét, az joggal tarthat számot a legkisebb – óvodás, kisiskolás – korosztály érdeklődésére. A cselekmény mindössze egy órában foglalja össze a legszebb pillanatokat, a kis nézők pedig akár vállalkozó kedvű szüleikkel együtt vehetnek részt az interaktív balettmakettban.
Jegyvásárlás és további időpontok itt.

Csücsök, avagy a nagy pudinghajsza – Kolibri Színház – 5 éves kortól

Keresztesi József díjnyertes verses meseregényéből Székely Andrea rendez előadást a Kolibri Fészekben. Császármorzsa király lányát, a finom Csokis Minyont elrabolja a gonosz Vérpuding. A kiszabadítására jelentkező nyalánk vitézek mind megfutamodnak a feladat nehézségei elől. Ekkor jelentkezik a királynál Csücsök, a kis kiflivég. Kalandos útja során találkozik a Rémsütikkel, a Bundáskenyérrel, a Vattacukorral, a Diós kalácsokkal és a bátor Marcipánegérrel. A mulatságos helyzetekben és szerethető figurákban gazdag mese a gyerekek számára a mindennapi étkezés során otthon újra és újra eljátszható.
Jegyvásárlás és időpontok itt.

KISISKOLÁS KORTÓL

Kisrigók – Budapest Bábszínház – 6 éves kortól

Hogy ki vagyok én, kicsodák a szüleim, mi történt azokban az időkben, amire nem emlékszem, még akkor is nagyon fontos kérdések, ha az ember biztos családi légkörben nő fel az édesszüleivel. Hát még akkor, amikor egy nevelőintézet lakója. Ebben a szívmelengetően szép történetben három gyerek keresi a szüleit, egymást, egymás tükrében önmagukat. Paulon Viktória személyes indíttatású története örökbefogadott gyermekei fantáziadús, mesés elemekkel átszőtt magánmitológiája.
Jegyvásárlás és időpontok itt.

János vitézke – Eiffel Műhelyház – 6 éves kortól

Az Opera Gyermekkarának szólistái, valamit kis kardalosai és persze, a vendégek mind Andrássy Frigyes szerkesztő-mesélő vezetésével teszik meg Petőfi és Kacsóh szereplőinek útját egy rövid órában.
Jegyvásárlás és időpontok itt.

Tök Magda kalandjai: A csodaszérum – Holdvilág Kamaraszínház – kisiskolás kortól

A színház fontos küldetésének tekinti, hogy már óvodás koruktól megismertessék a gyerekeket értékes művekkel. Ilyen értékes, mégis könnyed, sőt vicces verseskötet a TÖK MAGDA KALANDJAI, ami szinte „kiáltott színpad után”. Gáti Istvánnak, a feltörekvő fiatal költő – nemzedék jeles képviselőjének kötete 2017-ben a Könyvhétre jelent meg a Móra Kiadó gondozásában.
Jegyvásárlás és további időpontok itt.

Emil és a detektívek (musical) – Budaörsi Latinovics Színház – kisiskolás kortól

Kästner irodalmi berobbanása amúgy épp az Emil és a detektívekkel kezdődött. 1928-ban írta, rá egy évre jelent meg, és attól a pillanattól fogva szerzője jelen volt a német irodalom fősodrában. Pedig csak gyerekkönyv az Emil – de a tartalma éppenséggel felnőtt olvasmányként is abszolválható. Emilt a mamája az istenhátamögötti kisvárosból, ahol élnek, elküldi a rokonokhoz Berlinbe, világot látni. Ad vele némi pénzt, nem sokat, de eleget ahhoz, hogy fájjon, ha ellopják – és el is lopják, már a vonatúton, egy bácsi a kupéból.
Jegyvásárlás és további időpontok itt.


Emma csöndje – Kolibri Színház – 7 éves kortól

Végre a nagyközönség elé kerülhet a januárban élő stream közvetítéssel debütált előadás, amelyet Gimesi Dóra díjnyertes színdarabjából Kuthy Ágnes állított színpadra. Az előadás – amellett, hogy érinti a környezetvédelem és a klímaváltozás égetően aktuális kérdéseit – egy különös kislány történetén keresztül mesél az egyén felelősségéről, a barátságról és a bátorságról a kisiskolás korosztálynak. Az előadás időtartama 60 perc egy szünettel. Mi online láttuk, de biztos, hogy élőben is megnézzük majd.
Jegyvásárlás és időpontok itt.

FELSŐ TAGOZATOSOKNAK

Helló, Héraklész – Budapest Bábszínház – 10 éves kortól

Tasnádi István Héraklész mítoszából írt új darabot, kifejezetten a bábszínház társulata számára. A legendás hős (ma úgy mondanánk: szuperhős) Héraklész és hétköznapi halandó féltestvére, Iphiklész történetén keresztül a mitológia eszköztárával, de a mai gyerekek nyelvén beszél bátorságról, hősiességről, kiválasztottságról, elbizakodottságról, testvérféltékenységről és testvéri szeretetről. Az előadásból részleteket láttunk, de biztos meg fogjuk nézni a teljes darabot, hiszen tényleg kamaszbarát, videójátékos beütéssel, de csodás óriásbábokkal.
Jegyvásárlás és időpontok itt.

Watergate: Az időkripták rejtélye – Kolibri Színház – 14 éves kortól

Interaktív szabadulószínházi játék a klímaváltozás negatív hatásairól. A történet két egymásra hasonlító Időkriptában játszódik, amelyek az elképzelt jövőből érkeztek, egy olyan korból, amikor drasztikusan csökkent az emberiség ivóvízkészlete. Az előadásra jegyet váltók nem passzív nézői, hanem aktív résztvevői a játéknak, a jövőből érkező üzenetek segítségével maguk fedik fel a küszöbön álló társadalmi és klímakatasztrófa egyes részleteit. Hogy sikerül-e a küldetésük, hogy képesek-e megelőzni a közeledő veszélyt, rajtuk múlik. A jövő az ő kezükben van.
Jegyvásárlás és időpontok itt.

Az ember tragédiája – Kolibri Színház – 14 éves kortól

Az alkotók a szöveg hiteles tolmácsolása mellett arra törekszenek, hogy az újszerű színpadi megoldások, a digitális látványvilág és az interaktivitás révén minden korosztály maradandó élménnyel gazdagodjon, megtalálja a mű számára legfontosabb üzenetét. Lesznek, akiket a mű filozófiai rétege indít elmélyült gondolkodásra, míg másokat az újszerű látványvilág, a zene használata, vagy a színészi játék ragad magával. 
Jegyvásárlás és időpontok itt.

Szerb Antal-kód, avagy a Pendragon legenda – Budapest Bábszínház – 14 éves kortól

Rejtélyes gyilkosság történik a budapesti Irodalmi Múzeumban: halva találják a Szerb Antal-kiállítás kurátorát, Sir Benedict Havasréti professzort. A nyomozást a BRFK ambiciózus nyomozója, Mersz Inez vezeti, aki segítségül hívja dr. Láng Róbert gimnáziumi magyar tanárt, a professzor egykori szakmai jóbarátját. A nyomok okkult társaságok évszázados harcához vezetnek. Ahhoz, hogy kiderítsék, a professzornak miért kellett meghalnia, hőseinknek el kell olvasnia Havasréti gyerekkori naplóját, melyben felbukkan maga Szerb Antal, és benne foglaltatik a Rózsakeresztes Rend történetének egyik legtitkosabb fejezete is… a fejezet, amely örökre átírhatja a Szerb Antal-kutatás eddig ismert eredményeit!
Jegyvásárlás és időpontok itt.

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!