12 izgalmas tanösvény gyerekkel

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

eger_tanosveny_zalakaros_01

Most 6 olyan tanösvényt mutatunk be nektek, ahol már többször voltunk és bármikor szívesen visszamennénk, illetve 6 olyan lehetőséget, amely szerepel bakancslistánkon, és mindenképp szeretnénk a közeljövőben felfedezni. A tanösvények közül több díjat is nyert az elmúlt években, és a végén még egy olyan keresőt is találhattok, ahol kiválaszthatjátok a nektek leginkább alkalmas terepet.

Királyréti Tanösvény

kiralyret_01

kiralyret_02

kiralyret_03

Szokolyát és környékét egyszerűen nem tudjuk megunni, de valahogy így vagyunk az egész Dunakanyarral is, még az utat is szeretjük, ami oda vezet. Kismarosról indul a kisvasút, amely először a falun, majd a dimbes-dombos vidéken át egészen Szokolyáig visz. A végállomáson van egy hajtánypálya is. Kb. 10 perces sétával eljuthattok a Királyréti Látogatóközpontig, amely mögött indul a tanösvény, csak a békás táblákat kell követni. Többek között azért szeretjük, mert kisebbekkel is teljesen vállalható, változatos a táj, útközben rengeteg állatot figyelhetünk meg, és a túra közepén megpihenhetünk a Bajdázói-tónál, ahol mocsári teknősök napoznak a farönkökön. Érdemes a 2020-ban készült új kilátóhoz is felsétálni, amelyről itt írtunk bővebben. Az errefelé vezető úton van egy szuper erdei játszótér is.
Belépő: A tanösvény ingyenesen látogatható.
Nyitvatartás: A tanösvény állandóan, a Látogatóközpont az itt elérhető időpontokban tart nyitva.

Tatai Fényes Tanösvény

Egész évben, szezonon kívül is látogatható Fényes Tanösvény, amely 18 állomással mutatja be a környező természeti kincseket. A forrásokból enyhén szénsavas, 20-22°C hőmérsékletű víz tör fel, így télen sem fagy be. A különleges helyszín egyedülálló növénytársulásoknak és állatvilágnak ad otthont, de rengeteg madarat is láthattok minden évszakban. Érdemes enni- és innivalóval készülni, mert nincs a helyszínen büfé. Egy hosszú pallósoron vezet végig a Gyilkos-tóra emlékeztető tanösvény. Sajnos a vízi játszóteret közben megszüntették, de így is nagy élmény volt. Előtte vagy utána érdemes az Öreg-tónál sétálni egyet és felkeresni a Barta Kávéházat, a Cseke-tavat és az Angolkertet is. Részletes, fényképes ajánlónkat itt olvashatjátok!
Belépő: jegyárak itt
Nyitvatartás: itt

Gyadai tanösvény – Katalinpuszta

katalinpuszta_04

katalinpuszta_34

katalinpuszta_26

Mindjárt három izgalmas tanösvényt is indul a Katalinpusztai Látogatóközpont bejáratától. Nagyobbaknak ajánljuk a Gyadai tanösvényt, óvodásoknak a Legyél te is kiserdész! óvodás tanösvényt, illetve szintén kisebb séta a Madártani ösvény. A Gyadai Tanösvényen Hangya Dani segítségével ismerhetitek meg az erdő és a rét élővilágát. A mintegy 6,5 km-es körtúra 2-3 óra alatt kényelmesen körbejárható, de akár több időt is eltölthettek itt, ha megálltok a pihenőknél és a 13 ismertető táblán lévő információkat mind elolvassátok. A Madártani ösvény kisebbekkel is kényelmes kirándulás, ahol a leggyakoribb odúlakó madarainkkal találkozhattok. Mindegyiket inkább háti hordozóval ajánljuk, babakocsival nem igazán járhatók, kivéve a Legyél te is kiserdész! egy része. Bővebben itt írtunk a helyszínről.
Belépő: ingyenes, parkolás 10 percre a tanösvénytől 1300 Ft/nap
Nyitvatartás: állandóan

Madárdal tanösvény – Velencei-tó

dscf5097

dscf5086

A 2010-ben létrehozott Madárdal tanösvényt mindig útba ejtjük, amikor a Velencei-tó körül bringázunk (és ezt minden évben megtesszük, mert nagyon szeretjük, itt írtunk róla bővebben). A Tóparti túra a dinnyési Hagyományőrző Központtól indul, és egészen az agárdi Gárdonyi Géza Emlékházig vezet. Itt találjátok a remek rönkvárat is, amely az Egri vár másolata. Az alatta lévő csőrendszerben mászkálhattok sisakban, közben izgalmas feladatokat is megoldhattok. A Szikes túra a Dinnyési-fertőtől az elzamajori Pelikán-ház Erdei Iskoláig vezet. A Müller István túra pedig 3 km-es körutat jár be a Dinnyési-fertő melletti, hajdan mocsaras területen. Egyes szakaszok esős időben nehezen járhatók erre készüljetek. A legtöbb részen pedig szakvezetés is kérhető. Két új madármegfigyelő tornyot is átadtak 2021-ben, de a bringaút mentén, Dinnyés magasságában néhány éve épült kilátóból érdemes azért körbenézni. Több fokozottan védett terület is található, pl. a Velencei Madárrezervátum, amely csak szakvezetéssel látogatható.
Belépő: ingyenes
Nyitvatartás: állandóan

Budakeszi Vadaspark

budakeszi_vadaspark_02

budakeszi_vadaspark

budakeszi_vadaspark_03

A Vadaspark célja az volt a 2016 nyarán átadott tanösvénnyel, hogy eredeti élőhelyükön mutassa be a Magyarországon őshonos, illetve a Kárpát-medencébe betelepült állatokat. Az állatok kifutói mellett található állomások más és más megoldandó feladatokat és kalandokat kínálnak. Pele Pali vezetésével hallgassatok állathangokat, satírozzátok át az állatok képeit (érdemes egy zsírkrétát és egy kis füzetet is vinni), válasszátok ki, hogy melyik agancs, melyik állathoz illik a legjobban, és persze közben próbáljátok ki a szuper játszóteret is. Ebben az évben 1. díjat kaptak „Az év ökoturisztikai létesítménye” versenyen tanösvény kategóriában. A Vadaspark melletti kalandparkban is találtok egy különleges tanösvényt. Az újdonságokról itt írtunk bővebben.
Belépő: itt
Nyitvatartás: itt

Égerösvény Tanösvény + Csiga-túra – Zalakaros

eger_tanosveny_zalakaros

tanosveny_zalakaros

tanosveny_zalakaros_05

Mi az őszi szünetben a Kis-Balaton felé vettük az irányt, és legfrissebb élményünk a Csiga-túra tanösvény és az idén 2. díjat („Az év ökoturisztikai létesítménye” tanösvény kategória) nyert Égerösvény tanösvény, ahol Tőzike tündérrel is találkoztunk. Emellett bemutatják a Kis-Balaton és környezetének élővilágát is. Az Égerösvényt a Termál tó mellett találjátok, ahol van egy nagyon jó játszótér, sőt a tóban is mászkálhattok kis kerek lapokon. Ez a tanösvény csak 4 állomásos és 250 méter hosszú, akár egy fürdőzős nap után is vállalható, kb. fél órás program. A Csiga-túra a Zalakarosi kilátó mellől indul, nagyon szuper, interaktív és lassító családi kirándulás gombákkal, madárhangokkal és erdei állatokat bemutató információs táblákkal. Kb. 1 km hosszú és még 350 m felfelé a kilátóhoz (itt a kiindulópont) a végétől, mivel nem körtúra, de kisebbekkel is vállalható. Mellette egy elég jó vendéglőt is találtok, ahol kemencés ételeket, mustot kaphattok.
Belépő: ingyenes
Nyitvatartás: állandóan

Tisza-tavi Tanösvény – Poroszló

tisza_tavi_tanosveny

Csak április és október között látogatható. A tanösvényen, amely a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozik 1500 méter hosszú pallóúton sétálva ismerhetitek meg a Tisza-tó növény- és állatvilágát. Útközben információs táblákat és madármegfigyelő helyeket találtok. A helyszín csak hajóval közelíthető meg a poroszlói Delfin Kikötőből. Babakocsival is nyugodtan nekivághattok, de hordozóval kényelmesebb. A Tisza-tavi Ökocentrumot se hagyjátok ki, a környéken érdemes több napot is eltölteni. Itt írtunk a Tisza-tóról bővebben.
Nyitvatartás: áprilistól októberig, csak hajóval közelíthető meg

Erzsébet-ligeti tanösvény, kilátó és lombkorona-sétány – Gyomaendrőd

gyomaendrodi-erzsebet-liget-005

gyomaendrodi-erzsebet-liget-006

2g2b1704

Az 1 km hosszú tanösvény különlegessége, hogy földön, vízen és „levegőben” is bebarangolható, és megismerhetitek a ligetek, erdők élővilágát. A felújított Sóhajok hídja jó kiindulópontja lehet a túrának. A 15 méter magas kilátóból csodás a kilátás, és a bátrabbak az üveg kilépőről is körbenézhetnek.
Belépő: itt
Nyitvatartás: itt

Ártéri tanösvény – Vác

arteri_tansoveny_vac

A pallósorokon olyan helyeken sétálhattok, amelyek általában nehezen megközelíthetőek. A tanösvényt Vácon, a Göncöl Háztól délre, a budapesti kerékpárút mentén találjátok egy esőkunyhó és információs tábla mellett. A látogatás előtt érdemes érdeklődni a Göncöl Házban telefonon + 36 20 772 7970. Legutóbb 2020-ban jártunk itt, elég vadregényes, sok helyen beszakadt a palló, de így is szép.
Belépő:
ingyenes
Nyitvatartás:
érdemes előtte érdeklődni a vízállás miatt

Pörbölyi Ökoturisztikai Központ

malomtelelo_21

2016-ban az év ökoturisztikai központjának választották, hiszen a bakancsos, a kerékpáros, valamint a vízi turisták és az erdei vasút kedvelői is találnak maguknak felfedezni valót. A bakancsos turistákat a fogadóépületben büfé várja, de itt található az erdei vasút végállomása is, a „Gemenc kincsei – élet az ártéri erdőben” című interaktív kiállítás és a Gemenc Erdészeti Erdei Iskola is. A kisvasút megállóiban tanösvényeket és játszótereket találtok. Nem is tudjuk, melyik tanösvényt választanánk, a legkisebbeknek a Molnárka tanösvényt ajánljuk, de a Fekete gólya tanösvény is kedvencünk.
Belépő: ingyenes, a kisvasút és a látogatóközpont kiállítása fizetős
Nyitvatartás: itt, a tanösvények szabadon látogathatók.

Aggteleki Kincskereső játékösvény

kincskereso_jatekosveny

Gyűjtőlappal és kincskereső játékkal felszerelkezve ismerhetitek meg az Aggteleki Nemzeti Parkot. Útközben interaktív játékok és akadálypálya is vár rátok. A barlang bejáratának közelében található Tourinform Irodában szerezhetitek be a felszerelést. A menetlevélre helyesen beragasztott matricákért cserébe a végén ugyanitt kis ajándék jár.
Kincskereső felszerelés ára: itt
Nyitva tartás: húsvéttól októberig

Pele-körút tanösvény – Csopak

nagy-pele-korut

A tanösvény jelképe a nagy pele, így a kb. fél órás interaktív, játékos tanséta elsősorban a környezetünkben észlelhető, nyomot hagyó állatvilág bemutatására törekszik. Az ösvény bemutatja patakjaink tisztaságának-szennyezettségének indikátorait, harmincféle fás szárú és lágyszárú növényt, valamint bepillantást enged a Balaton-felvidék elmúlt fél milliárd évének földtörténeti eseményeibe is. A mintakertet inkább a nyári időszakban érdemes megnézni. Innen letölthettek egy feladatlapot is.
Belépő: ingyenes
Nyitvatartás: hétköznap, munkaidőben

MI A TANÖSVÉNY:

„A tanösvény kijelölt, jelzéssel ellátott tematikus túraútvonal, amelyen állomáshelyekhez kötődően, tájékoztató táblák és/vagy kiadványok segítségével ismerhetők meg az érintett terület természeti értékei és kulturális öröksége. Bejárásuk különösen azok számára jelenthet élményt, akik önállóan, gyalogszerrel, hosszabb-rövidebb séta keretében szeretnék felfedezni, megismerni egy adott terület – a legtöbb esetben védett természeti terület – értékeit, érdekességeit, látnivalóit. A nemzeti park igazgatóságok önállóan, vagy valamely természetvédelmi, természetjáró stb. civil szervezettel közösen számos tanösvényt létesítettek és tartanak fenn. E túraútvonalak majdnem mindegyike nemzeti parkban, tájvédelmi körzetben vagy természetvédelmi területen vezet.”

Mindig az évszaknak megfelelő, réteges ruházatban menjetek, érdemes bakancsot felvenni, esőkabátot vinni. Enni és innivaló (gyümölcs, müzli,  télen termoszban tea, víz) mindig legyen nálatok, hiszen ahol a látogatóközpontokban nincs ilyen lehetőség, messze találtok csak büfét.

További kirándulós ötleteket Budapesten és környékén (1. és 2. rész), illetve távolabbi helyszíneket is találtok nálunk!

Indulás előtt mindenképp nézzétek meg a hivatalos oldalakon a látogatással kapcsolatos információkat!


Ha nem szeretnétek lemaradni a legjobb eseményekről, családi programokról, érdemes feliratkozni hírlevelünkre itt, és csatlakozni Fb oldalunkhoz. Tartsatok velünk!