5 panorámás kirándulás gyerekekkel

panorámás kirándulás gyerekekkel

Most 5 olyan túrát mutatunk be nektek, amely igazi gyerekfárasztó, tehát van benne szint is, de mégis bírható akár egy 3 éves számára is. A gyerekeknek sok izgalmat, a felnőtteknek pedig csodás panorámát tartogat. Mindegyik helyszínen már többször jártunk és extra tippeket is adunk nektek. Bár láthatjátok, hogy nem túl hosszú túrákról van szó, viszont az időtartam mindenképp jelzi, hogy nem sík terepen haladnak az ösvények.

Apródok útja tanösvény – kalandozás a történelemben – Drégelypalánk

A Schaffer-kúttól kb. 2 km-en keresztül kell követni a jelzést egy folyamatosan emelkedő erdészeti úton. Útközben a tanösvény tábláiról sok mindent megtudhatunk a környék élővilágáról. A vár aljában lehet választani, hogy a lankásabb piros + jelzést vagy a meredeken felfelé menő piros L jelzést választjuk. Mi felfelé a meredekebb, lefelé a lankásabb utat választottuk. Ha felértetek a várba, csodálatos panoráma vár rátok. Itt kialakítottak egy emlékhelyet és pihenőt is, illetve a várban a gyerekekkel nagyon sokat kalandoztunk a különféle bejáratokon, felmásztunk több kilátópontra is.
Kiindulópont, jelzés: Schaffer-kút, piros kereszt, majd piros L jelzés
Hosszúság: 4-5 km (kb. 2-3 óra)
TIPP: Drégelypalánk irányából a Nomád tábortól érdemes indulni, ugyan a tanösvény a faluban indul, de kevésbé szép úton vezet, így érdemes a Schaffer-kúttól (Sáferkút) indulni. Autóval egészen a Nomád táborig fel lehet menni.

Strázsa-hegy – pillangók nyomában egy régi katonai bázis területén – Esztergom

A tanösvény területe több mint száz évig katonai lőtérként funkcionált, ennek köszönhetően szinte érintetlenül megőrizte természeti értékeit. A túra a Kökörcsin Háztól indul, itt van egy parkoló és egy kis tó is. Mikor itt jártunk, nem volt benne túl sok víz, régen itt mosták a harci kocsikat. Maga a tanösvény 1200 m hosszú, 1 óra alatt bejárható. Nekünk két óra volt, mert annyi pannon zöld gyík és különleges lepke van a terepen, hogy megfigyelésük miatt csak nagyon lassan haladtunk. Érdemes letölteni a Duna-Ipoly mobilapplikációt is, amely a hegy csúcsától a hegylábi tavakig bemutatja a terület legjellegzetesebb élőhelyeit. A Kis-Strázsa-hegy tetején álló kilátó sajnos csak vezetett túrák alkalmával látogatható, de a panoráma így is csodás. Nagyon meleg időben nem ajánljuk, kevés az árnyékos terület.
Kiindulópont, jelzés: Kökörcsin Ház, parkoló, piros bogyós növény (dunai berkenye) jelzést kell követni
Hosszúság: 1200 m (1 óra)
TIPP: 15 perc autóútra találjátok a különleges hangulatú Búbánat-völgyet, ahol a tavak körül sétálhattok és van egy új játszótér is. Esztergomban érdemes felkeresni a megújult Duna Múzeumot!

Haraszt-hegy – különleges hely extra kitérővel – Csákvár

Itt már biztos, hogy legalább háromszor jártunk, nem véletlenül, hiszen egyik kedvenc helyünk. A Vértes-hegység déli oldalában meredek sziklaletörésekkel, mély völgyekkel és kopár dolomitlejtőkkel tagolt, változatos tájat találunk. Megismerkedhetünk a melegkedvelő növényekkel, illetve a dolomitra jellemző ritka növényekkel is. Minden évszakban találhattok csodás ritkaságokat, a kilátás pedig mesés. A 7 állomásos tanösvény vége felé találjátok a Kőlik-völgyi sziklahasadékokat, amelyek denevéreknek és hollóknak is biztosítanak élőhelyet. A hegy tetejéről egy másik útvonalon is lejöhettek, amely dimbes-dombos tájon vezet, ezt is nagyon szeretjük.
Kiindulópont, jelzés: Csákvár táblát elhagyva Gánt felé rögtön van egy parkoló, zöld levél jelzést kell követni
Hosszúság: 3,5 km (kb. 3 óra alatt járható be)
TIPP: 5 perc autóútra találjátok a Csákvári barlangot, ahol több járatba is be lehet mászni, többféle leletet is találtak itt, és a barlang felett lévő sziklára is érdemes felkapaszkodni. A barlangot ne látogassátok november és március között, hogy ne zavarjátok az ott telelő denevéreket!

Diósjenői tanösvény – Závoz-nyeregig és vissza – Diósjenő

Kellemes emelkedőn vezet fel az út egészen a Závoz-nyeregig, ahol érdemes megpihenni, hiszen remek a kilátás. Útközben a holt fák mellett, amelyek nagyon sok élőlénynek adnak otthont, hatalmas bükkösöket és vörösfenyőt is találunk. A tanösvény táblák pedig bemutatják a környék múltját és élővilágát is.
Kiindulópont, jelzés: Diósjenői Erdei Szabadidőpark, zöld T jelzés
Hosszúság:
5 km (3-4 óra)
TIPP:
Van egy szuper, aszfaltozott kerékpárút Diósjenő és Kemence között, amely szintén érinti a Závoz-nyerget, érdemes kipróbálni bringával. A Diósjenői Erdei Szabadidőparkban lehet bográcsozni, sporteszközöket (tollas, labda) bérelni, van játszótér, állatok, mini tanösvény a parkon belül, így egész napos baráti piknikre is alkalmas. Szuper szervezett programjaik, túráik is vannak.

Dévény Antal-kilátó – Óriási jenga torony a Nagy-Kopasz-hegyen – Piliscsaba

A Dévény Antal-kilátót, másik nevén Jenga-kilátót (logikai-építő játék alapján tervezték meg) 2015-ben építette a Pilisi Parkerdő. Klotildliget irányából két úton is meg lehet közelíteni (kék háromszög vagy kék kör). Mi már mindkettőt próbáltuk. Kisebb emelkedővel, vadregényes utakon közelíthető meg a Nagy-Kopasz-hegy, útközben kisebb pihenőket alakítottak ki. A hegy tetejéről csodás panoráma nyílik a Pilisre és a Budai-hegységre, még az Esztergomi Bazilikát is lehet látni.
Kiindulópont, jelzés: A Dévény Antal utca végében lehet parkolni, a sorompó után kezdődik a kék kör jelzés. A kék háromszög a Dévényi Antal utca másik végétől indul (a Széchenyi utca felől érdemes megközelíteni). Mindkettőt próbáltuk és kisebb gyerekek is végig tudtak menni rajtuk.
Hosszúság:
mindkét útvonal összesen 3 km oda-vissza (1-2 óra), kb. 150 méter szintemelkedéssel kell számolni
TIPP:
 Piliscsabán érdemes kipróbálni a MÁK kézműves cukrászdát (Egyetem utca 3.) is.

Nézzétek meg Kirándulás rovatuk többi ajánlatát is!

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!