Sóstói Természetvédelmi Terület – Székesfehérvár zöld szíve

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Székesfehérvár belvárosától 2 km találjátok a város zöld szíveként is emlegetett Sóstói Természetvédelmi Terület mintegy 8 km-en keresztül kanyargó, különböző színekkel jelölt ösvényeit. Már többször jártunk itt, minden évszakban csodás, különleges hely, rengeteg madárral, madármegfigyelő területekkel, interaktív táblákkal és pihenőkkel.

A Sóstói Természetvédelmi Terület számos védett és fokozottan védett növény- és állatfajnak ad otthon, emellett megismerkedhettek a vizes élőhelyek jelentőségével, természetvédelmi problémákkal, és az aktív, mindennapi természetvédelemmel is. A ritka növények mellett (békakonty, vitézkosbor, magyar szegfű, őszi kikerics) többféle növénytársulást is felfedezhettek a nádasoktól a nyílt vízfelületeken át a bokorfüzesekig és a fenyvesekig. Az állatvilág is nagyon gazdag, a vízben számos gerinctelen faj mellett őshonos halfajok is élnek a tóban. Többek között compó, csuka, aranykárász és a fokozottan védett lápi póc is. Jelentős a mocsári teknős állomány, jó időben pedig a nádas hangos a békáktól.

Az itt költő madárfajok száma eléri a 100-at. Mikor ott jártunk a mesterségesen kialakított költőszigeteken rengeteg sirály (főleg danka-, és a különleges fekete fejű szerecsensirályok) készült a fészekrakásra. Nemrég adtak át a kilátó közelében egy olyan megfigyelő pontot, ahonnan a sirályokat tarthatjuk szemmel. Láttunk még nagy kócsagot is, erről a fajról kapta a nevét Sóstó jelképe, a Kócsag-torony.

Különleges hely még a területen a gyurgyalag telep, amelyet a régi Homokbánya területén találtok. Itt szintén egy kis épületben megbújva figyelhetitek meg közelebbről ezeket a különleges madarakat.

Szintén különleges helyszín a Három nővér „otthona”. A három famatuzsálem (a terület legrégebbi fái) közül sajnos kettő már holt fa, viszont rengeteg gombának és apró élőlénynek nyújtanak otthont, viszont a 3. nővér idén is kirügyezett.

A MOL Aréna felé visszatérve egy kisebb játszóteret is találtok, ahol egy óriási pók szövögeti hálóját, illetve a vejsze labirintusban is érdemes „elveszni”.

Ha rövidebb útvonalat választanátok, akkor a piros vagy kék kört érdemes bejárni a Kócsag-toronnyal és a Nádi-berekkel, ez utóbbinál szintén van madármegfigyelésre lehetőség, illetve pallós részeken is mászkálhattok. Mi a piros kört összekapcsolva a narancssárga és sárga körrel bejártuk az egész területet, összesen 8 km-ert tettünk meg. Ez a vadregényesebb, tótól távolabbi láprétes terület rengeteg izgalmas dolgot tartogat. Útközben több helyen meg lehet pihenni, és érdemes a szuper tájékoztató táblákat is elolvasni, amelyeket a Patkós Stúdió készített. Az általuk készített  információs táblákkal már nagyon sok helyen találkoztunk (Jági-tanösvény, Kis-Balaton Látogatóközpont, Körösvölgyi Állatpark, Pákozd-Sukorói Arborétum, zalakarosi tanösvények).

HASZNOS INFORMÁCIÓK:

A Természetvédelmi Területen 2019-ben kialakított tanösvény egész évben szabadon látogatható. A Látogatóközpontba is érdemes betérni, sajnos még egyelőre zárva vannak, de nagyon kedvesek és a vezetett túráik is remek programok, Kajla pecsét is kapható. Szülinapra és osztálykirándulásra is jó választás.
Mi a MOL Arénánál, a Szárcsa csárda mögötti parkolóban szoktunk megállni, itt van egy nagy, ingyenes parkoló és a látogatóközpont is. A tó felé indulva a bal oldalon kezdődik az ösvény és ide is tér vissza. A piros és kék út jól járható babakocsival. Kisgyerek- és nagyszülőbarát, nincs benne semmilyen emelkedő. Kutya is vihető pórázon.
Érdemes távcsövet is vinni. Nyáron szúnyogriasztó sem árt.
Eddig mindig sikerült olyan időpontban mennünk, amikor szinte alig találkoztunk valakivel. Legutóbb egy kicsit borongós szombat délutánon jártunk itt.
Fb oldalukon mindig megtaláljátok az aktuális információkat.
Nézzetek körbe virtuálisan is!

További ötletek Kirándulás rovatunkban találtok! A legjobb hétvégi programokat itt gyűjtöttük össze (csütörtökönként frissítjük).

Ha szeretnétek a legjobb programokat és új ajánlóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.