Izgalmas helyszínekkel gazdagodott a Jági tanösvény és megnyílt a Pilisi Len Látogatóközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Pilisi Len Látogatóközpont

A Jági tanösvényt már nagyon sokszor ajánlottuk nektek, mint kedvenc Budapest közeli célpontunkat. Most azért tértünk vissza, hogy a megújult tanösvényt, illetve a 2020 őszén átadott új Pilisi Len Látogatóközpontot is bemutassuk nektek. Szuper egynapos program Budapesttől fél órányira.

Az új Pilisi Len Látogatóközpont a település egyik picike utcájában, a Bányász utcában nyílt meg 2020 őszén. Kirándulásunkat itt kezdtük. Parkolni a főúton (Szabadság út) érdemes, innen egy rövidke lépcsősor vezet a központig. Nevét az Európában csak itt található pilisi len nevű sárga virágról kapta.

Pilisi Len Látogatóközpont

A vadonatúj épületben van egy interaktív kiállítást, amely a természetvédelmi őrök munkáját, illetve a környék természeti értékeit mutatja be. Egy kódfejtős játékban is részt vehettek, de többféle táblajátékot is kipróbálhattok. A rövid, de annál izgalmasabb kiállítás után jó volt megpihenni a látogatóközpont udvarán, ahol további játékokat is találtok (memória, satírozós színező, labirintus). Kényelmesen le lehet ülni a kis domboldalon elhelyezett padokon. Közben végigböngésztük az új tanösvény vezető füzetet is.

Jági tanösvény

Innen akár gyalogosan is megközelíthető az ösvény, kb. 20 perc sétával, de autóval is kb. 5 perc a Sportpálya (Villa Negra) rész, ahol a parkolót találjátok. Innen indul a Jági tanösvény. Már az első állomás is számos izgalmat rejt, hiszen az új tanösvény tábláról sok mindent megtudhatunk a hárshegyi homokkőről, amely 30-31 millió éve keletkezett. Ez már rögtön felkeltette a gyerekek figyelmét, főleg, hogy alaposabban is meg lehet figyelni az egymásra rakódott rétegeket, sőt azt is megtudhatjuk, hogy a helyiek mire használták a homokkövet. Ha szerencsénk van, még erdei siklókkal is találkozhatunk. A második állomás a Jági-tó, ahol sokszor tartanak vezetett túrákat és madárgyűrűzést is, amelyeket hétvégi ajánlóinkban is többször megtaláltok. Sajnos a tó a 2022-es nagy aszály idején teljesen kiszáradt.

Jági tanösvény

A 3. állomás után, amely az őshonos és idegenhonos fajokról mesél elkanyarodik az eredeti nyomvonaltól az ösvény, és kissé felfelé haladva panorámás kilátásban lehet részetek, még az ördög-torony is látszódik a 4. állomásnál. Innen egy vadkapun bejutva jutunk el a főként kislevelű hársakból álló erdőbe. A tanösvény jele ezért is lett a kislevelű hárs. Itt megismerkedhetünk az itt élő többi fafajtával is, míg utunk egy 2000 éves város ásatásaihoz vezet. Ez is egy új helyszíne az ösvénynek. Az itt lévő tábla nemcsak megtalálásának történetét mutatja be, hanem az itt talált régészeti emlékeket is bemutatja. Az erdős rész végén egy gémeskutat találtok. Ilyen kútból több is volt a település határában is, amelyből a teheneket itatták.

Jági tanösvény

Innentől bokros-cserjés részeken vezet az út, bal oldal felől már házakat is látunk. Hamarosan elérünk egy emlék/imahelyhez, ahol Sárkányölő Szent György képkövét találjátok. Az ösvénynek ezen a részén több olyan bokros rész van, amely között labirintusszerű kicsi utak vezetnek, a gyerekek nagyon szeretik. Az utolsó, 10. állomás az itt található ehető gyümölcsöket (galagonya, kökény és társaik) mutatja be. Az út hamarosan visszatér a Sportpályához.

A Patkós Stúdió készítette a megújult tanösvény tábláit és az új vezetőfüzetet, amelyet a Pilisi Len Látogatóközpontban tudtok beszerezni.

HASZNOS TUDNIVALÓK

A látogatóközpont Fb oldalát itt éritek el: https://www.facebook.com/pilisilenlatogatokozpont/
A főúton, vagyis a Szabadság úton tudtok parkolni.
Az ösvény a kislevelű hárs (zöld levélke) útvonalon halad, kb. 5 km-es körút, a szintemelkedés elenyésző. Babakocsival csak a Jági-tóig járható, de akkor is kimarad a kőbánya rész, amiért kár lenne.
A látogatóközpont és a tanösvény között félúton van egy jó játszótér is. A település határában találjátok a Jó kenyér pékség mintaboltját (nyitvatartás itt), ahol sok finomság kapható, ha megéheztetek.

Nézzétek meg Kirándulás rovatunkat is!

Ha szeretnétek a legjobb programokat és új ajánlóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.