8 könnyű kirándulás gyerekekkel Budapest közelében!

Könnyű kirándulás gyerekekkel Budapest közelében

Az alábbi helyszínekben az a közös, hogy mindegyik könnyű, rövid körtúra, amelyet bármelyik évszakban érdemes felkeresni. Ebbe a válogatásunkba azért kerültek bele, mert Budapestről könnyen és gyorsan megközelíthetőek, néhány óra alatt bejárhatóak, könnyen teljesíthető, fél napos programok. 8 könnyű kirándulás gyerekekkel Budapest közelében!
Indulás előtt mindenképp nézzétek meg a látogatással kapcsolatos aktuális információkat!

Öreg Tölgy tanösvény – Telki

Telki határából indul ez az ösvény, amelyet azért is kedvelünk, mert akárhányszor jártunk itt, alig találkoztunk valakivel. 2011-ben készült a helyi lakosok közreműködésével, névadója egy több mint 250 éves molyhos tölgy. Indulás előtt a vezető füzetet is érdemes letölteni innen.
Hosszúság: 2,9 km hosszú, a szintkülönbség 150 méter
Honnan indul: A Telkiben található Rozmaring utca végén érdemes leparkolni, majd innen a földúton, a zöld négyzet jelzésen elindulni. A tanösvény bejáratánál van egy vaskapu, illetve egy olyan bejárat is, ahol átmászhattok. Az indító táblától a zöld vagy barna makk jelzést kell követni.
Extra tipp: Kirándulás előtt vagy után érdemes felkeresni a Telki Kovászda pékséget (Nárcisz u. 14.), ahol finom péksütik forró csoki, kávé is kapható. Telkiben sok helyen találtok kisebb-nagyobb játszótereket, illetve nekünk Budapestről útba esik a Budakeszi Arborétum , illetve a Hidegvölgyi erdészlaktól is indul remek túraútvonal (Sisakvirág tanösvény), ha egész naposra bővítenének a kirándulást!

Turul emlékmű, Szelim-barlang, Ranzinger-kilátó – Tatabánya

A Gerecse kapujától induló ösvények bármelyikét választhatjátok. Mi először a Turul emlékművet néztük meg, majd a Geológiai tanösvényen keresztül jutottunk el a Szelim-barlangig. Végül a Csúcs-hegyen található Ranzinger-kilátóhoz mentünk. A kilátót egy akna teherfelvonójából alakították ki, és az 1978-as szerencsétlenségben elhunyt bányászoknak állít emléket. Főként hétvégéken népszerű célpont, inkább hétköznap ajánljuk.
Hosszúság: 3 km, szintemelkedés 120 m
Honnan indul: A látogatóközpontból több sétaút is indul, minden jól ki van táblázva. 
Extra tipp: A kiinduló pontnál találjátok a 2018-ban megnyílt Gerecse Kapuja látogatóközpontot étteremmel, ajándékbolttal. Jelenleg sajnos nem üzemel. Remek via ferrata (vagyis vasalt út) útvonalat is találtok itt, amelyet 10 éves kor felett érdemes kipróbálni, először mindenképp vezetővel.

Zsivány kör – Dobogókő

Nagy kedvencünk Dobogókő, ahol már a Thirring-körutat is ajánlottunk nektek (ez inkább közepesen nehéz túra, iskolásokkal ajánljuk és kevésbé sáros időben). Legutóbb a téli szünet elején jártunk Dobogókőn, és az időjárás miatt a könnyebb, Zsivány-kört választottuk, amely a központi, nagy parkolótól indul és a Zsivány-sziklákat érintve ide is tér vissza. Dobogókőn az utóbbi időszakban hétvégente nagyon sokan vannak (korán érdemes érkezni vagy inkább hétköznap), főleg a feljutás és a parkolás nehézkes, az erdőben már kevesebben járnak.
Hosszúság: 4 km hosszú körtúra, szintemelkedés 115 méter, a piros körtúrát kell követni
Honnan indul: Dobogókő központja, fizetős parkoló melletti Matyi büfé mögött már látszik a piros kör jelzés
Extra tipp: Több büfé is van Dobogókőn, ahol lehet kapni meleg ételeket és szendvicset. Ha nem túl nagy a sor, a Zsindelyesben kapható, finom gyömbérteát sem hagyjuk ki. Jelenleg csak elviteles rendszer van, és egyenlőre csak hétvégente tartanak nyitva.

Jági tanösvény – Pilisszentiván

Örök nagy kedvenc, már minden évszakban jártunk itt, mert közel van, nincsenek sokan és változatos terepen halad. A régi bányától kezdve a kis tavon (Jági-tó) keresztül a hídig mindenféle izgalmas hely van útközben. A mi kedvencünk a vadkapus rész (már maga a kapun bemászás is izgalmas a gyerekeknek). A természetvédelmi területen egy csodás völgyben sétálhattok a hatalmas fák között. Vezetőfüzet innen letölthető.
Hosszúság: 3,5 km hosszú körtúra
Honnan indul: Pilisszentiván, Villa Negra, sportpálya; zöld hársfa levelet kell követni (néhol elmosódott, de azért látható)
Extra tipp: Pilisszentivánon található a 2020-ban átadott Pilisi Len Látogatóközpont (sajnos jelenleg zárva), amely egy interaktív kiállítás keretében mutatja be a Szénások Európa Diplomás Terület élővilágát. A bemutatóhelyen vetítőterem, kültéri foglalkoztató terület, nyári konyha és vizesblokk is van. Pilisszentiván határában találjátok a Jó kenyér látványpékségét rengeteg finomsággal, ugyan most csak elviteles rendszer van, de ha visszaáll a régi rend, akkor üvegfalon keresztül is látható a kenyérkészítés menete.

Vértesi Panoráma tanösvény – Csákberény

A környéken több, könnyen bejárható helyszínt is találtok, például a gánti bauxit bányát, de nekünk a Panoráma ösvény a kedvencünk. Változatos terepen halad, a talajviszonyoktól és domborzattól függően sziklagyepek, karsztbokorerdők, száraz tölgyesek, bükkösök, cseresek és kultúrerdők váltják egymást. A túra elején van egy kisebb emelkedő, majd a cserjés rész után remek kilátás nyílik a sziklákról. Az erdőbe visszatérve, a tanösvény végén még egy Mária-kép kegyhelyet, illetve egy vadlest is találtok, ahova fel lehet mászni.
Hosszúság: 4,6 km hosszú, 100 méter szintkülönbség
Honnan indul: Csákberény, Gróf Merán Fülöp Vadászati Múzeum (a múzeum jelenleg zárva tart) mögül indul a tanösvény
Extra tipp: Hazafelé érdemes megállni Csákberény és Csákvár közötti dimbes-dombos részen is.

Mogyoró-hegyi tanösvény – Visegrád

Elég népszerű és ismert hely. Mi itt búcsúztunk a 2020-as évtől, akkor szerencsére alig jártak erre. A Mogyoró-hegyen található étterem mögötti parkoló tulajdonképpen a tanösvény 1. és 2. állomása között található. Az 1. állomás felé van a Vadaspark, néhány perc sétára az erdei játszótér, a másik irányba, a réten áthaladva éritek el a Székelykaput, innen már csak pár perc az Erdészek Barátság Parkja és a Boglárka forrás, amelynek sajnos a vize nem iható. A híd felé kanyarodva még a kék háromszög jelzésen érdemes lemenni a függőhídhoz is, amely kb. 20 perces kitérő (ha tovább folytatjátok az utat a híd után a kék háromszögön, akkor leértek Visegrád településre. A hegyre a Volánbusz csak májustól szeptemberig közlekedik.) A kék jelzésről visszasétálva az ösvényre hamarosan eléritek a kis tavat, a tábort, majd a kiindulópontot. Vezetőfüzet innen letölthető.
Hosszúság: 2 km, szintemelkedés alig van, csak, ha lementek a függőhídhoz is, de az sem túl megerőltető.
Honnan indul: Mogyoró-hegy étteremtől (Visegrád felől a Panoráma úton érhető el, a Villám Sípálya közelében)

Fóti-Somlyó tanösvény – Fót

Szintén nagy favorit, amikor későn tudunk csak elindulni vagy utazással együtt csak 2-3 órás program fér bele a napunkba. A parkolóból felfelé indulva hamarosan eléritek a kilátópontot, majd onnan az erdőben sétálva már csak lefelé, néhol sziklásabb talajon vezet az út. Most ugyan az itt élő lepkefajokban nem gyönyörködhettek, de így is érdemes felkeresni. Vezetőt letölthettek a Duna-Ipoly mobil applikációból.
Hosszúság: 3,5 km hosszúságú körtúra
Honnan indul: Fót, Fáy présház, kék lepke jelzést kell követni
Extra tipp: A Fáy présháznál jelenleg elviteles rendszerben lehet enni és inni.

Sóstó Természetvédelmi Terület – Székesfehérvár

Ez egy igazi „természet a városban” kirándulás, szintemelkedéssel sem kell számolnotok. A természetvédelmi terület 218 hektárából 121 hektár országosan védett, de a többi rész is helyi oltalom alatt áll, ritka és különleges fajok otthona. A terület szabadon látogatható, a tanösvényén interaktív táblák, játékok és játszótér is van. 20 percestől a 3,5 órás sétáig több útvonal közül is választhattok.
Hosszúság:
600 métertől akár a 8 km hosszúságot is elérheti, a választott útvonaltól függően
Honnan indul:
 bárhonnan indulhattok a körön, mi a MOL Arénától, a látogatóközponttól szoktunk elindulni
Extra tipp:
Ha még van energiátok és szép az idő, mi nagyon szeretjük a Koronás park játszóteret, illetve hazafelé a Velence-tónál is meg lehet állni. Ha nyitva van a Sóstó Látogatóközpont, remek vezetett túrákat is tartanak, illetve vannak játékok, filmvetítés.

+1 Fekete István Tanösvény – Budapest

Budapest legújabb tanösvényét 2020 karácsonyán adták át. Szintén könnyen megközelíthető, a közelben van a Makovecz-kilátó és a Kaán Károly-kilátó is. Itt írtunk róla bővebben.

HASZNOS TUDNIVALÓK A TÉLI KIRÁNDULÁSOKRÓL:

  • Ha nem fagyott a föld, akkor többnyire elég sáros mindegyik terep. Mindenképp megfelelő, vízálló cipővel, csizmával készüljetek, illetve vízhatlan ruhával, overállal. Nálunk a kocsiban mindig van váltóruha, sőt váltócipő is a gyerekeknek.
  • Bár a kirándulások mindegyike rövid körtúra, babakocsival nem ajánljuk egyiket sem. (Talán a tatabányai helyszín sportosabb babakocsival járható).
  • Indulás előtt érdemes megnézni a környékbeli webkamerákat (pl. az Időképen), és tájékozódni az időjárási viszonyokról.
  • Mindig viszünk magunkkal enni- és innivalót.
  • Bár a fenti helyszíneken nehéz lenne eltévedni, a telefonotok legyen feltöltve, és a papírtérkép is jó szolgálatot tehet!
  • Szuper appok: HuMap (az alkalmazás offline térképeit sokszor használjuk a túrák során), Duna-Ipoly Nemzeti park applikáció

Online gyerekprogramokat (színház, koncert, kreatív programok) a hétvégére itt találtok! (csütörtökönként frissítjük)

Indulás előtt mindenképp nézzétek meg a látogatással kapcsolatos friss információkat!

A legjobb programokat, kirándulás ötleteket, a legújabb gyerekkönyveket, híreket minden héten megtaláljátok a Minimatiné hírlevelében! Itt tudtok feliratkozni.

Hozzászólás letiltva.