8 könnyű kirándulás gyerekekkel Budapest közelében!

Könnyű kirándulás gyerekekkel Budapest közelében

Az alábbi helyszínekben az a közös, hogy mindegyik könnyű, rövid körtúra, amelyet bármelyik évszakban érdemes felkeresni. Ebbe a válogatásunkba azért kerültek bele, mert Budapestről könnyen és gyorsan megközelíthetőek, néhány óra alatt bejárhatóak, könnyen teljesíthető, fél napos programok. 8 könnyű kirándulás gyerekekkel Budapest közelében!

Könnyű kirándulás gyerekekkel minden évszakban

Öreg Tölgy tanösvény – Telki

Telki határából indul ez az ösvény, amelyet azért is kedvelünk, mert akárhányszor jártunk itt, alig találkoztunk valakivel. 2011-ben készült a helyi lakosok közreműködésével, névadója egy több mint 250 éves molyhos tölgy. Indulás előtt a vezető füzetet is érdemes letölteni innen.
Hosszúság: 2,9 km hosszú, a szintkülönbség 150 méter
Honnan indul: A Telkiben található Rozmaring utca végén érdemes leparkolni, majd innen a földúton, a zöld négyzet jelzésen elindulni. A tanösvény bejáratánál van egy vaskapu, illetve egy olyan bejárat is, ahol átmászhattok. Az indító táblától a zöld vagy barna makk jelzést kell követni.
Extra tipp: Kirándulás előtt vagy után érdemes felkeresni a Telki Kovászda pékséget (Nárcisz u. 14.), ahol finom péksütik forró csoki, kávé is kapható. Telkiben sok helyen találtok kisebb-nagyobb játszótereket, illetve nekünk Budapestről útba esik a Budakeszi Arborétum , illetve a Hidegvölgyi erdészlaktól is indul remek túraútvonal (Sisakvirág tanösvény), ha egész naposra bővítenének a kirándulást!

 

Turul emlékmű, Szelim-barlang, Ranzinger-kilátó – Tatabánya

A Gerecse kapujától induló ösvények bármelyikét választhatjátok. Mi először a Turul emlékművet néztük meg, majd a Geológiai tanösvényen keresztül jutottunk el a Szelim-barlangig. Végül a Csúcs-hegyen található Ranzinger-kilátóhoz mentünk. A kilátót egy akna teherfelvonójából alakították ki, és az 1978-as szerencsétlenségben elhunyt bányászoknak állít emléket. Főként hétvégéken népszerű célpont, inkább hétköznap ajánljuk.
Hosszúság: 3 km, szintemelkedés 120 m
Honnan indul: A látogatóközpontból több sétaút is indul, minden jól ki van táblázva. 
Extra tipp: A kiinduló pontnál találjátok a 2018-ban megnyílt Gerecse Kapuja látogatóközpontot. Remek via ferrata (vagyis vasalt út) útvonalat is találtok itt, amelyet 10 éves kor felett érdemes kipróbálni, először mindenképp vezetővel.

 

Zsivány kör – Dobogókő

Nagy kedvencünk Dobogókő, ahol már a Thirring-körutat is ajánlottunk nektek (ez inkább közepesen nehéz túra, kevésbé sáros időben ajánljuk). A Zsivány-kör a központi, nagy parkolótól indul és a Zsivány-sziklákat érintve ide is tér vissza. Dobogókőn az utóbbi időszakban hétvégente nagyon sokan vannak (korán érdemes érkezni vagy inkább hétköznap), főleg a feljutás és a parkolás nehézkes, az erdőben már kevesebben járnak.
Hosszúság: 4 km hosszú körtúra, szintemelkedés 115 méter, a piros körtúrát kell követni
Honnan indul: Dobogókő központja, fizetős parkoló melletti Matyi büfé mögött már látszik a piros kör jelzés
Extra tipp: Több büfé is van Dobogókőn, ahol lehet kapni meleg ételeket és szendvicset. Ha nem túl nagy a sor, a Zsindelyesben kapható, finom gyömbérteát sem hagyjuk ki.

 

Jági tanösvény – Pilisszentiván

Örök nagy kedvenc, már minden évszakban jártunk itt, mert közel van, nincsenek sokan és változatos terepen halad. A régi bányától kezdve egy nemrég felfedezett romig több izgalmas hely van útközben. A mi kedvencünk a vadkapus rész (már maga a kapun bemászás is izgalmas a gyerekeknek). A természetvédelmi területen egy csodás völgyben sétálhattok a hatalmas fák között. Vezetőfüzet innen letölthető.
Hosszúság: 3,5 km hosszú körtúra
Honnan indul: Pilisszentiván, Villa Negra, sportpálya; zöld hársfa levelet kell követni (néhol elmosódott, de azért látható)
Extra tipp: Pilisszentivánon található a 2020-ban átadott Pilisi Len Látogatóközpont, amely egy interaktív kiállítás keretében mutatja be a Szénások Európa Diplomás Terület élővilágát. A bemutatóhelyen vetítőterem, kültéri foglalkoztató terület, nyári konyha és vizesblokk is van. Pilisszentiván határában találjátok a Jó kenyér látványpékségét sok finomsággal.

 

Vértesi Panoráma tanösvény – Csákberény

A környéken több, könnyen bejárható, remek helyszínt is találtok, például a gánti bauxit bányát, de nekünk a Panoráma ösvény a kedvencünk. Változatos terepen halad, a talajviszonyoktól és domborzattól függően sziklagyepek, karsztbokorerdők, száraz tölgyesek, bükkösök, cseresek és kultúrerdők váltják egymást. A túra elején van egy kisebb emelkedő, majd a cserjés rész után remek kilátás nyílik a sziklákról. Az erdőbe visszatérve, a tanösvény végén egy Mária-kegyhelyet, illetve egy vadlest is találtok, ahova fel lehet mászni.
Hosszúság: 4,6 km hosszú, 100 méter szintkülönbség
Honnan indul: Csákberény, Gróf Merán Fülöp Vadászati Múzeum mögül indul a tanösvény
Extra tipp: Hazafelé érdemes megállni Csákberény és Csákvár közötti dimbes-dombos részen is.

 

Mogyoró-hegyi tanösvény – Visegrád

Elég népszerű és ismert hely. A Mogyoró-hegyen található étterem mögötti parkoló tulajdonképpen a tanösvény 1. és 2. állomása között található. Az 1. állomás felé van a Vadaspark, néhány perc sétára az erdei játszótér, a másik irányba, a réten áthaladva éritek el a Székelykaput, innen már csak pár perc az Erdészek Barátság Parkja és a Boglárka forrás, amelynek sajnos a vize nem iható. A híd felé kanyarodva még a kék háromszög jelzésen érdemes lemenni a függőhídhoz (jelenleg felújítás alatt) is, amely kb. 20 perces kitérő (ha tovább folytatjátok az utat a híd után a kék háromszögön, akkor leértek Visegrád településre. A hegyre a Volánbusz csak májustól szeptemberig közlekedik.) A kék jelzésről visszasétálva az ösvényre hamarosan eléritek a kis tavat, a tábort, majd a kiindulópontot. Vezetőfüzet innen letölthető.
Hosszúság: 2 km, szintemelkedés alig van, csak, ha lementek a függőhídhoz is, de az sem túl megerőltető.
Honnan indul: Mogyoró-hegy étteremtől (Visegrád felől a Panoráma úton érhető el, a Villám Sípálya közelében)

 

Fóti-Somlyó tanösvény – Fót

Szintén nagy favorit, amikor későn tudunk csak elindulni vagy utazással együtt csak 2-3 órás program fér bele a napunkba. A parkolóból felfelé indulva hamarosan eléritek a kilátópontot, majd onnan az erdőben sétálva már csak lefelé, néhol sziklásabb talajon vezet az út. Télen az itt élő lepkefajokban nem gyönyörködhettek, de így is érdemes felkeresni. Vezetőt letölthettek a Duna-Ipoly mobil applikációból.
Hosszúság: 3,5 km hosszúságú körtúra
Honnan indul: Fót, Fáy présház, kék lepke jelzést kell követni
Extra tipp: A Fáy présháznál lehet enni és inni.

 

Sóstó Természetvédelmi Terület – Székesfehérvár

Ez egy igazi „természet a városban” kirándulás, szintemelkedéssel sem kell számolnotok. A természetvédelmi terület 218 hektárából 121 hektár országosan védett, de a többi rész is helyi oltalom alatt áll, ritka és különleges fajok otthona. A terület szabadon látogatható, a tanösvényen interaktív táblák, játékok és játszótér is van. 20 percestől a 3,5 órás sétáig több útvonal közül is választhattok. Itt írtunk róla részletesebben.
Hosszúság:
600 métertől akár a 8 km hosszúságot is elérheti, a választott útvonaltól függően
Honnan indul:
 bárhonnan indulhattok a körön, mi a MOL Arénától, a látogatóközponttól szoktunk elindulni
Extra tipp:
Ha még van energiátok és szép az idő, mi nagyon szeretjük a Koronás park játszóteret, illetve hazafelé a Velence-tónál is meg lehet állni. Ha nyitva van a Sóstó Látogatóközpont, remek vezetett túrákat is tartanak, illetve előzetes bejelentkezéssel érdemes felkeresni a Vadvédelmi Központot is, ahol vasárnapoként nyílt napokat is tartanak.

 

+1 Fekete István Tanösvény – Budapest

A tanösvényt 2020 karácsonyán adták át. Szintén könnyen megközelíthető, a közelben van a Makovecz-kilátó és a Kaán Károly-kilátó is. Itt írtunk róla bővebben.

 

HASZNOS TUDNIVALÓK:

  • Ha az időjárás csapadékos, mindenképp megfelelő, vízálló cipővel, csizmával készüljetek, illetve ha szükséges, esőkabáttal. Nálunk a kocsiban mindig van váltóruha, sőt váltócipő is a gyerekeknek.
  • Bár a kirándulások mindegyike rövid körtúra, babakocsival nem ajánljuk egyiket sem. (Talán a tatabányai helyszín sportosabb babakocsival járható).
  • Indulás előtt érdemes megnézni a környékbeli webkamerákat (pl. az Időképen), és tájékozódni az időjárási viszonyokról.
  • Mindig viszünk magunkkal enni- és innivalót.
  • Bár a fenti helyszíneken nehéz lenne eltévedni, a telefonotok legyen feltöltve, és a papírtérkép is jó szolgálatot tehet!
  • Szuper appok: HuMap (az alkalmazás offline térképeit sokszor használjuk a túrák során), Duna-Ipoly Nemzeti park applikáció

 

A legjobb programokat, kirándulás ötleteket, a legújabb gyerekkönyveket, híreket minden héten megtaláljátok a Minimatiné hírlevelében! Itt tudtok feliratkozni.

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!