Tatai Fényes Tanösvény – titokzatos láperdő sok extrával

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tatai Fényes Tanösvény

Minden évszakban páratlan élményt nyújt a Tata külterületén található Tatai Fényes Tanösvény. Mi már többször bejártuk, ősszel és télen, illetve most tavasszal is, kellemes 1,5 órás program akár pici gyerekekkel is.

A 2015-ben átadott Tatai Fényes Tanösvény 18 állomása interaktív módon mutatja be a fürdő területének természeti kincseit. A 18 állomás mintegy 1,5 kilométer hosszan vezet át az ösvényen. Már maga a pallón közlekedés is remek program, de közben van mini kilátó, kötélhíd vagy akár csónakkal is átkelhettek egy kis tavon.

A láprétek és láperdők karsztforrásai 1973-ra a bányászat miatt kiapadtak, azonban annak leállta után, a kétezres években ismét megindultak. A forrásokból enyhén szénsavas, 20-22°C hőmérsékletű víz tör fel. A bugyborékolásnak ti is tanúi lehettek több helyszínen. A meleg víz miatt a láp nem fagy be télen sem, így egész évben sokféle madárral találkozhatunk.

A térség egyedülálló növénytársulásoknak és állatvilágnak ad otthont, megtalálható itt többek közt a fokozottan veszélyeztetett Pókbangó, a Fehér tündérrózsa és a Selymes boglárka. Ezenkívül jelentős a helyi madárfauna: az Erdei fülesbagoly és a Pettyes vízicsibe mellett megfigyelhető a fokozottan védett Cigányréce is.

Természetesen a gyerekeknek a béka- és teknősles is nagyon jó program volt. A lápréten találtak már piton csontvázat is (a teljes történetet itt most nem mondjuk el, maradjon felfedezni való), amely igencsak megmozgatta a velünk tartó gyerekek fantáziáját.

HASZNOS INFORMÁCIÓK
Mivel népszerű helyszín, ezért érdemes inkább hétvégén korán érkezni, illetve hétköznap menni. Ha még marad időtök, érdemes sétálni egyet az Angolparkban és a Tatai-tó körül is, így egész naposra tervezhető a program.
Nyitva tartás:
Az ösvény egész évben látogatható, kivéve, ha túl szeles vagy viharos az időjárás, de ezt mindig jelzik Facebook oldalukon. Jegyárak itt.
Cím: Tata, Fényes fasor vége (a Fényes fürdő szomszédságában)

A Tatai Fényes Tanösvényt ajánlottuk már kedvenc tanösvényeink válogatásunkban is, illetve további ötleteket találtok Kirándulás rovatunkban.

Ha szeretnétek a legjobb programokat és új ajánlóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.