Jó helyek gyerekekkel, amit már nyitva találtok – országos válogatás

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nemcsak a budapesti és főváros környéki helyek nyitják meg kapuikat az elkövetkezendő napokban, hanem olyan látogató- és kirándulóközpontok, várak és állatkertek is, amelyeket már nagyon vártunk. Íme néhány jó hely gyerekekkel!

Ipolytarnóci Ősmaradványok – Ipolytarnóc és Harkály Ház – Mátrafüred – május 1-jétől

Egy visszatérő nagy kedvencünk, Ipolytarnóc, ahol az izgalmas ősmaradványok és tanösvények mellett, egy kisebb lombkorona sétány, miocén park és játszótér is található. Itt írtunk róla részletesebben. A szintén a Bükki Nemzeti Parkhoz tartozó Harkály Ház is május 1-jén nyitott meg.
További részletek itt.

Eresztvényi Látogatóközpont – Salgótarján – már nyitva

Eresztvény a Medves-fennsík kapuja, a látogatóközpont egy erdő közepén található, mellette egy játszótér és a salgói vár panorámája is vár benneteket. Többféle rövidebb és hosszabb túraútvonal közül is választhattok. Somoskő vára néhány km-re van innen, szintén érdemes megnézni.
További részletek itt.

Katica Tanya – Patca – május 1-jétől

Ugyan nincs túl közel számunkra a Katica tanya, de nincs olyan év, hogy ne ejtenénk útba a Kaposvár környéki Patcán található gyerek élményparkban. Számos kisállat született a zárva tartás ideje alatt, és tovább szépítették a parkot. Itt írtunk róla részletesebben.
További részletek itt.

Tisza-tavi Ökocentrum – Poroszló – május 1-jétől

Minden évben bakancslistánkon szerepel a Tisza-tó. Körbetekertük már bringával, felkerestük a legjobb helyeket is, amelyről itt írtunk bővebben. A Tisza-tavi Ökocentrum pedig visszatérő kedvencünk a környéken hajós kirándulásokkal, játszóterekkel, szabadtéri kifutókkal.
További részletek itt.

Diósjenői Erdei Szabadidőpark – Diósjenő – május 1-jétől

A Diósjenői Erdei Szabadidőpark szintén május 1-jétől várja a látogatókat. Van szuper játszótér, nagy zöld területek focizni, tollasozni, lehet bográcsozni, illetve háztáji állatokat is nézegetni. Érdemes egy egész napot itt tölteni, és bejárni a Diósjenői tanösvényt is, fel a Závoz-nyeregig és vissza. Nagyon szuper útvonal.
További részletek itt.

Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark – Balassagyarmat – május 1-jétől

Szarvasok, muflonok, aranysakálok, kenguruk, ormányos medvék is várnak benneteket a Balassagyarmat közelében lévő helyszínen. Már maga az odavezető út is nagyon szép. A bejáratnál egy kis játszóteret is találtok.
További részletek itt.

Őrségi Nemzeti Park helyszínei – május 3-ától

Május 3-tól nyitva tart az Őrségi Népi Műemlékegyüttes, a Natura 2000 Látogatóközpont, és a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont. Május 4-től a szőcei Lápok Háza is várja a látogatókat.
További részletek itt.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park – fokozatos nyitás, különböző időpontokban

Május 1-jén kinyitott a tihanyi Levendula Ház, a Salföldi major és a Hegyestű Geológiai Bemutatóhely, május 5-étől a Kápolnapusztai Bivalyrezervátum. Nyitva van a Tapolcai-tavasbarlangnál a Csodálatos Karszt interaktív kiállítás és újra lehet ringatózni a vízen a felszín alatt, illetve a Kis-Balaton Látogatóközpont is kinyitott. Elindulnak hamarosan a szakvezetett vízi-, gyalogos- és e-kerékpáros túrák, lesz Európai Geoparkok Hete, Európai Nemzeti Parkok Napja, Vulkánok Nemzetközi Napja és még sok minden más.
További részletek itt.

A várak többsége – május 1-jétől!

Május 1-jén megnyílt többek között a Füzéri vár, Boldogkő vára, a Visegrádi Fellegvár, az Egri Vár, a keszthelyi Helikon Kastély, a Gödöllői Királyi Kastély és a Sümegi Vár is.

Állatkertek és vadasparkok nagy része – május 1-jétől

Május 1-jétől nyitva tart a Szegedi Vadaspark, a Debreceni Állatkert, a Nyíregyházi Állatpark, a Gyöngyösi Állatkert, a Mikolci Állatkert, a Körösvölgyi Állatpark és a Veszprémi Állatkert is, ahol imádjuk a játszóteret és a Dínó parkot is.

Zobori Élménypark – Zalaszabar

A Zobori Élménypark fél év után május 1-jétől újra fogadja a vendégeket, az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok pedig egész májusban ingyenesen látogathatják a parkot.
Részletek itt.

+2

Kisvasutak

Május 1-jén elindul a Börzsönyi járatok közül a Kemence-Godóvár, illetve a Nagyirtáspuszta-Nagybörzsöny közötti vonal, a Gemenci vasút, a Szalajka-völgyi vasút, a Mátravasút, és a Lillafüredi vasút is. Itt találjátok a részleteket.

Arborétumok

Már nyitva vannak az arborétumok is. A mi kedvenceink az Alcsúti Arborétum, a Folly Arborétum, a szarvasi Pepi-kert és a mellette lévő Mini Magyarország makettpark. Az arborétumokról itt írtunk bővebben.


FONTOS!

  • Május 1-től a szabadidős létesítmények a védettségi igazolvánnyal rendelkezők és a felügyeletük alatt lévő kiskorúaknak újra látogathatóak. Ezek közé tartoznak például állatkertek, vadasparkok, múzeumok, színházak, mozik, könyvtárak.
  • A megnyíló helyszíneken a védettségi igazolvánnyal rendelkezők és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak maszk viselésére nem kötelesek. 
  • A közterületen, a tömegközlekedési eszközökön, boltokban – azokon a helyeken, ahol nem csak beoltott, vagy a fertőzésen átesett személyek tartózkodhatnak – továbbra is kötelező a maszkhasználat, továbbá kerülendő a csoportosulás és a gyülekezés. 

Forrás: https://koronavirus.gov.hu/

Indulás előtt mindenképp nézzétek meg a hivatalos oldalakon található információkat is!

Itt gyűjtöttük össze a már kinyitott budapesti vagy főváros környéki helyeket!

Ha szeretnétek a legjobb programokat és új ajánlóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.