Ilyen lett az új Kis-Balaton Látogatóközpont! – a helyszínen jártunk

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kis-Balaton Látogatóközpont

Szeptemberben adták át a Kis-Balaton Látogatóközpontot. Az 1000 m2 nagyságú bemutatóhely elsődleges célja a fokozottan védett Kis-Balaton természeti értékeinek bemutatása. Találtok itt interaktív kiállítást, mozit, tanösvényt a tetőn, játszóteret, éttermet és ajándéküzletet is. Bejártuk a megújult látogatóközpontot, és biztosan visszatérünk majd egy vezetett túrára is!

Kis-Balaton Látogatóközpont

Az épületben található kiállításon remek egyensúlyba került a modern technika és a természetes anyagok, színek használata. A Narmer Építészeti Stúdió tervei alapján készült elemek között rengeteg „meglepetést”, interaktív játékot találtok. Csak néhány „klasszikus” múzeumi vitrin van, de sok helyen lehet hallgatózni (pl. madárhangokat) vagy kukucskálni, illetve interaktív vetített térképekkel, animációkkal, kihúzható kis fiókokkal, forgatható és egymásba illeszthető játékokkal is találkozhattok.

Kis-Balaton Látogatóközpont

Több kedvenc terünk is volt a kiállításban, pl. a madárhangok nádasszerűen összefonódó hangoszlopa vagy a méhsejtes elrendezésű beporzó rovarokat bemutató kiállítás. Több helyen meg lehet pihenni, például kitölteni egy érintő képernyős kvízt vagy leülni egy párnás méhsejt kanapéra. A terek technikával jól felszereltek, mégis barátságosak maradtak. Nagyon tetszettek a különböző képi megjelenítések, grafikák és a színek használata is.

Kis-Balaton Látogatóközpont

Kis-Balaton Látogatóközpont

Kis-Balaton Látogatóközpont

Kis-Balaton Látogatóközpont

A moziteremben egy 30 perces természetfilmet nézhettek meg a környék élővilágáról Fekete István idézetekkel „illusztrálva”. Az előtérben találtok egy kávézót, ahol van többféle melegszendvics, kekszek, csokik, kávék. Az ajándékboltban a nemzeti park termékei (könyvek, pólók, labdák, esernyők) kaphatók. A kávézónak egy kinti, fedett része is van.

Kis-Balaton Látogatóközpont

A Kis-Balaton Látogatóközpont udvarán játszóteret alakítottak ki. A nagyobb gyerekeknek van kétféle libikóka, a kisebbeknek pedig csúszdák, hinták, madármegfigyelő ház, rugós játékok, Ilona malom-műhelyes halak és rákok (amelyek közben persze oktatási céllal is rendelkeznek, bemutatják az őshonos és invazív fajokat). Az épület dombszerűen felfelé emelkedő részén egy mini tanösvényt alakítottak ki.

Kis-Balaton Látogatóközpont

A Kis-Balaton Látogatóközpont kiindulópontja a terület élővilágát bemutató szárazföldi és vízi túráknak is (pl. a Diás-sziget „Fekete István” Emlékhely és Matula-kunyhó), amelyet majd biztosan kipróbálunk a következő alkalommal.

HASZNOS INFORMÁCIÓK

A közelben találjátok a Kányavári-szigetet is, így akár 1 napra is bővíthető a kirándulás.
A Kis-Balaton Látogatóközpont megközelítése: A látogatóközpont a 76-os főút Sármellék és Balatonszentgyörgy közötti szakaszáról letérve érhető el. Sármelléktől kb. 5,5 km-re jobbra, ill. Balatonszentgyörgy felől jövet a Zala-hídtól és a vasúti átjárótól kb. 1,5 km-re balra kell letérni és átmenni egy vasúti átjárón. Barna színű információs tábla is jelzi mindkét irányból, ahol le kell kanyarodni, Kis-Balaton Kutatóház felirattal. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság géptelepét látják majd meg először, de nem oda kell bemenni, hanem balra fordulni és az utolsó épületig továbbjönni.
Részletek, jegyárak, nyitvatartás itt.

Ha szeretnétek a legjobb programokat és új ajánlóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.