Programajánló hétvégére – 2024. május 10-12.

Madarat tolláról, odút madaráról – Pilisszentiván, találkozó: Villa Negra büfé, szombaton 11:00 (előzetes jegyvásárlással)

Duna-Ipoly Nemzeti Park – Madarat tolláról, odút madaráról túra

A Madarak és Fák Napjához kapcsolódó kirándulások, vezetett túrák és természetismereti fesztivál, Római tavaszünnep, Budapest100, Nemzeti Emlékhelyek Napja, design séta, meseösvény, piacok, Kölyök Turbina, Pöttömkert és még számos jó program vár rátok május 10-től 12-ig. Programajánló hétvégére a Minimatinétól.

Egész hétvégén

33. Floralia – Római tavaszünnep Aquincumban, május 10-12.

Római tavaszünnep Aquincumban

Római tavaszünnep Aquincumban

33. alkalommal kerül megrendezésre Budapest egyik legrégebbi kulturális eseménye, a FLORALIA, amely a római hagyományokat felidézve kínál háromnapos feledhetetlen szórakozást a látogatók széles rétegének. Megfogható közelségbe hozza a klasszikus antikvitást és élményszerűen mutatja be római kori kulturális örökségünket, amely során a kísérleti régészet, élő történelem, zene- és táncművészet, színház és gasztronómia egymás mellett érvényesül. Részletek itt. Múzeumi belépővel látogatható.

 

ISOLA Megnyitó – Népsziget, május 10-12. (ingyenes)

Egy kert tele programokkal a város zajától elzárva. Rendezvényhelyszín vagy pihenőkert, műterem vagy épp open office. Egy oázis a Duna partján! Röviden: itt az ISOLA! Kávé a Kazettától, italok a Teleptől, és ha megéheznél pizza a Mototól. Részletek itt. Ingyenes!

 

Garázsvásár a HVG Könyvekkel – Marczi – május 9-12. (ingyenes)

A HVG Kiadó könyveit kedvezményesen érhetitek el ezen a hétvégén a Marcziban. A legfrissebbeket és sok-sok régi kedvencet is kínálnak majd. Részletek itt.

 

Kürtőskalács Vigadalom – Fővárosi Állat- és Növénykert, május 10-12.

Május 10-12. között újra megnyílik a kürtőskalács mennyország kapuja a Fővárosi Állat- és Növénykertben, ugyanis beköszönt a 4. Kürtőskalács Vigalom, aminek egyik főszereplője a Kürtős BEJGLIBON és a Dupla Málnás Kürtősbon lesz! Emellett színes programok, koncertek, bábelőadások is várnak rátok. Részletek itt. Állatkerti belépővel látogatható!

 

Gizella Napok és GyereKert – Veszprém, városszerte május 10-12. (ingyenes)

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt rendezvénye idén is a Gizella Napok, ahol koncertek, kirakodóvásár, tematikus séták és számos izgalmas program vár rátok. A Gizella Napok családi helyszíne, a veszprémi Színházkert ligetét valóságos mesevilággá formáló GyereKert játékok, zenei és színházi programok sorával várja a legkisebbeket május 11-12-én!

 

Május 11., szombat

Budapest100 – városszerte, május 10-11. (ingyenes)

Budapest100

Budapest100

A Budapest100, 14 éves építészeti és kulturális fesztivál 2024-ben új városrészekben járva, új közösségeket megszólítva a ‘70-es évek változatos épített örökségét tárja fel, keresve az ekkor épült házak értékeit és lehetséges jövőjét. Az idei alkalom különlegessége, hogy először nyílik lehetőség megszólítani a házak építészeit, tervezőit, a lakóházak első beköltözőit, az intézmények első dolgozóit. Részletek itt.

 

Szeretjük a madarakat! – Természetismereti fesztivál – Gödöllői Királyi Kastély, szombaton egész nap (ingyenes)

Szeretjük a madarakat! – Természetismereti fesztivál

Szeretjük a madarakat! – Természetismereti fesztivál

Több mint 30 stand gondoskodik a játékos ismeretszerzésről, 18 előadás nyújt betekintést a természetvédelmi problémákba és megoldási javaslatokba. Madárgyűrűzési bemutatók, madárismereti séták, odúszerelés és festés is színesíti a programot. A menetleveles láncjátékban 20-20 ajándékcsomagot sorsolnak ki a menetlevelet leadók között. Részletek itt. Ingyenes!

 

Orchideák lencsevégen – Gánt, Haraszt-hegy, szombaton 9:00 (csak online vásárolható jegy)

Kirándulás az egyik nagy kedvencünk, a Haraszt-hegyi tanösvény orchideái között. Gyönyörködhetünk a bíboros kosborokban, a nagyezerjófüvekben, s közben meghatározhatjuk az utunkba kerülő madarakat. Részletek itt. Amatőr és profi fotósoknak egyaránt ajánlott. Jegyár: 1600-2600 Ft.

 

Tour De Hongrie – Városligeti Műjégpálya, szombaton 10:00-13:00 (ingyenes)

Május 11-én a bicikliseké a főszerep a Városligetben. Egy szuper családi bringás nappal készülnek, tele kreatív programokkal és szórakoztató élményekkel az egész családnak: innen startol a Tour de Hongrie is, úgyhogy izgalomban sem lesz hiány. Részletek itt. Ingyenes!

 

Liget Piknik – XVII. kerület, Heltai tér, szombaton 10:00-18:00 (ingyenes)

Kosaras népi körhinta és népi játszótér, kézműves-foglalkozások, Meredne mosoda, Tündérbolt, bográcsozás, civil szervezetek sátrai, vásár, egészségügyi szűrések, és még sok minden más is vár rátok a XVII. kerület piknikjén. Részletek itt. Ingyenes!

 

Nyílt nap – Kelenföldi Buszgarázs, szombaton 10:00-16:00 (ingyenes)

A Kelenföldi Buszgarázs ezen a szombaton megnyílik a látogatók előtt. A csarnoklátogatásra, buszvezetésre és szimulátorra itt lehet regisztrálni. Részletek itt. Ingyenes!

 

Hangszercsépelő a Bélaműhellyel – Marczi, szombaton 10:00

Hangszercséplő a Bélaműhellyel

Ha szeretnéd kipróbálni a biciklidobot, gettómarimbulát, hangburgereket, kisbubit, slagszaxot, fakutyát, papírkutyát, dzsimitit, teknóteknőt és még sorolhatnánk mi mindeneket, akkor a hangszercsépelőn a helyed. Részletek itt. Jegyár: 2500 Ft.

 

Bolba Éva és a Jazzterlánc – Magyar Zene Háza, szombaton 10:30

10. születésnapját ünnepli a Bolba Éva és a JAZZterlánc. Ez alkalomból egy különleges, fergeteges koncertre hívják az óvodás és kisiskolás zenei kalandorokat. Sok-sok meglepetéssel, és bizony, új dalokkal is készülnek. Meghívták legkedvesebb barátainkat is a szülinapi buliba, akik egytől egyig kiváló muzsikusok. Nemcsak mesterien játszanak hangszereiken, de meg is fogják mutatni, hogyan csalogatják elő belőlük a hangokat! És természetesen a játékos kedveteket se hagyjátok otthon, hiszen nemcsak játszani fogtok közösen – milyen születésnapi buli az, ahol nincs játék? -, hanem énekelni is! A zene és a képzelet segítségével messzi tájakra utazhattok. Részletek itt. Jegyár: 2900 Ft.

 

Tribal Market – Az óperenciás tengeren is túl – Dürer Kert, szombaton 11:00-19:00 (ingyenes)

A mágikus világlátás és a magyar népmesék világába csöppenünk a májusi vásáron, túl, az óperencián. Kreatív workshopokkal, dobkörrel, henna festéssel, növénybemutatóval, jobbnál jobb portékákkal és ringató zenével várunk titeket, majd a naplemente fényénél átszellemülhetünk és koncerten vehettek részt. Részletek itt. Ingyenes!

 

Madarat tolláról, odút madaráról – Pilisszentiván, találkozó: Villa Negra büfé, szombaton 11:00 (előzetes jegyvásárlással)

A Madarak és Fák Napja alkalmából Pilisszentivánra invitálják a madárkedvelőket. Madarászszemmel járhatjuk végig a Jági-tanösvény. Utunkon megleshetjük, hogy kik használják a mesterségesen kihelyezett fészekodúkat, valamint interaktív játékok, és különböző természetbúvár eszközök segítségével fedezhetjük fel a tanösvényen található megannyi csodát. A távcsövét senki ne hagyja otthon! A programra kedvezőbb áron, online is vásárolható jegy. Részletek itt. Jegyár: 1900-2900 Ft.

 

Gazdagrét 40! – Gazdagréti Közösségi Ház, szombaton 14:00-21:30 (ingyenes)

Gazdagrét, a Szomszédok telenovella kultikus lakótelepe, Újbuda talán legismertebb városrésze 2024-ben ünnepli 40. születésnapját. Ez alatt a 40 év alatt Gazdagrét az összetartó közösség jelképévé is vált. Május 11-én születésnapi buliba hívnak benneteket lampionokkal, égősorokkal, pikniktakarókkal, a színpadon gyermekeknek és felnőtteknek szóló programokkal, és születésnapi témájú workshopokkal. 14 órakor fellép a Búgócsiga Zenede, 15:15-től a Rutkai Bori Banda és 20 órától a Los Orangutanes. Részletek itt. Ingyenes!

 

Emlékhelyek Napja – országos, szombaton (ingyenes)

A Nemzeti Örökség Intézete idén is megrendezi az Emlékhelyek Napja országos programsorozatot. Az emlékhelyek népszerűsítése mellett az esemény célja, hogy a változatos programok révén a magyarországi emlékhelyek létezése beépüljön a köztudatba. Ezen a napon a nemzeti és történelmi emlékhelyek számos különlegességgel várják a történelem és kultúra iránt érdeklődő látogatókat szerte az országban. Részletek itt. Ingyenes, de több programra regisztráció szükséges!

 

Ludovika Fesztivál – Ludovika Egyetem, május 9-11. (ingyenes)

Ludovika Fesztivál

Ludovika Fesztivál

Idén is háromnapos programkínálattal – szabadegyetemi előadásokkal, koncertekkel és bulikkal, a szombati napon, május 11-én a már hagyományos családi programokkal és bemutatókkal – várnak minden érdeklődőt a Ludovika Campuson. Szombaton fellép 10.30-tól a PASO Kids, 15 órától Szalóki Ági. Részletek itt. Ingyenes!

 

Design séta a Margit-negyedben – több helyszínen, május 9-11. (ingyenes)

Újra összeállt a Margit-negyedben pár ikonikus- és újonnan nyílt hely, hogy meghívjanak benneteket egy közös DESIGNER SÉTÁRA 2024. május 9-10-11-én!  A háromnapos programsorozat alatt megismerkedhettek a közelmúltban nyitott friss boltokkal és betérhettek megszokott kedvenc üzleteitekbe, ahol majdnem mindenre 15% kedvezménnyel kedveskednek a vásárlóknak. Részletek itt. Ingyenes!

 

Május 12., vasárnap

A királyfi és a tenger szelleme – Adyliget, vasárnap délelőtt (regisztrációs)

A májusi meseösvényen a király nem igazán igazságosan osztotta el javait a fiai között, de a legkisebb királyfi bőrébe bújva a ti királylányaitok és királyfiaitok megtapasztalhatják, hogy nem a gazdag örökség tesz sikeressé és boldoggá, hanem a barátok és egy kis furfangosság. A főhőst sokan segítik majd: a medve, a farkas, a róka és a nyúl. Ha nem hiszitek, járjatok utána! A magyarországi egyetlen vadon élő orchideafaja egyedei kísérik utatokat, kosborok pompáznak, vigyázzatok rájuk! Részletek itt. A túraútvonal egy kényelmes háromkilométeres út lesz, minimális szintkülönbséggel erdőn, mezőn keresztül. 4 év feletti gyerekeknek és a felnőtteknek is egységesen 2500 Ft a belépő. 4 év alatt ingyenes.

 

AmCars vol. 15. – Amerikai Autós Roadshow – Aeropark, vasárnap 10:00-18:00

Ismét többszáz klasszikus és újkori USA vas tölti meg a MALÉV fénykorát idéző repülőgép múzeumot. Programok: amerikai autós és motoros találkozó, autós versenyek, repülőgép bemutatók egykori MALÉV-es kollégákkal, felni tartó verseny, AmCars Butique, kirakodóvásár, légvár, játszóház, gasztró tér. Részletek itt. Aeropark belépővel látogatható.

 

Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál – ELTE, Gömb Aula és további helyszínek, vasárnap 10:00-17:00

Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál

Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál

Május 12-én, vasárnap 10-17 óráig vár a  19. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál! A rendezvényen a hazai kiadókon, alkotókon kívül hat külföldi alkotó is részt vesz. Már május 10-én nyílik meg a tavalyi Alfabéta és Korcsmáros Pál-díjas alkotók kiállítása a Restro Puskinban, és aznap tart workshopot Val Romeo is az Olasz Intézetben. Szombaton, 11-én délelőtt a Román Intézetben lesz a Surducan nővérek bemutatója, délután a Lengyel Intézetben pedig Michał Śledzińskivel lehet találkozni. Ugyancsak szombaton képregény-konferencia lesz a Francia Intézetben, az ott látható afrikai kiállításhoz kapcsolódva. Vasárnap, az ELTE Gömb aulájában is színes lesz a programkínálat. A szervezők számos interaktív, elsősorban gyerekeknek szóló programmal is készülnek. Kiállítási anyagok, óriásszobrok és cosplayerek várnak, valamint átadásra kerülnek az idei képregénydíjak is. Az év elején elhunyt Futaki Attila nemzetközi hírű képregényrajzolóról is megemlékeznek. Részletek itt. Jegyár: 2200 Ft, 10 éves korig ingyenes! A fesztiválon ott lesznek az idén 65 éves Asterix képregények is!

 

Európa nap – Szabadság tér,  vasárnap 10:00-20:00 (ingyenes)

Európa nap – Szabadság tér

Bognár Szilvia

Ünnepeljük együtt az Európa-napot és európai uniós csatlakozásunk 20. évfordulóját 2024. május 12-én, vasárnap a Szabadság téren! Koncertekkel, EU-s információkkal, változatos családi és gyerekprogramokkal, kreatív foglalkozásokkal, kvízekkel és játékokkal is készülnek. A nagyszínpadon fellép a Carson Coma Akusztik Trió és Szabó Balázs Bandája. A legkisebbek számos gyerekprogram közül választhatnak: koncertezik Bognár Szilvia, a Hahó Együttes és az Iszkiri Gyerekzenekar, és lesz bábjáték is a Majorka Bábszínházzal. Részletek itt. Ingyenes!

 

Green Market – Klauzál téri Vásárcsarnok, vasárnap 10:00-15:00 (ingyenes)

A GREEN MARKET az a hely, ahol megtalálod majd az új kedvenc vintage ruhádat vagy álmaid fülbevalóját, hiszen a legfinomabb termelői élelmiszerek  mellett hazai alkotók és designerek minőségi kincsei, DIY és vintage szépségek, csomagolásmentes termékek, környezetbarát és zero waste alternatívák, természetes anyagok és a recyicling termékek között válogathatsz. Részletek itt. Ingyenes!

 

Pöttömkert – Budapest Park, vasárnap 14:00-19:00

Pöttömkert

Pöttömkert

Május 12-én, az idei évad egyetlen „hagyományos” Pöttömkertjén a gyerekek ismét elfoglalhatják a Budapest Parkot, ahol csodálatos kalandokba keveredhetnek. Koncertek, zenés-bábos mesejáték, interaktív ökohangszer bemutató, ugrálóvár, arcfestés, óriásbubik, csillámtetkózás és még rengetegféle izgalmas program, illetve mesevilág vár rátok! A belépés 9. kerületi lakcímkártyával, illetve 2 éves korig ingyenes! Részletek itt. Gyerekjegy (2-től 18 éves korig): 1199 Ft, felnőtt jegy (18 éves kortól): 1799 Ft.

 

Kölyök Turbina – Turbina, vasárnap 15 órától (előzetes jegyvásárlás ajánlott)

Újból a kölyköké a főszerep május 12-én a Turbinában! Izgő-mozgó, mindenhova kúszó, vidám kölykök figyelem! Vegyétek be közösen a Turbina mesés várát, és fedezzétek fel azt, vasárnap délutáni program keretében! A programot 0-9 éves korig ajánlják. Részletek itt. Jegyár: elővételes családi jegy (2 felnőtt + 2 gyerek) 6000 Ft.

 

Játsszatok velünk május 15-éig és nyerjetek Gabi babaháza könyveket és egy színezhető hátizsákot!

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!