Időutazás gyerekekkel! – Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpont 2018 áprilisában két újdonsággal bővült: megnyílt az átalakított lombkorona tanösvény, illetve a geológiai tanösvény végén, az őslábnyomos területen hologramos vetítés segítségével mutatják be a sok millió évvel ezelőtt a területen élő állatokat. Igazi szuper egynapos családi programra lehet készülni, hiszen a helyszínen emellett játszóteret, interaktív kiállítást, 4D mozit, kávézót és még rengeteg izgalmas hosszabb és rövidebb tanösvényt is találtok.

LOMBKORONA SÉTÁNY

A fák lombjai között haladó, hálókkal védett Lombkorona Tanösvényen könnyű végighaladni, de tériszonyosoknak nem ajánljuk. A mi gyerekeink nagyon élvezték, csak túl hamar vége lett, sajnos elég rövid. Az ösvényen külön jegy váltása mellett lehet végigmenni.

GEOLÓGIAI TANÖSVÉNY HOLOGRAMOS VETÍTÉSSEL

Az egyik legizgalmasabb program a Geológiai tanösvény, amely csak túravezetővel látogatható, óránként indulnak a csoportok.

Több vezető is kalauzolt már bennünket ezen a tanösvényen, és mindegyikük előadása gyerekek számára is izgalmas volt, lekötötte a figyelmüket.

Az séta során először a cápafogas sekélytengeri rétegekkel találkozhattok, majd az Ipolytarnócot híressé tévő megkövesedett fával, végül pedig a vulkáni katasztrófa miatt megmaradt ősállat lábnyomos területre értek.

Természetesen a cápafogak és a kövületek nagyon izgalmasak voltak.

A lábnyomos részen, hogy hologramos animációs technológia segítségével az állatok életnagyságban és ott kerülnek bemutatásra, ahol a vulkáni katasztrófa idején voltak. Kb. 1 óra alatt lehet bejárni a területet és megnézni a látnivalókat. Ide külön belépő vásárlása szükséges!

INTERAKTÍV KIÁLLÍTÁSOK

A fogadó épület (Ősfenyő belépő) és környéke még számos látnivalót tartogat, többek között a megkövesedett bükkábrányi fákat, időkaput, 4D mozit (mozgó székben utazhattok az időben, 6 éves kortól) és a szabadtéri Miocén erdőt, ahol érdemes egy kicsit időzni és megismerkedni a miocén kori állatokkal.

TANÖSVÉNYEK MINDEN KOROSZTÁLYNAK

A lomkorona sétány, a geológiai tanösvény és a miocén erdő ösvénye mellett további kirándulási lehetőségeket találunk a helyszínen. A fogadóépülettől a geológiai tanösvény bejáratáig egy 700 m-es útszakasz, a Kőzetparki ösvény vezet el. Az idő kerekét visszapörgető séta átéléséhez 2 millió évenkénti tanúkövek feliratai és az idősorba illeszkedő környékbeli kőzetminták nyújtanak segítséget.

A Geológiai ösvény bejárata mellől induló és a Fogadóépületig vezető Biológiai sétányokon megismerhetitek a terület élővilágát. A 2 ill. 4 km hosszúságú erdei ösvényeken pihenőhelyeket, kilátót és a helyi kőbányászkodás emlékhelyeit találjátok. Esős időben kevésbé ajánlott.
A Geológiai ösvénytől 100-re, a felső parkoló mellől induló és Botos árokig, majd a Fogadóépületig vezető 4 km hosszú Kőszikla ösvény vízmosások, tanyaromok, kőzetkibúvások és felhagyott kőbányák mentén vezeti látogatóit. Kapaszkodós rész, főképp második szakasza nagyobb felkészültséget igényel, de megéri. Mielőtt útnak indultok, vegyétek figyelembe felkészültségetek, felszerelésetek, mivel ez a túra több órát vesz igénybe a terep nehézsége miatt.

JÁTSZÓTÉR ÉS KÁVÉZÓ

A fogadó épület mellett játszótér várja a kisebbeket, sőt a lomkorona sétány alatt csúszkákat, mini kalandparkot és óriás madárfészkeket és odúkat is találtok, amibe a gyerekek szívesen belebújnak. A kávézóban melegszendvics, üdítő, jégkrém és meleg étel (amikor mi ott jártunk, pl. gulyás leves) kapható. Van egy gyereksarok is játékokkal.

HASZNOS TUDNIVALÓK

A fogadóépület mellett ingyenesen lehet parkolni. Csak a geológiai tanösvény, a 4D mozi és a lombkorona sétány külön fizetős, a többi helyszín sétálójeggyel látogatható. Érdemes egész napos programra készülni, a környéken még rengeteg jó kirándulóhely van, amit felkereshettek.
Weboldal
Facebook oldal
Cím: Ipolytarnóc, külterület (ki van táblázva a látogatóközpont), Salgótarján (21-es út) felől Litke irányában. Ha egy nagyon szép szakaszon szeretnétek jönni, érdemes a 21-es útról letérni Sámsonháza felé (a Buddhista Központnál van az elágazás, amit szintén érdemes megnézni, ha ott jártok).

A hétvégi programajánlókat mindig itt olvashatjátok (csütörtökönként frissítjük). Érdemes az Ingyenes és Helyszínek rovatunkat böngészni, hiszen mindig találhattok ott is további jó ötleteket. A legjobb programokért látogassatok el weboldalunkra és közösségi oldalunkra! Hírlevelünkre itt tudok feliratkozni. Tartsatok velünk!