Katica tanya – földi Paradicsom gyerekeknek Patcán

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A cím nem túlzás, a patcai Katica tanya tényleg az egyik legjobb hely, ahol igen aktív, felfedező csapatunk az elmúlt évek során megfordult, sőt már most tervezzük a következő látogatást. Tökéletes helyszín minden korosztálynak. Mi egy totyogóssal, egy óvodással és egy iskolással próbáltuk ki az attrakciókat, de mi felnőttek is remekül szórakoztunk.

A nyár legmelegebb napjait töltöttük a Katica tanyán, ahol több mint 100 programot találtok. Amit első és számunkra nagy pozitívumként kiemelnénk, hogy több, különböző korosztályú és igényű gyerekkel (kézműveskedni szerető vagy állandóan izgő-mozgó) is tökéletes program volt, sőt mi felnőttek is sok dolgot ki tudtunk próbálni. Amíg a legnagyobb kenyeret sütött, addig a baba részben a legkisebb játszott, az örökmozgó ovis pedig a csúszdaparkban töltötte az időt. Minden nagyobbaknak szóló aktivitás közelében találtunk olyan programot, ahol a kicsinek is volt játék. A trambulinok mellett kis trambulin, a labirintus mellett kis házikós mászóka, a foglalkoztató szoba mellett baba játszórész, így mindenkit szemmel tudtunk tartani. Mind a 100 remek programot nem tudjuk bemutatni, de jöjjenek a mi kedvenceink!

MŰKÖDŐ HAJÍTÓGÉP ÉS KÖZÉPKORI VÁR

Mindannyiunk kedvence volt az igen látványos, hétvégenként bemutatásra kerülő hajítógép.Európában két helyen, Angliában és itt, a Katica tanyán láthattok működés közben ilyen gépezetet.

A hajító szerkezet mellett eredeti tervek alapján építettek egy várat, amely már önmagában egy szuper mini játszótér.

A felette található erdős részen van több, különböző nehézségű kalandpálya (pöttömpálya, tizenéves pálya és bátor pálya) is, amely külön belépővel is látogatható. Az adrenalin csúszópálya pedig egy csodaszép völgyön keresztül halad.

JÁRMŰVEK

Több járművet is kipróbálhattok a tanyán: a Matyi vonatot, amely egy traktor által vontatott „kisvonat” vagy a hordójáratot. Különböző méretű, lábbal hajtható gokartok is vannak, illetve az idei év újdonság a kizárólag megújuló energiaforrásokkal működő gokart, amely 9 éves kortól használható. Viszont a többszemélyes, napelemmel működő járművekbe utasként a kisebbek is beszállhatnak. Ez a program a napi karszalagtól függetlenül, külön is látogatható.

Emellett rengeteg kiszuperált jármű, traktor, szekér van a területen, amelyekbe be lehet ülni, illetve mini traktorokkal lapátolni a homokban. A dinó hintóban pedig az egész család együtt tekerheti a bringát. Itt az első fél óra ingyenes a napi belépővel.

Ami a vízi járműveket illeti, a Katica tavon lehet csónakázni, vízibiciklizni és vízikerékpárt is próbálni.

KINT ÉS BENT – MINDEN IDŐBEN TÖKÉLETES

Nagy melegben, esőben vagy hűvösebb időben is rengeteg programot találtok. Kánikulában jól esett a víziparkban időzni, ahol spriccelők, csobogók is vannak.

Érdemes vizezős szandált, váltóruhát, törölközőt magunkkal vinni, amely a luficsúzlinál is jól jöhet, ahol vízzel töltött lufibombákat lehet egymásra lőni.

A kinti játékok közül több napvitorlával fedett helyszín (ugrálódombok, vizes játszótér), illetve sok árnyékos vagy fedett rész is van.

Emellett van még sövénylabirintus, illetve a bolyongó labirintus, ahol 4 betűt kell megtalálni az útvesztőben.

Esőben vagy a legmelegebb órákban pedig rengeteg a benti lehetőség is.

JÁTSZÓHÁZAK ÉS JÁTSZÓSZOBÁK

A központi fogadóépületben találjátok az óriási játszóházat csúszdákkal (hullámcsúszdával és a hirtelen csúszdával, amely 5 éves kortól használható), mászó résszel, amit felnőttek is használhatnak, de itt is van óvodásoknak, illetve totyogóknak kialakított rész labdatengerrel, hintával, kis csúszdával.

Itt is kötelező a zokni, illetve érdemes hosszú nadrággal is készülni. Közvetlenül az étterem mellett szintén találtok egy kisebb játszóházat, amely kb. ovis korig használható, így a felnőttek is nyugodtabban meg tudják enni az ebédjüket. Akik szeretik a falmászást, a szintén benti Játékbarlangban több nehézségű pályát kipróbálhatnak egészen a kezdőtől a haladó szintig, de találtok itt csocsó asztalt, mini bowling pályát, ügyességi játékokat és trambulinokat is.

Igazi családi csata zajlott a Telibe találda helyszínén, ahol légpuskákból puha szivacslabdákat lőttünk.

HAGYOMÁNYŐRZŐ PROGRAMOK, KÉZMŰVES FOGLALKOZÁSOK

A Katica tanya már kezdetektől kínál olyan élményprogramokat, amelyek mesterségekhez vagy jeles napokhoz kapcsolódnak. Amikor ott jártunk, éppen a fafaragást próbálhattuk ki Gosztonyi Zoltán segítségével, amely biztos, hogy maradandó élmény volt a gyerekek számára. Minden héten más programmal vagy tematikus hétvégével készülnek.

Saját magunk által készített kenyeret ettük, vasárnap pedig langalót süthettünk a kemencében. Emellett kedvelt program még a pólókészítés vagy a viaszkéz készítés is, a programok időszakonként változnak.

ÁLLATOK

A tanyáról nem hiányozhatnak az állatok sem. Gombóc, a Matyi vonatot is terelő puli, tehenek, juhok, szamarak, malacok, szárnyasok, és a „sztár” lámapár: Saci és Samu, akiknek éppen ottjártunkkor született meg Zsófi nevű gyermeke. Az állatokat itt családtagként tartják számon.

Borcsa a főszereplője a reggeli és esti tehénfejésnek, ahol kipróbálhattuk a kézi fejést is. A tejet pedig pasztőrözés után másnap megkóstoltuk az étteremben kakaó és süti formájában. Emellett minden nap lehet simogatni, szurikáta látványetetésen részt venni.

KATICA TANYA A FENNTARTHATÓSÁG JEGYÉBEN ÉS A MEGÉRDEMELT DÍJAK

A Katica tanya 2003-ban nyitotta meg kapuit Patca határában egy olyan csodálatos völgyben, amely már több generáció óta a család birtokában volt. A közeli szálláshely és néhány állattal induló tanya aztán olyan mértékű fejlődésnek indult, hogy ma már fél óránként váltják egymást a programok. Rengetegen járnak hozzájuk a környékről, a Balatoni nyaralással összekapcsolva vagy az ország másik pontjáról is. Ami viszont nagyon fontos, hogy családias jellege óriási mérete ellenére is megmaradt. Minden ott dolgozó nagyon kedves és segítőkész, nem véletlen, hogy rengeteg visszatérő vendégük van. Mini közvéleménykutatást végeztem a látogatók között az ott eltöltött napok alatt, és azt a következtetést vontam le, hogy aki már járt itt, biztosan visszatér. A gyerekek számolják a napokat, hogy mikor jönnek legközelebb.
A tanya területén mindenhol szelektíven gyűjtik a hulladékot, kizárólag a saját maguk által megtermelt energiát használják, kútvízzel öblítik a wc-ket, hiszen céljuk, hogy az idelátogatók ökológiai lábnyoma minél kisebb legyen, ők pedig minél fenntarthatóbb módon működjenek. Nem véletlenül nyerték el az Európai Unió Környezetvédelmi Fődíját 2016-17-ben, illetve az Év Ökoturisztikai Látogatóközpontja címet 2014-ben. A díjak mellett a fogadóépület faliújságját rengeteg személyes köszönőlevet is találtok, hiszen gyermekjóléti, civil szervezeteket is támogatnak, nem beszélve a hozzájuk visszatérő rengeteg család pozitív visszajelzéseiről.

AMIT MÉG ÉRDEMES TUDNI:

Ha először mentek, érdemes előre megtervezni, hogy milyen fix programokra mennétek, és utána azok közé szervezni a kinti és benti állandó programokat. A weboldalukon van egy szuper kereső, ahol nemcsak a helyszínekre, hanem a korosztályra vagy súlykorlátra, esőprogramokra is kereshettek. Mindig vigyetek magatokkal zoknit, mert több helyszínen szükség van rá (benti játszóházak, mászófal stb.), csere pólót, nyáron vizezős ruhát, törölközőt, zárt cipőt. Az attrakciók legnagyobb része a napijeggyel látogatható. A Matyi vonaton és a hordó járaton az első menet ingyenes. Külön fizetős szolgáltatás pl. a kalandpark, a napelemes gokart, a mászófalak, pólófestés (külön Katica pontokkal vehetők igénybe). Az étteremben minden nap találtok többféle levest, desszertet, főételt, vegetáriánus ételek közül is választhattok. Van több helyen kisebb büfé is. Minden helyszínen, büfében, étteremben lehet kártyával fizetni. Hétvégenként tematikus vagy jeles napokhoz kapcsolódó programokkal is készülnek. Akár nagyon meleg van vagy éppen esik az eső, akkor is rengeteg programlehetőség van. A Katica tanya közelében többféle szállást találtok: apartmant, vendégházat, faházat, kempinget. Ez egy egész napos, sőt többnapos program, és a környéken is rengeteg a látnivaló (pl. Szenna Skanzen, Bőszénfai Szarvasfarm, Zselici Csillagpark, Kaposvár 13 km), illetve többféle túraútvonal is érinti a tanyát, többek között az Országos Kéktúra is elhalad mellette. A belépő árakat itt találjátok (többféle konstrukció van).

Nézzétek meg a legjobb helyeket a Velencei-tónál és a Balatonnál is!

Íme nagy vakációzáró ajánlónk a nyári szünet utolsó hétvégéjének legjobb programjaival!

Ha szeretnétek a legjobb programokat, személyes beszámolóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.