A 15 legjobb hely gyerekekkel Budapest környékén

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

szentendrei_kozlekedesi_muzeum

Szerencsére rengeteg izgalmas dolog van a főváros közelében, de bőven akad még felfedeznivaló. Skanzen, Szentendrei-sziget, visegrádi Mátyás király játszókert, tabajdi Mezítlábas Park, Veresegyházi Medveotthon, solymári Paprikás-patak, Budakeszi Vadaspark, Vácrátóti Botanikuskert, Gödöllői Királyi Kastély, Jági tanösvény és társai, Budaörs és környéke, Királyrét, százhalombattai Matrica Múzeum és Régészeti Park, Dobogókő. Íme a 15 legjobb hely gyerekekkel Budapest környékén!

Szentendre – Skanzen, belvárosi séta, Városi Tömegközlekedési Múzeum

szentendre_koz_muzeum

Szinte nincs olyan év, hogy ne látogassunk el a Szentendrei Skanzenbe, ahol akár húsvéti ünnepség zajlik, akár szüreti mulatság, mindig történik valami izgalmas dolog. Érdemes rendezvényen kívüli napokon is ellátogatni ide, ugyan akkor nincs annyi aktivitás és lehet, hogy nem minden ház van nyitva, de egy egész napot eltölthettek itt. 2016-ban új játszóteret és gyermek-élménypontokat is nyitottak, amelyről itt írtunk bővebben.
Ha Szentendre, akkor nem hagyhatjuk ki a Városi Tömegközlekedési Múzeumot sem a HÉV és a buszvégállomásnál, amely igazán nagy űrt tölt be számunkra, mióta a Közlekedési Múzeumot felújítják, sőt mi több, itt majdnem minden járműre fel lehet szállni. Egy séta Szentendre belvárosában pedig bármikor jó program.
Belépő a Skanzenbe:
árak itt.
Hol találjátok:
11-es útról a Skanzen táblánál kell lefordulni vagy busszal a HÉV megállótól
Nyitvatartás:
változó, érdemes megnézni a weboldalukon.
Belépő a Városi Tömegközlekedési Múzeumba:
itt
Hol találjátok:
Szentendre, Dózsa György út 3., a HÉV és a Volánbusz végállomástól 2 perc
Nyitvatartás:
április 1-től október 31-ig, hétfő kivételével minden nap 10 és 17 óra között

Szentendrei-sziget – Kisoroszi szigetcsúcs

sziget_csucs_kisoroszi_03Mivel egyik kedvenc helyünk a Szentendrei-sziget és Budapestről kb. 1 óra alatt megközelíthető, nem hagyhattuk ki ebből a listából sem. Kisoroszi szigetcsúcs (szezonban fizetős a behajtás a Rácz-kertig), Pócsmegyeri Pázsit-tó, Surány és Szigetmonostor, sok-sok lovaglási lehetőséggel és kellemes, bringás útvonalakkal.
Belépő: ingyenes, Pázsit-tó belépő itt.
Hol találjátok: Az egyetlen hidas átkelési lehetőség a 11-es útról Tahitótfalunál van, Dunakeszi felől komppal is megközelíthető, illetve több bringás-gyalogos átkelési lehetőség is van.

Tabajdi Mezítlábas Park – útközben: Etyek, Biatorbágy (sajnos eléggé elhanyagolt, reméljük hamarosan felújítják!)

20150726_163822

Tabajd kevesebb mint 50 km-re találjátok Budapestről. Az 1-es úton Budaörs-Biatorbágy-Alcsútdoboz felől könnyen megközelíthető. A Nepomuki Szent János szobrától induló Mezítlábas Park 2008-ban épült. 21-féle anyagon sétálhatunk keresztül a 20-30 perces séta folyamán. Bazalt, tőzeg, agyag, mulcs, kukoricacsutka, fenyőtoboz és patakmeder. A séta egy felfelé és egy lefelé vezető lépcsősorral ér véget, ezért csak hordozóval ajánljuk a legkisebbeknek. Az út végén egy jó kis játszóteret is találtok, mászókával, csúszdával, homokozóval. Mi itt szoktuk az autót az árnyékos parkolóban hagyni és elsétálunk a kiinduló ponthoz, a Nepomuki  Szt. János szobornál (5 perc). Érdemes túra- vagy vizezős szandált vinni. A park környékén nincs büfé, érdemes enni- és innivalóval készülni, illetve a hegy tetején nincs árnyék sem egy kb. 10 perces szakaszon. Az elmúlt években sajnos nem újították fel, kissé elhanyagolt. Az út Etyek felől csodaszép, kedvencünk a nagy platánfasor Alcsútdoboz előtt (itt van arborétum is és 2016 májusában kisvasút és kalandpark is épült). Útközben Biatorbágyon szívesen megpihenünk a Kisvillában (Biatorbágy, Szabadság út 74.), ahol házi szörpöket, sütiket és kézműves remekeket is kaphattok, és egyik kedvenc könyvesboltunk, a Kisgombos is errefelé található.
Belépő: ingyenes
Nyitvatartás: éjjel-nappal látogatható, de inkább meleg időben érdemes

Velencei-tó – Dinnyés, Agárd, Velence, Pákozd

velencei_vizi_var_strand

A Velencei-tó és környéke is az a terület, ahova minden évben szívesen ellátogatunk. Nemcsak fürdeni jó a számos szabadstrandos részen, hanem többször már körbetekertük bringával a tavat. A dinnyési fertő, a gárdonyi Rönk Vár, a Pákozdi Pagony, a Katonai Emlékpark és a kishajó Agárd és Pákozd között mind nagy kedvencünk. Kisebb gyerekekkel bringás utánfutóval vagy -üléssel is bátran nekivághattok. Az agárdi vasútállomás közelében található házi rétesezőt semmiképp ne hagyjátok ki. Részletes beszámolót a legjobb helyekkel itt találtok!

Medveotthon Veresegyház

medveotthon_veresegyhaz

Veresegyházi Medveotthon Közép-Európa egyetlen Medveotthona, mely az Állatvédő Világszervezet (WSPA) és a Veresegyházi Önkormányzat összefogásával jött létre. A mackók mellett farkasok, mosómedvét, ormányos medvét, rénszarvast is láthattok. Kismotort tudtok bérelni a bejáratnál (ingyenes), megújult a játszótér és elindult a Versegyházi Kisvasút is.
Belépő: itt
Cím: Veresegyház, Patak u.39.
Nyitvatartás: itt

Solymár – Paprikás-patak

paprika_patak_solymarA Paprikás-patak túraútvonalának kezdőpontját Hűvösvölgy felől megközelítve a jobb oldalon találjátok az első benzinkúttal szemben. Innen indul a sárga jelzés. Ezt a helyet azért imádjuk, mert minden percben van valami újdonság. Nem elég, hogy a végén már nem is számoltuk, hány kis hídon, patakmedren kelhetünk át, útközben van szikla, forrás (nem ivóvíz), kis vízesés is. Az út egészen a Solymári várig (áprilistól szeptemberig tart nyitva) vezet, ahonnan a kilátás is szuper.
Belépő: ingyenes
Megközelítés: Hűvösvölgy felől az első solymári benzinkútnál parkolás, utána az úton átkelve jobbra indul a sárga jelzés vagy a Solymári vár irányából.
Nyitvatartás: éjjel nappal látogatható, de inkább meleg időben érdemes, hogy a patakokba bemehessetek

Budakeszi Vadaspark

budakeszi_vadaspark copy

Már a Vadaspark felé vezető utat is nagyon szeretjük. A közelben van a Szilfa-tisztás is, ahol egy új játszótér épült. A bejárathoz közeledve ingyenesen látogatható a gazdasági udvar szárnyasokkal, mangalicákkal és nyulakkal (a kőfejtőnél parkolásért fizetni kell tavasztól őszig). A Vadaspark bejárata mellett 2015-ben nyitották meg a kalandparkot, ahol kisebbeknek és nagyobbaknak is építettek pályát, 2016-ban pedig a vadasparkon belül tanösvény is készült, amely az „Év tanösvénye” elismerést is megkapta. A Vadaspark árnyas fái alatt melegben is kellemes sétálni. Próbáljátok ki a Makk játszóteret is a rugós bodobáccsal, cincérrel és a nagy mászókával (a kapolcsi Ilona-malom munkája mint pl. a Margaréta játszótér), illetve a bejárat közelében találjátok az erdészeti témájú játszóteret, melyet 2017-ben adtak át. 2017 nyarán az addig Tatán található dinóparkot átköltöztették a Vadaspark szomszédságába, amelyet kombinált belépő váltásával nézhettek meg. 2021-ben is több fejlesztés történt, 2022-ben pedig elkészült a törpevasút.
Belépő: itt
Megközelítés: Autóval a Szanatórium utcán kell behajtani, melynek végén jobbra fordulva az aszfaltúton kell végighaladni. Az út végén a kőfejtőnél van egy nagy parkoló. Busszal a Széll Kálmán térről (22A vagy 222) a Szanatórium utcától gyalog 15-20 perc.
Nyitvatartás: itt

Vácrátóti Botanikuskert

botanikus kert vacratot

A több mint 180 éves Vácrátóti Botanikuskert minden évszakban jó választás. A fészkelő madárfajok száma 62, a tavakban 22 halfaj él, 73 puhatestű (csiga és kagyló) állatfaj található a kertben. Több alkalommal tartanak tansétákat általában a hosszú hétvégékre időzítve, illetve van a Pálmaházban egy időszaki környezetvédelmi kiállítás is.
Belépő: itt
Hol találjátok: Vácrátót, Alkotmány u. 2-4.
Nyitvatartás: itt

Gödöllői Királyi Kastély

gödöllő

A kiállítások területére babakocsit, fémvázas hordozót bevinni nem lehet. A ruhatárban le tudjátok rakni ezeket, és ugyanott ingyenesen kenguru áll rendelkezésre (nem tudjuk milyen, mert sajátot használtunk). A parkot mindenki ingyenesen látogathatja. Ha gyerekkel érkeztek itt találtok egy kis vezetőt és letölthető játékos feladatlapot. A közelben találgató a megújult Gödöllői Arbo-Park, amelyről itt írtunk bővebben.
Belépő: jegyárak itt, a park mindenki számára ingyenes.
Hol találjátok: HÉV-vel kb. 50 perc alatt (évente több alkalommal nosztalgia járat is közlekedik erre), autóval a 3-as főúton az Örs vezér tér irányából tudjátok megközelíteni Gödöllőt.
Nyitvatartás: itt

Visegrád-Nagymaros – bobpálya, Mátyás király játszókert

matyas_kiraly_jatszoter

Visegrád mindig jó célpont. A Fellegvár felújítása zajlik, de látogatható, mellett ott a bobpálya és a Mátyás király játszókert is. A visegrádi információs pontnál (a játszópark közelében) kézműves bemutatókkal is várnak benneteket (kovács, keramikus, kőfaragó). Nagymarosra is érdemes áthajózni, kipróbálni a szabadstrandot, és térjetek be az Édeskébe, a parton található Piknik Manufaktúrába vagy a Magyar utcában található Sakurába.
Belépő a Fellegvárba:
itt
Mátyás király játszóparkba a belépő: itt
Elérhetőség:
a 11-es úton vagy Nagymarosról komppal
Nyitvatartás: itt és itt

Jági tanösvény – Pilisszentiván

jagi_tanosveny

Az útvonal teljes kört alkot, a kezdő és egyben a végállomás a pilisszentiváni sportpálya és a Villa Negra vendéglő parkolója. A tanösvény teljes hossza 3,5 km, úgyhogy óvodásokkal kb. 2 óra alatt bejárható. Kedvenc részeink a régi kőfejtő, a Jági-tó, a fa híd és a szuper kilátás a Ördög-sziklára. Pilisszentivánon, a főúton végighaladva egy jó játszóteret is találtok. 2021-ben megújult a tanösvény, és megnyitott a Pilisi Len Látogatóközpont is.

Matrica (ejtsd: Mátrika) Múzeum és Régészeti Park – Százhalombatta

matrica_vaskori-hazak

Régészeti Parkja korai vaskorban emelt halomsírokat, bronzkori, vaskori falu részletek korhű másolatait tartalmazza, valódi lakóházakkal, melléképületekkel és használati tárgyakkal. Most nyáron avatták fel a keleti szélén, a tölgyes-juharos kiserdőben kanyarogó mezítlábas ösvényt: kerek kavicsokon, fenyőtobozon, téglán, friss füvön, nádkötegeken mehettek végig.
Belépő: jegyárak itt, 6 év alatt ingyenes
Cím: Múzeum – Százhalombatta, Gesztenyés u. 1-3.; Park – Poroszlai Ildikó u. 2., 6-os főúton és az M6-os autópályán a százhalombattai csomóponti leágazásoknál kell lekanyarodni.
Nyitvatartás: aktuális nyitva tartás itt.

Budaörs – Budaörsi kopárok, Vitorlázórepülő emlékmű, Sorrento

budaorsi_koparokHa kisebb gyerekekkel érkeztek, akkor a budaörsi Kálvária-domb környékén tudtok parkolni. Mi hordozóval mentünk ide egy gyógynövényes túra alkalmával, amely a KFKI-tól indult (21-es busz végállomás). A Budaörsi kopárok fokozottan védett természeti terület, ahol ha szerencsétek van találkozhattok pannon gyíkkal vagy a ritkaságnak számító István király-szegfűvel is, és több madár hangját is megfigyelhetitek. A táj igen változatos és a sajátos mikroklímával rendelkező terület tavasszal és ősszel is csodaszép. Egy jobb napokat is látott Vitorlázó emlékmű is van a túra végén. Itt találtok egy jó térképet, ahol jelzik, hol lehet rövidíteni a túrát vagy babakocsival is közlekedni. A közelben 2021-ben adták át a Gubóvirág tanösvényt.
Megközelítés: 1-es úton Budaörsig, parkolás a Kálvária-domb környékén vagy a KFKI-tól gyalogosan a hosszabb túra.

Kisvasút – Kismaros-Királyrét

kismaros_MG_4745

Szeretünk Kismaros és Királyrét között közlekedni kisvasúttal. Királyréten találtok egy hajtánypályát is. A Királyréti Erdei Iskolában és Látogatóközpontban pedig sok izgalmas túrán és családi programon is részt vehettek. Innen indul a tanösvény, amely 3 km hosszú, úgyhogy kisebb óvodás gyerekekkel is vállalható. Változatos tájakon halad, erdőben, a Bajdázói-tó mellett, közben mocsári teknősöket és rengeteg madarat is láthattok. Érdemes zárt-vízálló cipőben menni.

Dobogókő

dobogoko2012_2013

Kedvelt célpontunk bármilyen évszakban.

A legrövidebb kék kör a sípályához visz, illetve másik irányba a kilátóhoz. Az egyik 3 km, a másik 3.5 km, de vannak 6 km-es is, ki hogy bírja. Mi a Thirring-körutat is nagyon szeretjük. Érdemes túra után betérni a Zsindelyesbe is. 2017 nyarán a kilátót és a környező táblákat, padokat is felújították.
Jegyár: A parkolás fizetős
Megközelítés: Kocsival Budapestről max. 1 óra, kb. 45 km, a 11-es útról Pomáz fele kell lefordulni.

Indulás előtt mindenképp nézzétek meg a hivatalos oldalakon a látogatással kapcsolatos információkat!

A hétvégi programajánlót itt olvashatjátok (csütörtökönként frissítjük)!

Érdemes elolvasni kirándulós válogatásainkat, például izgalmas tanösvényekről itt, kedvenc kisvasutainkról itt, még több jó helyről itt. További programokat a hétvégi ajánlóban találtok! Hírlevelünkre itt tudtok feliratkozni. .