A 15 legjobb hely gyerekekkel Budapest környékén

szentendrei_kozlekedesi_muzeum

Top 15 legjobb budapesti nyári program gyerekekkel válogatásunk után most egy kicsit elkalandoztunk Budapest környékére, és összegyűjtöttük kedvenc kirándulós helyeinket. Szerencsére rengeteg izgalmas dolog van a főváros közelében, de bőven akad még felfedeznivaló. Skanzen, Szentendrei-sziget, visegrádi Mátyás király játszókert, tabajdi Mezítlábas Park, Veresegyházi Medveotthon, solymári Paprikás-patak, Budakeszi Vadaspark, Vácrátóti Botanikuskert, Gödöllői Királyi Kastély, Jági tanösvény és társai, Budaörs és környéke, Királyrét, százhalombattai Matrica Múzeum és Régészeti Park, Dobogókő. Íme a 15 legjobb hely gyerekekkel Budapest környékén!

szentendre_koz_muzeum

Szentendre – Skanzen, belvárosi séta, Városi Tömegközlekedési Múzeum
Szinte nincs olyan év, hogy ne látogassunk el a Szentendrei Skanzenbe, ahol akár húsvéti ünnepség zajlik, akár szüreti mulatság, mindig történik valami izgalmas dolog. Mióta elkészült a kisvasút, még inkább vonzó lett fiús csapatunknak. Érdemes rendezvényen kívüli napokon is ellátogatni ide, ugyan akkor nincs annyi aktivitás és lehet, hogy nem minden ház van nyitva, de egy egész napot eltölthettek itt. 2016-ban új játszóteret és gyermek-élménypontokat is nyitottak, amelyről itt írtunk bővebben.
Ha Szentendre, akkor nem hagyhatjuk ki a Városi Tömegközlekedési Múzeumot sem a HÉV és a buszvégállomásnál, amely igazán nagy űrt tölt be nálunk, mióta a Közlekedési Múzeumot felújítják, sőt mi több, itt majdnem minden járműre fel lehet szállni. Egy séta Szentendre belvárosában pedig bármikor jó program.
Belépő a Skanzenbe:
felnőtt 2000 Ft, diák/nyugdíjas 1000 Ft, 6 év alatt, illetve nemzeti ünnepeken ingyenes, egyéb árak itt.
Hol találjátok:
11-es útról a Skanzen táblánál kell lefordulni vagy busszal a HÉV megállótól
Nyitvatartás:
április 1.-október 31. kedd-vasárnap 9:00-17:00, tavasszal fesztiválos napokon
Belépő a Városi Tömegközlekedési Múzeumba:
felnőtt 350 Ft, diák/nyugdíjas 280 Ft, 6 éves korig ingyenes
Hol találjátok:
Szentendre, Dózsa György út 3., a HÉV és a Volánbusz végállomástól 2 perc
Nyitvatartás:
április 1-től október 31-ig, hétfő kivételével minden nap 10 és 17 óra között

sziget_csucs_kisoroszi_03

Szentendrei-sziget – Kisoroszi szigetcsúcs
Mivel egyik kedvenc helyünk a Szentendrei-sziget és Budapestről kb. 1 óra alatt megközelíthető, nem hagyhattuk ki ebből a listából sem. Kisoroszi szigetcsúcs, Pócsmegyeri Pázsit-tó, Surány és Szigetmonostor, sok-sok lovaglási lehetőség és bringaparadicsom.
Belépő: ingyenes, Pázsit-tó belépő: 600 Ft felnőtt, 6 éves korig ingyenes, 17-19-ig úszójegy 400 Ft
Hol találjátok: Az egyetlen hidas átkelési lehetőség a 11-es útról Tahitótfalunál van, Dunakeszi felől komppal is megközelíthető, illetve több bringás-gyalogos átkelési lehetőség is van.

20150726_163822

Tabajdi Mezítlábas Park – útközben: Etyek, Biatorbágy (sajnos eléggé elhanyagolt, reméljük hamarosan felújítják)
Tabajd kevesebb mint 50 km-re találjátok Budapestről. Az 1-es úton Budaörs-Biatorbágy-Alcsútdoboz felől könnyen megközelíthető. A Nepomuki Szent János szobrától induló Mezítlábas Park 2008-ban épült. 21-féle anyagon sétálhatunk keresztül a 20-30 perces séta folyamán. Bazalt, tőzeg, agyag, mulcs, kukoricacsutka, fenyőtoboz és patakmeder. A séta egy felfelé és egy lefelé vezető lépcsősorral ér véget, ezért csak hordozóval ajánljuk a legkisebbeknek. Az út végén egy jó kis játszóteret is találtok, mászókával, csúszdával, homokozóval. Mi itt szoktuk az autót az árnyékos parkolóban hagyni és elsétálunk a kiinduló ponthoz, a Nepomuki  Szt. János szobornál (5 perc). Érdemes túra- vagy vizezős szandált vinni. A park környékén nincs büfé, érdemes enni- és innivalóval készülni, illetve a hegy tetején nincs árnyék sem egy kb. 10 perces szakaszon. Az elmúlt években sajnos nem újították fel, kissé elhanyagolt. Az út Etyek felől csodaszép, kedvencünk a nagy platánfasor Alcsútdoboz előtt (itt van arborétum is és 2016. májusában kisvasút és kalandpark is épült). Útközben Biatorbágyon szívesen megpihenünk a Kisvillában (Biatorbágy, Szabadság út 74.), ahol házi szörpöket, sütiket és kézműves remekeket is kaphattok, és egyik kedvenc könyvesboltunk, a Kisgombos is errefelé található.
Belépő: ingyenes
Nyitvatartás: éjjel nappal látogatható, de inkább meleg időben érdemes

velencei_vizi_var_strand

Velencei-tó – Dinnyés, Agárd, Velence, Pákozd
A Velencei-tó és környéke is az a terület, ahova minden évben szívesen ellátogatunk. Nemcsak fürdeni jó a számos szabadstrandos részen, hanem többször körbetekertük már a tavat is, idén is megyünk majd hamarosan. A dinnyési fertő, a gárdonyi Rönk Vár, a pákozdi arborétum és emlékmű, a kishajó Agárd és Pákozd között mind nagy kedvencünk. Kisebb gyerekekkel bringás utánfutóval vagy -üléssel is bátran nekivághattok. Az agárdi vasútállomás közelében található házi rétesezőt semmiképp ne hagyjátok ki. Részletes beszámolót a legjobb helyekkel itt találtok!

medveotthon_veresegyhaz

Medveotthon Veresegyház
Veresegyházi Medveotthon Közép-Európa egyetlen Medveotthona, mely az Állatvédő Világszervezet (WSPA) és a Veresegyházi Önkormányzat összefogásával jött létre. A mackók mellett farkasok, mosómedvét, ormányos medvét, rénszarvast is láthattok, név szerint ők laknak itt. A macikat a helyszínen található fakanállal lehet etetni is, mézet ott is kaphattok, de vinni is lehet. Kismotort tudtok bérelni (ingyenes), van kisebb játszótér és állatsimogató is.
Belépő: felnőtt 1500 Ft, gyerek (2-14 év) 1000 Ft, családi (2 felnőtt + 1 gyerek) 1000 Ft/fő, parkolójegy egész napra 300 Ft.
Cím: Veresegyház, Patak u.39.
Nyitvatartás: az év minden napján, a piros betűs ünnepeken is nyitva 8:00-19:00, télen sötétedésig

paprika_patak_solymar

Solymár – Paprikás-patak
A Paprikás-pataknál legutóbb akkor jártunk, mikor ellátogattunk a Solymári Traktor Találkozóra július elején. Azt hiszem egy pár évvel ezelőtt nem gondoltuk volna, hogy traktoros rendezvényekre  járunk majd, de annyira jó volt, hogy jövőre sem hagyjuk ki a veterán traktorok felvonulását, versenyét és a platón való utazást. A Paprikás-patak túraútvonal kezdőpontját Hűvösvölgy felől megközelítve a jobb oldalon találjátok az első benzinkúttal szemben. Innen indul a sárga jelzés. Ezt a helyet azért imádjuk, mert minden percben van valami újdonság. Nem elég, hogy a végén már nem is számoltuk, hány kis hídon, patakmedren kelhetünk át, útközben van szikla, forrás (nem ivóvíz), kis vízesés is. Az út egészen a Solymári várig (áprilistól szeptemberig tart nyitva) vezet, ahonnan a kilátás is szuper.
Belépő: ingyenes
Megközelítés: Hűvösvölgy felől az első solymári benzinkútnál parkolás, utána az úton átkelve jobbra indul a sárga jelzés vagy a Solymári vár irányából.
Nyitvatartás: éjjel nappal látogatható, de inkább meleg időben érdemes, hogy a patakokba bemehessetek

budakeszi_vadaspark copy

Budakeszi Vadaspark
A Budakeszi Vadasparknál ingyenes programokra is van lehetőség, ha éppen nem szeretnénk belépőre költeni. A Vadaspark felé vezető utat nagyon szeretjük és útközben van egy nagyobb rét is, ahol lehet piknikezni és egy fa játszóteret is találtok. A bejárathoz közeledve ingyenesen látogatható a gazdasági udvar szárnyasokkal, mangalicákkal és nyulakkal (a kőfejtőnél parkolásért már fizetni kell). A Vadaspark bejárata mellett 2015-ben nyitották meg egy új kalandparkot, ahol kisebbeknek és nagyobbaknak is építettek pályát, 2016-ban pedig egy tanösvény is készült, amely az “Év tanösvénye” elismerést is megkapta. A Vadaspark árnyas fái alatt melegben is kellemes sétálni. Próbáljátok ki a Makk játszóteret is a rugós bodobáccsal, cincérrel és a nagy mászókával (a kapolcsi Ilona-malom munkája mint pl. a Margaréta játszótér), illetve a bejárat közelében az erdészeti témájú játszóteret, melyet 2017-ben adtak át. A látványetetések időpontjait itt találjátok. 2017 nyarán az eddig Tatán található dinóparkot átköltöztették a Vadaspark szomszédságába, amelyet kombinált belépő váltásával nézhettek meg. 2021-ben is több fejlesztés történt.
Belépő: kinti programok ingyenesek, parkolás a Budakeszi Vadasparknál 400 Ft/nap, belépő a Parkba: felnőtt 2300 Ft, gyerek 1000 Ft (2-14 év), családi (2 szülő + 1 gyerek) 4700 Ft, minden további gyerek 600 Ft, a Dinó parkkal együtt kombinált belépők is vásárolható, egyéb árak itt.
Megközelítés: Autóval a Szanatórium utcán kell behajtani, melynek végén jobbra fordulva az aszfaltúton kell végighaladni. Az út végén a kőfejtőnél van egy nagy parkoló. Busszal a Széll Kálmán térről (22A vagy 222) a Szanatórium utcától gyalog 15-20 perc.
Nyitvatartás: hétköznap 9:00-17:00, hétvégén és ünnepnapokon 9:00-18:00, az állatsimogató hétfőn zárva (tavasszal és ősszel rövidebb a nyitva tartás)

botanikus kert vacratot

Vácrátóti Botanikuskert
A több mint 180 éves Vácrátóti Botanikuskert minden évszakban jó választás. A fészkelő madárfajok száma 62, a tavakban 22 halfaj él, 73 puhatestű (csiga és kagyló) állatfaj található a kertben. Több alkalommal tartanak tansétákat általában a hosszú hétvégékre időzítve, illetve van a Pálmaházban egy időszaki környezetvédelmi kiállítás is.
Belépő: felnőtt 1400 Ft, diák (7-18 év) 1000 Ft, nagycsaládos jegy: (2 felnőtt + 3 gyerek) 4000 Ft (kártya nélkül 5000 Ft), 3 éves korig ingyenes
Hol találjátok: Vácrátót, Alkotmány u. 2-4.
Nyitvatartás: November 1. – március 31. 8:00-16:00, április 1. – október 31. 8:00-18:00, üvegházak és állandó kiállítások: hétfő zárva, kedd-csütörtök 8:00-15:45, péntek 8:00-13:15, szombat – vasárnap 8:00-15:45

gödöllő

Gödöllői Királyi Kastély
A kiállítások területére babakocsit, fémvázas hordozót bevinni nem lehet. A ruhatárban le tudjátok rakni ezeket, és ugyanott ingyenesen kenguru áll rendelkezésre (nem tudjuk milyen, mert sajátot használtunk). A parkot mindenki ingyenesen látogathatja. Ha gyerekkel érkeztek itt találtok egy kis vezetőt és letölthető játékos feladatlapot.
Belépő: jegyárak itt, a park mindenki számára ingyenes.
Hol találjátok: HÉV-vel kb. 50 perc alatt (évente több alkalommal nosztalgia járat is közlekedik erre), autóval a 3-as főúton az Örs vezér tér irányából tudjátok megközelíteni Gödöllőt.
Nyitvatartás: kiállítások április 1.-október 31. között 10:00-18:00, hétfőn is.

matyas_kiraly_jatszoter

Visegrád-Nagymaros – bobpálya, Mátyás király játszókert
Visegrád mindig jó célpont. A Fellegvár mellett ott a bobpálya és a Mátyás király játszókert is. A visegrádi információs pontnál (a játszópark közelében) kézműves bemutatókkal is várnak benneteket (kovács, keramikus, kőfaragó). Nagymarosra is érdemes áthajózni, kipróbálni a szabadstrandot, és térjetek be az Édeskébe, a parton található Piknik Manufaktúrába vagy a Magyar utcában található Sakurába.
Belépő a Fellegvárba:
felnőtt 1700 Ft, diák 850 Ft, 6 év alatt ingyenes
Mátyás király játszóparkba a belépő: gyerekeknek 500 Ft (2 éves kortól), felnőtteknek 200 Ft
Elérhetőség:
a 11-es úton vagy Nagymarosról komppal
Nyitvatartás: május 1.-szeptember 30. között 9:00-18:00, hétfőn a játszókert zárva, a játszókert télen zárva tart

jagi_tanosveny

Jági tanösvény – Pilisszentiván
Az útvonal teljes kört alkot, a kezdő és egyben a végállomás a pilisszentiváni sportpálya és a Villa Negra vendéglő parkolója. A tanösvény teljes hossza 3,5 km, úgyhogy óvodásokkal kb. 2 óra alatt bejárható. Kedvenc részeink a régi kőfejtő, a Jági-tó, a fa híd és a szuper kilátás a Ördög-sziklára. Piliszentivánon, a főúton végighaladva egy jó játszóteret is találtok. 2021-ben megújult a tanösvény, és megnyitott a Pilisi Len Látogatóközpont is. A többi Budapest környéki tanösvény: Nagy-Szénás tanösvény, amely Nagykovácsiból indul, a Fóti-Somlyó tanösvény a Gödöllői dombvidék peremén, valamint a Sas-hegyi Tanösvény is ajánljuk. Fantasztikus helyek, amelyeket érdemes felfedezni.

matrica_vaskori-hazak

Matrica (ejtsd: Mátrika) Múzeum és Régészeti Park – Százhalombatta
Régészeti Parkja korai vaskorban emelt halomsírokat, bronzkori, vaskori falu részletek korhű másolatait tartalmazza, valódi lakóházakkal, melléképületekkel és használati tárgyakkal. Most nyáron avatták fel a keleti szélén, a tölgyes-juharos kiserdőben kanyarogó mezítlábas ösvényt: kerek kavicsokon, fenyőtobozon, téglán, friss füvön, nádkötegeken mehettek végig.
Belépő: jegyárak itt, 6 év alatt ingyenes
Cím: Múzeum – Százhalombatta, Gesztenyés u. 1-3.; Park – Poroszlai Ildikó u. 2., 6-os főúton és az M6-os autópályán a százhalombattai csomóponti leágazásoknál kell lekanyarodni.
Nyitvatartás: április végétől október 31-ig hétfő kivételével naponta 10-18 óráig, aktuális nyitva tartás itt.

budaorsi_koparokBudaörs – Budaörsi kopárok, Vitorlázórepülő emlékmű, Sorrento
Ha kisebb gyerekekkel érkeztek, akkor a budaörsi Kálvária-domb környékén tudtok parkolni. Mi hordozóval mentünk ide egy gyógynövényes túra alkalmával, amely a KFKI-tól indult (21-es busz végállomás). A Budaörsi kopárok fokozottan védett természeti terület, ahol ha szerencsétek van találkozhattok pannon gyíkkal vagy a ritkaságnak számító István király-szegfűvel is, és több madár hangját is megfigyelhetitek. A táj igen változatos és a sajátos mikroklímával rendelkező terület tavasszal és ősszel is csodaszép. Egy jobb napokat is látott Vitorlázó emlékmű is van a túra végén. Itt találtok egy jó térképet, ahol jelzik, hol lehet rövidíteni a túrát vagy babakocsival is közlekedni.
Megközelítés: 1-es úton Budaörsig, parkolás a Kálvária-domb környékén vagy a KFKI-tól gyalogosan a hosszabb túra.

kismaros_MG_4745

Kisvasút – Kismaros-Királyrét (A kisvasút és a hajtány felújítás miatt 2021 őszéig nem közlekedik!)
Szeretünk Kismaros és Királyrét között közlekedni kisvasúttal. Pár éve a Vili névre keresztelt magyar fejlesztésű napelemmel működő vonat is jár itt, amit eddig még nem próbáltuk. Királyréten találtok egy hajtánypályát is. A Királyréti Erdei Iskolában és Látogatóközpontban pedig sok izgalmas túrán és családi programon is részt vehettek. Innen indul a tanösvény, amely 3 km hosszú, úgyhogy kisebb óvodás gyerekekkel is vállalható. Változatos tájakon halad, erdőben, tó mellett, közben mocsári teknősöket és rengeteg madarat is láthattok. Érdemes zárt-vízálló cipőben menni.

dobogoko2012_2013

Dobogókő
Kedvelt célpontunk bármilyen évszakban. A legrövidebb kék kör a sípályához visz, illetve másik irányba a kilátóhoz. Az egyik 3 km, a másik 3.5 km, de vannak 6 km-es is, ki hogy bírja. Mi a Thirring-körutat is nagyon szeretjük. Érdemes túra után betérni a Zsindelyesbe is. 2017 nyarán a kilátót és a környező táblákat, padokat is felújították.
Jegyár: A parkolás 200 Ft/óra vagy 1000 Ft/nap.
Megközelítés: Kocsival Budapestről max. 1 óra, kb. 45 km, a 11-es útról Pomáz fele kell lefordulni.

Indulás előtt mindenképp nézzétek meg a hivatalos oldalakon a látogatással kapcsolatos információkat!

A hétvégi programajánlót itt olvashatjátok (csütörtökönként frissítjük)!

Érdemes elolvasni kirándulós válogatásainkat, például izgalmas tanösvényekről itt, kedvenc kisvasutainkról itt, még több jó helyről itt. További programokat a hétvégi ajánlóban találtok! Hírlevelünkre itt tudtok feliratkozni. .

Hozzászólás letiltva.