A 15 legjobb hely gyerekekkel Budapest környékén

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

szentendrei_kozlekedesi_muzeum

Szerencsére rengeteg izgalmas dolog van a főváros közelében, de bőven akad még felfedeznivaló. Skanzen, Szentendrei-sziget, visegrádi Mátyás király játszókert, tabajdi Mezítlábas Park, Veresegyházi Medveotthon, solymári Paprikás-patak, Budakeszi Vadaspark, Vácrátóti Botanikuskert, Gödöllői Királyi Kastély, Jági tanösvény és társai, Budaörs és környéke, Királyrét, százhalombattai Matrica Múzeum és Régészeti Park, Dobogókő. Íme a 15 legjobb hely gyerekekkel Budapest környékén!

Szentendre – Skanzen, belvárosi séta, Városi Tömegközlekedési Múzeum

szentendre_koz_muzeum

Szinte nincs olyan év, hogy ne látogassunk el a Szentendrei Skanzenbe, ahol akár húsvéti ünnepség zajlik, akár szüreti mulatság, mindig történik valami izgalmas dolog. Érdemes rendezvényen kívüli napokon is ellátogatni hozzájuk, akár egy egész napot eltölthettek itt vonatozással, bringázással (mert kerékpár is bérelhető). 2016-ban új játszóteret és gyermek-élménypontokat is nyitottak, amelyről itt írtunk bővebben, illetve a legújabb tájegységet, 2022-ben az Erdélyi részt is megnyitották már, ahol számos interaktív elemet találtok, illetve egy korhű kávézót, patikát, boltokat is. Akik messzebbről érkeznek, a Skanzen Hotelben is megszállhatnak. Tényleg minden évben átadnak valami új helyszínt vagy nyílik egy új kiállítás.
Ha Szentendre, akkor nem hagyhatjuk ki a Városi Tömegközlekedési Múzeumot sem a HÉV és a buszvégállomásnál, amely igazán nagy űrt tölt be számunkra, mióta a Közlekedési Múzeumot felújítják, sőt mi több, itt majdnem minden járműre fel lehet szállni. Egy séta Szentendre belvárosában pedig bármikor jó program, amikor betérünk a Parti Medve könyvesboltba vagy nyáron a Kacsakőbe vagy a hűstítő Postás strandra. A bevállalósabbak bringával is mehetnek.
Belépő a Skanzenbe:
árak itt.
Hol találjátok:
11-es útról a Skanzen táblánál kell lefordulni vagy busszal a HÉV megállótól
Nyitva tartás:
változó, érdemes megnézni a weboldalukon.
Belépő a Városi Tömegközlekedési Múzeumba:
itt
Hol találjátok:
Szentendre, Dózsa György út 3., a HÉV és a Volánbusz végállomástól 2 perc
Nyitva tartás:
április 1-től október 31-ig, hétfő kivételével minden nap 10 és 17 óra között

 

Szentendrei-sziget – Kisoroszi szigetcsúcs

Mivel egyik kedvenc helyünk a Szentendrei-sziget és Budapestről kb. 1 óra alatt megközelíthető, nem hagyhattuk ki ebből a listából sem. Kisoroszi szigetcsúcs (szezonban fizetős a behajtás a Rácz-kertig), Pócsmegyeri Pázsit-tó, Surány és Szigetmonostor, sok-sok lovaglási lehetőséggel és kellemes, bringás útvonalakkal.
Belépő: ingyenes (kivéve a parkolás), Pázsit-tó belépő itt.
Hol találjátok: Az egyetlen hidas átkelési lehetőség a 11-es útról Tahitótfalunál van, Dunakeszi felől komppal is megközelíthető, illetve több bringás-gyalogos átkelési lehetőség is van.

 

Velencei-tó – Dinnyés, Agárd, Velence, Pákozd

velencei_vizi_var_strand

A Velencei-tó és környéke is az a terület, ahova minden évben szívesen ellátogatunk. Nemcsak fürdeni jó a számos szabadstrandos részen, hanem többször már körbetekertük bringával a tavat. A dinnyési fertő és a Madárdal tanösvény, a Gárdonyi rönkvár Agárdon, a Pákozdi Pagony, a Katonai Emlékpark és a kishajó Agárd és Pákozd között, valamint az pákozdi ingókövek mind nagy kedvencünk. Kisebbekkel bringás utánfutóval vagy gyereküléssel is bátran nekivághattok. Az agárdi vasútállomás közelében található házi rétesezőt semmiképp ne hagyjátok ki. Részletes beszámolót a legjobb helyekkel itt találtok!

 

Medveotthon Veresegyház

medveotthon_veresegyhaz

Veresegyházi Medveotthon Közép-Európa egyetlen Medveotthona, mely az Állatvédő Világszervezet (WSPA) és a Veresegyházi Önkormányzat összefogásával jött létre. A mackók mellett farkasok, mosómedvét, ormányos medvét, rénszarvast is láthattok. Kismotort tudtok bérelni a bejáratnál (ingyenes), megújult a játszótér és elindult a Versegyházi Kisvasút is.
Belépő: itt
Cím: Veresegyház, Patak u.39.
Nyitva tartás: itt

 

Solymár – Paprikás-patak

paprika_patak_solymar

A Paprikás-patak túraútvonalának kezdőpontját Hűvösvölgy felől megközelítve a jobb oldalon találjátok az első benzinkúttal szemben. Innen indul a sárga jelzés. Ezt a helyet azért imádjuk, mert minden percben van valami újdonság. Nem elég, hogy a végén már nem is számoltuk, hány kis hídon, patakmedren kelhetünk át, útközben van szikla, forrás (nem ivóvíz), kis vízesés is. Az út egészen a Solymári várig (áprilistól szeptemberig tart nyitva) vezet, ahonnan a kilátás is szuper.
Belépő: ingyenes
Megközelítés: Hűvösvölgy felől az első solymári benzinkútnál parkolás, utána az úton átkelve jobbra indul a sárga jelzés vagy a Solymári vár irányából.
Nyitva tartás: éjjel nappal látogatható, de inkább meleg időben érdemes, hogy a patakokba bemehessetek

 

Budakeszi Vadaspark

budakeszi_vadaspark copy

Már a Vadaspark felé vezető utat is nagyon szeretjük. A közelben van a Szilfa-tisztás is, ahol egy új játszótér épült. A bejárathoz közeledve ingyenesen látogatható a gazdasági udvar szárnyasokkal, mangalicákkal és nyulakkal (a kőfejtőnél parkolásért fizetni kell tavasztól őszig). A Vadaspark bejárata mellett 2015-ben nyitották meg a kalandparkot, ahol kisebbeknek és nagyobbaknak is építettek pályát, 2016-ban pedig a vadasparkon belül tanösvény is készült, amely az „Év tanösvénye” elismerést is megkapta. A Vadaspark árnyas fái alatt melegben is kellemes sétálni. Próbáljátok ki a Makk játszóteret is a rugós bodobáccsal, cincérrel és a nagy mászókával (a kapolcsi Ilona-malom munkája mint pl. a Margaréta játszótér), illetve a bejárat közelében találjátok az erdészeti témájú játszóteret, melyet 2017-ben adtak át. 2017 nyarán az addig Tatán található dinóparkot átköltöztették a Vadaspark szomszédságába, amelyet kombinált belépő váltásával nézhettek meg. 2021-ben is több fejlesztés történt, 2022-ben pedig elkészült a törpevasút.
Belépő: itt
Megközelítés: Autóval a Szanatórium utcán kell behajtani, melynek végén jobbra fordulva az aszfaltúton kell végighaladni. Az út végén a kőfejtőnél van egy nagy parkoló. Busszal a Széll Kálmán térről (22A vagy 222) a Szanatórium utcától gyalog 15-20 perc.
Nyitva tartás: itt

 

Vácrátóti Botanikuskert

botanikus kert vacratot

A több mint 180 éves Vácrátóti Botanikuskert minden évszakban jó választás. A fészkelő madárfajok száma 62, a tavakban 22 halfaj él, 73 puhatestű (csiga és kagyló) állatfaj található a kertben. Több alkalommal tartanak tansétákat általában a hosszú hétvégékre időzítve, illetve van a Pálmaházban egy időszaki környezetvédelmi kiállítás is.
Belépő: itt
Hol találjátok: Vácrátót, Alkotmány u. 2-4.
Nyitva tartás: itt

 

Gödöllői Királyi Kastély

gödöllő

A kiállítások területére babakocsit, fémvázas hordozót bevinni nem lehet. A ruhatárban le tudjátok rakni ezeket, és ugyanott ingyenesen kenguru áll rendelkezésre (nem tudjuk milyen, mert sajátot használtunk). A parkot mindenki ingyenesen látogathatja. Ha gyerekkel érkeztek itt találtok egy kis vezetőt és letölthető játékos feladatlapot. A közelben találgató a megújult Gödöllői Arbo-Park, amelyről itt írtunk bővebben.
Belépő: jegyárak itt, a park mindenki számára ingyenes.
Hol találjátok: HÉV-vel kb. 50 perc alatt (évente több alkalommal nosztalgia járat is közlekedik erre), autóval a 3-as főúton az Örs vezér tér irányából tudjátok megközelíteni Gödöllőt.
Nyitva tartás: itt

 

Visegrád-Nagymaros – bobpálya, Mátyás király játszókert (a képen látható játszókert 2024-ben végleg bezárt!)

matyas_kiraly_jatszoter

Visegrád mindig jó célpont. A Fellegvár felújítása folyamatosan zajlik, de látogatható, a közelben van a bobpálya is. A visegrádi információs pontnál kézműves bemutatókkal is várnak benneteket (kovács, keramikus, kőfaragó). Nagymarosra is érdemes áthajózni, kipróbálni a szabadstrandot, és térjetek be az Édeskébe, a parton található Piknik Manufaktúrába vagy a Magyar utcában található Sakurába.
Belépő a Fellegvárba:
itt
Bob információk itt.
Elérhetőség:
a 11-es úton vagy Nagymarosról komppal
Nyitva tartás: itt és itt

 

Jági tanösvény – Pilisszentiván

jagi_tanosveny

Az útvonal teljes kört alkot, a kezdő és egyben a végállomás a pilisszentiváni sportpálya és a Villa Negra büfé parkolója. A tanösvény teljes hossza 3,5 km, úgyhogy óvodásokkal kb. 2 óra alatt bejárható. Kedvenc részeink a régi kőfejtő, a Jági-tó (sajnos kiszáradt), a fa híd és a szuper kilátás a Ördög-sziklára. Pilisszentivánon, a főúton végig haladva egy jó játszóteret is találtok. 2021-ben megújult a tanösvény, és megnyitott a Pilisi Len Látogatóközpont is.

 

Matrica (ejtsd: Mátrika) Múzeum és Régészeti Park – Százhalombatta

matrica_vaskori-hazak

Régészeti Parkja korai vaskorban emelt halomsírokat, bronzkori, vaskori falu részletek korhű másolatait tartalmazza, valódi lakóházakkal, melléképületekkel és használati tárgyakkal. A keleti szélén, a tölgyes-juharos kiserdőben kanyarogó mezítlábas ösvényt találtok: kerek kavicsokon, fenyőtobozon, téglán, friss füvön, nádkötegeken mehettek végig.
Belépő: jegyárak itt, 6 év alatt ingyenes
Cím: Múzeum – Százhalombatta, Gesztenyés u. 1-3.; Park – Poroszlai Ildikó u. 2., 6-os főúton és az M6-os autópályán a százhalombattai csomóponti leágazásoknál kell lekanyarodni.
Nyitva tartás: aktuális nyitva tartás itt.

 

Budaörs – Budaörsi kopárok, Vitorlázórepülő emlékmű, Sorrento

budaorsi_koparok

Ha kisebb gyerekekkel érkeztek, akkor a budaörsi Kálvária-domb környékén tudtok parkolni. Mi hordozóval mentünk ide egy túra alkalmával, a KFKI-tól indultunk (21-es busz végállomásától). A Budaörsi kopárok fokozottan védett természeti terület, ahol ha szerencsétek van találkozhattok pannon gyíkkal vagy a ritkaságnak számító István király-szegfűvel is, és több madár hangját is megfigyelhetitek. A táj igen változatos és a sajátos mikroklímával rendelkező terület tavasszal és ősszel is csodaszép. Egy jobb napokat is látott Vitorlázó emlékmű is van a túra végén. Itt találtok egy jó térképet, ahol jelzik, hol lehet rövidíteni a túrát vagy babakocsival is közlekedni. A közelben 2021-ben adták át a Gubóvirág tanösvényt.
Megközelítés: 1-es úton Budaörsig, parkolás a Kálvária-domb környékén vagy a KFKI-tól gyalogosan a hosszabb túra.

 

Kisvasút – Kismaros-Királyrét

kismaros_MG_4745

Kedvencünk a Kismaros és Királyrét között zakatoló kisvasút. A Királyréti Erdei Iskolában és Látogatóközpontban pedig sok izgalmas túrán és családi programon is részt vehettek. A Hiúz Ház mögül indul a tanösvény a Bajdázói-tóig és vissza, amely 3 km hosszú, úgyhogy kisebb óvodás gyerekekkel is vállalható. Változatos tájakon halad, erdőben, a tó mellett, közben mocsári teknősöket és rengeteg madarat is láthattok. Érdemes zárt-vízálló cipőben menni csapadékosabb időjárás után.

Dobogókő

Kedvelt célpontunk bármelyik évszakban. A legrövidebb kék kör a sípályához visz, illetve másik irányba a kilátóhoz. Az egyik 3 km, a másik 3.5 km, de vannak 6 km-es is, ki hogy bírja. Mi a Thirring-körutat is nagyon szeretjük, rövid, de közepes nehézségű, néhol csúszós, de meseszép túra. Érdemes túra után betérni a Zsindelyesbe is. 2017 nyarán a kilátót és a környező táblákat, padokat is felújították.
Jegyár: A parkolás fizetős
Megközelítés: Kocsival Budapestről max. 1 óra, kb. 45 km, a 11-es útról Pomáz fele kell lefordulni.

Indulás előtt mindenképp nézzétek meg a hivatalos oldalakon a látogatással kapcsolatos információkat!

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!