Programajánló a hosszú hétvégére – 2024. május 18-20.

Pünkösdi fesztiválok, koncertek, új filmek, bringás fesztivál, múzeumi programok is várnak rátok az előttünk álló remek hosszú hétvégén. Programajánló hétvégére a Minimatiné válogatásában!

Egész hétvégén

Városháza Pop-up Park nyitóhétvége – Városháza park, május 17-19. (ingyenes)

Május 17-én, pénteken megnyitja kapuit Budapest legújabb közösségi tere, a Városháza Pop-up Park. A nemrég még parkolóként üzemelő udvar teljesen megújulva, állandó vendéglátóhellyel, időszakos és tematikus programokkal, workshopokkal, koncertekkel, közös szurkolással vár benneteket egész nyáron. A nyitóhétvége programjai között táncperformansz, stand-up, irodalmi program, workshop is lesz, május 18-án, szombaton pedig DJ Palotai emléke előtt tisztelegnek egy bulival. Részletek itt. Ingyenes!

 

Magyar Nemzeti Parkok nyitó hétvége – Városliget, Vajdahunyadvár, május 17-20. (ingyenes)

A pünkösdi hosszú hétvégén (május 17-20.) mind a 10 Nemzeti Park Igazgatóság ott lesz a Vajdahunyadvárában, hiszen ezzel a rendezvénnyel nyitják meg a Magyar Nemzeti Parkok Hetét. Ott lesz az MME – Magyar Madártani Egyesület, a WWF Magyarország, a Magyar Természetjáró Szövetség, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a MABOSZ, a Kertörökség Alapítvány, és a Vadonleső, és a gödöllői NBGK. A védjegyes termelők minőségi portékái elérhetők a Vajdahunyadvár mesés kerengőjében kialakított kézműves udvarban: borok, mézek, lekvárok, szörpök és még sok minden más. A nyitórendezvény utáni héten (május 21-26.) pedig a nemzeti parkok saját programjaikra is várják az érdeklődőket! Részletek itt. Ingyenes!

 

Csömöri Bringafesztivál – Csömör, Bulgárkert, május 18-19.

Hegyikerékpáros verseny, pumpaverseny, bringás játékok kicsiknek és nagyoknak, látványos kerékpáros bemutató, vasárnap pedig kistérségi kerékpáros körtúra is várja a Csömörre látogatókat. Részletek itt.

 

Pünkösdi Vigasságok – Bajna, Sándor-Metternich kastély, május 18-20.

Színes pünkösdi programok várnak a bajnai kastélyban, ahol megelevenednek a „Rejtélyek és legendák”. Lezárt épületrészeket nyitnak meg rejtvénytérképpel, kihívásokkal, legendákkal és az élő történelemmel is találkozhattok. Kézműves foglalkozásaikon elkészíthetitek az Etruszk díszterem stukkóit gipszkiöntéssel, ajándéktáskát festhettek lenyomattal, virágos ablakdíszt alkothattok festés vagy dekopázs technikával. Az egykori cselédudvarban játéksziget is lesz. Részletek itt. Kézműves foglalkozások jegyára: 1000 Ft/fő, játéksátor jegy: 1500 Ft/fő, a program kastélybelépővel látogatható. A tatai Eszterházy-kastélyban is remek programokkal várnak benneteket!

 

Dívák & Ikonok új időszaki kiállítás a Magyar Zene Házában – május 18-ától

A nagyszabású kiállítást a világ legnagyobb iparművészet- és design múzeuma, a londoni Victoria and Albert Múzeum rendezte. Az eredeti helyszínen 2024. áprilisában zár a tárlat, majd utazókiállításként először a Zene Házában lesz látható, 2024. május 18-ától. Budapest után a világ több fontos múzeumába utazik tovább. A nyitás óta teltházzal futó V&A Díva tárlat a nagy dívák történetébe ad betekintést az operavilág nagyjaitól és némafilmsztároktól kezdve a mozivászon hírességein át napjaink világsztárjaiig. Részletek itt. Hétvégi jegyár: 5900 Ft. Előzetes jegyvásárlás ajánlott!

 

Orchideák a Sas-hegyen – Sas-hegyi Látogatóközpont, szombaton és vasárnap 10:00 (csak előzetes jegyvásárlással)

A különleges túra a déli lejtő erdeibe vezet, ahol megnézhetjük pompázó orchideákat. Az erdei ösvényt járva fehér madársisakok fogják kísérni utunkat, míg meg nem érkezünk a vitézvirágként is ismert tornyos sisakoskosborokhoz. Ha az időjárás kedvező lesz, akkor indulás után közvetlenül még megcsodálhatjuk a bíboros kosborokat. Ráadásul a körtúra során új perspektívából láthatjuk a hegy – számos fajnak otthont adó – meredek dolomitszikláit is. Részletek itt. Jegyár: 2450-2950 Ft. A vasárnapi túráról bővebb információ itt.

 

Kortárs Művészeti Fesztivál – Székesfehérvár, Csónakázó-tó, Bartók Béla tér, május 17-19. (ingyenes)

Zene, tánc és irodalom, kiállítások, workshopok, és persze a Jam-Bory-Vár színes programja – változatos, tartalmas program várja a 23. Kortárs Művészeti Fesztivál vendégeit május 17. és 19. között a Csónakázó-tó partján és a belvárosban, a Bartók Béla téren, egy héttel később pedig a Bory-várban. Lovasi András, Blahalouisiana, Barabás Lőrinc, Soharóza kísérleti kórus Harcsa Veronikával, Bősze Ádám és Megyeri Léna, Szabó Balázs és Vecsei H. Miklós – csak néhány név a színpadi fellépők közül. Részletek itt. A programok a XXIII. Jam-Bory-Vár kivételével ingyenesek.

 

Családi Sátarepülő Hétvége és Honvédelmi Sportágbemutató – Esztergom, id. Rubik Ernő reptér, május 18-20. (belépés ingyenes)

Sétarepülés, műrepülés, kézművesek, gyermekjátszók, Magyar Honvédség, katonai akadálypálya, lövészet, Süsü és még sok minden más…! Részletek itt. A belépés díjtalan!

 

Budapest Comic Con – Hungexpo, május 18-19.

Képregény őrültek, sorozat és film fanatikusok, Cosplay és anime mániások, ifjú jedi padawanok, valódi szuperhősök biztosan mint ott lesznek a Budapest Comic Conon. Részletek itt. Jegyek: 3990 Ft-tól.

 

Képzeletbeli barátok – május 16-tól

A film egy lányról szól, aki rájön, hogy látja mindenki képzeletbeli barátait, és arról, mihez kezd ezzel a szupererővel, amikor belevág a varázslatos kalandba, hogy újból összehozza az elfelejtett képzeletbeli barátokat az őket annak idején elképzelő gyerekekkel… A film főszereplői Ryan Reynolds, John Krasinski, Cailey Fleming és Fiona Shaw. A csodásan egyedi karakterek hangjait az eredetiben többek között olyan színészek adják, mint Phoebe Waller-Bridge, Louis Gossett Jr. és Steve Carell. Az elbűvölő családi filmet írta és rendezte John Krasinski. 6 éves kortól.

 

Nina és a sündisznó titka – május 16-tól

A tízéves Nina képzeletét mindig is apja sündisznós történetei töltötték meg. Ám amikor a férfi elveszíti a munkáját, Nina aggódni kezd a családja jövője miatt. Kering egy pletyka, miszerint a régi gyár főnöke elrejtett valahol egy kincset, Nina és legjobb barátnője, Mehdi pedig elhatározzák, hogy felkutatják és szétosztják apja és a többi munkás között. Ekkor kezdetét veszi egy életre szóló kaland. 12 éves kortól.

 

Május 18. szombat

Belvárosi Betyárok – Miamor Rómaim, szombaton 10:00

Szombaton érkeznek a Miamorba a Belvárosi Betyárok, akik felforgatják a kertet. A koncert után pedig kézműves foglalkozás, ugrálóvár, óriási ninja pálya, mini golf és persze sok-sok finomság vár rátok. Részletek itt. Jegyár: 2500 Ft.

 

Szombati Szemezgető – Vasarely Múzeum, szombaton 10:30 (előzetes jegyvásárlás ajánlott)

Ünnepeljük a múzeumok világnapját május 18-án, szombaton a budapesti Vasarely Múzeumban! A Szombati szemezgető ebben a hónapban a gyűjtemény legnagyobb művét állítja a középpontba. Kiderül, hogyan tervezte meg Vasarely ezt a monumentális szőnyeget, kik segítettek neki az elkészítésében, és hogyan gondozza a múzeum a csaknem 4 méter magas művet. Részletek itt. Belépés: a Szombati szemezgetőt a hónap harmadik szombatján tartják, amikor a 6-26 éves látogatóik, valamint az őket kísérő két felnőtt részére a belépés díjtalan a kiállításokra. Korosztály: 6-12 éves gyerekek és felnőtt kísérői. A program díja: 1500 Ft/gyerek.

 

Szombati Szemezgető – Szépművészeti Múzeum, szombaton 11:00 (előzetes jegyvásárlás ajánlott, kísérőknek ingyenes)

 

A Szemezgető májusi alkalmán korokon és országhatárokon átívelő múzeumi kalandozásra hívják a kíváncsi gyermekeket! A meghirdetett játékos foglalkozásokon a Szépművészeti Múzeum szemet gyönyörködtető műtárgyai közül szemezgetnek, alkalmanként csupán egy csodás műalkotásról beszélgetnek. Részletek itt. Belépés: a Szombati Szemezgetőt a hónap harmadik szombatján tartják, amikor a 6-12 éves látogatók, valamint az őket kísérő két felnőtt részére a belépő díjtalan az állandó kiállításokra. A program díja: 1500 Ft/gyerek.

 

Góbi Rita Társulat: Hacukaland – Müpa, szombaton 11:00

Az ország már számos pontján nagy sikert aratott Hacukaland a maga egyszerűségében felszabadító élmény: a táncművész manószerű, bohókás, kortalan lényét helyezi a középpontba, miközben a – valljuk be, nem csak a gyerekek számára életbevágó – tevékenységről, vagyis a reggeli öltözködés vicces zsákutcáiról és szellemes útvesztőiről mindvégig a táncból, a testből, a mozgásból fogalmazva ad számot. 3-8 éveseknek ajánlott. Részletek itt. Jegyár: 2500 Ft.

 

Zsámbéki Traktoros és Veterán Találkozó – Zsámbék, szombaton egész nap (ingyenes)

Gépbemutató, ügyességi verseny, veterán gazdasági járművek, tűzoltók, ügyességi verseny, középkori játékok és még számos program vár rátok Zsámbékon. Részletek itt.

 

Éjszakai lepkészés – Vácrátóti Botanikuskert, szombaton 20:00-22:30 (előzetes jegyvásárlás ajánlott)

Az éjszaka megfigyelhetők között gyakrabban találunk gyors, vagy igen gyors röptű fajokat (pl. szenderek), míg a nappali pillangók repte inkább könnyedebb, légiesebb. Kicsiny lényük ellenére kiemelkedő ökológiai szerepük van, többek között a növények beporzásában. Az Éjszakai Lepkészés program Vácrátóton harmadik éve kerül megrendezésre a Botanikus Kertben, melynek házigazdája Mészáros Ádám az ELTE TTK Környezettudományi Doktori Iskola – PhD hallgatója, egyben az Ökológiai Kutatóközpont Vízi Ökológiai Intézetének tudományos segédmunkatársa, a rovarok nagy rajongója. Részletek itt. Jegyárak itt.

 

Május 19., vasárnap

Pünkösdi Örökségünnep – Szentendre, Skanzen, május 19-20.

Május 19–20. között idén 13. alkalommal kerül megrendezésre a Pünkösdi Örökség Ünnep, a szellemi kulturális örökség közösségeinek találkozója a szentendrei Skanzenben. A pünkösd két napján zajló rendezvény bepillantást enged a közösségek színes hagyományaiba. A program során a látogatók hagyományos ételeket kóstolhatnak, mesterségek titkait ismerhetik meg, beállhatnak a táncosok közé, élvezhetik a különböző tájegységek muzsikáját és gyönyörködhetnek a különféle vidékek viseleteiben. Részletek itt. Skanzen belépővel látogatható.

 

Hollókői Pünkösdölés és Várjátékok – Hollókő, május 19-20. (vasárnap ingyenes)

Vasárnap Hollókő Ófalujában megelevenednek a pünkösdi hagyományok. Hétfőn pedig Várjáték lesz, ahol időutazás részese lehet mindenki és egészen a középkorig repülhet vissza Szent László Vitézeivel, a Pavane Történelmi Táncegyüttessel és a Keleti Szél Zenekarral gondoskodik. Részletek itt. A vasárnapi program ingyenes, hétfőn a felnőtt jegy 4000 Ft, a diák belépő 2500 Ft.

 

Családi vasárnap– Millennium Háza, vasárnap 10:00

Az programon kicsik és nagyok a vízi élővilággal és Vízipók barátaival ismerkedhetnek meg testközelből. A vízi élővilág képviselői közül a halak, békák, a vízisikló még csak-csak ismertek, azonban a vízi gerinctelen állatok birodalma rejtve marad a szemek elől. Ezeket a vízi lényeket mutatja be nekünk a Vízipók-csodapók rajzfilmsorozat. Ezen az eseményen egy interaktív vízi élővilág bemutató során ismerhetjük meg Vízipók barátait: molnárkák, víziskorpiók, csiborok, csigák, kagylók és szitakötők is vannak köztük. A programot Mészáros Ádám tartja, aki a rovarok nagy rajongója. Részletek itt. Jegyár: gyerekeknek 2000 Ft, felnőtt kísérő 500 Ft.

Barka elő Gyereknap – Dunakeszi, Barka Állatsimogató (18 éves kor alatt ingyenes)

A Barka Állatsimogatóban úgy döntöttek, hogy egy héttel előrehozzák a gyereknapot! Május 19-én, 10-től 17 óráig várnak mindenkit egy felejthetetlen családi napra, ahol lesz Rodeo Bika, 13 órától Demeter Attila túrázó mini állatkertjének hüllő bemutatója, 15 órától a Dióduó Kutyashow Pataki Ritával és 3 négylábújával, valamint arcfestés, vattacukor és pónilovaglás. Részletek itt. Felnőtt belépő 2200 Ft. A belépés ingyenes minden 18. év alatti gyereknek!

 

Gyereknap az Ürömi Állatotthonban – Üröm, vasárnap 9:00-16:00 (ingyenes)

Az egyik szenzáció a 40 méteres ExatRun pálya lesz, amin a gyermekek és a gyermek lelkű felnőttek is végig mehetnek. Vendégeik lesznek a Hagyományőrző rendőrszázad tagjai is, akik múltbéli uniformisaikat és veterán szolgálati autóikat is elviszik. További programok: hüllők biológia órája, tűzoltósági bemutató, katonai sátor, őrző-védő kutyás bemutató, kézműves foglalkozások. Részletek itt.

 

Május 20., hétfő

Pünkösdi Csodaország – Érd, Simonpuszta, hétfőn 11 órától (ingyenes a belépés)

A pünkösdi kalandok között szerepel díjugrató bemutató, pónibemutató, lovasbemutató, sétalovagoltatás, istálló látogatás, sétakocsikázás, kézműves foglalkozások, állatsimogató, táncház, de lesz még kézműves vásár és pecsétgyűjtő játék is. Részletek itt. A belépés ingyenes!

 

Varázsnagymama – Átrium Színház, hétfőn 11:00

Az elsősorban gyerekeknek szóló Varázsnagymama című zenés előadás, Bánsági Ildikó és Farkasházi Réka főszereplésével, valamint a Tintanyúl zenekar tagjaival és dalaival látható és hallható az Átrium színházban. Részletek itt. Jegyár: 3900 Ft.

Nézzétek meg 75 gyereknapi  program válogatásunkat is!

2 vadonatúj játszótér beszámolót is készítettünk: a városligeti KRESZ-parkról, illetve az újbudai Gesztenyés játszótérről!