5+1 könnyű kirándulás minden korosztálynak

Tatai Fényes Tanösvény

Tatai Fényes Tanösvény

Az alábbi helyszínek minden évszakban szépek, de télen különleges hangulatuk van, és rövidségük miatt beleférnek akár egy fél napba is. Adunk néhány tippet is a közelben, ahol fel lehet töltődni némi harapnivalóval vagy meleg itallal. 6 könnyű kirándulás minden korosztálynak.

Pákozd – ingókövek

Ingókövek

Ingókövek

Ezt az útvonalat inkább az évnek egy hűvösebb időszakában szoktuk bejárni, mivel szinte semmi árnyék nincs útközben. A pákozdi Hősök terén érdemes parkolni. A templom és a művelődési ház között futó Templom soron indulunk el, ahol a Z+ jelzést követve egy kis hídon átkelünk a Bella-patakon, majd az Ady Endre és Rákóczi utcát követve elérjük a Bella-tavat, amely egy mesterséges tó, régen fürdésre is használták. Innen a Z+, majd a Z jelzést kell követni, felfelé (tulajdonképpen a Sár-hegyet járjuk majd körbe), míg el nem érjük a legnépszerűbb ingóköveket: Kocka, Pandúr, Oroszlán. A Zsivány-barlangnál ereszkedünk lefelé és az Ingókő utca-Arany János utca vonalán. Majdnem a Hősök teréhez érünk vissza, a Budai úton kell még kb. 10 percet sétálni visszafelé. Érdemes valamilyen appot letölteni vagy papírtérképet vinni, hogy pontosan megtaláljuk mindegyik ingókövet. Mi összesen 7 km tettünk meg.

Tipp: A tó másik oldalán, Velencén találjátok a télen is nyitva tartó finom leveseket és burgereket kínáló Groenk Delit.

 

Sóstói Természetvédelmi Terület – Székesfehérvár

Sóstói Természetvédelmi Terület

Sóstói Természetvédelmi Terület

Székesfehérvár belvárosától 2 km találjátok a város zöld szíveként is emlegetett Sóstói Természetvédelmi Területet. Ha rövidebb útvonalat választanátok, akkor a piros vagy kék kört érdemes bejárni a Kócsag-toronnyal és a Nádi-berekkel, ez utóbbinál szintén van madármegfigyelésre lehetőség, illetve pallós részeken is mászkálhattok. Mi a piros kört összekapcsolva a narancssárga és sárga körrel bejártuk az egész területet, összesen 8 km-ert tettünk meg. Ez a vadregényesebb, tótól távolabbi láprétes terület rengeteg izgalmas dolgot tartogat a gyurgyalagteleptől és a homokbányáig. Itt írtunk róla részletesebben, sőt meseösvény applikáció is letölthető.

Tipp: Pizzaműhelyben az Öreghegy szívében, a Pozsonyi úton és a Delarossoban találjátok Fehérvár legjobb pizzáit, ha megéheztetek. Ha pedig édességre vágytok, irány a Krém.

 

Jági tanösvény – Pilisszentiván

Jági tanösvény

Jági tanösvény

Visszatérő kedvenc, változatos helyszínekkel. A pilisszentiváni Villa Negra büfé és sportpályától indul az útvonal, ide is tér vissza a zöld hársfa levél jelzést követve. A bányától kezdve egy régi város romjáig több izgalmas hely van útközben, valamint kis híd, vadkapu, erdők és mezők váltakoznak, sajnos a tó néhány éve kiszáradt. A 4 km-es ösvény útvonala elérhető a Duna-Ipoly Nemzeti Park applikációjában.

Tipp: Pilisszentivánra beérve találjuk a Jó Kenyér mintaboltját, ahol nemcsak a kenyérkészítést leshetjük meg, hanem helyben fogaszthatunk finom meleg kakaót és péksütiket is. Vasárnap is nyitva vannak 12 óráig.

Jenga-kilátó – Piliscsaba

Dévény Antal-kilátó

Dévény Antal-kilátó (Jenga kilátó)

A Dévény Antal-kilátót (a logikai-építő játék alapján tervezett Jenga-kilátót) 2015-ben adta át a Pilisi Parkerdő. Klotildliget irányából több úton is megközelíthető a Nagy-Kopasz-hegy (kék háromszög vagy kék kör, de mi már jelöletlen úton is felkapaszkodtunk a Trianon emlékműtől majd a kék keresztet követtük). A kilátó tetejéről csodás panoráma nyílik a Pilisre és a Budai-hegységre, még az Esztergomi Bazilikát is lehet látni, ha nem ködös az idő. A Dévény Antal utcában érdemes parkolni, az egyik végétől, a sorompótol indul a kék kör, a Széchenyi utca felől pedig a kék háromszög. Az eleje egy kicsit szintesebb mindkét útvonalnak (150 m a szintemelkedés), de gyerekekkel is vállalható.

Tipp: A kiindulópont közelében, a Klotildliget vonatállomástól pár percre találjátok a MÁK Kézműves Cukrászdát (idei nyitás január 19-én!), de Pilisvörösváron is nagyon sok lehetőség van a mentes Mono Desszertezőtől kezdve a klasszikus Emil Cukrászdáig, de még jó pizza is van a környéken, például Fecónál.

Békás tanösvény a Bajdázói-tóhoz és vissza

Királyréti kisvasút (Fotó: Hatvani Attila)

Királyrét végállomástól és parkolótól (hétvégén fizetős) kb. 5-10 perces sétával érjük el a Hiúz Házat,  amely mögött indul a békával jelzett tanösvény. Változatos a táj, többször patakokon is átkelhetünk, de könnyű a terep, akár totyogósoknak is. Útközben pedig több állatot is megfigyelhetünk. A túra közepén megpihenhetünk a Bajdázói-tónál, ahol minden évszakban történik valami izgalmas. Innen kényelmesen sétálhatunk vissza a széles földúton, érdemes még egy kis kitérőt tenni az erdei játszótér irányába, ha pedig nem fáradtunk el, felkapaszkodni a piros kilátó jelzésen a Várhegy-kilátóba.

Tipp: A kiindulópont, Hiúz Ház közelében van a Királyrét Csemege, illetve Szokolyán a Sakura cukrászda kisebb egysége és Misi Rétesháza.

+ 1 Tatai Fényes Tanösvény

Tatai Fényes Tanösvény

Tatai Fényes Tanösvény

Minden évszakban mesés a Tata külterületén található Fényes Tanösvény, de a párolgás miatt hűvös időben igazán különleges látvány. A meleg víz miatt a láp nem fagy be télen sem, így egész évben sokféle madárral találkozhatunk. A Fényes fürdőnél kell parkolni és innen indul a 18 állomásos, rövidke séta. Itt írtunk róla részletesebben. Ez a tanösvény fizetős, itt találjátok a fontosabb információkat.

Tipp: Tatán érdemes betérni az Öreg-tó partján, egy régi, felújított malomban található Malom és Kacsába.

 

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!