Gyerekkönyvesboltok Budapesten és a főváros közelében

Maminti Kuckó

Maminti Kuckó (Fotó: Minimatiné)

Olyan helyeket gyűjtöttünk össze, ahol gyerekkönyveket (is) vásárolhatunk, illetve minden helyszínen segítenek korosztály, érdeklődési kör szerint kiválasztani a legjobbat. Ezek a boltok szívvel-lélekkel működtetett helyek, ahol mindig jó megpihenni, ahol a felnőttek is találnak majd kedvükre való dolgokat, néhol még finomságok is kaphatók. Gyerekkönyvesboltok, ahova érdemes betéri!

Pagony több helyszínen – Pozsonyi út, Bartók Béla út, Bakáts tér

Bakáts Pagony Fotó: Minimatiné

Több mint 20 évvel ezelőtt született meg a Pagony Kiadó, az első könyvesboltjuk a Pozsonyi úton nyílt meg és igazi kultuszhely lett a kisgyerekes szülők körében, hiszen a kiadó vezetői is kisgyerekes szülők voltak akkoriban, aki imádták a minőségi gyerekkönyveket és sok jó, külföldi szerzőt is szerettek volna bemutatni. Majd 2014-ben megnyílt a budai oldalon a Bartók Pagony (itt találjuk a Rumini kalandszobát is), a Bartók Béla úton, ahol már arra is volt hely és lehetőség, hogy a kávézóban a Kicsinéni és Kicsibácsi bögrékből kortyoljuk a kakaónkat egy finom süti társaságában. Majd sorra nyíltak a kisebb Pagony üzletek szerte a városban: Zuglóban, a Tabánnál, a Frankel Leó utcában, sőt Pécsett, Debrecenben, Sopronban és Győrben is megtaláljuk őket. 2023-ban a Bakáts téren nyitották meg legújabb üzletüket, a Bakáts Pagonyt és a Diót, ahol szintén találunk egy szuper, gyerek- és felnőttbarát kávézót, reggelizőt, az emeleten a Titkos Fiók Kalandszobát, a kávézóval közvetlen kapcsolatban álló üzletben pedig a földszinten a kisebbeknek, az emeleten a nagyobbaknak, kamaszoknak szóló könyvek és játékok is helyet kaptak.

 

Róka úr és Kompánia könyvesbolt

Róka úr és Kompánia könyvesbolt

Fotó: Róka úr és Kompánia könyvesbolt

A XI. kerületi Szabolcska Mihály utcában találjuk a Róka úr és Kompánia könyvesboltot, amely antikvárium is egyben, sőt egy pop-up bolttal is büszkélkedhetnek a mesés Verőcén, a Kollázsban, ahol alkalmanként szuper programokat is szerveznek. Róka úr története 2020-ban kezdődött, amikor két kisgyerekes anyuka Borbíró Andi, aki már gyerekkora óta könyvesboltot szeretett volna nyitni, illetve Vörös Juli, aki az egykori, számunkra is nagy kedvenc, Két Egér Könyvesboltban dolgozott megálmodta ezt a helyet. Azóta számos fesztiválon és rendezvényen is megjelentek, természetesen sok jó könyvet cipelve magukkal.

 

Móra BOOK

Móra BOOK

Fotó: Móra BOOK

A Móra Kiadó mintaboltját a Jókai utcában, a 6Szín Teátrummal egy épületben találjuk. A mintaboltban minden régebbi és új mórás könyv elérhető, illetve diafilmek is kaphatók, és szívesen segítenek a választásban. Ha online rendeltünk, itt átvehetjük a csomagot.

 

Kultúrgyerek könyvesbolt

Kultúrgyerek könyvesbolt

Fotó: Kultúrgyerek könyvesbolt

A Kultúrgyerek könyvesbolt és webáruházat szintén egy kisgyerekes anyuka hozta létre azzal a céllal, hogy valóban értékes könyveket válogassanak ki a gyerekes szülőknek. A népszerű szerzők mellett ismeretterjesztő, fejlesztő, segítő könyveket is találhatunk náluk, illetve korosztály szerinti ajánlókat is készítenek, hogy megkönnyítsék a szülők választását.

+1

Maminti Kuckó

Maminiti Kuckó

Maminti Kuckó (Fotó: Minimatiné)

A Maminti Kuckó nem kifejezetten könyvesbolt, inkább közösségi tér, ezért inkább közösségi tér válogatásunkban írtunk róluk bővebben. De mivel ők is nagyon szeretik a könyveket és egy pici könyvesboltot is találunk náluk, sőt szívesen ajánlanak szülőknek olvasni valót, így megemlítenénk őket is.

Gyerekkönyvesboltok (és felnőtt) Budapest közelében

Betűtészta – Budakeszi

Betűtészta

Fotó: Betűtészta

Budakeszin egyik kedvenc helyünk a Betűtészta igazán különleges atmoszférájú üzlete rengeteg jó könyvvel és játékkal, amely már 2009 óta várja a könyvfaló kicsiket és nagyobbakat, hiszen az emeleten felnőtteknek szóló könyvek is helyet kaptak. A fenntarthatóság is fontos számukra: papírpolcokra rakták a könyveket, parafaparketta a padló, és minden nyomdai anyagukat újrapapírra nyomják, de az üzlet minden szegletében találunk egy imádnivaló dekorációs elemet. Szintén több könyvet is kiadtak már, melyek közül a mi kedvenceink a Helka trillógia, a Paradicsomleves betűtésztával és a Piros tengeralattjáró.

 

Kisgombos könyvesbolt – Biatorbágy

Kisgombos

Fotó: Kisgombos könyvesbolt

Olyan meseszerű ennek a könyvesboltnak a születése, mint amilyen meseszerű a bolt maga. Igazi családi vállalkozás, tágas és otthonos padlással, rengeteg jó könyvvel, és olyan remek programokkal, amiért bizony érdemes messzebbről is ellátogatni hozzájuk. Náluk személyesen is megismerkedhetünk szerzőkkel, együtt alkothatunk illusztrátorokkal, részesei lehetünk a közösségi mesemondás élményének, kipróbálhatjuk a társasjátékokat. 2014-ben kiadták első könyvüket is Pipó utazása címmel, amelyet azóta több csodás könyv is követett, például a Két csillag vagy Az azon az éjszakán tél lett.

 

Parti Medve – Szentendre

Parti Medve

Fotó: Parti Medve

2016-ban nyitotta meg kapuit a Parti Medve könyvesbolt és közösségi tér Szentendre szívében, a Fő tér szomszédságában. A Városházával szemben nyílt kis üzlet egyedi, ötletes, ahol nemcsak különleges mesekönyveket és játékokat találhatunk, hanem dizájnos fülbevalókat, képeslapokat, matricákat, helyi kézműves termékeket is. Soha nem hagyjuk ki, hogy betérjünk hozzájuk, amikor a városban járunk. Ráadásul szuper programokat is szerveznek a könyvbemutatóktól a jeles napokhoz kapcsolódó eseményekig. A könyvesboltban lehetőség van arra is, hogy igyunk egy finom forró csokit, teát vagy házi szörpöt.

 

Három nyulak könyvesbolt és kávézó – Törökbálint

Három nyulak

Fotó: Három nyulak könyvesbolt és kávézó

A törökbálinti Három nyulak – mese habbal specialty kávézó, könyvesbolt, kultúrtér különleges tárgyak és könyvek lelőhelye, amelynek a nevét és a logóját is szeretjük. A 150 éves házban kialakított térben remek programok (beszélgetés, zene, alkotás, vásár, fotózás, kiállítás, előadás) várnak rátok, nyáron a terasz is megnyílik. A szuper könyvek mellett a mesés házi pite és a finom kávé is csábító.

 

Különc Kávézó és Játékbolt – Göd

Különc Kávézó és Játékbolt

Fotó: Különc Kávézó és Játékbolt

Játékok, finomságok és könyvek. Igazán jó kombináció. Gödön, a Pesti úton találjátok a Különc Könyvesboltot és Kávézót, ahova mindig jó betérni. A kellemes hangulat mellett többször vannak különböző programok és mesefoglalkozások is.

 

Pillangó Könyvesbolt – Monor

Pillangó Könyvesbolt

Fotó: Pillangó Könyvesbolt

Könyvekkel, kézműves helyi és környékbeli termékekkel, borokkal várnak benneteket a monori Petőfi Sándor utcában található Pillangó Könyveboltban. Az általunk választott könyveket rendelésre is beszerzik. A boltban könyvbemutatók, kóstolók és kiállítások is várják a betérőket.

+1

Tandem Könyv és Kávé – Nagykovácsi

Tandem Könyv és Kávé

Fotó: Tandem Könyv és Kávé

Nem gyerekkönyvesbolt, de a gyerekeink is nagyon szeretik a Nagykovácsiban található Tandem Könyv és Kávét. Könyv, kávé, sütemény, reggeli, így miközben eszünk valami igazán finomat, jó könyvek társaságában tehetjük meg. Könyves választékukban saját kedvenceinket találjuk meg, így biztosak lehetünk benne, hogy ennek a helynek is lelke és közösségépítő szerepe van.

A legjobb könyveket, könyvekkel kapcsolatos programokat és híreket megtaláljátok Könyv rovatunkban!

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!