Programajánló – advent 1. hétvégéje – 2023. december 1-3.

A Grincs – Programajánló - advent 1. hétvégéje

A Grincs

Mivel indulhatna jobban a december és az adventi időszak, mint karácsonyi vásárokkal, ünnepi kézműveskedéssel, koncertekkel, családi filmekkel, korizással és természetesen sok-sok Mikulás programmal! Ezeket ajánljuk advent 1. hétvégéjére!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Nyílnak a karácsonyi vásárok

Vörösmarty Classic Xmas

Vörösmarty Classic Xmas

Hol lehet fényfestést nézni, kerti vasúttal zakatolni, ünnepi koncerteket hallgatni és korcsolyázni? Ünnepi programok és karácsonyi vásárok ajánlónkból kiderül.

 

Jégpályák

Budapest Park Jégvilág

Budapest Park Jégvilág

A december télies időjárással indul, így összegyűjtöttük a Budapesten fellelhető kisebb és nagyobb, szabadtéri és fedett korcsolyapályákat is.

 

Közeleg a Mikulás

Mikulás Expressz Nagybörzsönyben

Mikulás Expressz Nagybörzsönyben

Állatos és vonatos, könyves és zenés, 15 Mikulás programot találtok ebben az összeállításunkban. Emellett itt megtaláljátok a legjobb meséket, zenéket és diafilmeket is.

 

Elindult a Fényvillamos – több vonalon

Fényvillamos

Fényvillamos

December 1-jén délután a 2-es vonalán (a Jászai Mari térről: 16:33, 17:33, 18:33, 20:06, 21:06), 2-án a 14-es vonalán, 3-án pedig az 50-es villamos vonalán közlekedik a fényvillamos. Részletek itt. Normál jeggyel vagy bérlettel látogatható!

 

Advent Óbudán – Óbuda, Fő tér és több helyszínen, december 1-3. (ingyenes)

Kaláka

Kaláka

December 1-jén, pénteken 16 órakor nyílik meg a Fő téren a Mikulásház, illetve 17 órakor a jégpálya. Szombaton 11 órakor a Kaláka lép a színpadra, vasárnap 11 órától a Bergengóc-Zenegóc együttes, majd 15 órától a Mikulás is korcsolyázik a jégpályán. Részletek itt.

 

Anilogue – Nemzetközi Animációs Fesztivál – Uránia, Toldi, Francia Intézet, november 28. – december 3.

Anilogue – Nemzetközi Animációs Fesztivál

Anilogue – Nemzetközi Animációs Fesztivál

November 28. és december 3. között a 18. Anilogue-on az elmúlt év legjelentősebb animációs alkotásait láthatja a közönség a világ minden tájáról. A magyar alkotások közül láthatjuk majd Kojot négy lelkét és a Műanyag égboltot, de számos izgalmas film érkezik külföldről is, például a Tűzmadár, A szirén és A fiú és a szürke gém. Részletek itt.

 

Mikulás filmek a Sugár Moziban! – Sugár mozi, december 2-3.

Egész hétvégén karácsonyi vetítésekkel várják a családokat, melyen a közelmúlt legjobb karácsonyi filmjeit nézhetitek meg kedvezményes jegyáron! Vetített filmek: A Grincs, Karácsony Artúr, Mikulás karácsonyra, Pamacs, a mikulás kis rénszarvasa, Polar express, Sütimanók – Ide süss!, Teddy mackó karácsonya. Részletek itt. Jegyár: 1090 Ft.

 

Megérkezett karácsonyi könyvajánlónk 22 újdonsággal

A Minimatinén minden évben készítünk karácsonyi könyvajánlót, amelyben az újdonságokat mutatjuk be az egészen piciknek való lapozóktól a mesekönyveken át a nagyobbaknak szóló, ünnepi tematikájú regényekig. Íme a 2023-as kedvenceink. Cikkünk végén pedig az elmúlt évek karácsonyi válogatásait is megtaláljátok.

 

DECEMBER 1., péntek

Újra megnyílik a Csodák Palotája

Csodák Palotája

Csodák Palotája

Csillaghegyen nyílik meg újra a Csodák Palotája tudományos játszóháza. Részletek itt.

 

10 éves a Tilos az Á – Pagony Café – Dió, Tompa utca legeleje a Bakáts térnél, pénteken 18:00 (ingyenes)

10 éves a Tilos az Á

10 éves a Tilos az Á

A decemberi Pagony Szalon apropóját egy igazán fontos évforduló adja: tízéves a Tilos az Á, a Pagony ifjúsági és fiatal felnőtt kiadója. December 1-jén 18 órától szeretettel várnak minden érdeklődőt a Bakáts téri Pagony Cafe – Dióban. 12 éves kortól ajánlott. Részletek itt.

 

DECEMBER 2., szombat

Városligeti Mikulás Tájfutás – Néprajzi Múzeum, D mélygarázs előtt, szombaton 9:30 (ingyenes)

Városligeti Mikulás Tájfutás

Városligeti Mikulás Tájfutás

A kalandos pálya mellett extra meglepetéssel is készülnek: idén személyesen is tiszteletét teszi náluk a Télapó! 9.30 és 10.30 között ő fogadja az érkezőket a ho-ho-ho-hóbortos futásra, minden jóval (sok csokival) megtömött zsákja pedig megnyílik a célba ért versenyzők számára! Öltözzetek mókás jelmezbe, kapjátok fel legszebb rondapulcsitokat, vegyetek Mikulás sapkát, szarvas agancsot, vagy váljatok krampusszá! Részletek itt. Ingyenes!

 

MIKULÁS EXPRESSZ – VASÚTTÖRTÉNETI PARK, szombaton 10:00-13:00 és 14:00-17:00

Vasúttörténeti Park

Vasúttörténeti Park

A Vasúttörténeti Park december 2-án szombaton nyitja meg kapuit a Mikulás fogadására, Alma koncerttel, bűvész előadással, adventi kézműves foglalkozásokkal, játékokkal és korlátlan kerti vasutazással! December 2-án két alkalommal repítik utasaikat a vonatok a hamisítatlan adventi hangulatba, ahol megelevenednek a gyermekek álmai. Mindenkinek meglepetéssel kedveskednek a program elmaradhatatlan szereplői, Mikulás és manói, valamint végig üzemelni fog a kerti vasút is, amit bárki kedvére kipróbálhat. Részletek itt. A vonatjegyek ára felnőtteknek és gyermekeknek egységesen 9250 Ft/fő, sétálójegyes programár vonatozás nélkül 6950 Ft/fő. Már csak sétálójegy kapható online vagy a helyszínen!

 

Hangadó Junior – Magyar Zene Háza, szombaton 10:30

A Magyar Zene Háza új ifjúsági sorozata nem kifejezetten adventi program, de szuper, remek családi program, ha szeretnétek minőség időt együtt tölteni. Ezúttal azt járják körbe – terv szerint sok-sok röhögés közepette -, hogy miért hallgatunk zenét? Mi mindenre jó? Jó-e egyáltalán valamire? Ebben segítségünkre lesznek Tarr Feri, a Zene Háza koncertpedagógusa, a népszerű „Harmónia, a zenék birodalma” című könyv szerzője, valamint közreműködnek a Momentán Társulat művészei is. Részletek itt. Jegyár: 2600 Ft.

 

Készíts doboztáskát és rejtsd el benne a játékvilágodat! – Ráth-villa, szombaton 14 órától

Készíts doboztáskát és rejtsd el benne a játékvilágodat!

Készíts doboztáskát és rejtsd el benne a játékvilágodat!

Már az 1980-as években elkészült az ún. hulladékmentes doboztáska, amely egy többfunkciós, szétszedhető, mobil fa gyerekjátékot rejtett. Az egész világot rejtő kis bőrönd – amelyeknek csomagolása építőelemként is használható volt – egy fantáziát megmozgató, kreatív játékként ipari formatervezési nívódíjat is kapott 1988-ban. Készítsétek el ti is saját doboztáskátok a Ráth-villában, a családi nap keretében játsszatok együtt – életkortól függetlenül. Részletek itt. A workshopon teljes árú vagy családi belépővel vehettek részt, amely érvényes kiállításokra is.

 

Mikro könyvkiadók adventi vására – Skandináv Ház, szombaton 14 órától (ingyenes)

Mikro könyvkiadók adventi vására

Mikro könyvkiadók adventi vására

Sok szeretettel várnak mindenkit az Ampersand, a Csirimojó, a Figura, az Ø, a Polar és a Sonora kiadók példás összefogásával létrejövő, glögg- és süteményillatú, meghitt, adventi vásárára a Skandináv Házba! Kis kiadók nagy gondossággal készített könyveinél jobb ajándék aligha kerülhetne a karácsonyfa alá. Részletek itt.

 

Mikulásváró családi sélután – Kultúrkúria, szombaton 16 órától

Galóca Társulat: A fehér krampusz története

Galóca Társulat: A fehér krampusz története

A suttog a fenyves című diafilm után a Galóca Társulat A fehér krampusz története című előadását láthatjátok, illetve lesz még kézműves játszóház is. Részletek itt. Jegyár: 2500 Ft.

 

DECEMBER 3., vasárnap

Advent a Várkert Bazárban – vasárnap 10:00-18:00 (ingyenes)

Advent a Várkert Bazárban

Advent a Várkert Bazárban

Nem maradnak el idén sem a családoknak szóló ingyenes adventi programok (adventi vasárnapokon 10 és 18 óra között), a kézműves foglalkozások és Grecsó Krisztián 11 órakor kezdődő Belefér egy pici szívbe című zenés-verses előadása sem. Részletek itt. Ingyenes!

 

Advent első vasárnapja – Erzsébetligeti Színház, vasárnap 10 órától

Advent első vasárnapja

Advent első vasárnapja

10 órától Mikulásfutás az Erzsébet-ligetben, 11 órától Mikulásműsor (A Krampusz csoki igaz története), 16 órától Belefér egy pici szívbe
koncert vár rátok, illetve lesznek ingyenes programok is: kézműveskedés (regisztráció: kajdy.judit@kulturliget.hu), 16 órától Varázslatos ünnepi fényfestés. Részletek itt.

 

INTEGRÁLT CSALÁDI VASÁRNAP –  Játsszunk jelnyelven! – Millennium Háza, vasárnap 10:00-12:00

Millennium Háza

Millennium Háza

December 3-án, az integrált családi vasárnapon a siket világ kultúrájába és a jelnyelven történő kommunikációba nyerhetnek betekintést a gyerekek. A délelőtt során a kicsik és a kicsit nagyobbak felfedezhetik a hasonlóságokat és eltéréseket a halló és hallássérült emberek között, valamint részt vehetnek kreatív jelnyelvi játékokban, és alapvető jeleket tanulhatnak meg. Részletek itt. Jegyár: 500 Ft/fő.

 

RUTKAI BORI BANDA: HELLÓ TÉLAPÓ! – MARCZIBÁNYI TÉRI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT, vasárnap 11:00

Hópehelykeringő Manófalván, csizmacsacsacsa a fenyőerdőben, szánkózás a hóemberekkel. Bori színpompás, horgolt bábjai és kivetített festményei varázsolják a Marczi színpadára a téli dalok történetét. Táncos vidám dalok, amik úgy nyílnak ki, mint az adventi naptár ablakai, vagy az egyik ünnepi dalban szereplő Karácsonyvár termei. A koncert végére a táncos lábú Mikulás, avagy a Télapó is megérkezik, és persze szaloncukrot is hoz a gyerekeknek. A koncert után Bori Mandulka és a Karácsonyvár című mesekönyve a helyszínen megvásárolható, és a fellépők dedikálják is. Jegyár: 3000 Ft. Részletek itt. MINDEN JEGY ELFOGYOTT!

Színes-illatos advent – Ráth-villa, vasárnap 14 órától

Színes-illatos advent

Színes-illatos advent

A decemberi vasárnapokon gyertyagyújtással, múltidézéssel, mesékkel, zenés programokkal és szubjektív tárlatvezetéssel várják az érdeklődőket, és abban is segítenek, hogy a kézműves műhelyben különleges anyagokból csodás karácsonyfadíszeket, valamint egyedi ajándékokat készíthessenek. Részletek itt. Jegyár: páros jegy 6500, családi 8000 Ft.

 

Turbinédzser – Turbina, vasárnap 14 órától

Turbinédzser

Turbinédzser

A Turbina újból a tiniké! A karácsonyi tematikájú programon lehetőségetek lesz beszélgetni kedvenc popsztárotokkal, arcot festeni, fizikakísérleteket próbálgatni Grinccsel, nyomozni lézer akadálypályánkon, szamarat simogatni, pólót nyomni és kézműveskedni. A programot 9-16 éves korig ajánlják! Részletek itt. VIII. kerületi lakcímkártyával féláron mehettek be, Jegyár: elővételben olcsóbb!, a helyszínen felnőtt jegy 2500 Ft, gyerek jegy (2 éves kor felett) 1500 Ft, családi jegy (2 felnőtt, 2 gyerek) 7000 Ft.

 

Mesék a fényben – Budai Vár, Csikós udvar, vasárnap 15:00

Mesék a fényben

Mesék a fényben

Az adventi időszakban megrendezett múzeumpedagógiai foglalkozások során a karácsonyi hagyományok, szokások nyomába erednek. Mióta állítunk karácsonyfát és miért éppen a szaloncukor a magyarok nagy kedvence? Hogyan ünnepelték a karácsonyt a királyi család tagjai Budán? Megcsodálhatjátok a fényárban úszó Szent István-terem csodálatos Zsolnay díszítését. Majd mindenki elkészítheti magának a Zsolnay ihlette saját karácsonyfadíszét. A foglalkozás kültéren és beltéren is zajlik, kérik a gyerekek ennek megfelelő öltözetben érkezzenek. Ajánlott korosztály: 8-12 éves korig. Találkozási pont: Budai Vár, Csikós udvar, karácsonyfa. Részletek itt. Jegyár: 2500 Ft.

 

Winter Wonderland – Westend tetőkert, vasárnap 16 órától (ingyenes)

Eszter-lánc mesezenekar

Eszter-lánc mesezenekar

Az Eötvös10 és a Westend szervezésében idén is programok várnak ránk a város felett. Vasárnap 16 órától az Eszter-lánc mesezenekar koncertezik, majd megérkezik a Mikulás is. Emellett 16 és 18 óra között kézműves foglalkozásokon is részt vehetünk a Gorgonczás Népművészeti Egyesülettel. Részletek itt. Ingyenes!

 

MIKULÁS A MEDVÉBEN – SZENTENDRE, PARTI MEDVE KÖNYVESBOLT, vasárnap 16:00

Parti Medve

Parti Medve

Azt susogják a fehér ködök, hogy a Parti Medvébe idén is ellátogat a Mikulás! Ha gyerkőc régóta szemez valamivel a Medvében, vagy mutatta már a boltban, mire vágyik, akkor most itt a lehetőség, hogy személyesen a Mikulás adja át neki ezt az ajándékot. December 3-án, 16 órakor betoppan a Parti Medvébe a Mikulás, és átadja az ajándékod. Részletek itt.

 

Fénytűzoltó és Mikulás program a II. kerületben – Mechwart liget, vasárnap 16 órától (ingyenes)

Mikulásváró programok

Mikulásváró programok

December 3-án, vasárnap vonul a Fénytűzoltóautó: 16.20-tól 16.45-ig a Mechwart ligetnél, 17.00 – 17.45 óráig a Vérhalom térnél, 18 órától a Torockó utcai játszótéren találkozhattok vele. A Mechwart ligetnél 16 órától Mikulásváró programokkal is készülnek: Gulyás László vándormuzsikus kedvcsináló, ráhangoló Mikulás hívogatója és A fehér krampusz története – a Galóca Bábtársulás előadása. Részletek itt. Ingyenes!

Vasárnapig 2 játékunk is zajlik a Minimatinén: a Mesetorna című könyvért, illetve a Barabás Miklós kiállítás gyerek tárlatvezetésére nyerhettek jegyet a jövő hétvégére!