22 új karácsonyi könyv gyerekeknek – 1 évestől a kamaszkorig

A Minimatinén minden évben készítünk karácsonyi könyvajánlót, amelyben az újdonságokat mutatjuk be az egészen piciknek való lapozóktól a mesekönyveken át a nagyobbaknak szóló, ünnepi tematikájú regényekig. Íme a 2023-as kedvenceink. Cikkünk végén pedig az elmúlt évek karácsonyi válogatásait is megtaláljátok.

Karácsonyi könyvek kicsiknek

Nyúl Péter világa – Karácsonyi csillag (Manó Könyvek)

Nyúl Péter világa – Karácsonyi csillag

Nyúl Péter világa – Karácsonyi csillag

Vajon megkapják-e a nyuszik karácsonyra, amire vágynak? A csodásan illusztrált lapozóból kiderül. Már a legkisebbek is bátran kézbe vehetik a keményfedeles lapozót, amely Szabó T. Anna fordításában jelent meg. 1 éves kortól.

 

Mini: Keress! Találj! Mesélj! – Karácsony (Scolar)

Mini: Keress! Találj! Mesélj! – Karácsony (Scolar)

Mini: Keress! Találj! Mesélj! – Karácsony

A népszerű Keress, találj, mesélj! böngészősorozat „kistestvére”, a Mini Keress, találj, mesélj! még kisebbeknek készült, akár 1 éves kortól lapozgathatják. Ennek megfelelően e kötetek kisebb méretűek és terjedelműek, és kevésbé részletgazdag az illusztrációjuk, mint az eredeti Keress, találj, mesélj! böngészősorozat tagjainak. 1 éves kortól.

 

Mit? Miért? Hogyan? Mini – Mit csinálunk karácsonykor? (Scolar)

Mit? Miért? Hogyan? Mini – Mit csinálunk karácsonykor? (Scolar)

Mit? Miért? Hogyan? Mini – Mit csinálunk karácsonykor?

A Mit? Miért? Hogyan? Mini sorozat a legkisebbekkel ismerteti meg környezetünk titkait. Kötetei egyszerű és szemléletes válaszokat adnak a kicsik kérdéseire. A játékos elemek, a kedves rajzok, a kinyitható ablakok és a kornak megfelelő magyarázatok a könyv minden oldalát élvezetessé teszik. Praktikus és „strapabíró” könyv. 2 éves kortól.

 

Vadadi Adrienn: Kicsimackó karácsonya (Pagony)

Vadadi Adrienn: Kicsimackó karácsonya (Pagony)

Vadadi Adrienn: Kicsimackó karácsonya

Közeledik a tél, a mackók készülődnek a karácsonyra. Mackómama és Mackópapa adventi naptárat készít kicsinyeiknek, a mackócsizmákba ajándékot rejt a Mikulás, Málnamaci és Kicsimackó mézeskalácsot sütnek, és a nagymama is átjön, hogy a kincseiből ajándékokat fabrikáljanak Kicsimackóval. Végül a kisharang felkelti a téli álomból a mackókat, hogy álmosan és boldogan megünnepeljék a karácsonyt. A szívmelengető illusztrációkat Egri Mónika készítette. 2-5 éveseknek.

 

Lucy Brownridge: A cicacsalád karácsonya (Manó Könyvek)

Lucy Brownridge: A cicacsalád karácsonya

Lucy Brownridge: A cicacsalád karácsonya

Számolj vissza karácsonyig a cicacsaláddal! Az adventi várakozás során 140 ablakocska mögé kukkanthatunk be, hogy még izgalmasabbá tegyük a mesét! Ki bújt el a konyhaszekrényben? A fiókokat kihúztad már? Segítsünk a kiscicáknak megsütni az ünnepi finomságokat! Beleshetünk a környék összes készülődő családjának ablakán, miközben karácsonyi dalokat énekelünk. Mire a könyv végére érünk, kiderül, mit rejtenek az ajándékdobozok. 2-3 éves kortól.

 

Pásztohy Panka: Pitypang és a Diótörő (Pagony)

Pásztohy Panka: Pitypang és a Diótörő (Pagony)

Pásztohy Panka: Pitypang és a Diótörő

Végre itt a karácsony! Lili és Lotti nagyon várják az estét, de az idő most sokkal lassabban telik, mint máskor. Szerencsére anya tud egy jó mesét – miközben készül a diós bejgli, megelevenedik Diótörő herceg története is. Lehet, hogy a karácsonyfa alatt is viszontláthatjuk a kis fabábut? 2-5 éveseknek.

 

Ekaterina Trukhan: Együtt megtalálunk mindent (Móra)

Ekaterina Trukhan: Együtt megtalálunk mindent (Móra)

Ekaterina Trukhan: Együtt megtalálunk mindent

Izgalmas nap jött el: ideje megkeresni a karácsonyfadíszeket! Hajtsuk fel a kis füleket, és segítsünk Jegesmedvének megtalálni a díszeket! Érdemes figyelni, érhetnek kellemes meglepetések keresgélés közben! 3 éves kortól.

 

Kate Westerlund: Állatok karácsonya (Manó Könyvek)

Kate Westerlund: Állatok karácsonya (Manó Könyvek)

Kate Westerlund: Állatok karácsonya

Beköszöntött a karácsony, de sajnos az erdő lakóinak nem volt sok okuk az ünneplésre. Hideg volt, mindent belepett a hó, és igen kevés ennivalójuk akadt. Borostyán, a kis őz ennek ellenére azt kívánta a csillagoktól, hogy együtt, békében és szeretetben ünnepeljenek az erdő állatai. Ebből a szívhez szóló történetből megtudhatjuk, miért jó adni, és azt is, hogyan tehetünk azért, hogy teljesüljön, amire vágyunk. 3 éves kortól.

 

Emma Thompson: Jim káprázatos karácsonya (Pagony)

Emma Thompson: Jim káprázatos karácsonya (Pagony)

Emma Thompson: Jim káprázatos karácsonya

Az Oscar-díjas Emma Thompson zseniális és ízig-vérig angol meséjét Axel Scheffler ugyancsak angolosan humoros és édes rajzai díszítik. Jim egy múzeumi kutya. Gazdájával, a múzeumigazgatóval sétálgat naphosszat a múzeumban, és leveleket szállít ide-oda, munka után pedig olvasgat. Sajnos egyre rosszabbul lát… Egy nap, nem sokkal karácsony előtt Sir Henry feltalálja a nyomtatott, előre megírt karácsonyi üdvözlőlapot (igen, ezt is fel kellett találnia valakinek!). Jimmel küld belőle Viktória királynőnek, aki el van bűvölve a laptól és Jimtől is. Jim pedig a palotában talál valamit, amiről nem is remélte, hogy létezik: egy fél szemüveget…3-6 éveseknek.

 

Kertész Erzsi: Szia, Mikulás! – Amigurumi játék leírással (Cerkabella)

Kertész Erzsi: Szia, Mikulás! – Amigurumi játék leírással (Cerkabella)

Kertész Erzsi: Szia, Mikulás!

Te tudod, ki az a piros ruhás, szakállas bácsi? És kinek hoz ajándékot? Manó most tanulja – és Pötyinek, a kutyájának is megvan a véleménye mindenről! Neked is lehet saját Pötyi kutyád! A kötetben amigurumi leírás is található, aminek alapján elkészíthető Pötyi. 3 éves kortól.

 

József Attila: Betlehemi királyok (Móra)

József Attila: Betlehemi királyok (Móra)

József Attila: Betlehemi királyok (Móra)

Istenfia, jónapot, jónapot! Nem vagyunk mi vén papok. Úgy hallottuk, megszülettél, szegények királya lettél.” – József Attila klasszikus karácsonyi verse Tuza Edit rajzaival jelent meg újra. 3 éves kortól.

 

Indul a karácsonyi gőzös (Móra)

Indul a karácsonyi gőzös (Móra)

Indul a karácsonyi gőzös

A karácsonyi gőzös hamarosan kigördül az állomásról. Tarts vele te is, és segíts a mozdonyvezetőnek, hogy minden ajándékot eljuttathasson a megfelelő címzetthez! Pattintsd ki a vonatot, pakold meg a vagont az ajándékokkal, és már indulhat is a karácsonyi gőzös! 3 éves kortól.

 

Simonfalvi Ancsa: Ali király karácsonyi vacsorája (Pagony)

Simonfalvi Ancsa: Ali király karácsonyi vacsorája (Pagony)

Simonfalvi Ancsa: Ali király karácsonyi vacsorája

Ali király birodalmában soha senki nem főz, mert tudják, hogy a legfinomabb fogásokat maga a király készíti. Sőt, van egy varázserejű merőkanala, aminek köszönhetően sosem fogy el az étel addig, amíg minden alattvaló jól nem lakik. Karácsony előtt azonban szörnyű dolog történik: valaki ellopja a merőkanalat…Agócs Írisz szuper rajzaival. 3-6 éveseknek.

 

Molnár Krisztina Rita: Az angyal meséje – hanganyaggal (Cerkabella)

Molnár Krisztina Rita: Az angyal meséje – hanganyaggal (Cerkabella)

Molnár Krisztina Rita: Az angyal meséje – hanganyaggal

Az angyalok valójában mind postások, csak nincs zöld egyenruhájuk meg bőrtáskájuk. De mindig üzeneteket hoznak, pont, mintha postások lennének. Csak nem mindig leírva. Lehet ez egy balzsamos dallam, a frissen sült kenyér illata vagy egy magányos hinta az óvoda udvarán, a hűsítő árnyék a nyári melegben. Molnár Krisztina Rita az örömről mesél, arról, hogy nem vagyunk egyedül. Szimonidesz Hajnalka mesés illusztrációival. A könyvön található QR-kódot leolvasva a mese meg is hallgatható a szerző előadásában. 3-6 éveseknek.

 

Mancs Őrjárat – A karácsony megmentése (Móra)

Mancs Őrjárat – A karácsony megmentése (Móra)

Mancs Őrjárat – A karácsony megmentése

Mikulás hatalmas viharba kerül a szánjával. Az ajándékos zsákok elvesznek, és a Karácsonyi Varázscsillag is eltűnik, a szán pedig a hóban landol. A Mancs Őrjárat rögtön Mikulás segítségére siet, de vajon sikerül időben megtalálniuk az elkóborolt rénszarvasokat és az elveszett zsákokat? 3 éves kortól.

Puhapehely – Téli mesék antológia (Cerkabella)

Puhapehely – Téli mesék antológia (Cerkabella)

Puhapehely – Téli mesék antológia

Téli mesék – nem csak télre! 13 különleges téli mese 13 remek szerzőtől (Adamik Zsolt, Boldizsár Ildikó, Dániel András, Kertész Erzsi, Kiss Judit Ágnes, Kiss Noémi, Lackfi János, Majoros Nóra, Maksai Kinga, Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter, Somfai Anna, Várfalvy Emőke), Hanga Réka pompás illusztrációival. 4 éves kortól.

 

Alex T. Smith: A Grumpusz és gátlástalanul galád karácsonyi terve (Manó Könyvek)

Alex T. Smith: A Grumpusz és gátlástalanul galád karácsonyi terve

Alex T. Smith: A Grumpusz és gátlástalanul galád karácsonyi terve

Hallottatok már a Grumpuszról? Nem? És Gátlástalanul Galád Karácsonyi Tervéről? Erről sem? Esetleg arról, hogy mi történt vele karácsony este? Semmi? Akkor tényleg ideje, hogy elmeséljem nektek… A nagy sikerű Claude sorozat, és A kisegér, aki… könyvek alkotója most fantasztikus, ünnepi hangulatú karácsonyi kalandra hívja az olvasókat főhősével, egy rettentően morgós alakkal. A krampusz és a Grincs alakja ihlették ezt a szívmelengető történetet, amely a karácsony valódi értelméről szól, és ellenállhatatlan, színes illusztrációi teszik igazán tökéletes olvasmánnyá az egész család számára. 5 éves kortól.

Anette Moser: Csengettyű a karácsonyi póni 3. – A bűvös északi fény (Manó Könyvek)

Anette Moser: Csengettyű a karácsonyi póni 3. – A bűvös északi fény

Anette Moser: Csengettyű a karácsonyi póni 3. – A bűvös északi fény

Az Északi-sark lakói várakozással telve tervezgetik a karácsonyt. Ám Csengettyűt váratlanul elrabolják a sarki farkasok! Izgalmas mentőakció veszi kezdetét. Vajon a kis póni barátai időben megtalálják és kiszabadítják őt? És sikerül kibékülni a sarki farkasokkal a szeretet ünnepére? A sorozat 3. részéből minden kiderül. 5 éves kortól.

Tomi Kontio: A kutya, akit Macskának hívnak és a karácsony csodája (Koinónia Kiadó)

Tomi Kontio: A kutya, akit Macskának hívnak és a karácsony csodája

Tomi Kontio: A kutya, akit Macskának hívnak és a karácsony csodája

Karácsony este a kutya, akit Macskának hívnak, macskabarátja, aki Kutya névre hallgat, és az őszbe csavarodott szakállú apóka, akit ők csak Borznak szólítanak, a belváros utcáin kószál, és ámul-bámul, hová lett a nyüzsgés, honnan ez a csodálatos csend és nyugalom? Hazafelé kutyagolva aztán fúrni kezdi az oldalukat, hogy mások mivel tölthetik ezt a varázsos estét? Ahogy manóléptekkel az ablakok alatt lopakodnak, egy magányos kislányba botlanak. Vajon ő mit gondol a nagy szakállú bácsikáról és díszes kompániájáról? No és mi az, ami még a füstölt heringnél is csodálatosabb? Magyarországi könyvesboltokban is elérhető!

 

Karácsonyi könyvek iskolás kortól

Marék Veronika: A karácsonyi felhő (Móra)

Marék Veronika: A karácsonyi felhő

Marék Veronika: A karácsonyi felhő

Figyelem, figyelem! Különleges riasztás! A 458-as ajándékosztó karácsonyi felhőt veszély fenyegeti! Ha Franciska és kezdő angyalcsapata nem végez elsőként, a 458-as hamarosan esőfelhővé lesz minősítve. A felhőn alighanem egy krampuszcsapat is tartózkodik, akik megpróbálnak borsot törni az angyalok orra alá. Szabó-Nyulász Melinda rajzaival. 6 éves kortól.

 

Somfai Anna: Karácsony a világ körül – Mesék a világ minden tájáról (Cerkabella)

Somfai Anna: Karácsony a világ körül – Mesék a világ minden tájáról

Somfai Anna: Karácsony a világ körül

Azt gondolnánk, a világon mindenhol ugyanúgy ünneplik a gyerekek a karácsonyt: szól a csengő, összeül a család a karácsonyi vacsorához, ajándékot bontogatnak…Ez nem egészen így van, hiszen ahány ország, annyi hagyomány. Somfai Anna meséiben sok-sok izgalmas, meglepetésekkel teli karácsonyi szokás elevenedik meg. Angyalok, koboldok, csodatevő pókok, varázsmacskák jönnek – az egész világon csupa titok az ünnep! 6-10 éveseknek.

 

Ünnepváró családi mesekönyv – Lélekmelengető történetek (Scolar)

Ünnepváró családi mesekönyv

Ünnepváró családi mesekönyv

A Grimm testvérek, Andersen, Oscar Wilde, O. Henry, Benedek Elek, Kriza János, Jókai Mór, Móra Ferenc, Mikszáth Kálmán, Gárdonyi Géza, Kosztolányi Dezső, Móricz Zsigmond legszebb történeteit az egész családnak szánják: forgassák örömmel kicsiny és nagyobbacska gyermekek, anyukák, apukák, nagymamák, nagypapák…Meséljenek belőle egymásnak, maguknak – az ünnepekre készülve, de azok elmúltával is. 6 éves kortól.

Ben Miller: Egy karácsonyi manó naplója (Móra)

Ben Miller: Egy karácsonyi manó naplója

Ben Miller: Egy karácsonyi manó naplója

ógi egész életében arra vágyott, hogy karácsonyi manó lehessen. De azt nem sejtette, milyen bonyolult dolog a játékkészítés – főleg, ha közben rengeteg kalamajkába is keveredik. De hogy kerülnek a képbe plüss makik és beszélő rénszarvasok? És ki lehet a titokzatos játéktolvaj, akinek Tógi többször is keresztezi az útját? 9 éves kortól.

+ 1 felnőtteknek

Fekete István: Régi karácsony (Trend Kiadó)

Fekete István: Régi karácsony

Fekete István: Régi karácsony

A kötetben egybegyűjtött adventi és karácsonyi történeteket Fekete István 1947 és 1969 között, az Új Ember című hetilap felkérésére írta. A sokszor személyes emlékeket felidéző elbeszélések szereplői egyszerű, a természet közelségében élő emberek, akiket az író a maguk esendőségében ábrázol. 18 éves kortól.

+1 hangoskönyv

Elfelejtett lények boltja – Mesék és versek adventre – hangoskönyv (Cerkabella)

Elfelejtett lények boltja

Elfelejtett lények boltja

A nagysikerű ünnepváró mesegyűjtemény Pokorny Lia és Vecsei H. Miklós sziporkázó előadásában! Az elfelejtett lények boltja csupa varázslat: téli titkok és illatok, sürgés-forgás, neszezés. A polcokon mai magyar írók meséi és versei az ünnepvárás pillanataira. Újra kapható! 3 éves kortól.

 

Érdemes régebbi karácsonyi könyves ajánlóinkat is megnézni, ahol csodás ünnepi könyveket gyűjtöttünk össze:

2022-ben megjelent könyvek
2021-ben megjelent könyvek
2020-ban megjelent könyvek
2019-ben megjelent könyvek
2018-ban megjelent könyvek
2017-ben megjelent könyvek