Várjuk a Mikulást! – Mikulás könyvek, zenék, diafilmek

szofi_es_a_mikulas

Könyvekkel, diafilmekkel, versekkel és dalokkal várjuk a Mikulást idén is. Ebben a válogatásunkban összegyűjtöttük kedvenceiket, ahol a Mikulás is felbukkan.

KÖNYVEK

Pitypang és a Mikulás (Pagony)

Lili és Lotti már nagyon várják a Mikulást! De nemcsak ők, hanem Pitypang is. Még a cipőpucolásban is segít! De sajnos a Mikulás a kutyáknak nem hoz ajándékot, csak a gyerekeknek. Lilit nagyon bántja ez az igazságtalanság, ezért elhatározza, hogy ébren marad, és megvárja a Mikulást. De aztán kiderül valami, amire senki sem számított…

 

Igaz mese a Mikulásról (Cerkabella)

Na de melyik Mikulás igaz meséje? Hiszen annyi van belőle! Kicsi, nagy, közepes, lila és piros és ezüst és arany. Hívják Télapónak, Hóapónak, Mikulásnak. Lackfi János szívmelengető meséje arról szól, hogyan lett Szent Miklós minden adakozó, minden ajándékhozó ember példaképe.

 

Kertész Erzsi: Szia, Mikulás! (Cerkabella) – 2023-as újdonság

Te tudod, ki az a piros ruhás, szakállas bácsi? És kinek hoz ajándékot? Manó most tanulja – és Pötyinek, a kutyájának is megvan a véleménye mindenről! Ráadásul neked is lehet saját Pötyi kutyád, hiszen a kötetben amigurumi leírás is található, aminek alapján elkészíthető Pötyi.

 

Annie M. G. Schmidt: Janó és Janka – Itt a Mikulás! (Pagony)

jano_es_janka_itt a mikulas

Janó és Janka borzasztóan várja már a Mikulást! Levelet írnak neki, holland szokás szerint sárgarépát és szénát készítenek a csizmájukba a Mikulás lovának. Már napokkal az ünnep előtt próbálják énekkel a házukba csalogatni, hiszen biztosan a közelben jár! Janó és Janka néha összevitatkozik a nagy izgalomban, de mindig kibékülnek: mert akármit hoz is a Mikulás, a legjobb együtt játszani az új játékokkal! Nagy kedvencünk ebben az időszakban ez a történet.

 

3-5-8 perces mesék Mikulásra és karácsonyra (Pagony)

Egy közös mézeskalácssütés, vidám szánkózás, kalandos hógolyócsata vagy egy varázslatos meglepetés a téli erdőben meghitté teszik a Mikulás és a karácsonyvárás izgatott napjait. A közel húsz történet tökéletes választás az adventi időszakra: olvass belőle minden este egyet, és hipp-hopp itt a karácsony!

 

Mauri Kunnas: Mikulás, Mikulás tizenkét ajándéka, Mikulás és a varázsdob (Kolibri Kiadó) – JELENLEG NEM KAPHATÓ!

A neves finn illusztrátor, Mauri Kunnas karácsonyi történetei izgalmas és vidám kalandot ígérnek. Még kapható: a Mikulás tizenkét ajándéka és a Mikulás és a varázsdob című kötet.

 

Harcos Bálint: Szofi és a Mikulás (Pagony) – JELENLEG NEM KAPHATÓ!

szofi_es_a_mikulas

Szofi történetében Szofi krampusz lesz! Ugye ez nem meg­lepő? De az, hogy azért lett krampusz, mert fél, hogy virgácsokat kap? És mert segíteni akar a Mikulásnak? Ez már igen! Csakhogy ha Szofi elkezd segíteni, akkor minden a feje tetejére áll…

 

Tavaszapó (Scolar)

Nem kis gondok gyötrik a Télapó egyetlen csemetéjét: ki nem állhatja a telet, a szánkózást s a tea ízét. A kisfiú sokkal szórakoztatóbbnak találja a tavaszt, a nyuszikat és a hímes tojásokat! Ráadásul legszívesebben Tavaszapó szeretne lenni, mikor felnő. Az apukája hallani sem akar erről… Télapónak lenni elvégre családi hagyomány. Bájos családi mese lenyűgözően vicces illusztrációkkal.

 

A kiskutya, aki rénszarvas akart lenni (Manó Könyvek)

Molly a mopsz egy újabb ünnepi történettel tér vissza. Amikor a családjánál bajok vannak, és nem tudnak igazán ünnepi hangulatba kerülni, Molly elindul az Északi sarkra, hogy magától a Mikulástól kérjen segítséget!

 

Bartos Erika: Bogyó és Babóca karácsonya (Pagony)

bogyo-es-baboca-karacsonya

Az első történetben Bogyó alig várja a nagyszakállú Télapót, még a csizmáját is fényesre pucolja, ám az túl kicsinek bizonyul, ezért a télapó a másik ablakba teszi az ajándékát…A második pedig egy igazi karácsonyi történet.

 

Nyulász Péter: Az ellopott mikulás szán (BerGer Kiadó)

az-ellopott-mikulasszan

Itt a karácsony, és hiánycikk a szaloncukor! Két huskykölyök, a Mikulás két kis segéde Trixitől és Maxitól kér segítséget: valaki ellopta az égen járó rénszarvasszánt! A gyerekek maguk indulnak a rejtély felderítésére, de közben felbukkan egy titokzatos idegen is…

 

Kókusz Kokó és a Mikulás (Ventus Libro Kiadó)

A sárkányok hírből sem ismerik a Mikulást. Ki lehet az? Talán egy kalóz? Vagy egy varázsló? Sem Kokó, a kis sárkány, sem legjobb barátja, Matilda süni nem hallott még róla. Nem is csoda, hiszen a Mikulás még egyszer sem járt a Sárkány-szigeten! Lehet, hogy fél a sárkányoktól? Kokó és Matilda elhatározza, hogy meglátogatják a Mikulást. Szeretnék megbeszélni vele, hogy mostantól a Sárkány-sziget lakói is meg akarják ünnepelni a karácsonyt. A két kis barát kalandos útra indul…

 

Apa, mikor jön a Mikulás? (Koinónia Kiadó)

A Mikulás szomorúan közli, a mostoha időjárás miatt sajnos nem fog eljutni Rózsadombiékhoz aznap este. Semmi pánik, apa majd talál megoldást! De vajon honnan hajt fel egy mindenre elszánt szülő egy pótmikulást az utolsó pillanatban? Markus Majaluoma Apa-sorozata a Rózsadombi család szórakoztató hétköz- és ünnepnapjaiba enged betekintést. Az Apa, mikor jön a Mikulás? a kalandos képeskönyvsorozat második magyarul megjelenő darabja.

 

Lesz nemulass, Findusz! (General Press Kiadó)

A karácsony előtti hetek rendkívül szokatlanra sikerednek a barátok életében. Az öreg minden idejét a műhelyben tölti, Findusz pedig magányosnak érzi magát. Ráadásul furcsábbnál furcsább emberek bukkannak fel körülöttük… de vajon mit akarhatnak? Az ünnep napján úgy tűnik, minden rendben van: Findusz boldog, mert eljött a Mikulás, az öreg pedig annak örül, milyen jól sikerült a gépe. Talán egy kicsit túl jól is…Vajon miféle titok lappanghat emögött? Vannak kérdések, amelyekre lehet, hogy nem is érdemes választ keresni… A szerzőtől ajánljuk még a A kobold karácsonyi titka című könyvet is.

 

DIAFILMEK

Marék Veronika: Télapó és Ezüstmackó – könyv és diafilm (Pagony és Diafilmgyártó)

telapo-es-ezustmacko

Marci egy ezüst színű mackót, Jutka egy kiskutyát kap a Télapótól. Igen ám, de Jutka is jobban örülne egy Ezüstmackónak – ezen aztán jól összevesznek, és Marci elindul megkeresni a Mikulást, hogy szerezzen egy igazi ezüstmackót a testvérének is. A történetet a diafilm mellett könyvként is megvásárolhatjátok.

 

Weöres Sándor: Suttog a fenyves… – diafilm

suttog_a_fenyves

Hat kedves Weöres Sándor verset tartalmazó diafilm a téli estéken kellemes hangulatot varázsol, amihez Zsoldos Vera nagyszerű rajzai is hozzájárulnak.

 

Három fenyőfa

„Nagyon hideg tél volt ebben az esztendőben. A földet belepte a hó. Karácsony közeledett. – Bárcsak eljönne értem Télapó, és elvinne karácsonyfának! – sóhajtott a Legnagyobb fenyő.” Három csodaszép történet a vágyódásról, jóságról, szeretetről és a karácsonyról. Válogatás más népek meséiből: Három fenyőfa (angol), A kis fa (norvég), A holló (francia).

 

ZENE

Rutkai Bori Banda: Helló Télapó! és Lakótelepi télapó

 

Gryllus Vilmos: Nótás Mikulás

 

Iszkiri: Mikulás Fitness

 

Gryllus Vilmos: Mikulás

 

Suttog a fenyves…

 

MESÉK

Szofi és a Mikulás

Egyik kedvenc mesénk, ami nélkül nincs Mikulás a cserfes, huncut kislányról, aki próbál segíteni a Mikulásnak.

 

A gyors szánkó

A mesét a 3-5-8 perces mesék című könyvben is megtaláljátok.

 

Bogyó és Babóca

Vajon tényleg nem hozott Bogyónak semmit a Mikulás?

 

Lola meséi

 

Varázsceruza

 

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!