Várjuk a Mikulást! – Mikulás könyvek, zenék, diafilmek

szofi_es_a_mikulas

Könyvekkel, diafilmekkel, versekkel és dalokkal várjuk a Mikulást idén is. Ebben a válogatásunkban összegyűjtöttük kedvenceiket, ahol a Mikulás is felbukkan.

KÖNYVEK

Annie M. G. Schmidt: Janó és Janka – Itt a Mikulás! (Pagony)

jano_es_janka_itt a mikulas

Janó és Janka borzasztóan várja már a Mikulást! Levelet írnak neki, holland szokás szerint sárgarépát és szénát készítenek a csizmájukba a Mikulás lovának. Már napokkal az ünnep előtt próbálják énekkel a házukba csalogatni, hiszen biztosan a közelben jár! Janó és Janka néha összevitatkozik a nagy izgalomban, de mindig kibékülnek: mert akármit hoz is a Mikulás, a legjobb együtt játszani az új játékokkal! Nagy kedvencünk ebben az időszakban ez a történet.

3-5-8 perces mesék Mikulásra és karácsonyra (Pagony)

Egy közös mézeskalácssütés, vidám szánkózás, kalandos hógolyócsata vagy egy varázslatos meglepetés a téli erdőben meghitté teszik a Mikulás és a karácsonyvárás izgatott napjait. A közel húsz történet tökéletes választás az adventi időszakra: olvass belőle minden este egyet, és hipp-hopp itt a karácsony!

Mauri Kunnas: Mikulás, Mikulás tizenkét ajándéka, Mikulás és a varázsdob (Kolibri Kiadó) – 2020-as újdonság!

A neves finn illusztrátor, Mauri Kunnas karácsonyi történetei izgalmas és vidám kalandot ígérnek. Már 3 kötet is kapható: a Mikulás, a Mikulás tizenkét ajándéka, és idei újdonságként a Mikulás és a varázsdob című kötet.

Bot Benő (Pagony)

Bot Benő egy bot-apuka vicces és megható története: szegény Bot Benő csak futni indult, de folyton bajba keveredik: hol egy kutyának dobálják, hol zászlórúdnak használják homokvárhoz, hol meg pecabotnak. Senki nem érti, hogy ő nem egy egyszerű bot, hanem Bot Benő, komoly háromgyerekes családfő, akinek haza kell jutnia. Még szerencse, hogy előbb Benő menti meg a Mikulást, majd a Mikulás őt – azzal, hogy hazaviszi a gyerekeinek, akiknek a visszakapott apuka a legeslegjobb karácsonyi ajándék!

Harcos Bálint: Szofi és a Mikulás (Pagony)

szofi_es_a_mikulas

Szofi történetében Szofi krampusz lesz! Ugye ez nem meg­lepő? De az, hogy azért lett krampusz, mert fél, hogy virgácsokat kap? És mert segíteni akar a Mikulásnak? Ez már igen! Csakhogy ha Szofi elkezd segíteni, akkor minden a feje tetejére áll…

Tavaszapó (Scolar) – 2020-as újdonság!

Nem kis gondok gyötrik a Télapó egyetlen csemetéjét: ki nem állhatja a telet, a szánkózást s a tea ízét. A kisfiú sokkal szórakoztatóbbnak találja a tavaszt, a nyuszikat és a hímes tojásokat! Ráadásul legszívesebben Tavaszapó szeretne lenni, mikor felnő. Az apukája hallani sem akar erről… Télapónak lenni elvégre családi hagyomány. Bájos családi mese lenyűgözően vicces illusztrációkkal.

A kiskutya, aki rénszarvas akart lenni (Manó Könyvek) – 2020-as újdonság!

Molly a mopsz egy újabb ünnepi történettel tér vissza. Amikor a családjánál bajok vannak, és nem tudnak igazán ünnepi hangulatba kerülni, Molly elindul az Északi sarkra, hogy magától a Mikulástól kérjen segítséget!

Lázár Ervin: A másik télapó (Helikon)

varjuk_a_mikulast

A másik Télapó puttonyában Lázár Ervin két téli meséje rejtőzik, a szerzőtől megszokott játékos, vidám, megindító hangnemben, Szalma Edit kedves rajzaival.

Bartos Erika: Bogyó és Babóca karácsonya (Pagony)

bogyo-es-baboca-karacsonya

Az első történetben Bogyó alig várja a nagyszakállú Télapót, még a csizmáját is fényesre pucolja, ám az túl kicsinek bizonyul, ezért a télapó a másik ablakba teszi az ajándékát…A második pedig egy igazi karácsonyi történet.

Nyulász Péter: Az ellopott mikulás szán (BerGer Kiadó)

az-ellopott-mikulasszan

Itt a karácsony, és hiánycikk a szaloncukor! Két huskykölyök, a Mikulás két kis segéde Trixitől és Maxitól kér segítséget: valaki ellopta az égen járó rénszarvasszánt! A gyerekek maguk indulnak a rejtély felderítésére, de közben felbukkan egy titokzatos idegen is…

Kókusz Kokó és a Mikulás (Ventus Libro Kiadó)

A sárkányok hírből sem ismerik a Mikulást. Ki lehet az? Talán egy kalóz? Vagy egy varázsló? Sem Kokó, a kis sárkány, sem legjobb barátja, Matilda süni nem hallott még róla. Nem is csoda, hiszen a Mikulás még egyszer sem járt a Sárkány-szigeten! Lehet, hogy fél a sárkányoktól? Kokó és Matilda elhatározza, hogy meglátogatják a Mikulást. Szeretnék megbeszélni vele, hogy mostantól a Sárkány-sziget lakói is meg akarják ünnepelni a karácsonyt. A két kis barát kalandos útra indul…

Apa, mikor jön a Mikulás? (Koinónia Kiadó)

A Mikulás szomorúan közli, a mostoha időjárás miatt sajnos nem fog eljutni Rózsadombiékhoz aznap este. Semmi pánik, apa majd talál megoldást! De vajon honnan hajt fel egy mindenre elszánt szülő egy pótmikulást az utolsó pillanatban? Markus Majaluoma Apa-sorozata a Rózsadombi család szórakoztató hétköz- és ünnepnapjaiba enged betekintést. Az Apa, mikor jön a Mikulás? a kalandos képeskönyvsorozat második magyarul megjelenő darabja.

Lesz nemulass, Findusz! (General Press Kiadó)

A karácsony előtti hetek rendkívül szokatlanra sikerednek a barátok életében. Az öreg minden idejét a műhelyben tölti, Findusz pedig magányosnak érzi magát. Ráadásul furcsábbnál furcsább emberek bukkannak fel körülöttük… de vajon mit akarhatnak? Az ünnep napján úgy tűnik, minden rendben van: Findusz boldog, mert eljött a Mikulás, az öreg pedig annak örül, milyen jól sikerült a gépe. Talán egy kicsit túl jól is…Vajon miféle titok lappanghat emögött? Vannak kérdések, amelyekre lehet, hogy nem is érdemes választ keresni…
A szerzőtől ajánljuk még a A kobold karácsonyi titka című könyvet is.

DIAFILMEK

Marék Veronika: Télapó és Ezüstmackó – könyv és diafilm (Pagony és Diafilmgyártó)

telapo-es-ezustmacko

Marci egy ezüst színű mackót, Jutka egy kiskutyát kap a Télapótól. Igen ám, de Jutka is jobban örülne egy Ezüstmackónak – ezen aztán jól összevesznek…, és Marci elindul megkeresni a Mikulást, hogy szerezzen egy igazi ezüstmackót a testvérének is. A történetet a diafilm mellet könyvként megvásárolhatjátok.

Weöres Sándor: Suttog a fenyves… – diafilm

suttog_a_fenyves

Hat kedves Weöres Sándor verset tartalmazó diafilm a téli estéken kellemes hangulatot varázsol, amihez Zsoldos Vera nagyszerű rajzai is hozzájárulnak.

ZENE

Rutkai Bori Banda: Helló Télapó!

Gryllus Vilmos: Nótás Mikulás

Suttog a fenyves…

Ha nem szeretnétek lemaradni a legjobb programokról, interjúkról, ajánlókról és válogatásainkról, látogassatok el a Minimatinéra, csatlakozzatok közösségi oldalunkhoz vagy iratkozzatok fel hírlevelünkre!

Vélemény, hozzászólás?

Kötelező mezők *.