Programok a téli szünetre – 2023. december 22. – 2024. január 7.

Magyar Állami Népi Együttes: Csodaváró Betlehemes

Könyvekkel és társasjátékokkal, korcsolyázással és téli kirándulásokkal, koncertekkel és múzeumi programokkal, családi filmekkel és fényinstallációkkal vár az óév utolsó és az újév első hete. Programok a téli szünetre a Minimatiné válogatásában!

KONCERTEK és Zene

Belvárosi Betyárok – Óbuda, Fő tér, december 22., pénteken 17:00 (ingyenes)

Belvárosi Betyárok

Belvárosi Betyárok

A kétszeresen Fonogram-díjra jelölt zenekar országszerte a legnagyobb hazai kulturális-, zenei-, művészeti fesztiválokon lép fel, emellett visszatérő fellépők 13 ország magyar közösségében Szlovákiától Észak-Amerikáig. Dalaik tudatosan kétirányúak, egyszerre szólnak a gyerekeknek és üzennek a felnőtteknek is. Részletek itt. Ingyenes! Utánuk, 17 órától a Makám koncertjét is meghallgathatjátok. Kicsiknek 1000 Ft-ért van körhinta és mini vasút a szomszédos óbudai Szentháromság téren. December 23-áig nyitva van a Karácsonyház, ahol kézműveskedni lehet, illetve a vásár is, az ünnepek után már csak a jégpálya üzemel.

Kaláka Szabad-e bejönni ide Betlehemmel? – Budai Vár, Szentháromság tér, december 23., szombaton 10:30 (ingyenes)

Kaláka Szabad-e bejönni ide Betlehemmel?

Kaláka Szabad-e bejönni ide Betlehemmel?

December 23-án, szombaton az előre hozott közös adventi gyertyagyújtás után 10:30-tól a Kaláka Szabad-e bejönni ide Betlehemmel? című koncertjével vár a Budai Advent a Szentháromság téren, majd 11:30-tól a Budapest Huszár zenekar lép a színpadra. Részletek itt. Ingyenes!

HoldDalaNap Zenekar: Népek karácsonya – XII. kerület, Városháza tér, december 23., szombaton 15:00 (ingyenes)

HoldDalaNap Zenekar: Népek karácsony

HoldDalaNap Zenekar: Népek karácsony

A HoldDalaNap Zenekar a népek karácsonyai között kalauzol el világzenei koncertjén a Városháza téren. Részletek itt. Ingyenes!

Veronaki és a Fisher Annie Zeneiskola Kórusa – Óbuda, Fő tér, december 23., szombaton 17:30 (ingyenes)

Veronaki és a Fisher Annie Zeneiskola Kórusa

Veronaki és a Fisher Annie Zeneiskola Kórusa

A Tündérforgó lemez dalai a világ legkülönbözőbb tájairól származó regék, mondák, hiedelmekről szóló versek megzenésítései. A hallgató találkozhat- görög-római, skandináv-germán, finnugor, ázsiai és a magyar népi rege- és mondavilág motívumaival. A dalokból kibontakoznak, a különböző kultúrák mesevilágának meglepő összefüggései, rokonságuk, de különbözőségük is. A nagyszerű Veronaki muzsikusok, Mogyoró Kornél vezetésével újabb zenei csodát álmodtak meg Varga Katalin egyedülálló világából. Részletek itt. Ingyenes!

PomPom NYE 2023 – Akvárium Klub – december 31., vasárnap 16 órától

PomPom NYE 2023 – Akvárium Klub

PomPom NYE 2023 – Akvárium Klub

Egy régóta álmodott szilveszteri családi bulira hívnak. Kéttermes buli az Akvárium Klubban – óriási felejthetetlen ünneplés. Végre eljön  Naga&Beta (House2House), akik a Kishallba varázsolnak négynegyedet, míg a Lokálban egy rég várt fincsi drum’n base veretéssel készülnek a friss anyuka dj Ren és a régi PomPom járó apuka Chris.SU társaságában. Részletek itt. Elővételes családi jegy: 13000 Ft.

Korpás Éva: Piripotty családi koncert – Magyar Zene Háza, január 6., szombaton 10:30

Korpás Éva: Piripotty családi koncert

Korpás Éva: Piripotty családi koncert

Korpás Éva, a Felvidék egyik legnagyszerűbb népdalénekesének legújabb műsora, a Piripotty – mesekoncert arra tesz kísérletet, hogy bemutassa, hogyan lehet zene és mese egymás elválaszthatatlan része. Meg hogy azt is bemutassa, Piripotty, vagyis Szabó Gyurka szívének ki lett elválaszthatatlan része? Részletek itt. Jegyár: 2600 Ft.

Újévi koncert fiataloknak – Haydn: A teremtés – részletek – Müpa, január 1., hétfő 16:00

Újévi koncert fiataloknak

Újévi koncert fiataloknak

Haydn A teremtés című oratóriumából gondosan válogatott, változatos tematikájú részletek tökéletes bevezetést nyújtanak az új évhez és a szimfonikus zene, illetve az oratórium műfajához egyaránt. 12-16 éveseknek. Részletek itt. Jegyár: 3000-5500 Ft.

SZÍNHÁZ

Fabók Mancsi: Ha betér az égi király (Advent Hegyvidéken) – XII. kerület, Városháza tér, december 23., szombaton 10:30 (ingyenes)

Fabók Mancsi: Ha betér az égi király

Fabók Mancsi: Ha betér az égi király

Fabók Mancsi csodás meseelőadásával készülhettek lélekben is az ünnepekre. Részletek itt. Ingyenes!

Carlo Collodi – Litvai Nelly: Pinokkió, a hosszúorrú fabáb története című mesejáték – Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár, december 23., szombaton 15:00

Carlo Collodi – Litvai Nelly: Pinokkió, a hosszúorrú fabáb története című mesejáték

Carlo Collodi – Litvai Nelly: Pinokkió, a hosszúorrú fabáb története című mesejáték

A Szentendrei Kulturális Központ, a Kanyar-GO Alapfokú Művészeti Iskola és a Musicalvarázs alapítvány támogatásával, 2023. december 23-án (szombaton) Pinokkió, a hosszúorrú fabáb története című mese színjátéka tekinthető meg a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárban. Részletek itt. Jegyár: 3000 Ft.

Az utolsó bárány – Budapest Bábszínház, december 23. és 24.

Az utolsó bárány

Az utolsó bárány

Az Ulrich Hub karácsonyi meseregényéből készülő előadás rendhagyó perspektívából, sok zenével és még több humorral meséli el Jézus születésének igaz történetét. Részletek itt. 6 éves kortól.

Fitos Dezső Társulat: A láda titka – Kultúrkúria, december 27., szerda 11:00

A Fitos Dezső Társulat: Az elvezett láda

Fitos Dezső Társulat: A láda titka

Mit tegyen az ember fia, ha egyszer csak váratlanul begurul hozzá egy láda? Nem tudni, hogy honnan, nem tudni, hogy kié… SEHOL senki, csak a láda. Régi jószág, ütött-kopott, rézcsatokkal, nagy lakattal, kerekeken gurul, gurul… Vajon mit rejthet e láda? Talán SEMMIT. Talán üres. És ha mégis színültig van VALAMIVEL? Nincs mese, az öreg láda titkát csak akkor fejtheti meg az, ki megtalálta, ha kinyitja. Hogy meri-e? Lesz-e hozzá bátorsága? Vagy bontatlanul visszaküldi VALAKINEK, VALAHOVÁ? Csak az tudja meg a választ, ki megnézi az előadást. Részletek itt. Jegyár: 3000 Ft.

Magyar Állami Népi Együttes: Csodaváró Betlehemes – Müpa, december 28., 11:00 és 18:00; december 29., 11:00

Magyar Állami Népi Együttes: Csodaváró Betlehemes

Magyar Állami Népi Együttes: Csodaváró Betlehemes (Fotó: Nagy Attila)

A Magyar Állami Népi Együttes a szenteste napját, a karácsony vigíliáját, a várakozás örömét, izgalmát, csodáját bemutató produkciója valóságos, a népi hagyományból eredő játékokból, szokásokból, a kis Jézus születését üdvözlő keresztény tradícióból, valamint az e naphoz köthető mesés, csodás történetekből épül fel. A nézők az advent utolsó napjának kora hajnaltól késő estig zajló örömteli pillanatait élhetik át a hótündérek hajnali hóvarázslásától, a hóemberek titkos találkozóján és a karácsonyi mézillatú, mágikus ételek elkészítésén át egészen a karácsonyfa-állítás és -díszítés meghitt ceremóniájáig. Részletek itt. Jegyár: 2500-9000 Ft.

 

Harlekin Bábszínház: Padlás – Kultúrkúria, december 30., szombaton 11:00 és 16:00

Harlekin Bábszínház: Padlás

Harlekin Bábszínház: Padlás

Félig mese, félig musical. Félig ismerős, félig mindig új. Félig a Témüllereké, akiknek a szíve vak; félig a szellemeké, akiket csak az láthat meg, akinek a szíve tiszta, mint a gyermekeké. Félig elvarázsol, másfelől meg izgalomban tart. Félig emberek, félig meg bábok. És egészen lenyűgöző! 9-99 éves korig. Részletek itt. Jegyár: 3500 Ft.

 

MÚZEUM

Szünetelő – Magyar Nemzeti Galéria, január 3-5.

Magyar Nemzeti Galéria

Magyar Nemzeti Galéria

Tudtátok, hogy itt nem kell csendben lenni a múzeumban és hogy bármilyen kérdésre választ kaphattok? A gyerekeknek szóló kalandos tárlatvezetéseken bejárhatjátok a Galéria zegzugos tereit! Az Újévi csengő-bongó, a Morzsaparti és a Bemozgató izgő-mozgó várja a családokat. A 6-9 éveseknek és a 10-13 éveseknek külön programra kell jegyet váltani! Részletek itt.

 

Télvarázs – téli bőröndös játék a Szépművészetiben

Télvarázs

Télvarázs

Színekkel és illatokkal teli képtári utazásra hívnak, ahol fagyos tájakkal, varázslatos történetekkel és angyali teremtésekkel találkozhatunk. Miközben a csapatmunka és az eszmecsere során az egész család jól szórakozik, a társasjáték fejleszti a gyerekek készségeit is: a tájékozódást, a vizuális memóriát és a szókincset. A Téli utazás a múzeum bejárati terében az információs pultból kölcsönözhető a nyitvatartási időben (zárás előtt max. 1 órával, a kölcsönzés maximális időtartama 180 perc) Részletek itt. A múzeumi belépőn túl 2000 Ft/bőrönd. Emellett 2 útvonalat is ajánlanak a múzeumban, amelyet önállóan bejárhatunk, az egyik Jézus születésével kapcsolatos, a másik angyalos alkotásokat érint.

 

Természettudományi Múzeum

Természettudományi Múzeum

Természettudományi Múzeum

A Magyar Természettudományi Múzeumba beköszönt a jégkorszak: megidézik a sarkvidéki jégtakarót és benépesítik a hideg éghajlat egykori lakóival. Légy részese te is a varázslatnak és korcsolyázz a jégkorszaki és sarkvidéki állatok között! 160 m2-es műjégpályával ( plasztik lapokól álló speciális műanyag felület) és kiállításokkal várnak február 17-ig, 9–17 óráig. Ünnepi nyitvatartás: 2023. december 24-26. és  december 31.-január 1. zárva! Részletek itt. Múzeumi belépővel látogatható.

 

Mozgó Múzeum – december 27., 29-31.;  január 2., 4., 6., 7.

Mozgó Múzeum

Mozgó Múzeum

Mozgó Múzeum címmel múzeumpedagógiai élményutazásra hívják az érdeklődőket 2023 decemberében az adventi ünnepekhez kapcsolódóan, valamint 2024 januárjában. A résztvevők retro, ünnepi díszbe öltöztetett Ikarus buszokon járhatják be Budapest belvárosának kedvelt helyszíneit, miközben megismerhetik a jármű korának világát, és az ünnepekhez kapcsolódóan is élményeket szerezhetnek. Részletek itt. Családi jegy (2 felnőtt + 2 gyerek): 14.000 Ft (kiegészítő gyerekjegy 1000 Ft), zenélő busz 18.000 Ft.

Kajla útlevéllel ingyenes belépés a BTM Vármúzeumba

Kajla útlevél

Kajla útlevél

A téli szünetben (2023. december 22. – 2024. január 7.) Kajla útlevéllel ingyenes a belépés a BTM Vármúzeumba. Két kísérőnek pedig 50% kedvezményt adnak a felnőtt belépődíjból. Részletek és ünnepi nyitvatartás itt.

FILMEK

Tomi, Polli és a varázsfény

Tomi, Polli és a varázsfény

November végén és decemberben is több családi film érkezett és érkezik a hazai mozikba, melyet a téli szünetben is megnézhettek több helyszínen.

Karácsonyi filmek a Bem Moziban – december 21-23.

Grincs

Grincs

December 21-én a Grincset, 23-án 14 órától a Reszkessetek betörők 1-2. részét, majd 18:30-tól a Karácsonyi lidércnyomás című filmeket nézhetitek meg a Bem Moziban. Jegyár: 1900 Ft.

 

Masha és a Medve 2. – Puskin, január 6., szombaton 10:00

Biztonsági öveket becsatolni! – kezdődik a vad utazás, Masha útnak indul az erdőből, hogy megjárja a várost, majd visszatérjen otthonába! Részletek itt. Korhatár nélkül megtekinthető. Jegyár: 1950 Ft.

Titina, a négylábú felfedező – Puskin, január 7., vasárnap 10:00

Az olasz léghajómérnök nyugodt mindennapjait éli szeretett kutyájával. Egy nap a norvég felfedező, Roald Amundsen felkeresi őt, hogy tervezzen neki egy léghajót, amivel belevághat az Északi-sark meghódítására. Nobile magával viszi imádott kis kedvencét, Titinát is. Az expedíció sikeres, történetük bejárja az egész világot, Titina pedig igazi híresség lesz, hiszen Ő az első négylábú, aki eljutott az Északi-sarkra. 6 éves kortól. Részletek itt. Jegyár: 1950 Ft.

Társasjátékok és könyvek

Nézzétek meg idei és tavalyi társasjáték ajánlónkat, kedvenc kártyajátékainkat, illetve 22 új, karácsonyi könyvet is ajánlunk.

 

EGYÉB

Kirándulások

Érdemes megnézni rövid, könnyű téli kirándulás ötleteinket, illetve budapesti kedvenceinket is.

Fényflotta a téli szünetben

December 24-e és 31-e kivételével számos vonalon találkozhattok fényvillamossal és fénybusszal, sőt a fogaskerekű vonalán is közlekedik fényjármű. Részletek itt.

Manókaland – Mesemúzeum, december 23., szombaton 11:00-13:00

Mesemúzeum

Ajaj! A Mikulásnak szüksége van új manókra! Te vajon megállnád a helyed Lappföldön? Oldd meg az ünnepi rejtvényeket, hogy bizonyítsd rátermettségedet! Egyéni játékidő kb. 30 perc, 11-13 között bármikor lehet csatlakozni. 5 éves kortól. Részletek itt. Múzeumi belépővel látogatható. A Mesemúzeum téli szünetes nyitvatartása: december 22-23.: 10-17 óráig; december 24-27: ZÁRVA; december 28-30.: 10-17 óráig; december 31.: 10-13 óráig; január 1-2.: ZÁRVA; január 3-6.: 10-17 óráig; január 7.: 10-13 óráig.

Gyermekvasút családi programok – december 28-29.

A téli szünetben hosszabb, hétvégi üzemidőben, jellemzően óránként indulnak a vonatok, csak december 24-én és január 1-jén indul kevesebb járat. A két ünnep között, december 28-án és 29-én igazi családi program is várja a vonatokért rajongó gyerekeket: Széchenyihegy állomáson kisvasúti járműbemutatót tartanak, ahol közelebbről is meg lehet nézni a forgalomban ritkábban közlekedő járműveket, fel lehet menni a mozdonyok vezetőfülékéjébe, és az állomás üzemi épületében a 75 éves évfordulóra berendezett időszakos kiállítás is nyitva lesz. Részletek itt, menetrend itt.

Madárgyűrűző bemutató és madarász nyílt nap – Székesfehérvár, Sóstó, Zöldtanya, december 28., csütörtök 9:00-13:30

Gyűrűző bemutató keretein belül megismerkedhetünk az etető madaraival, illetve a madáretetés fortélyaival. Madár megfigyelő túrák indulnak a tanösvényen a keleti kapu felé, ahol egy másik gyűrűző pont fog üzemelni, így a látogatók bepillantást nyerhetnek az erdei etető, a bokros szegély élőhelyek, és nádasok madarainak téli életébe. Mivel a program nagyban időjárás függő, ezért az előzetes egyeztetés ajánlott a programszervezőkkel. A rendezvényen való részvétel díjtalan, az egyesület a működését segítő adományokat szívesen fogadja. Részletek itt. Ingyenes!

 

Az Utazó Planetárium előadásai – Kultúrkúria, december 29., péntek 14 órától , több előadás

Utazó Planetárium

Utazó Planetárium

360 fokos körpanorámás planetáriumi vetítések, előadások kicsiknek és nagyoknak, családoknak. Kisebb és nagyobb ovisoknak, kisiskolásoknak és a 8+-os korosztálynak is készülnek vetítésekkel és izgalmas ismeretterjesztő programmal. Részletek itt. Jegyár: 2000 Ft.

Szilveszteri időutazás a miocén ősvilágba – Ipolytarnóc, Ősmaradványok, december 31., vasárnap 10:45-13:00 (regisztrációs)

Az Óév búcsúztatására rendkívüli tematikus túra indul az ipolytarnóci Miocén Parkban. A bátor időutazók különleges körülmények közepette ismerkedhetnek meg egy szupervulkáni kitörés által konzervált Ősvilági Pompeji emlékhelyével. A programhoz előre be kell jelentkezni. A regisztrációhoz kérik, hogy az ipolytarnoc@osmaradvanyok.hu email címre, „Miocen szilveszter” tárgymegjelöléssel, név és mobilszám megadásával jelentkezzetek be. A vezetett túra kezdési időpontja: 2023. december 31., 10:45. A túra hossza: 1,5 km, időtartama: 1 óra 45 perc. A részvétel díja: 3 000 Ft/fő.

 

Erzsébet királyné karácsonya – Gödöllő, Királyi Kastély, december 28., csütörtökön

Karácsony alkalmából – mely Erzsébet királyné által különösen kedvelt ünnep volt, hiszen nagyon szeretett másokat megajándékozni – egy varázslatos hangulatú napra várják a családokat. Aki ellátogat hozzájuk, a Mare Temporis hagyományőrzőinek közreműködésével próbára teheti magát, megfelelne e a királyi udvar szokásainak és elvárásainak, megtanulhatja az udvari bálok népszerű táncait, és részt vehet Erzsébet királyné fogadásán. Az udvari forgatag mellett kézműves programmal és a Kezes-Lábas Játszóház kreatív, ügyességi játékaival várják a látogatókat. Az ünnepi napot a Bátor hópelyhecske című mesebalett zárja. Részletek itt. Belépőjegyek ára: óvodásoknak (2-6 éves korig): 2.200 Ft/fő; iskolásoknak (6-18 éves korig): 3.800 Ft/fő; felnőtteknek: 5.600 Ft/fő; családoknak (2 felnőtt, max. 3 gyerek): 14.500 Ft.

 

Star Fans Day – Szolnok, Reptár, december 29., péntek

Sétálj a 8 méter halálcsillag folyosó előtt és lépj be a Csillagok Háborúja fantasztikus világába! Találkozz és készíts fotót R2D2-vel, Darth Vaderrel, K2SO droiddal, Boba Fett-tel és a rohamosztagosokkal, a Jedi templomőrökkel, a Sithekkel és még sok más Star Wars és Star Trek szereplővel! Megelevenedik a Jabba palota egy részlete a befagyasztott Han Soloval. Megtekinthető lesz az életnagyságú Buckalakó, Boba Fett és a Birodalmi lépegető. Lego kiállításon irányítható űrhajó, Star Wars járművek, figurák és terepasztalok nyújtanak látványos programot a film kedvelőinek. A kicsiket LEGO DUPLO játszóház és rajzolóasztal várja. Különleges maketteket hoz az Apci Makettezők Baráti Kör. Részletek itt. A kiállítás a RepTárba megváltott belépőjeggyel látogatható. Jelmezben érkezőket díjmentes belépéssel ajándékozzák meg!

Szabadtéri fényinstallációk és kiállítások városszerte

Budapesten a téli szünetben is vár benneteket a Füvészkertben a Garden of The Lights (csak december 24-én és 31-én van zárva), a Margitszigetet a Lumina Park (december 24-én zárva), amelynek tematikája a 150 éves Budapesthez kapcsolódik, illetve Óbudán a Lumina park kistestvére, a Lumina Christmas és a Biodómban, az Állatkert szomszédságában a Sárkány évéhez kapcsolódó Lampion Fesztivál.

 

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!