7 őszi kirándulás gyerekekkel – új tanösvények, látogatóközpontok, kilátó

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az itt ajánlott újdonságok nagy részét már bejártuk szeptember-októberben. Találtok közte budapesti és budaörsi könnyű sétát, új kilátót a Börzsönyben, új tanösvényt a Mártában, bringás útvonalat és vadmentő központot, illetve már nagyon vártuk a Kis-Balaton Látogatóközpont átadását is. 7 szuper kirándulás gyerekekkel!

Vuk ösvénye

Fekete István születésnapja alkalmából a Móra Kiadó közreműködésével készült tanösvényt még szeptemberben jártunk be. Vuk ösvénye nem egy hagyományos tanösvény turistajelzéssel és információs táblákkal. Ez egy új generációs, 12 állomásos irodalmi és természeti értékeket egyaránt felölelő, 2,5 kilométeres kalandösvény, mely interaktív élményeket biztosít a virtuális és a valós térben egyaránt. Az ösvény felfedezéséhez még indulás előtt érdemes telepíteni az Digitális Vándor applikációt, amely utána offline módban is használható. Az állatszobrokat egyik nagy kedvencünk, a kapolcsi Ilona-malom műhely készítette (sajnos Vukot ellopták). Az állomásokon Fekete István több regényrészletét is olvashatjátok, a legkedveltebb erdei és mezei állatok mellett feltűnik az állatok királya is, maga az Oroszlán-szikla. Innen pár perc sétára térhettek vissza a kiindulási ponthoz, a macis játszótérhez. Nem szeretnénk a saját felfedezés örömétől megfosztani benneteket, úgyhogy csak a felnőtteknek súgjuk meg, hogy az egyik állomásnál be kell mászni a híd alá, ahol egy olyan ládát találtok, amiben igazi állatszőrt, siklóbőrt lehet tapogatni.

Királyréti újdonságok

Ősszel a királyréti új Vár-hegy kilátónál is jártunk. 3 útvonal közül választhattok, ami a kilátóhoz vezet: a piros háromszög a legkönnyebb, amely a Fatornyos Fogadótól indul (itt van egy erdei játszótér is csúszdával, mászókákkal, hintákkal), a zöld és a sárga háromszög a kisvasút végállomásánál kezdődik. A zöld nehezebb, a sárga könnyebb útvonal. A sárgán lefelé a 2,5 éves is lejött saját lábon. Sportosabb babakocsival a piros járható, a többi hordozós útvonal. A Királyréti kisvasút idén már nem közlekedik felújítás miatt, de a Királyréti Csemegébe érdemes betérni egy finom teára vagy kávéra és megnézni a Börzsönyről szóló interaktív kiállítást.

Budapest-Szentendre megújult bringaút

2020 őszére elkészült a Budapest és Szentendre közötti bringaút utolsó, hiányzó kb. 5 km-es szakasza is, amelyet az Eurovelo 6 nemzetközi túraútvonal részeként adtak át. Felújították a közvilágítást, megújult a burkolat és új bringás híd épült. Kipróbáltuk gyerekekkel a Római-part és a Szentendre közötti szakaszt, amely remek program az őszi szünetben is. Részletesen itt írtunk róla!

Szigethalmi Családi Vadaspark és Vadmentő Központ

Már régebben írtunk nektek a Szigethalmi Családi Vadasparkról itt. Játszóterekkel (retró és erdei játszóterek is vannak), kisállatsimogatóval, halastóval, pónilovaglási lehetőséggel, állatetetéssel, piknikező helyekkel, régi járművekkel (régi helikopter, repülő), kerti vasúttal várják a látogatókat. Az idei évben megnyitották a park szomszédságában a Vadmentő Központot, amelyet szintén felkerestünk. A bejárattól kerti vasúttal lehet utazni a Vadmentő Központ bejáratáig, ahol magasított járdákon sétálhattok az állatok között kb. 1,5 km-en keresztül. Láttuk útközben szarvasokat, vaddisznókat is, illetve itt is van több szuper játszótér, egy régi mozdony, amibe be lehet szállni és egy egyszerűbb büfé (érdemes inkább saját enni- és innivalóval készülni). Készüljetek rá, hogy több, hosszabb lépcsősor van a sétányon, a babakocsit érdemes a babakocsi parkolóban hagyni. A Vadmentő Központ külön is látogatható, mi még biztosan visszatérünk ide. Ha kombinált jegyet vásároltok, akkor a Vadasparkkal együtt 7000 Ft/2 felnőtt, 2 gyerek a kombinált jegy ára, kerti vasút 900 Ft/oda-vissza menet/fő). Hétfő kivételével minden nap nyitva vannak, csak készpénzzel lehet fizetni!

Megnyílt a Kis-Balaton Látogatóközpont

A Kis-Balaton Látogatóközpont 2020. szeptember 22-én nyílt meg. Elsődleges célja a fokozottan védett Kis-Balaton természeti értékeinek közvetítése. Találtok a helyszínen interaktív kiállítást, mozit, tanösvényt a tetőn, játszóteret, éttermet és ajándéküzlet is. Nekünk nagyon tetszett a kiállítás, a film és maga az épület is. Biztos, hogy visszatérünk még ide egy vezetett túrára. A közelben van a Kányavári-sziget, így 1 napos kirándulásnak is kiváló. Itt írtunk róla részletesen!

Új tanösvény Budaörsön – Gubóvirág tanösvény

A kopárok rejtik Európa legnagyobb rovarfaját és kígyóját is. Nem véletlen, hogy a kirándulókat „Fokozottan védett terület” tábla fogadja. A ritkaságok bemutatására hozták létre 2020-ban a legújabb Budapest közeli tanösvényt, amely a Gubóvirág nevét viseli. Az ösvény 4. állomása kilátópontként is szolgál, ahonnan akár 360 fokban körbefordulva szemlélhetjük a tájat. Déli, délnyugati és nyugati irányban, az előtérben a Budaörsi-medence urbanizált környezetéből szigetként kiemelkedő dolomithegyek láthatók. Balról jobbra haladva a következő sorrendben: Odvas-hegy, Út-hegy, Törökugrató, Szállás-hegy, Ló-hegy, Kecske-hegy, Szekrényes-hegy. Ebben az irányban fekszik, de távolabb a Budaörsi-medencét lezáró Érd-Tétényi-plató tömbje is. Még messzebb tekintve tiszta időben elláthatunk a lakihegyi adótoronytól kezdve a Dunán át a százhalombattai olajfinomító kéményerdejéig is. Megfordulva felfedezhető a Szekrényes-hegy után következő Sorrento, majd Budaörsi-hegy között a távolban, a János-hegyen álló Erzsébet-kilátó is. Részletes vezetőfüzet innen letölthető.

Átadták a Pálos Fogadót és tanösvényt a Mártában

Az ősz folyamán átadták az újonnan épült Pálos Fogadót, és a Pálosok útján elnevezésű tematikus tanösvényt Pálosvörösmarton. A tematikus tanösvény – amelyen hét tábla mutatja be a pálosok életét, a rend történetét és lelki, szellemi értékeiket – kerékpárral és gyalogosan egyaránt bejárható. Kialakítottak egy játszóteret is, valamint egy mezítlábas sétányt, és tűzrakóhelyet, asztalokkal, padokkal. Mindezeket Meditációs sétaút egészíti ki, melyen a Pálos fogadótól a Holló-kőig lehet eljutni. Részletek itt.

Indulás előtt mindenképp nézzétek meg a látogatással kapcsolatos friss információkat!

Ha szeretnétek a legjobb programokat, a legújabb helyekről készült beszámolóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.