7 kirándulás gyerekekkel – tanösvények, látogatóközpontok, kilátó

A 2020-ban átadott újdonságok között találtok budapesti és budaörsi könnyű sétát, kilátót a Börzsönyben, tanösvényt a Mártában, bringás útvonalat és vadmentő központot, illetve a Kis-Balaton Látogatóközpontot. 7 szuper kirándulás gyerekekkel!

Vuk ösvénye

Fekete István születésnapja alkalmából a Móra Kiadó közreműködésével készült a tanösvény. Vuk ösvénye nem egy hagyományos tanösvény turistajelzéssel és információs táblákkal. Ez egy új generációs, 12 állomásos irodalmi és természeti értékeket egyaránt felölelő, 2,5 kilométeres kalandösvény, mely interaktív élményeket biztosít a virtuális és a valós térben egyaránt. Az ösvény felfedezéséhez még indulás előtt érdemes telepíteni az Digitális Vándor applikációt, amely utána offline módban is használható. Az állatszobrokat egyik nagy kedvencünk, a kapolcsi Ilona-malom műhely készítette (sajnos Vukot ellopták). Az állomásokon Fekete István több regényrészletét is olvashatjátok, a legkedveltebb erdei és mezei állatok mellett feltűnik az állatok királya is, maga az Oroszlán-szikla. Innen pár perc sétára térhettek vissza a kiindulási ponthoz, a macis játszótérhez. Nem szeretnénk a saját felfedezés örömétől megfosztani benneteket, úgyhogy csak a felnőtteknek súgjuk meg, hogy az egyik állomásnál be kell mászni a híd alá, ahol egy olyan ládát találtok, amiben igazi állatszőrt, siklóbőrt lehet tapogatni.

 

Királyréti újdonságok

2020-ban adták át a királyréti Vár-hegy kilátót. 3 útvonal közül választhattok, ami a kilátóhoz vezet: a piros háromszög a legkönnyebb, amely a Fatornyos Fogadótól indul (itt van egy erdei játszótér is csúszdával, mászókákkal, hintákkal), a zöld és a sárga háromszög a kisvasút végállomásánál kezdődik. A zöld nehezebb, a sárga könnyebb útvonal. A sárgán lefelé a 2,5 éves is lejött saját lábon. Sportosabb babakocsival a piros járható, a többit háti hordozóval ajánljuk. Megújult a Királyréti kisvasút is, ahol a teljes sínt kicserélték, illetve a Királyréti Csemegébe érdemes betérni egy finom teára vagy kávéra, illetve megnézni a Börzsönyről szóló interaktív kiállítást.

 

Budapest-Szentendre megújult bringaút

2020 őszére készült el a Budapest és Szentendre közötti bringaút utolsó, hiányzó kb. 5 km-es szakasza is, amelyet az Eurovelo 6 nemzetközi túraútvonal részeként adtak át. Felújították a közvilágítást, megújult a burkolat és új bringás híd épült. Kipróbáltuk gyerekekkel a Római-part és a Szentendre közötti szakaszt, amely remek program. Részletesen itt írtunk róla!

 

Szigethalmi Családi Vadaspark és Vadmentő Központ

Már régebben írtunk nektek a Szigethalmi Családi Vadasparkról itt. Játszóterekkel (retró és erdei játszóterek is vannak), kisállatsimogatóval, halastóval, pónilovaglási lehetőséggel, állatetetéssel, piknikező helyekkel, régi járművekkel (régi helikopter, repülő), kerti vasúttal várják a látogatókat. 2020-ban megnyitották a park szomszédságában a Vadmentő Központot, amelyet szintén felkerestünk. A bejárattól kerti vasúttal lehet utazni a Vadmentő Központ bejáratáig, ahol magasított járdákon sétálhattok az állatok között kb. 1,5 km-en keresztül. Láttuk útközben szarvasokat, vaddisznókat is, illetve itt is van több szuper játszótér, egy régi mozdony, amibe be lehet szállni és egy egyszerűbb büfé (érdemes inkább saját enni- és innivalóval készülni). Készüljetek rá, hogy több, hosszabb lépcsősor van a sétányon, a babakocsit érdemes a babakocsi parkolóban hagyni. A Vadmentő Központ külön is látogatható, mi még biztosan visszatérünk ide.

 

Kis-Balaton Látogatóközpont

A Kis-Balaton Látogatóközpont 2020. szeptember 22-én nyílt meg. Elsődleges célja a fokozottan védett Kis-Balaton természeti értékeinek közvetítése. Találtok a helyszínen interaktív kiállítást, mozit, tanösvényt a tetőn, játszóteret, éttermet és ajándéküzlet is. Nekünk nagyon tetszett a kiállítás, a film és maga az épület is. Biztos, hogy visszatérünk még ide egy vezetett túrára. A közelben van a Kányavári-sziget, így 1 napos kirándulásnak is kiváló. Itt írtunk róla részletesen!

 

Új tanösvény Budaörsön – Gubóvirág tanösvény

A kopárok rejtik Európa legnagyobb rovarfaját és kígyóját is. Nem véletlen, hogy a kirándulókat „Fokozottan védett terület” tábla fogadja. A ritkaságok bemutatására hozták létre 2020-ban a legújabb Budapest közeli tanösvényt, amely a Gubóvirág nevét viseli. Az ösvény 4. állomása kilátópontként is szolgál, ahonnan akár 360 fokban körbefordulva szemlélhetjük a tájat. Déli, délnyugati és nyugati irányban, az előtérben a Budaörsi-medence urbanizált környezetéből szigetként kiemelkedő dolomithegyek láthatók. Balról jobbra haladva a következő sorrendben: Odvas-hegy, Út-hegy, Törökugrató, Szállás-hegy, Ló-hegy, Kecske-hegy, Szekrényes-hegy. Ebben az irányban fekszik, de távolabb a Budaörsi-medencét lezáró Érd-Tétényi-plató tömbje is. Még messzebb tekintve tiszta időben elláthatunk a lakihegyi adótoronytól kezdve a Dunán át a százhalombattai olajfinomító kéményerdejéig is. Megfordulva felfedezhető a Szekrényes-hegy után következő Sorrento, majd Budaörsi-hegy között a távolban, a János-hegyen álló Erzsébet-kilátó is. Részletes vezetőfüzet innen letölthető.

 

Pálos Fogadó és tanösvény a Mártában

Szintén 2020-ban adták át a Pálos Fogadót, és a Pálosok útján elnevezésű tematikus tanösvényt Pálosvörösmarton. A tematikus tanösvény – amelyen hét tábla mutatja be a pálosok életét, a rend történetét és lelki, szellemi értékeiket – kerékpárral és gyalogosan egyaránt bejárható. Kialakítottak egy játszóteret is, valamint egy mezítlábas sétányt, és tűzrakóhelyet, asztalokkal, padokkal. Mindezeket Meditációs sétaút egészíti ki, melyen a Pálos fogadótól a Holló-kőig lehet eljutni. Részletek itt.

 

Ha szeretnétek a legjobb programokat, a legújabb helyekről készült beszámolóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!