Katalinpusztai Kirándulóközpont – Itt jártunk

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

katalinpuszta_04

Igazi favorit, nagy kedvencünk a Budapesttől kb. 52 km-re található Katalinpusztai Kirándulóközpont (Szendehely). A legkisebbektől a nagyobbakig mindenki találhat magának itt programot, úgyhogy különböző korú gyerekekkel is kifejezetten ajánljuk, ráadásul a parkoláson és a kisvasúton kívül minden program ingyenesen látogatható.

A parkolótól Hangyavasúttal (főként hétvégén és ünnepnapokon közlekedik, jó idő esetén) is eljuthattok a kirándulóközponthoz, de kb. 10 perces sétával is könnyen megközelíthető.

katalinpuszta_503

katalinpuszta_32

katalinpuszta_08

katalinpuszta_113

A parkolónál található csúszda a Csóványosi kilátó kicsinyített mása.

katalinpuszta_03

A Katalinpusztai Kirándulóközpont és Erdei Iskola egy erdő- és természetismereti látogatóközpont, amelyben kiállító-, foglalkoztató- és előadótermet, szálláshelyeket, büfét, erdei ajándékboltot is kialakítottak.
A kiállítások tényleg interaktívak, a mi kedvencünk a fa kilátóban látható „utazás a fa belsejében”. Itt találjátok a szuper erdei játszóteret is.

katalinpuszta_06

katalinpuszta_445

katalinpuszta_57

katalinpuszta_34

Három izgalmas tanösvényt is indul a központ bejáratától. Nagyobbaknak ajánljuk a Gyadai tanösvényt, óvodásoknak a Legyél te is kiserdész! óvodás tanösvényt, illetve szintén kisebb séta a Madártani ösvény.

A Gyadai Tanösvényen Hangya Dani segítségével ismerhetitek meg az erdő és a rét élővilágát. A 6 km-es körtúra 2-3 óra alatt kényelmesen körbejárható, de akár több időt is eltölthettek itt, ha megálltok a pihenőnél és a 13 ismertető táblán lévő információkat mind elolvassátok. Változatos terepen haladhattok: erdőben, mezőkön, pallósoron és nagy kedvencünk útközben a függőhíd is.

A Madártani ösvény kisebbekkel is kényelmes program, ahol a leggyakoribb odúlakó madarainkkal találkozhattok. Inkább háti hordozóval ajánljuk, babakocsival nem igazán járhatóak az ösvények, kivéve a Legyél te is kiserdész! egy része.

katalinpuszta_51

katalinpuszta_30

katalinpuszta_615

katalinpuszta_525

Az interaktív feladatok még izgalmasabbá teszik a sétát a Legyél Te is kiserdész! tanösvényen, amely egy könnyű és rövid kirándulás. A Kincskereső tansövényen pedig GPS segítségével ismerhetitek meg Naszály nevezetességeit.

katalinpuszta_032

katalinpuszta_26

katalinpuszta_31

katalinpuszta_21

HASZNOS INFORMÁCIÓK:

Budapest felől a 2-es számú főútról Katalinpuszta településrész végét jelző táblánál jobbra letérve pár száz méteres aszfaltozott út vezet a kirándulóközponthoz parkolójához. A parkolás egész napra 1300 Ft körül van, a parkoló kb. 10 perc sétára található a látogatóközponttól.
Az összes tanösvény ingyenesen látogatható. A helyszínen van büfé is.
A környéken, illetve útközben rengeteg más izgalmas helyet is találhattok a Dunakanyarban: a Szobi, a Királyréti és a Nagyirtás-Nagybörzsöny között közlekedő kisvasutat, Nagymarost, Kóspallagot és Törökmezőt, ha több napot töltenétek a környéken.
Esőzések után érdemesebb bakancsban érkezni, főleg ha a Gyadai tanösvényt is végigjárnátok.
Nagyon meleg napokon érdemes délutánra időzíteni a kirándulást, mert a kirándulóközpont környékén (pl. a játszótéren), illetve az odavezető úton semmilyen árnyék nincs!

Facebook oldal itt.

Fotók: Minimatiné

A legjobb programokért látogassatok el weboldalunkra és közösségi oldalunkra! Hírlevelünkre itt tudok feliratkozni.