Katalinpuszta – Itt jártunk

katalinpuszta_04

Igazi favorit, nagy kedvencünk a Budapesttől kb. 52 km-re található Katalinpuszta (Szendehely). A legkisebbektől a nagyobbakig mindenki találhat magának itt programot, úgyhogy különböző korú gyerekekkel is kifejezetten ajánljuk, ráadásul a parkoláson és a kisvasúton kívül minden program ingyenesen látogatható.

A parkolótól Hangyavasúttal is eljuthattok a kirándulóközponthoz (gyerekeknek 1 útra 200 Ft, felnőtteknek 300 Ft), amely viszont csak hétvégén közlekedik. Minden egész órakor indul a parkolótól. Kb. 10 perces sétával könnyen megközelíthető a központi rész, ahonnan többfelé is indulhattok.

katalinpuszta_503

katalinpuszta_32

katalinpuszta_08

katalinpuszta_113

Útközben egy csúszdát is találtok, amely a Csóványosi kilátó kicsinyített mása.

katalinpuszta_03

A Katalinpusztai Kirándulóközpont és Erdei Iskola egy erdő- és természetismereti látogatóközpont, amelyben kiállító-, foglalkoztató- és előadótermet, szálláshelyeket, éttermet, erdei ajándékboltot is kialakítottak.
A kiállítások tényleg interaktívak, a mi kedvencünk a fa kilátóban látható „utazás a fa belsejében”, illetve a benti interaktív erdészettel kapcsolatos kiállítás és a tó volt. Itt találjátok a szuper erdei játszóteret is.

katalinpuszta_06

katalinpuszta_445

katalinpuszta_57

katalinpuszta_34

Mindjárt három izgalmas tanösvényt is indul a központ bejáratától nem messze. Nagyobbaknak ajánljuk a Gyadai tanösvényt, óvodásoknak a Legyél te is kiserdész! óvodás tanösvényt, illetve szintén kisebb séta a Madártani ösvény. Mindegyik a kirándulóközponttól indul. A Gyadai Tanösvényen Hangya Dani segítségével ismerhetitek meg az erdő és a rét élővilágát. A mintegy 5 km-es körtúra 2 óra alatt kényelmesen körbejárható, de akár több időt is eltölthettek itt, ha megálltok a pihenőnél és a 13 ismertető táblán lévő információkat mind elolvassátok. A kisiskolásoknak innen letölthető egy foglalkoztatófüzet. A Madártani ösvény kisebbekkel is kényelmes kirándulás, ahol a leggyakoribb odúlakó madarainkkal találkozhattok. Mindegyiket inkább háti hordozóval ajánljuk, babakocsival nem igazán járhatók, kivéve a Legyél te is kiserdész! egy része.

katalinpuszta_51

katalinpuszta_30

katalinpuszta_615

katalinpuszta_525

Az interaktív feladatok még izgalmasabbá teszik a sétát a legyél Te is kiserdész! tanösvényen, amely egy könnyű és rövid kirándulás. A Kincskereső tansövényen pedig GPS segítségével ismerhetitek meg Naszály nevezetességeit.

katalinpuszta_032

katalinpuszta_26

katalinpuszta_31

katalinpuszta_21

HASZNOS INFORMÁCIÓK:

Budapest felől a 2-es számú főútról Katalinpuszta településrész végét jelző táblánál jobbra letérve pár száz méteres aszfaltozott út vezet a kirándulóközponthoz parkolójához. A parkolás egész napra 700 Ft, amely kb. 10 perc sétára található a látogatóközponttól.
Az összes tanösvény, játszótér, kiállítások ingyenesen látogathatóak. Kérhettek szakvezetést is, ezért fizetni kell.
A környéken, illetve útközben rengeteg más izgalmas helyet is találhattok a Dunakanyarban: a Szobi, a Királyréti és a Nagyirtás-Nagybörzsöny között közlekedő kisvasutat, Nagymarost, Kóspallagot és Törökmezőt, ha több napot töltenétek a környéken.
Esőzések után érdemesebb bakancsban érkezni, főleg ha a Gyadai tanösvényt is végigjárnátok.
Nagyon meleg napokon érdemes délutánra időzíteni a kirándulást, mert a kirándulóközpont környékén (pl. a játszótéren), illetve az odavezető úton semmilyen árnyék nincs!

Fotók: Minimatiné

A hétvégi ajánlókat mindig itt olvashatjátok (csütörtökönként frissítjük). Érdemes az Ingyenes és Helyszínek rovatunkat böngészni, hiszen mindig találhattok ott is jó ötleteket. Meleg napokra ajánljuk vizes játszótér válogatásunkat. A legjobb programokért látogassatok el weboldalunkra és közösségi oldalunkra! Hírlevelünkre itt tudok feliratkozni. Tartsatok velünk ezen a nyáron is!

Vélemény, hozzászólás?

Kötelező mezők *.