25 program az augusztus 20-ai hétvégére

Az ünnepi hétvégén számos ingyenes esemény vár rátok Budapesten a Mesterségek Ünnepétől a Varázsligeten át a Pannónia hajó látogatásáig, de ajánlunk még kisebb és nagyobb koncerteket, múzeumokat és számos izgalmas programot nem csak a fővárosban.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Augusztus 20-ai ünnepségsorozat Budapesten – 2023. augusztus 18-20. (ingyenes)

Augusztus 18. és 20. között számos programhelyszín és hamisítatlan fesztiválhangulat várja a látogatókat Budapesten. Az államalapítás ünnepére rendezett eseménysorozat húsznál is több helyszínen zajlik majd és többszáz különféle program közül válogathatnak a résztvevők. A programkínálat gerincét a hagyományos állami események adják: az augusztus 20-ai ünnepnap programja a zászlófelvonással és a Szent István-napi díszünnepséggel kezdődik, ezt követően kerül sor a Magyar Honvédség Légi Parádéjára, az Ünnepi Szentmisére és a Szent Jobb körmenetre, este pedig a Tűz és fények játékára. A gyermekkel érkezőknek a városligeti Varázsliget programkínálatából érdemes szemezgetniük, míg a népi kultúra szerelmeseit a nagy hagyományokkal bíró Mesterségek Ünnepe várja. A Magyar Ízek Utcájában a Kárpát-medence gasztrokultúráját mutatják be, a Csárdafesztiválon pedig az ország legkedveltebb csárdáinak kínálatával készülnek. Az Erzsébet téren koncertek, a Műegyetem rakparton a Bagossy Brothers Company és a Tankcsapda várja az érdeklődőket, a Millenárison pedig művészeti programok lesznek. Részletes program ittIngyenes!

Mesterségek Ünnepe gyerekprogramok a Hagyományok Házával – Budai Várnegyed, Dísz tér, Honvéd szobor, augusztus 18-20. (ingyenes)

Népi bábszínház, ölbeli játékok, gyerektánctanítás és koncertek, mesemondók, kézműves foglalkozások és mesterségbemutatók, valamint a Merende Műhely és Fabatka Porta népi játszóteres várja az idelátogatókat. Fellép még Szalóki Ági (szombaton 11 órától), Gulyás László (pénteken 16:30-tól), a Ládafia Bábszínház (szombaton 16:30-tól). Részletes program itt. Ingyenes!

Pannónia hajó kiállítás – Parlament előtt, augusztus 18-20. (ingyenes)

A nemrégiben eredeti állapotába visszaállított Pannónia, 1927-ben épült termes hajó, mely a dunai hajózás békebeli időket idéző hangulatát adja vissza az idelátogatóknak. A Szent István Napi programsorozat keretein belül a hajóra érkező vendégek megtekinthetik a Lajta ikonikus hadihajó szolgáltba állításának 150. évfordulójára emlékező kiállítást is. Részletek itt.

Varázsliget gyerekprogramok a Városligetben – Városliget, Vajdahunyad vára mellett, augusztus 18-20. (ingyenes)

Pénteken 12 és 20 óra között a Magyar Honvédség programjai várnak benneteket a Ligetben, akik egész hétvégére ott maradnak, majd szombaton és vasárnap találkozhattok a Tintaló Társulással, az Egyszervolt mesezenekarral, illetve lesz még cirkuszi játszóház és kézműves foglalkozások is. Részletek itt. Ingyenes!

Kenyérlelke Fesztivál – MOMkult, augusztus 19-20. (ingyenes)

Augusztus 19-20-án megrendezik a kilencedik, hagyományosan kenyeret készítők találkozóját Budapesten. A találkozó összehozza a kenyér szerelmeseit, ahol megismerhetik egymást és kicserélhetik egymás között tapasztalataikat. Részletek itt.

Galiba Gyermekfesztivál – Debrecen, Nagyredei Kultúrpark, 2023. augusztus 17-20.

Debreceni Virágkarnevál részeként a Galiba Gyermekfesztivál idén is fergeteges programokkal várja a családokat az ország egyetlen állandó vidámparkjában, mely hat évtizede generációk igazi élményközpontja. A Lúdas Matyi-ihlette debreceni fesztivál idén egy izgalmas időutazásra hívja a látogatókat. A rendezvény minden napján izgalmas programok által, interaktív játékokon keresztül a gyerekek visszautazhatnak a dínók világába, megnézhetik hogyan küzdöttek a viking harcosok és a középkori katonák, számtalan fotóponton ölthetik magukra a korhű jelmezeket, és a legkíváncsibbak megnézhetik magukat – a modern technika segítségével – hogyan fognak kinézni 20-30 év múlva. Részletes program itt.

Malmok, molnárok – ünnepi hétvége a Szentendrei Skanzenben, augusztus 19-20.

Molnárok nélkül új kenyér sem készülhet, így az augusztus 19-20-i ünnepi hétvége – tematikus évhez is illeszkedve – a malmok és a molnárok világáról szól. Lesz többek között cipósütés, kenyérkóstolás, bringatúra, élő történelmi bemutató, tematikus játékok, gasztrotúra, kézműveskedés és családi koncert a Kalákával (szombaton 15 órától). Részletek itt.

Királyi Napok – Székesfehérvár, 2023. augusztus 13-20. (a legtöbb program ingyenes)

1 hétre Székesfehérvár belvárosa igazi fesztiválközponttá válik, ahol óriásbábos felvonulás, népzenei fesztivál, vásári forgatag, koncertek, városnéző túrák, ünnepi programok és előadások várják az itt élőket és a városba látogatókat. A 2023-as Székesfehérvári Királyi Napok zárásaként Erkel Ferenc Bánk bán című operájának hangversenyszerű ingyenes előadásának lehet részese a közönség augusztus 20-án, vasárnap 20 órakor a Zichy-színpadon Részletek itt.

Hétrétország – Őrség, több helyszínen, 2023. augusztus 12-20.

22 őrségi településen nyitott porták, helybelei finomságok, apró templomok, koncertek, Pajtaszínház és még számos jó program lesz felnőttek és gyerekek számára egyaránt. A fesztivál ugyan kisebb, mint a tavalyi évben, de ugyanolyan szeretettel vár minden korosztályt. Részletek itt.

40 éves a Miskolci Állatkert – Miskolci Állatkert, augusztus 18-20.

Augusztus 18-án, 19-én és 20-án szülinapi hétvégével várják az érdeklődőket. Lesz mesterség bemutató, látványetetés, játszóház és természetesen szülinapi ünnepség is. Részletek itt.

10 időszaki kiállítás, amit még érdemes megnézni a nyári szünetben

A bringázás és a jólfésültség története, cukiság és Budapest-hatás, kortárs képzőművészet és klasszikus alkotók, a magyar popkultúrális zene kezdetei és balatoni épületek. 10 remek időszaki kiállítást ajánlunk a nyári szünet hátralevő részében gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Ingyenesen letölthető füzetek városi barangoláshoz

A Deák17 Galéria ingyenesen letölthető titkos füzeteivel szuper programot szervezhetünk az iskolás korosztálynak: a Városi titkos füzet, a Városi Zöld Füzet, a Városi Sport Füzet, a Városi Dekor Füzet segítségével játékos formában fedezhetitek fel Budapestet. A legújabb kiadvány, a Városi Szoborfüzet 6 sétát tartalmaz és budapesti szobrokat mutat be. A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumának sétálólapjával nyomokat, jeleket, cégéreket kereshettek. Itt tudjátok letölteni.

A legjobb fagyik Budapesten 2023

Idén is összegyűjtöttük, kipróbáltuk, merre találjuk Budapesten a legjobbakat. Íme a Minimatiné kedvencei, mert egy jó fagyiért bárhova elmegyünk.

AUGUSZTUS 19., szombat

Budaörsi Airshow – Budaörsi Repülőtér, szombaton 9:00-19:00 (ingyenes)

Különleges légibemutatókkal, földi látványosságokkal és gyermekprogramokkal várják az egész napos családi rendezvény látogatóit. Részletek itt. Ingyenes!

Mesés hangszerbemutató és zenejáték – Magyar Zene Háza, szabadtéri színpad, szombaton 10:30 (ingyenes)

A „Violin király és Hanga királykisasszony” c. mesét Szász Ilona dramaturg kifejezetten Joós Tamás előadóművész számára íródott interaktív játék, amelynek fő célja több népi hangszer (tekerő, koboz, citera, furulya, doromb, csörgődob, esőbot) játékos bemutatása és a gyerekek általi megszólaltatása, mesekeretbe ágyazva. Részletek itt. Ingyenes!

Batyu Színház: A leleményes lány – Margitsziget, Szabadtéri Színpad mellett, szombaton 10:30 (ingyenes)

Vajon a fiúk vagy a lányok okosabbak? Aki okos az vajon leleményes is? Túljárhat-e egyszerű falusi leány Mátyás király eszén? És ha igen, akkor vajon fejét veszti vagy jutalomra lel? Na és a legfőbb kérdés: hogyan kerül egy időutazó Mátyás udvarába és ki is ő valójában? Mindenre fény derül óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló interaktív bábelőadásból. Részletek itt. Ingyenes!

Chihiro Szellemországban – Bem Mozi, szombaton 17:00

Hayao Miyazaki klasszikusa a Bem Mozi műsorán. 12 éven aluliak számára nem ajánlott. Részletek itt. Jegyár: 1600 Ft.

Nosztalgia járatok Budapesten

Szombaton az N2-es vonalán közlekednek nosztalgia villamosok, 20-án a lezárások miatt nem közlekedik! Részletek itt.

AUGUSZTUS 20., vasárnap

Nyílt nap szabadulószobával – Országos Széchényi Könyvtár, vasárnap 10.00-17:30 (ingyenes)

A látogatók nemcsak az épületet, a több millió dokumentumot őrző raktárokat, kiállításokat csodálhatják meg, hanem kreativitásukat is fejleszthetik a kézműves-foglalkozásokon, illetve a Gondosdesign óriási kirakóit kipróbálva, illetve a nagy sikert aratott kalandszoba is megnyílik. Részletek itt. Ingyenes!

Aranyalma Páros: HANGOK SZÁRNYÁN – Margitsziget, Szent Margit kolostor-romok, vasárnap 10:30 (ingyenes)

Mintegy 30 hagyományos magyar és keleti hangszer (furulyák, fuvolák, dudák, szájorgonák, töröksípok, koboz, bağlama, holdgitár, dorombok és ütőhangszerek) mesés-mókás bemutatója. Azokat az időket idézik meg, mikor az emberek még értették a madarak nyelvét, érezték a napsugár ízét a szőlőfürtön, ismerték az ünnepek rendjét, együtt tudtak keseregni és vigadni, s gyógyulni a zene ereje által. Részletek itt. Ingyenes!

Janikovszky Piknik – Janikovszky Éva Park, vasárnap 11:00-21:00 (ingyenes)

Közösségi, összművészeti piknikre várnak benneteket augusztus 20-án friss limonádéval és változatos programokkal. Gyerekprogramok, szitaműhely – Réber László rajzaival (vigyetek pólót!), felolvasás, Darvas Kristóf koncert, táncház is lesz 19:30-tól pedig Az égigérő fű című filmet nézhetitek meg a kertmoziban. Részletek ittIngyenes!

Rézfán fütyülők – Filozófusok Kertje, Gellérthegy, vasárnap 13 órától (ingyenes)

A legfényesebb, legmenőbb, legkirályabb hangszerek a zenekarban, amik aranyból (na jó, rézből) vannak, és hihetetlen hangosan, vagy gyönyörű és lágyan is tudnak muzsikálni, vérükben a jazz, a klasszikus, a sramli és minden jó és izgalmas zene. Hatalmas bulival várunk mindenkit, aki kíváncsi arra, kik fütyülnek azon a bizonyos rézfán a zenekarban! Vezényel és mesél: Hámori Máté. A koncert a Szent István napi rendezvények keretében valósul meg a Gellérthegyen, a Filozófusok Kertjében, a részvétel díjtalan! Részletek itt.

Jankovics Marcell: Fehérlófia – Bem Mozi, vasárnap 17:00

A film a Fehérlófia című magyar népmesén alapul, cselekménye az avar, hun és magyar eredetmondák jelképtárából merítkezik. Részletek itt. Jegyár: 1600 Ft.

Ingyenes a belépés a Vasúttörténeti Parkba

Ezen a napon ingyenes a belépés a Vasúttörténeti Parkba, Az interaktív elemek ezen a napon is fizetősek. Részletek itt. Ingyenes!

Ingyenes belépés a legtöbb múzeum állandó kiállítására

Nemzeti ünnepünkön a legtöbb múzeum állandó kiállítása ingyenesen látogatható. Íme néhány gyerekbarát helyszín.

Tűz és Fények játéka – Budapest, Margit hídtól a Petőfi hídig, vasárnap 21:00 (ingyenes)

Tűzijáték a Margit hídtól a Petőfi hídig elterülő szakaszon lesz megcsodálható, emellett fényfestést kap a Parlament, a Nemzeti Galéria és a Gellért-hegy. A műsort különleges, két részes drónshow, valamint fény- és lézershow egészíti ki. Részletek itt. Ingyenes!

Nyitókép: szentistvannap.hu