Új könyvek óvodásoknak és iskolásoknak

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
új könyvek óvodásoknak és iskolásoknak 2021

Válogatásunkban a leendő óvodásoknak és iskolásoknak találtok új könyveket, meséket, segítő könyveket, böngészőket, az ovis és kisiskolások mindennapjairól.

BÖLCSISEKNEK

Pepe a bölcsiben (Pagony)

Vadadi Adrienn, az ovis korosztály szakavatott ismerője most a legkisebbek felé fordul. Nem egyszerű elengedni a gyerekek kezét, amikor először mennek bölcsibe. Az eredeti szakmáját tekintve óvónő szerző új könyvéből kiderül, mi minden történik egy nap a bölcsiben, ahol a gyerekek egész nap játszanak, szaladgálnak, esznek, alszanak. A kicsik ekkor kerülnek először közösségbe, és tanulnak meg a többiekkel együttműködni. Vadadi Adrienn kis könyve Szalma Edit bájos rajzaival segít felkészülni nekik arra, hogy mi vár rájuk a bölcsiben, vagy újra átélhetik a napjukat este, ha már oda járnak. A rövid fejezetek megnyugtató, hétköznapi történeti segíthetik az új helyzethez való alkalmazkodást, a bölcsődei beszoktatást. Szalma Edit illusztrációival. 1-3 éveseknek ajánlott.

Tanulj szavakat, mesélj történeteket – Bölcsis és ovis szótár (Scolar Kiadó)

Bölcsibe, oviba járni jó! Teónak nagyon ízlik a reggeli, Marcsi és Jákob kipróbálják a futóbiciklit, Lotti legszívesebben az udvaron játszik.   Csupa ismerős jelenet elevenedik meg a bölcsis és ovis szótár lapjain. A könyv fejleszti a kicsik készségeit: az új fogalmak megismerése bővíti szókincsüket, a rövid mondatok segítik a beszédértést, a képek inspirálják a történetek önálló továbbmesélését.

ÓVODÁSOKNAK

Mi a jeled? – óvodások verseskönyve (Naphegy Kiadó)

Óvodába készülsz? Tudod már, mi lesz a jeled? Kisautó, alma, virág vagy katica? Bármi lesz is, a jeledet figyelve-keresve könnyen felismered majd a ruhásszekrényedet, a poharadat vagy az ágyadat az oviban. Ha már óvodás vagy, fellapozhatod a jeledről mesélő verset, és le is rajzolhatod a bohócot, a cseresznyét, a halacskát, a labdát, a repülőt. Vagy akármi mást, ami téged jelöl egészen addig, amíg meg nem tanulod a nevedet leírni! Müller Péter Sziámi kötete új illusztrációkkal jelent meg, amelyet Rippl Renáta készített. A kötet jelenleg nem kapható, a régebbi CD mellékletes változat viszont még elérhető.

3-5-8 perces mesék – izgő-mozgó ovisoknak (Pagony)

Az oviban hol jó, hol rossz, de az biztos, hogy ahol egy kupacban ennyi gyerek van, ott mindig történik valami. Ezekben a történetekben minden gyerek magára ismerhet, legyen szó barátságról, örömről, bánatról, délutáni alvásról vagy kirándulásról. A mesékben az ovis élet minden izgalmas pillanata előkerül , a szülők beszélgethetnek a gyerekekkel, felkészíthetik őket az új tapasztalatokra. A 3-5-8 perces mesék köteteiben a mesék a szülők szempontjából a lehető legpraktikusabb rendszerben, a hosszuk alapján vannak fejezetekbe csoportosítva. Ha a rohanós hétköznap estéken csak egy rövid kis olvasásra van idő, ezekben a gazdagon illusztrált könyvekben könnyedén megtalálja mindenki a neki megfelelő 3-5-8 perces mesét. A lényeg, hogy a mesélés ne maradjon el, hiszen fontos része a gyerekek életének és személyiségfejlődésének. 3-6 éveseknek ajánlott.

Sárkányovi 3. (Pagony)

Czernák Eszter Sárkányovi-sorozatának legújabb történeteiben minden nagycsoportos magára ismerhet. A kis jetinek, sárkánynak, tündérnek, manónak ugyanaz a problémája, mint más ovisoknak: egyikük a cipőkötéssel küzd, másikuknak már két foga is kiesett. Persze kirándulnak, társasoznak, játszanak is az ovisok – hiszen a nagycsoportosok már annyi mindent tudnak! Végül mindenkinek át kell mennie a félelmetes küszöbvizsgálaton, hogy iskolás lehessen, és persze érzékeny búcsút vesznek a könyv végén az óvodától is. Czernák Eszter meséivel az ovis bánatokat-örömöket élhetik át és dolgozhatják fel a gyerekek, így segítenek nekik elbúcsúzni ettől a fontos, meghatározó korszaktól. A sorozat három eddig megjelent kötete észrevétlenül oldja azokat a szorongásokat és belső feszültségeket, amit egy gyereknek jelent az óvodakezdés, legyen kis- vagy nagycsoportos. Ez a kötet a közösség erejére, a játékosságra, az óvodától való búcsúra és az iskolakezdés ünnepélyességére, valamint az ezzel járó szomorúsággal vegyes izgalom feldolgozására, normalizálására fókuszál. Rátkai Kornél illusztrációival. 5-6 éveseknek ajánlott. Itt tudtok beleolvasni. Az óvodába készülőknek ajánljuk a sorozat első részét!

Oviba megyek! (Manó Könyvek)

Az ovi közel van, de Kismackó egyáltalán nem örül, hogy közeledik az óvodába járás ideje. ,,Nem akarok oviba menni!” jelenti ki határozottan. Anna, a kishúga viszont nagyon szeretne végre bepakolni egy uzsonnástáskát, labdázni a barátaival, és hallgatni az óvó nénik meséit. ,,Milyen jó neki!” sóhajtja újra és újra. Kismackó édesanyja szelíden segíti eloszlatni az aggodalmakat, és sokat mesél arról, hogy milyen lesz az ovi. Mire véget ér a nyár, Kismackó biztos benne, hogy az óvoda jó hely, pont ilyen nagyfiúknak való, mint ő. Ez az új Kismackó-történet segít a gyerekeknek, hogy leküzdjék a félelmeiket az újtól és az ismeretlentől. A sorozat többi része is a gyerekkor meghatározó pillanatairól szól: Akkor is szeretnél? Elég nagy vagyok már?

ISKOLÁSOKNAK

Tesz-Vesz suliváró (Móra Kiadó)

Óvodából iskolába menni mindig izgalmas dolog. Ebben a könyvben Tesz-Vesz város apraja és nagyja abban segít a kicsiknek, hogy megtapasztalhassák, a tanulás csupa játék és felfedezés. A könyvben többek között megismerkedhetünk a betűk és a számok világával, a színekkel, a hónapokkal, a formák és méretek típusaival, a legfontosabb testrészekkel, sőt, még egy kis illemtant is tanulhatunk.

Mészöly Ágnes: Uborkából szalámi – Most én olvasok! sorozat 1. szint (Pagony)

A Most én olvasok! egy szisztematikusan felépített, pedagógusi szakértelemmel megtámogatott, kortárs magyar „olvasni tanulok”-sorozat, melyben a Pagony legkiválóbb szerzői öt-öt könyvet írnak különböző nehézségi szinteken, melyek közül a bevezető szint a Nagybetűs kötet. A történetek lazán összefüggnek egymással, de természetesen önállóan is olvashatók. Mészöly Ágnes meseregényei, kiskamaszoknak szóló krimisorozata és a tabudöntögető ifjúsági regényei után saját Most én olvasok! – sorozatába vágott bele. A Levendula és a varázsmacska című Nagybetűs kötetéből megismert kiscica kalandjai folytatódnak ebben a részben: Majdnem, a macska, igazi otthonra talált Levenduláéknál. A beszélő, sőt varázsképességekkel rendelkező kiscica, csak majdnem, azaz hasonlóból hasonlót tud varázsolni, ezúttal labdából dinnyét, szögből csavart, vagy épp uborkából szalámit. Ez az első szint, ahol oldalanként 2-6 sor, könnyen kiolvasható szavak, egyszerű, könnyen követhető történet és nagy betűk segítik a kezdő-gyakorló olvasókat, akik a humoros történet segítségével észrevétlenül vonódnak be az olvasásba. Takács Viktória képei teszik teljessé a varázslatos történetet, mely igazi nyári első olvasmány vagy iskolára hangolódó könyv lehet. Takács Viktória illusztrációival.

Ella és barátai (Kolibri Kiadó)

Tima Parvela, a Miu és Vau sorozat szerzőjének legújabb könyve kisiskolásoknak. „A nevem Ella. Első osztályos vagyok. Nagyon klassz az osztályom, és a tanító bácsink is klassz. Vagyis csak volt, mert az utóbbi időben eléggé ideges…” Az Ella és barátai egy alsó tagozatos osztály kalanddal és humorral teli kalandjait mutatja be. Az első történetben a tanító bácsit kell megmenteni egy titokzatos zsarolótól (vagy mégsem?), a másodikban az osztály egy emlékezetes színházlátogatást tesz, amin Piroska és a farkas is meglehetősen kiborul… A sok kép és a nagyobb betű méret, no meg a közös iskolai élmények okán kezdő olvasóknak is ajánljuk!

Betűzgető sorozat (Cerkabella Kiadó)

A BETŰZGETŐ KÖNYVEK sorozat negyedik kötetében Macska kalandozik. Vajon hogyan lesz a lusta házicicusból valódi kalandor? És mennyire kell vagánynak lennie ahhoz, hogy kikezdjen a park legnagyobb kutyájával? Kezdő olvasóknak ajánljuk. A sorozat meséi nagy nyomtatott betűkkel vannak szedve, így az alsó osztályosoknak az olvasástanulás kezdeti fázisában kitűnő gyakorlási lehetőség, a felfedezés örömét kínálja. A könyv azonnali olvasási sikerélményt nyújt, és a diszlexiás gyerekek is könnyebben olvassák. Már előkészületben a sorozat legújabb része: Alpakka eltéved címmel.

Göröngyös úti iskola sorozat (Cerkabella Kiadó)

A sorozat eddigi 4 kötete újra megjelent. Kertész Erzsi regénysorozata az úgynevezett problémaorientált gyerekkönyvek sorába tartozik. Ezek a könyvek egy jól meghatározott problémát mutatnak be, ez többnyire a gyerekek mindennapjaiban hangsúlyozottan van jelen. 8-12 éveseknek ajánlott.

Már tudok olvasni sorozat (Móra Kiadó)

A klasszikus sorozat megújult formában, kortárs írók meséivel és új illusztrációkkal várják a kezdő olvasókat. 2021. augusztus 23-án 6 új, különböző nehézségű olvasmány jelenik meg: A repülő teknős (3. szint), Segítség, értem a kutyámat (3. szint), Kincskeresés Nagymaroson (2. szint), Zűrös Zénó (2. szint), Türkiz, a tűzoltó (1. szint), Éjjeli kalamajka (1. szint),

Bojta színre lép (Manó Könyvek)

A Pöpec tér közepén egy különleges, sipkatornyú épület áll. Teraszairól színes csúszdák kanyarognak a házat övező park fái közé. Ez a doboztorony, itt él Bojta, az első osztályos nyuszifiú, aki alig várja, hogy elkezdődjön a nyári szünidő. A vakáció tele van izgalmas kalandokkal! Jokul bácsi, a világutazó térképész kincskereső versenyt szervez. De vajon ki forgatta fel Ulli bácsi újságosboltját? És hová tűnhetett Lippó papa, az oposszum? Indulhat a nyomozás! És akkor sem kell elszontyolodni, ha esik az eső – Bojta pont egy ilyen napon ismerte meg Pampamot, a kis ormányos medvét, akivel rögtön jó barátok lettek!

+1

Sportszelfi (Móra Kiadó)

Ugyan nem kifejezetten iskolakezdő könyv, de sokan ilyenkor választanak új sportágat vagy kezdenek bele valami újba. Az antológia célja a különféle sportágak, a sportolást népszerűsítése népszerű kortárs szerzők írásai segítségével. Olvashatjátok többek között Acsai Roland, Balázs Imre József, Békés Márta, Dávid Ádám, Demény Péter, Dragomán György, Gáti István, Grecsó Krisztián, Hevesi Judit, Lackfi János, Molnár Krisztina Rita, Szabó T. Anna és Vörös István írásait, az illusztrációkat pedig Ritter Ottó készítette. Megjelenik: 2021. augusztus 30-án.

Nézzétek meg régebbi válogatásunkat is, amelyben még több ovi- és suliváró könyvet találtok!

További olvasmányokért irány a Könyv rovat! Budapesti programokat a nyári szünetre itt találtok, de Kirándulás rovatunkból is érdemes válogatni!

Ha szeretnétek időben értesülni a legjobb családi programokról, érdemes feliratkozni hírlevelünkre itt. Új gyerekkönyvek, gasztro helyek, ingyenes programok, kirándulási ötletek, új játszóterek nem csak a nyári szünetre.