30 ovi- és sulikezdő könyv és diafilm

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

leszel_a baratom

Mivel sajnos már csak igen kevés idő van hátra a szünetből, ezért összegyűjtöttünk pár ovi- és sulikezdő könyvet és diafilmet, amelyek talán segítenek egy kicsit ráhangolódni az új helyzetre.

OVIBA KÉSZÜLŐKNEK

Czernák Eszter: Sárkányovi (Pagony)

sarkanyovi

Az írónő friss stílusával, humorával, szinte észrevétlenül segíti be a gyerekeket az óvoda kapuján. A könyv ugyanis egy különleges ovit mutat be, amit a gyerekek és a szüleik egyformán imádni fognak: a sárkányoviba nem embergyerekek, hanem varázslények járnak: trollok, manók, unikornisok, jetik – az óvónéni pedig egy szuperkedves boszorkány. A Rátkai Kornél által illusztrált könyvben végigkísérhetjük az ovisok naponta ismétlődő tevékenységeit és az ezzel járó nehézségeket. A kötet 2. és 3. része is megjelent, illetve kapható a Sárkány-suli 1. és 2. része is a sulikezdőknek!

Finy Petra: Óvodások kézikönyve (Manó Könyvek)

Az Óvodások kézikönyve igazi jóbarát. Nem oszt tanácsokat, nem okoskodik, szerényen a háttérbe húzódik, mégis biztos támaszként van mellettünk, és a legnehezebb pillanatokban mindig lehet rá számítani. Pont, mint egy plüsskedvencre. A szöveg és a sok színes, szívmelengető rajz részletesen mutatja be a gyerekeknek, milyen is ez a nagy kaland, amit óvodának hívunk. A beiratkozástól kezdve az első ottalvásig, és az új hely megszokásáig. Teszi mindezt szeretettel és humorral, azzal két eszközzel, ami az élet lélekpróbáló helyzeteiben mindig a segítségünkre van.

Vadadi Adrienn: Leszel a barátom? (Pagony)

leszel_a_baratom

Vadadi Adrienn Leszel a barátom? – ovis meséi az ovis lét nagyon fontos három-négy évről mesélnek. Az alvásról és nemalvásról, evésről és válogatásról, barátnőkről és magányról, babázásról és építésről, vicces óvó bácsiról és nagyívű szökési tervről, rosszalkodásról és megbocsátásról. Mi nagyon szeretjük ezeket a kedves történeteket, amelyeket Pásztohy Panka illusztrált.

Vadadi Andrienn: Örökké óvodás maradok (Pagony)

Vadadi Andrien_Örökké óvodás maradok

Az Örökké óvodás maradok című könyvben újabb ovis történetekkel ismerkedhettek meg, ahol ugyanabba az ovis csoportba térhettek vissza, ahol már megismertétek és megszerettétek Leát, Maját, Dorcit, Petit, Ákost és a többieket.

Vadadi Adrienn: Ákos óvodába megy (Pagony)

Akos_ovodaba_megy

Ákos nemrég kezdte az óvodát. De hiába aranyos az óvó néni, hiába hívják játszani a gyerekek, csak nem akar bemenni egyedül a csoportba. Amikor anyukája ott hagyja, azért sem játszik senkivel! De játékkal, kedvességgel minden nagy probléma megoldható. 2015 nyarán jelent meg a sorozat folytatásaként a Maja barátokra lel című kötet, majd 2016-ban a Dorci, a legkisebb óvodás.

Finy Petra: Az ovi-ügy (Pagony)

Finy_Petra_Ovi-ügy_dia

Finy Petra a Tesó-ügy (amely szintén nagy segítségünkre volt) után Az Ovi-ügyben mutatja be milyen problémák adódhatnak az óvodában, és hogyan oldhatjuk meg azokat sok humorral és nevetéssel. Levente Tani illusztrációival. Diafilmen is megjelent.

Kepes Ágnes: Sün Peti és barátai (Officina)

sun-peti-es-baratai

Az erdei óvodásokkal mindig történik valami érdekes – Gida Gedeon rosszalkodik, új sünilány érkezik a csoportba, az óvó néni beteg lesz, a kis állatok izgalmas nyaraláson vesznek részt. Kepes Ágnes meséi a négy-hat éves korosztály életének történéseit, örömeit és bánatait ültetik az erdei állatok világába. A Sün Péter és barátai rövid, kedves meséit Oszter Alexandra illusztrálta. Maga a könyv kivitelezése is igazán szépre sikeredett.

Janikovszky Éva: Már óvodás vagyok (Móra Kiadó)

mar_ovodas_vagyok

„Amikor Dani először ment óvodába, nagyon örült annak, hogy már óvodába mehet, csak még annak nem tudott eléggé örülni, hogy ott is kell maradni. Mert így van ez, hogy az ember örül is meg nem is. Akkor is így van, ha az ember történetesen még kicsi. Hiszen nagyszerű dolog az – rang és tisztesség! -, hogy valaki már óvodás! Viszont mégiscsak: nincs ott Anyu, csak az óvó néni, idegen a hely, idegenek a gyerekek, és nem lehet hazaszaladni.” Janikovszky Éva örök igazságai Réber László illusztrációival a Már óvodás vagyok című könyvben.

Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi és a Kökény ovi (Naphegy Kiadó)

kicsi_mimi

Kicsi Mimi nagy változások elé néz. Nyuszimama úgy véli, kinőtték a régi üregüket, el kell költözniük, ráadásul itt az ideje, hogy Mimi elkezdjen óvodába járni. Mimi egyáltalán nem örül. Mi lesz a mohafiguráival, a gesztenyebabáival és az ágyikójával? És miért kell óvodába mennie, amikor legszívesebben otthon maradna a mamával? Tamás Zsuzsa író ezúttal két kedves mesével fordul a kisebbekhez, akik talán éppen hasonlóan nagy változások előtt állnak.

Scolar Mini sorozat: Óvodás lettem (Scolar)

Ovodas lettem

A Ravensburger gyermekkönyv sorozatának Óvodás lettem című kötetét az óvodába készülő, illetve járó kicsiknek készítették. A Mit? Miért? Hogyan? Mini sorozat a legkisebbekkel ismerteti meg játékos elemekkel, kedves rajzokkal, hogy mire számíthatnak az óvodában.

Guido Wandrey: Vidám nyüzsgés az óvodában (Könyvmolyképző)

vidam_nyuzsges_az _ovodaban

A Könyvmolyképző kiadásában megjelent Vidám nyüzsgés az óvodában című könyv a Pitypang óvoda egy évét mutatja be. Tavasszal a gyerekek szeme láttára zöldül ki az udvar, ahol húsvéti tojásokat keresgélnek. Nyáron egy patak partjára kirándulnak, ősszel sárkányt eregetnek. A téli lámpás felvonulást és természetesen a Mikulást is mindenki várja. Az öt jóbarát: Emma, Bálint, Petra, Zsófi és Ádám minden oldalon felbukkan.

Kormos István: Mese Vackorról (Móra Kiadó)

mese vackorrol

Kormos István kedves figurája, Vackor, a loncsos, lompos és bozontos kölyökmackó, ezennel óvodába kerül, ahol csupa új dologgal találkozik. A könyvet Reich Károly illusztrálta. Diafilmen is kapható. Itt elolvashatod.

Szepes Mária: Pöttyös Panni az óvodában (Móra Kiadó)

szepes_maria_pottyos_panni_az_ovodaban

A nagy klasszikus Szepes Mária Pöttyös Pannija is szembesül az óvodai lét néhány nehézségével.

Liane Schneider, Eva Wenzel-Bürger: Bori óvodába megy (Manó Könyvek)

822564_5

A Manó Könyvek kiadásában megjelent kis füzet a Bori óvodába megy az első nap történéseivel foglalkozik, meg természetesen ilyen fontos dolgokkal, hogy mi lesz a kislány jele és kikkel fog játszani.

Berci óvodába megy (Manó Könyvek)

Hurrá! Berci végre óvodába megy, ahol rengeteg izgalmas kaland vár rá. Rajzol egy óriási lovagvárat, paradicsomszószos tésztát eszik, végül ebéd után még a sok fáradalmat is kipihenheti. Egy baj van csak: Mama túl hamar jön érte. Pedig ő még maradna…

Víg Balázs: Todó kitálal az oviról – nem csak óvodásoknak (Móra Kiadó)

Ki állítaná, hogy az óvodában könnyű az élet? Todó, a nagy igazságérzetű ovis saját bőrén tapasztalja meg a Méhecske csoport (fiúknak Zümi) örömteli és kevésbé vidám hétköznapjait. Akár verekedésről, szégyenlősségről, büntetésről, bekakilásról, vagy mócsingos menzaebédről van szó, Todó kiapadhatatlan mesélőkedvvel avat be minket vélt vagy valós sérelmeibe, és kitálal ovisoknak, szüleiknek, sőt az óvó néniknek egyaránt.

Aino Havukainen – Sami Toivonen: Tatu és Patu az óvodában (Cerkabella Kiadó)

tatu_es_patu_az_ovodaban

Tatu és Patu nyertek a sorsjátékon: egy teljes napon át kényeztetik majd őket a Hidra Fürdőben. Csakhogy a testvérpár tévedésből nem a Hidrába, hanem a Vidrába megy, azaz a fürdő helyett egy óvodába! A fiúk iszappakolást vesznek a homokozóban, és edzést tartanak a mászókákon. Az óvodában eltöltött nap a reggeli zabkásával, az anorákkal, a délutáni alvással és a kézműves foglalkozással végül nagyon is szórakoztatóvá válik számukra. Aino Havukainen és Sami Toivonen képeskönyveit számos díjjal jutalmazták Finnországban.

Csányi Györgyi: Óvoda az őserdőben – diafilm

ovoda_az_oserdoben

Gyerekkori nagy kedvencünk az Óvoda az őserdőben, ahol Mami állatóvodát nyit. Hogy telik egy nap az óvodában? Miket játszanak és megkerül-e az elkóborolt kis állatóvodás? Kiderül… Csányi Györgyi meséjét F. Győrffy Anna rajzolta.

SULIKEZDÉSRE

Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi iskolás lesz (Naphegy Kiadó)

A Kicsi Mimi-sorozat legújabb részében Kicsi Mimi iskolás lett, amely nem csak Kicsi Mimi rajongóknak, de minden óvodából iskolába lépő kisgyereknek is támaszt nyújthat. A sorozat hetedik kötetében először az óvodai búcsúztatóra, majd az iskolai évnyitóra készülhetünk együtt Mimivel. A mesék a már megszokott érzékenységgel mutatják be mind a búcsúzást, mind az izgalmakkal teli kezdeteket, és bizonyítják, az ünnepek nemcsak ajándékokról és szép ruhákról szólnak, hanem arról, mi van a szívünkben.

Oliver Scherz: Mentsük meg Matildát! (Pagony)

A életre kelt, személyiséggel rendelkező plüssjátékok világába kalauzol el minket Oliver Scherz legújabb könyvével, ami egyben a Pagony Kiadónál debütáló kötete is. Vicces és megható mese a plüssállatok és a gyerekek különleges barátságáról és az első napról, amikor Matilda korán elindul az iskolába. Iskolakezdőnek és iskolafolytatóknak is ajánljuk.

Dávid Ádám: Koppány betűket firkál (Pagony)

Koppánynak ma van az első napja az iskolában! A nagy nap alkalmából egy szuper piros füzetet kap ajándékba a bátyjától. Még egyetlen írásóra sem volt, de Koppány már ismeri a neve betűit, és le is tudja rajzolni őket! Ki gondolta, hogy a betűfirkálással még barátot is lehet szerezni? Koppány első napja igazi első nap, amelyet minden elsős átél. De ha előtte már találkoznak vele egy kedves történet formájában, számukra is sokkal könnyebb lesz az évkezdés. Dávid Ádám, A Virág utcai focibajnokság és a Millennium Expressz trilógia szerzője ezúttal egy kezdő olvasós sorozatba kezd a már ismerős karakterekkel.

Vadadi Adrienn: Leszel a padtársam? (Pagony)

A könyv a Pagonynál jelent meg 2017-ben (2022-ben újra kiadták), melyben folytatódnak az iskolában is a már Leszel a barátom?-ban megismert óvodások történetei, akik bizony már iskolások. Ki félénken lépte át az iskola küszöbét, mint Maja, ki maga­biztosan, mint Lea, de egy biztos, mindannyiuknak rengeteg újdonságot tarto­gatnak az elkövetkező hetek.

Igaz Dóra: Az első bé hörcsöge (Pagony)

Elsősnek lenni ­izgalmas, hát még ha az osztálynak saját állata is van! A hör­csögöt a legjobb gyerek viheti haza a nap végén, de nem olyan könnyű ám csöndben lenni, ha az ember a legjobb barátja mellett ül… Vajon mit tesz Pali, hogy végre az övé legyen Tiki?! Iskolai kalandok kezdőknek.

Finy Petra: Iskolások kézikönyve lányoknak és fiúknak (Pagony)

Iskolások könyve

„Amikor az ember gyermeke iskolába megy, hajlamos túlzottan aggódni érte. Én legalábbis így jártam. Legszívesebben beültem volna a lányom mellé a padba, hogy segítsek neki eligazodni ebben a titokzatos világban. Aztán végül nem ültem be mellé (el sem fértem volna rendesen), de úgy éreztem, lenne néhány gondolat, melyet színesen megírnék erről a varázslatos és kalandos élethelyzetről. Ezt a néhány gondolatot tartalmazza az Iskolások kézikönyve, mely nem más, mint egy kedves és humoros útmutató első osztályosoknak. Legnagyobb örömömre a könyvet Pásztohy Panka színes és derűs képei díszítik, melyek nemcsak az iskolát mutatják részletesen, de gyöngéd humoruk segít az iskolakezdéssel kapcsolatos félelmek feloldásában is. Sok szeretettel: Finy Petra”. A nagysikerű Iskolások kézikönyve lányoknak után a fiús verzió is elkészült, de jelenleg nem kapható.

Bajzáth Mária válogatása: Így megyek az iskolába (Kolibri Kiadó)

A világ népmeséit egy-egy tematika, illetve korcsoport mentén közreadó Népmesekincstár-sorozat legújabb darabjának középpontjában az iskolakezdés áll. Az Így megyek az iskolába című kötet a 6–8 éves korosztály gondolkodásához illeszkedő mesegyűjtemény, amelyről a meséket válogató és a Népmesekincstár mesepedagógiai módszert kidolgozó Bajzáth Mária így vall: „Olyan meséket válogattam ebbe a gyűjteménybe a világ minden tájáról, amelyek segítenek átlépni a gyerekeknek egy új életszakaszba.

Tomori Anita: Az ovinak vége, irány az iskola! (Pyrus Kiadó)

Anita Tomor Az ovinak vege

A nagycsoportos gyerekek egyre többet hallják: szeptemberben bizony kezdődik az iskola! De vajon mi fog történni ott? Milyen lesz? Miket fognak tanulni? – megannyi kérdés sorakozik a kis fejükben, anélkül, hogy kimondanák. Tomor Anita mesekönyve az iskolába készülő gyerekeknek és a szüleiknek szól. Íme a könyvhöz tartozó foglalkoztató.

Iskolás leszek – Mit? Miért? Hogyan? sorozat (Scolar Kiadó)

A Ravensburger népszerű Mit? Miért? Hogyan? gyermekkönyvsorozatának 49. kötete az iskolakezdésre készíti fel az óvodásokat, illetve megkönnyíti az iskolai élettel ismerkedő elsősök mindennapjait. A gyerekeknek ezernyi kérdésük van: Mi fog történni az első tanítási napon? Mi mindent kell bepakolni az iskolatáskába? Milyen tantárgyak lesznek? Milyen egy osztálykirándulás?

Janikovszky Éva: Már iskolás vagyok (Móra Kiadó)

4.0.1

Egy szintén nagy klasszikus Janikovszky Éva Már iskolás vagyok! című könyve. Dani örömmel indul az iskolába, ahol a lelkesedése lohad ugyan, de érdeklődése nőttön-nő. A felnőttek kérdésére, hogy jó-e iskolába járni, nem tud válaszolni. Van, amikor jó, s van, amikor rossz. A könyvet Réber László illusztrációival kisiskolásoknak és szüleiknek ajánljuk. 2013-ban újra kiadták.

Kormos István: Vackor az első bében (Móra Kiadó)

vackor_az elso_bében

Kormos István Vackor története az iskolában is folytatódik. A piszén pisze kölyökmackó az 1/b osztályba megy. A könyvet Reich Károly illusztrálta. Itt elolvashatod.

Bodó Béla: Brumi az iskolában (Holnap Kiadó)

Brumi, a medvebocs életében eljött a nagy pillanat: a kis medvebocsból immár iskolás nagy mackó lett. A népszerű Brumi-sorozat hőse ebben a kötetben első osztályos élményeiről számol be.

Nézzétek meg legújabb, 2021-es válogatásunkat is vadonatúj ovi- és sulikezdő könyvekkel!

A hétvégi ajánlókat mindig itt olvashatjátok (csütörtökönként frissítjük). Érdemes az Ingyenes és Itt jártunk rovatunkat böngészni, hiszen mindig találhattok ott is jó ötleteket. A legjobb programokért látogassatok el weboldalunkra és közösségi oldalunkra! Hírlevelünkre itt tudok feliratkozni. Tartsatok velünk!