15 új hely a Balatonnál – játszópark, várak, kilátók, látogatóközpontok

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Összegyűjtöttük nektek a 2022-es újdonságokat, amelyeket az idei szezonra adtak át a Balaton környékén. Találtok köztük játszóparkot, tájházat, látogatóközpontot, várakat és megújult kilátókat is. Íme 15 megújult vagy új hely a Balatonnál.

ÉSZAKI PART

Festetics-kilátó felújítás – Gyenesdiás

Megújult az elmúlt években lezárt, leromlott állapotú kilátó, amelyet a gyenesdiási Nagyrét irányából (itt van egy szuper játszótér is) közelíthettek meg. A kilátó védőhálót és erősítést is kapott, a kilátás pedig csodás a Balaton nyugati csücskére. Részletek itt.

Tipp: Érdemes felkeresni a közelben található Festetics Imre Élményközpontot, ahol a Természet Háza kiállítása, a vadaspark és a háztáji állatokat bemutató állatpark egy belépővel látogatható.

Tihanyi tájházak és az apátság környezete

2022 márciusában újra megnyitottak a felújított Tihanyi Tájházak. Az elmúlt évek munkájának eredményeként egy egész éven át nyitva tartó, a népi paraszti kultúrát és a tihanyi halászcéh életét bemutató attrakcióval bővült a település turisztikai kínálata. Már átadták az Apátság megújult környezetét is.

Tipp: Június 18. és július 3. között vár mindenkit a Tihanyi Levendulafesztivál, ahol vezetett sétákat is tartanak az Apátsági Majorban.

Arácsi tájház – Balatonfüred, Arács

Idén májusban nyitotta meg kapuit az Arácsi Tájház. A település központjában a 19. század közepén épült ez a lakóház. Akkoriban a településen körülbelül 600-an éltek. Az itt bemutatott tisztaszoba és konyha a századfordulótól a harmincas évekig jellemző berendezést idézi meg.Az Arácsi Tájház nemcsak múzeumként várja az érdeklődőket. A Balatonfüredi Örökségünk Hímző Műhely tagjai, asszonyai foglalkozásokat indítanak, bemutatókat tartanak fiataloknak és időseknek. Népművészeti táborok, találkozók, múltidéző események várják az érdeklődőket. Gyakori vendég lesz itt a Kék-Balaton Dalkör, a Balatonfüredi Rézhúros Citeraegyüttes, a Balatonfüred Néptáncegyüttes és a Koloska Senior Néptáncegyüttes is. A tájház címe: 8230. Balatonfüred, Lóczy Lajos utca 101. Részletek itt.

Tipp: Érdemes a közelben található, tavaly átadott Lóczy-barlang Látogatóközpontot is megnézni vagy bejárni az Aranyember útja tanösvényt, amely a Jókai-kilátóba visz. Arács városrészben a hangulatos Arácsi Cukrászdába is érdemes betérni.

Villa Romana – Baláca

3 év után újra látogatható a Villa Romana Baláca, amely egy római kori romkert és múzeum Nemesvámos község határában. A Magyar Nemzeti Múzeumhoz tartozó intézményben kicsiknek és nagyoknak is lesznek majd múzeumpedagógiai programok, koncertek és színházi előadások. Részletek itt.

Talpkaland mezítlábas park – Mencshely

Remek új helyszínnel gazdagodott Mencshely, hiszen egy mezítlábas parkot nyitottak, ahol az egész család kikapcsolódhat. Az árnyékos, zöld területen nemcsak a talpunkat tornáztathatjuk meg, hanem vannak játékok is. Részletek itt.

Tipp: A településen ne hagyjátok ki a Vulkán tanösvényt sem, mi nagyon szeretjük. A községből déli irányban piros jelzésű turistaút vezet a Halom-hegyre és a Kossuth-kilátóba (kisebb gyerekekkel a Halom-hegyi parkolónál érdemes megállni. A kilatóból a Balaton egyik legszebb panorámája nyílik Tihanytól Badacsonyig.

Tücsökdomd kilátó – Nemesvita

Ezt a 22 méter magas, 7 szintes kilátót 2021 augusztusában adták át, ezért csúszott át 2022-es ajánlónkba. A festői kis falucskából kanyargós úton, falusi házak mellett juthatunk fel az új kilátóhoz. Az út végig jól ki van táblázva. Felérve, a kilátó mellett egy sövénylabirintust, esőbeállót és játszóteret is kialakítottak. Részletek itt.

DÉLI PART

Berek Világa Látogatóközpont – Ordacsehi

Az idén 25. születésnapját ünneplő Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság megnyitotta a legújabb látogatóközpontját a Balaton déli partjánál. Az interaktív kiállításon felül gyerekfoglalkoztató és irodák is helyet kaptak az épületben, mely egész évben várja a látogatókat. Mi itt írtunk róla részletesebben. Még pontos látogatási információkat nem tettek közzé, de itt lehet majd megnézni.

Vizek Háza és vizes élménypark – Zamárdi

Az új központot Zamárdiban találjátok, ahol egy bemutatóteremmel és egy vizes játszótérrel várják az érdeklődőket. Az élménypark lehetőséget biztosít nemcsak a Balaton vízgyűjtőjével, de az ivóvízellátással és a szennyvízkezeléssel kapcsolatos ismeretek bővítésére és elmélyítésére, valamint az élményszerű tanulásra és kikapcsolódásra is. A bemutatóterem mellett egy vizes játszóteret és egy mezítlábas tanösvényt is találtok. Itt érdemes megnézni az aktuális információkat!

Tipp: A bemutatóteremtől kicsit távolabb eső töreki tanösvényen 4 új állomáshelyet is kialakítottak.

Siófoki Óriáskerék

Idén is felépült az óriáskerék Siófokon, ahonnan 50 méter magasból csodálhatjátok meg a Balatont. További részletek itt.

Balatonfenyvesi kisvasút

A Balaton egyetlen kisvasútjának teljes hosszán, mintegy 8,3 km-en 2021-ben indult el újra a közlekedés. Az idei évben pedig a balatonfenyvesi, az imremajori és a csisztapusztai állomásokat is felújították. Csisztafürdőnél egy kerékpáros-turizmust is kiszolgáló állomás épült, melyhez kapcsolódóan mosdót, kerékpártárolót és zuhanyzót is találtok, de egy kisméretű, a Berekre kitekintést nyújtó kilátótorony is épült. Balatonfenyvesen felújították az állomásépületet, Imremajorban pedig az új megállón felül számos kisebb fejlesztés várja az utazókat. Részletek és menetrend itt.

Tipp: Balatonfenyvesen ajánljuk az Ilona Malom-műhely szuper fenyőtobozos játszóterét, amelyet a parton találtok (a fenyvesi kikötő és a Nagystrand között).

Kápolnapusztai Bivalyrezervátum

Idén tavasszal végre elkészült a rezervátum területén található új kilátó, ahonnan figyelemmel kísérhetitek a bivalycsorda életét. Emellett idéntől lovaskocsis és dzsipes kirándulásra is van lehetőség a helyszínen. Részletek itt.

Tipp: A közelben találjátok a Kányavári-szigetet (tanösvény, játszóterek) és a Kis-Balaton Látogatóközpontot (játszótér, interaktív kiállítás, tanösvény, vezetett túrák) is, amelyeket szintén érdemes útba ejteni.

Kereki Dinó Park

Kerekiben az egyik legfélelmetesebb dinoszaurusz élmény, a dínó mocsár vár rátok, ahol átverekedhetitek magadat az egykori lápokat idéző ártéri erdőn, miközben láthatajátok, hogyan éltek egykor a dinoszauruszok. Részletek itt.

VÁRAK:

Kinizsi vár – Nagyvázsony
Idén tavasszal befejeződött a vár rekonstrukciója, jelenleg a kiállítások berendezése zajlik, ezért csak a vár földszinti területe, illetve a szabadtéri helyszínek látogathatók, ide egyelőre viszont ingyenesen lehet bejutni. Részletek itt.

Tipp: Ha a településen vagy a környéken jártok, érdemes felkeresni a pálos kolostort és a Kovács múzeumot is, illetve megkóstolni a nagyvázsonyi kiflit, amelyet több környékbeli településre is szállítanak.

Somlói vár – Doba
Tavasszal átadták a Somlói várat is, ahol megújult a délnyugati kaszárnyaszárny és az oda vezető híd, a sütőház, interaktív kiállítást rendeztek be, valamint megerősítették az alsóvárat. A somlói vár Doba mellett, a Somló-hegy északi oldalán található. Több tájegység, a Balatonfelvidék, a Bakony és a Kisalföld határolja. Történelmi borvidék és természetvédelmi terület. Részletek itt.

Kereki vár – Fejérkő vára
A közel 700 éves Fejérkő vára, ismertebb nevén a Kereki vár, a régió egyetlen épen maradt kővára. 2022-ben elkészült a várat körbe ölelő fapalló, amelynek egy részéről a Balaton felé is csodás kilátás nyílik. Czikó-pihenő irányából gyalogosan is megközelíthető egy szép erdei úton.

Nyitókép: MÁV Csoport

További jó helyek, látogatóközpontok, kalandparkok, játszóterek, állatos helyek, kempingek a Balatonnál itt. A 2022-es családi fesztiválokat pedig itt találjátok!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!