Újdonságok a Balatonnál az egész családnak – 2021

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Újdonság a Balatonnál 2021

Nagy bakancslistánk 50 jó helyet mutat be a Balatonnál, de idén sem maradunk újdonságok és jó helyek nélkül. Íme néhány további remek hely a Balaton környékén: kisvasutak, látogatóközpontok, élményparkok, kilátók és gasztro helyek.

Szigligeti vár fejlesztések és Szigligeti Várudvar

A Szigligeti Vár amúgyis kedvenc célpontjaink közé tartozott maga a vár, a panoráma és a Várkávézó felejthetetlen fagyijai miatt. Idén nyáron tovább bővül a kulináris és kulturális kínálatok köre. Több helyszín is megújult az épületben, megnyílt egy interaktív kiállítás, amely a vár történetét és tulajdonosait mutatja be a modern technika eszközeivel. Tapintható tárgyakat, kivilágított vármaketteket és 3D filmet is találtok a kiállításon. A Várudvaron pedig szabadtéri színházi előadások, koncertek, élő sportközvetítések és street food különlegességek (Rácz Jenő új street foodja, Nudli tésztázója, a Digo Pizza nápolyi finomságai, Kató néni kürtöskalácsa) várnak rátok ezen a nyáron a Szigligeti vár tövében.
Weboldal: https://www.szigligeti-var.hu/
Fb oldal: https://www.facebook.com/aszigligetivar és https://www.facebook.com/szigligetvarudvar

Tihanyi Gasztorkert

Május végén nyitott meg Tihany legújabb gasztrohelye, ahol hatalmas gesztenyefa alatt élvezhetitek például az Anjuna ice pop-jait, a Mörk Pincészet borait, a Kaffeine Espresso Bar kávéit és a Che Che Burger finomságait. Annyi jó hely nyílt idén is (éttermek, pékségek, kávézók), hogy nem tudjuk mind felsorolni, de nézzétek meg az idei Balatoni Gasztrotérképet vagy a Magyar Konyha új számát, amely 360 helyet mutat be.
Fb oldal: https://www.facebook.com/tihanyigasztrokert

Bobo Fun Park

Június 14-én megnyílt a Kolping Hotel szomszédságában az a Balaton új, aktív szabadidőközpontja. Egy fedett élménypark, ahol az időjárás nem szab határt a kalandoknak. Kötélpályák, mászófalak, trambulinpark, ninja pálya, ovis játszóház, lézer labirintus és baba játszó várja a különböző korosztályokat.
Weboldal: https://bobofunpark.hu/

Gyenesdiási Vízimalom

Tavasszal megújult az egykori Talabér-Bujtor-Osvald-féle vízimalom Gyenesdiáson. Az épületben egy picike, ingyenes pékmúzeumot hoztak létre, ahol megnézhetitek a búza útját a liszten át egészen a kenyérig, hiszen kemencét is építettek. A múzeum mögött fűszerkertet, az udvaron lévő János-forrás mentén pedig 16 állomásos tanösvényt alakítottak ki, amely a helyi értékeket mutatja be. A pici ajándékboltban számos helyi finomság kapható, helyben szörpöket is ihattok.
Weboldal: https://gyenesdias.hu/hu/kiemelt-attrakciok/diasi-malom-pekmuzeum-herbarium-fuszerkert

Újdonságok a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban

Tihanyi Levendulaház, a bakonybéli Pannon Csillagda és a Tapolcai Tavasbarlang után további fejlesztések történtek az elmúlt időszakban a környéken. Mikor tavaly ott jártunk már építkeztek a Hegyestű geológiai bemutatóhelyen, az idei évre pedig befejezték a felújítást. Akadálymentesítették a területet, megújult a fogadóépület, a lépcsők és a korlátok, új játszótér épült, kültéri pihenőágyakat, padokat és asztalokat telepítettek. A Salföldi Majorban tovább bővítették a játszóteret (kisgyerekes játszótér is készült), a fűszerkertet és akadálymentesítették a területet. Július 17-én átadták az új Lóczy-barlang Látogatóközpontot Balatonfüreden. A tavaly átadott Kis-Balaton Látogatóközpontról írtunk egy részletesebb beszámolót is. Az idei évre megújult a Kápolnapusztai Bivalyrezervátum tanösvénye és gazdasági épületei, illetve a játszóterek, emellett őszre újraépül a kilátó is.
Weboldal: https://www.bfnp.hu/hu/latogatohelyek-1
Fb oldal: https://www.facebook.com/balatonfelvideki.nemzetipark

Bakonyerdő fejlesztések Gyenesdiás környékén

Megújult a környék kedvelt kirándulóhelye Nagymező, ahol játszóvár, pihenő- és bográcsozó helyek létesülnek. Új turistaút is épül, amely Nagymezőt köti össze majd Vonyarcvasheggyel. A Festetics-turistaút körülbelül négy kilométer hosszúságú lesz, s a tervek szerint nyáron már végig is járhatjuk. Hamarosan befejeződik a Festetics-kilátó felújítása is. A Festetics Imre Állatpark egy új, 4,6 hektáros területtel bővült, ahol vadasparkot alakítottak ki. Az állatokat nagy területen, fából készült lesekből is megfigyelhetitek. Június 19-étől újra látogatható a Természet Háza is.
Weboldal: https://www.bakonyerdo.hu/

További fejlesztések a Balatonfenyvesi kisvasúton

Az idén 50 éves kisvasút több vonalát is felújították 2018-2019-ben, idén a 8 km-es Csisztapusztáig tartó sínpályát újítják fel teljesen, amely már majdnem 20 éve nem működött. Így a fürdő is újra visszakerülhet a balatoni vérkeringésbe. A vonalat 2021. július 1-jén nyitják meg a nagyközönség előtt.
Weboldal: https://termalonline.hu/termal-hirek/2021elsejen-csisztai-kisvasut

Balatonfenyves – a legnagyobb balatoni szabadtéri vízicsúszda

Balatonfenyvesi strandon nyílt meg a Balaton legnagyobb szabadvízi csúszdája. Emellett az elmúlt években a Központi strand is megújult. Az egyik csúszda 120 méter hosszú és 11 százalékos lejtésű, a másik közel 40 méter hosszú és 30 százalékos lejtésű.

Európa legnagyobb vízparti játszóvára Siófokon – BEZÁRT!

Folyamatosan zajlanak a fejlesztések a Siófoki Nagystrandon is. 2018-ban egy 160 m2-es gyermekmedence került itt kialakításra. A 800 m2-es homokozóban a kicsik megmászhatják a legendás Kelén hajót, csúszdázhatnak és persze akár homokvárat is építhetnek. Idén pedig itt debütál Európa legnagyobb vízparti játszóvára, a KalandPart, amely több mint 900 négyzetméteren kínál lehetőséget a családi kikapcsolódásra. JELENLEG A PARK NEM ÜZEMEL, NEM TUDJUK, HOGY 2022-BEN KINYITNAK-E!
Fb oldal: https://www.facebook.com/kalandpartsiofok

Nagyvázsonyi torony új funkciókkal, Révfülöpi régi-új kilátó

Nagyvázsony és Tótvázsony (a 77-es út mellett) közötti területen egy régi katonai megfigyelő torony kapott az elmúlt időszakban új funkciót. A tornyot felújították és biztonságossá tették, így kilátóként működik majd. Mellette parkolót és pihenőhelyet alakítottak ki. Várhatóan július közepén nyílik meg. Révfülöpön pedig már készül a Fülöp-hegyi kilátó, amely tavaly egy villámcsapás miatt megsemmisült. Amikor június végén itt jártunk, éppen daruval helyezték fel a kilátó kupolaját. Reméljük, hogy mindkét helyszínt már nyáron átadják a nagyközönségnek.

Új pihenőpark Paloznakon

Nyár elején adták át a 71-es út mentén az új bringa-pihenőt, ahol interaktív és játékos módon ismerkedhettek meg a településsel és a környékkel egy mini tanösvényt, a Patakparti sétálót bejárva. Emellett a panoráma is csodás a kilátóból.

Mini City a Balatoni Élményparkban

Csopak és Veszprém között a 73-as út mellett találjátok a Balaton Élményparkot, amely most a Mini Cityvel bővült. Az új rész a 2-12 éves korosztályt célozza meg. 8 tematikus kis ház: mini rendőrség, tűzoltóság, kórház, bolt, szépségszalon, étterem és egy boszorkányház biztosítja, hogy mindenki megtalálja a neki tetsző világot. Egy városi úthálózat is a Mini City része KRESZ-táblákkal, zebrával, világító vasúti fénysorompóval és egy vasútállomással, ahova rendszeres időközönként egy miniatűr Nohab mozdony által húzott vasúti kocsi is érkezik. A városi összkép nem lenne teljes közlekedés nélkül, ezért elektromos és pedálos kisautókkal róhatják a város utcáit a gyerekek.
Weboldal: http://www.balatonielmenypark.hu/

Tavirózsa tanösvény és lombkorona ösvény Hévízen

Július közepén adták át Hévízen az új Tavirózsa Tanösvényt és lombkorona sétányt, illetve megfigyelő pontokat is kialakítottak. A lombkorona kilátó egyelőre még tesztüzem alatt van, előreláthatóan 2021. augusztus második felétől lehet majd látogatni. Itt írtunk róla bővebben.

Nézzétek meg további kedvenc, Balatoni helyeinket itt.

Ha szeretnétek a legjobb programokat és új ajánlóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.

Nyitókép: MÁV