6 ünnepi program Budapesten – 2022. március 15.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ünnepi programok a Várkert Bazárnál, a Budai Várban, a Nemzeti Táncszínházban, a Magyar Zene Házában, vezetett séták a PIM-től a Nemzeti Múzeumig; de Kőbányán, Érden és Szentendrén is találtok jó eseményeket. Nézzétek meg további ötleteinket is, ünnepi ajánlónkban 30 jó programot találtok!

Ünnepi programok a Budavári Palotanegyedben és a Várkert Bazárban – március 15.
Egész napos ingyenes ünnepi programok lesznek március 15-én a budai Várban és a Várkert Bazárban. A Várkert Bazár aulájában 10 és 17 óra között a Huszárakadémián mindenki megtanulhatja a huszárélet csínját-bínját, de lesznek még kézműves foglalkozások, ahol csipeszhuszárokat és illatpárnákat készíthettek. Nem maradnak el a színpadi programok sem: fellép 11 órától a Fabula Bábszínház: Vitéz László és az ördögök című előadásával, 15 órától a Maszk Bábszínház: A furfangos csodadoktorokkal.
A palotanegyed Csikós udvarában 10 és 18 óra között a XVIII-XIX. századi magyar katonai és lovas hagyományokat, a korabeli ruházatot, felszerelést, fegyverzetet, a tábori életet és katonai életformát mutatja be a Petzelt József Hagyományőrző Egyesület, de 11:30-tól és 15 órától fegyverbemutató is várja az érdeklődőket. Részletes program itt.

Ünnepi programok a Magyar Zene Házában – március 15.
Március 15-e, nemzeti ünnepeink egyik legrégebbike, az azóta eltelt korszakok mindegyikében megvolt a maga jelentése. Szerencsére ma már szabadon ünnepelhetjük, így arra is lehetőség nyílik, hogy a hagyományos mellett új irányokból is megközelítsük! A Magyar Zene Háza ezt a kettősséget képviselve kíván megemlékezni március idusáról és az egészen kicsiktől a kamaszokig mindenkit izgalmas programok várnak. Jegyár: 1000-1600 Ft. Az interaktív, gyerekbarát állandó kiállításról itt írtunk bővebben. Részletes program itt.

A Magyarság Háza ünnepi programjai a Nemzeti Táncszínházban – március 15.
10 órától Gyermektáncházzal veszi kezdetét az ünnepi kavalkád. 11 órától a szentendrei Petzelt József Hagyományőrző Egyesület interaktív gyermekfoglalkozásán vehettek részt (fegyver, viselet, felszerelések és zászlók bemutatása, előadás a forradalom korszakáról – történelmi helyzet, katonai életforma, sorozás, kiképzés, harcászat) – mindez játékos formában. Lesz még kreatív gyerekkuckó Dobai Máriával: huszárcsákó, mézeskalács huszár és nemzeti színű szélforgó készítés is. Részletes program itt.

Rendhagyó tárlatvezetések a PIM és a Nemzeti Múzeum szervezésében – március 12-13.
A Petőfi Irodalmi Múzeum felújítás miatt zárva tart, de két vezetett sétán is részt vehettek március 12-én, illetve 13-án, amely a múzeum elől indul és a Magyar Nemzeti Múzeumba érkezik. Részletek itt.

Március idusán – Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény, március 15.
10:30 és 14 óra között kézműves foglalkozásokkal, színpadi programokkal, sok zenével, tánccal, énekkel és játékkal várnak benneteket Kőbányán. Részletek itt.

Ingyenes múzeumok
Ne felejtsétek, hogy március 15-én a legtöbb múzeum állandó kiállítása ingyenesen látogatható!

+ TOVÁBBI LEHETŐSÉGEK

Huszáros programok a Szentendrei Skanzenben – március 12-15.
A 4 napos hétvégén korabeli viseletbe öltözött huszárokkal elevenítik fel az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékét. A vállalkozó kedvű gyerekeket ügyességi játékok várják a Huszárképzőben, az érdeklődők eredeti huszárszablyákat vehetnek kezükbe, visszavágtázunk János vitéz mesevilágába, ahol megismerkedhetünk a huszárok mindennapjaival, megkóstolhatjuk Kukorica Jancsi kedvenc ételét, készíthetünk huszárcsákót, vesszőparipát, dobot vagy fakardot. A Skanzen végre újra megnyitja kapuit 4 napra a téli szünet után. Részletes program itt.

Talpra Érd! – a Földrajzi Múzeum előtt – március 14.
Minden kiderül, amit a huszáréletről tudni szeretnétek a Mikecz Kálmán Huszár Bandérium közreműködésével. Emellett süteménykóstolóval, kézzel hajtható kosár hintával, kézműves programokkal, fotószínházzal, nyomozós játékkal, forradalmi divatbemutatóval és bábelőadással is készülnek. Részletek itt.

Huszárvasárnap – Sopron, március 13.
Az Orsolya téren berendezett, idén 10 éves Huszármúzeum már délelőtt 10 órától várja az érdeklődőket – szakmai vezetésekkel. Délután 14:00 és 18:00 között pedig egy 5 helyszínes családi kalandjáték veszi kezdetét, melynek során a magyar huszárok több korszaka is életre kel. Megismerhetjük a Monarchia katonáit, a ’48-as honvédeket, az I. és a II. világháború huszárjait – korabeli katonai táborok, fegyverbemutatók, lovas járőrök és persze verbunk, katonazene, 6 kardvágás és mindenféle csákócsodák. Készíthetünk kokárdát, mézeskalács huszárt és megtanulhatunk nyergelni is. A megfáradtaknak a „Szomjas huszár” nyújt oltalmat, de katonai hordágy is lesz a helyszínen.
Részletek itt.

Nyitó hétvége – Sóstó Múzeumfalu, március 12-15.
Március 12-én nyit a Múzeumfalu, ahol ötvözni fogják a március 15-ei megemlékezést egy kis játékossággal és népi elemekkel: kicsik és nagyok is találhatnak maguknak érdekes programot.
A rendezvény napjain kincsvadász játékkal tesztelik a gyerekek tudását és figyelmét: ha sikeresen teljesítik a feladványokat, apró ajándékkal kedveskednek nekik. 
Részletek itt.

További programokat a hosszú hétvégére (2022. március 12. és 15. között) itt találtok!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.