Magyar Zene Háza, ahol a játéké a főszerep – zenei élményutazás minden korosztálynak

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Minimatiné csapata is bejárta a többszörösen díjnyertes Magyar Zene Háza minden zegzugát. Igazán nagy elvárásokkal érkeztünk hazánk legújabb intézményébe, de még annál is kellemesebb csalódás ért bennünket. Gyerekbarát szemszögből teszteltük az intézményt, és minden hasznos és praktikus információt megosztunk veletek.

AZ ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁS

A -2. szinten alakították ki a „Hangdimenziók – Zenei utazások térben és időben” című állandó kiállítást, ahol a bejáratánál fülhallgatókat kaptok, amelyet 2 sávra lehet állítani (felnőtt és gyerek tárlatvezetés). Mozgásunkat követve kapjuk a megfelelő szövegeket, instrukciókat vagy zenéket. Egy fantasztikus mesevilágba lépünk be, ahol magunk is a kiállítás alakítói és részei lehetünk. Több ponton interaktív módon is bekapcsolódhatunk a történésekbe.

A több ezer évet átfogó kiállítás sosem válik fojtogatóan tömény „iskolai tananyaggá”, hanem játszva utazhatunk a különböző zenei korszakok, meghatározó zeneszerzők és zenetörténeti pillanatok között. Az ősi zenei gyökereinkből kiindulva eljutunk egészen a mai elektronikus- és popzenéig.

Utunkat rengeteg apró játék és ötlet kíséri. Az egész tárlat egy hatalmas játszótér, ahonnan nem is szeretne szabadulni az ember.

Hol Kő Boldizsár életkerekét forgathatjátok, hol az Asapa (szintén játszótértervező csapat) golyópályája állít meg benneteket egy kis pihenésre. A múlt és a jelen, az ősi és a modern egyszerre van jelen. Több kedvenc részünk is volt, például az ősi dobok, amelyek előcsalogatják az erdei állatokat, a hologramos apró jelentek, a néptánctanulás, a gregorián zene és látványvilág egysége, a szellemzongora a Liszt teremben, a DJ pult, ahol magatok is keverhettek zenét.

Nem árulunk el minden apró részletet, mert nem szeretnénk benneteket a felfedezés örömétől megfosztani. A kiállításra érdemes 2-3 órát szánni, mi biztosan többször visszatérünk még.

HANGDÓM

A Hangdóm különleges, planetáriumszerű terem igazán egyedi látványvilággal, különleges perspektívákkal, ahol a vetített képek mögül hangzó zörejektől és hangeffektusoktól juthatunk el a teljes zenei művekig. Vetítések fél óránként indulnak többféle tematikával.

KREATÍV HANGTÉR

Nyolc nagyszabású, egyedi tervezésű hangkeltő installációval várja a látogatókat a Magyar Zene Háza kiállítása, a Kreatív Hangtér. A szabad játékot lehetővé tevő térben bárki kipróbálhatja magát az Orchestrion virtuóz robotzenekar karmestereként vagy rögzítheti első hangfelvételét a Kreatív Hangstúdióban, létrehozhat négyszólamú ritmuskompozíciókat a Ritmushajtányon, vagy megcsodálhatja, ahogy egy százéves elektrofon hangszer, a Chladni-Theremin hangjai szebbnél szebb geometriai mintázatokat rajzolnak.

INGYENES ZENEI JÁTSZÓTÉR AZ ÉPÜLET ELŐTT

Az épület környezete is megújult. Mellette egy zenélő játszótér épült, amely ingyenesen látogatható. A különböző dobokat, csengő-bongó eszközöket, dudákat kézzel vagy lábbal lehet megszólaltatni. Így ritmusokat, hangokat, sőt egész dallamokat is létrehozhatunk.

CSALÁDI PROGRAMOK ÉS KONCERTEK

Hétköznapokon a kisebbeket várják olyan zenés foglalkozások, mint pl. a Ringató, de havonta több alkalommal, szombatonként családi programokkal készülnek (Bekopogtató vagy Ramazuri címmel), ahol minden korosztályt várnak a zenei foglalkozások, koncertek. Emellett igazi zenei ínyencségek (a klasszikus zenétől a jazzen át a könnyűzenéig), előadássorozatok, workshopok, az épületet bemutató vezetett séták és filmklub is szerepel a programok között. Érdemes minél előbb beszerezni a jegyeket! Itt éritek el a részletes programot.

ISKOLÁS CSOPORTOK

Iskolai csoportokat is várnak. Tematikus, a magyar és az európai zene történetét bemutató zenepedagógiai programjaik alsós, felsős és középiskolai osztályoknak is tartogatnak meglepetéseket, amelyek korcsoport szerinti bontásban ezen a linken elérhetők.

HASZNOS INFORMÁCIÓK

Az épületben találtok kávézót. Van baba-mama szoba a ruhatárral szemben. A női mosdóban van kis méretű wc is a gyerekeknek. A ruhatár mellett kulcsos szekrényekben is letehetitek a kabátokat, táskákat. Az ajándékboltban kapható sokféle zenei témájú könyv, ajándéktárgy.
Nyitvatartás itt.
Az autóval érkezőket a Dózsa György úton a 800 férőhelyes Múzeum Mélygarázs várja. Online jegyvásárlás esetén a látogatók az adott napon 2 óra ingyenes parkolást kaphatnak. A 70-es troliról az Olof Palme sétány megállónál érdemes leszállni, ahonnan néhány perc séta után érhető el a Magyar Zene Háza. A 74-es troli Ajtósi Dürer sor megállójától, illetve a 75-ös troli Zichy Géza utcai megállójától is könnyedén megközelíthető a Magyar Zene Háza. 
A Magyar Zene Háza épülete akadálymentesen lett kialakítva, mozgásukban korlátozott személyek is használhatják. 

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.