30 jó családi program a hosszú hétvégére – 2022. március 12-15.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Programok a nemzeti ünnepen, huszáros események, szezonnyitók, koncertek, városi séták, kirándulások. 30 jó családi programot ajánlunk a hosszú hétvégére minden korosztálynak.

SZEZONNYITÓK, EGÉSZ HÉTVÉGÉN ÁT TARTÓ PROGRAMOK

Repülős szezonnyitó – Aeropark, március 12-15.

Változatos, izgalmas programsorozattal indítják a 2022-es szezont a ferihegyi repülőmúzeumban. Több alkalommal a legendás Faros Ikarus 55-ös bonyolítja a reptérlátogatásokat. Két napig egy mezőgazdasági Kamov Ka-26-os helikopter vendégeskedik a múzeumban. Látványos bemutató keretében életre keltik az L-410-es repülőgépet és megtörténik az Il-14-es motorjának hideg átforgatása. Szombaton megtartják a szezon első Aerobörzéjét is. Részletes program itt. Múzeumi belépővel látogatható!

Nem engedünk a ’48-ból – Ingyenes séták a Budai Várban – március 12-15., több időpontban

A sétán bejárhatjátok az 1848-49-es forradalom és szabadságharc helyszíneit a budai Várban, megnézhetitek, melyik épületből szabadította ki a forradalmi tömeg Táncsics Mihályt. Olyan legendás eseményeknek is a nyomába eredhettek, hogy mi történt a Várban őrzött Szent Koronával vagy éppen mióta nem koccint a magyar ember sörrel, és milyen hosszú időre szól a tilalom, illetve annak is, hogy hogyan kaptuk vissza az oroszok által elhurcolt honvéd zászlókat? A programot azoknak az általános iskolás (felső tagozatos) és középiskolás diákoknak ajánlják, akik már foglalkoztak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc témakörével. Itt találjátok a pontos indulási dátumokat és a további információkat.

Huszáros programok a Szentendrei Skanzenben – március 12-15. (március 15-én ingyenes)

A 4 napos hétvégén korabeli viseletbe öltözött huszárokkal elevenítik fel az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékét. A vállalkozó kedvű gyerekeket ügyességi játékok várják a Huszárképzőben, az érdeklődők eredeti huszárszablyákat vehetnek kezükbe, visszavágtázunk János vitéz mesevilágába, ahol megismerkedhetünk a huszárok mindennapjaival, megkóstolhatjuk Kukorica Jancsi kedvenc ételét, készíthetünk huszárcsákót, vesszőparipát, dobot vagy fakardot. A Skanzen végre újra megnyitja kapuit 4 napra. Részletes program itt. Jegyárak itt.

Nyitó hétvége – Sóstó Múzeumfalu, március 12-15.

Március 12-én nyit a Múzeumfalu, ahol ötvözni fogják a március 15-ei megemlékezést egy kis játékossággal és népi elemekkel: kicsik és nagyok is találhatnak maguknak érdekes programot.
A rendezvény napjain kincsvadász játékkal tesztelik a gyerekek tudását és figyelmét: ha sikeresen teljesítik a feladványokat, apró ajándékkal kedveskednek nekik. Részletek itt.

Szezonnyitó a kisvasutakon

Ezen a hosszú hétvégén már vár benneteket a Kemencei Múzeumvasút, elindul a Nagybörzsönyi vasút, a Mátravasút, a debreceni Zsuzsi, a Pálházi Erdei Vasút, a Gödöllői Arborétumban található Gödöllői kisvasút, a Gemenci vasút is.

Pirula panda – premieres film

https://www.youtube.com/watch?v=LEx9fmCrE3w

A Disney és Pixar új filmjét csütörtöktől láthatjátok a hazai mozikban. 6 éves kortól ajánlott.

MÁRCIUS 12., szombat

Márciusi madármegfigyelő séta a váci ligetben az MME Börzsönyi helyi csoportjával – szombaton 9:00 (ingyenes)

A rövid túra során megpróbálnak minél több madárfajt megfigyelni a Ligeti tó, a tanösvény és az ártéri erdők környékén. Vízimadarakra, énekesmadarakra és harkályokra, kis szerencsével egy-két ragadozó fajra is lehet számítani. Az esetlegesen felázott, sáros talaj miatt zárt cipőt javasolják. Akinek van, a távcsövét se hagyja otthon. Találkozó: a Hétkápolna templomnál reggel 9-kor. Csatlakozni később is lehetséges. A séta várható időtartama 1.5-2 óra (kb. 3 km). A program ingyenes, de a Börzsöny Természet- és Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány örömmel fogadja a SZJA 1% felajánlásokat.

Nyílt Nap a Sóstó Látogatóközpontban – Sóstó Székesfehérvár, szombaton 9:30-tól (regisztrációs)

Március 12-én szombaton Nyílt Napon mutatják meg mindenkinek, miért is érdemes a Látogatóközpontba jönni. Ha még nem jártatok nálunk, itt az alkalom, hogy felfedezzétek kreatív játékaikat, évszakra hangolt tematikus programjaikat, és azt, hogy náluk mindig vár egy-két környezettudatos ötlet. Részletek itt. A hosszúhétvége többi napján is várnak titeket. Ingyenes!

Beporzók napja – Budakeszi Vadaspark, szombat 10:00

Kik azok a beporzók? Miért van kitüntetett szerepük a természet működésében? Vajon miért van rájuk ekkora szükségünk? Kevés figyelmet fordítunk rájuk, pedig nagyon fontos munkát végeznek, ezért a Budakeszi Vadasparkban március 12-13-án a beporzó „társadalom” állatfajait ismerheted meg. A program vasárnap is tart. Vadasparki belépővel látogatható.

Lápi ember nyomában – Gumicsizmás túra – Ócsai Tájház, szombaton 10:00 (regisztrációs)

Kalandos útra indulhattok a láperdők mélyébe, lábas égerfák között bolyongva, zsombékról-zsombékra lépkedve, helyenként csizmaszárig érő vízben gázolva. Nem véletlen, hogy ezeket a területeket hajdanában is csak az itt élő, a lápot jól ismerő emberek látogatták. Az erdőt a teljes háborítatlanság jellemezi. Hosszú szárú gumicsizma kötelező! Részvétel csak 12 éves kor felett! Regisztráció itt.

Legkisebbek mozija: Az erdő kapitánya – Puskin mozi, szombaton 10:00

Zéró az évszázad bulijára készül, amelynek célpontja a Kerek Erdő és annak lakói. Azt eszelte ki, hogy egy zsák pénzért eladja az erdőt egy fakitermeléssel foglalkozó vállalatnak, az erdőlakók pedig szaladhatnak, amerre látnak. Szerencsére az agyafúrt Kapitány leleplezi a gazfickókat és megmenti az erdőt a pusztulástól! Jegyár: 1100 Ft.

Festéktüsszentő – Eiffel Műhelyház, szombaton 10:45

Aki még nem látta, annak muszáj bejárnia az Opera festőtermét – és ez az Eiffel Műhelyházban található. Itt készülnek a hatalmas operaházi, Erkel színházi és Bánffy termi színpadok díszletei, a díszletelemek festései. Az Opera műhelyében festőművészek dolgoznak, és szívesen tanítgatják festeni a gyerekeket, ráadásul magában az Oláh Gusztáv festőteremben! A program 10-14 év közötti gyermekek számára látogatható, az életkort a belépéskor ellenőrzik!

Játszani jó! – Mesemúzeum, szombaton 11:00-13:00

Merre ment Piroska az erdőben? Melyik kártya az igazi? Építs bolygót Kis Herceggel! Ezen a délelőttön kipróbálhatjátok a Mesemúzeum legújabb társasjátékait! Múzeumi belépővel látogatható: 400-600 Ft.

Jönnek a huszárok! – Müpa, szombaton 11:00

A népi kultúrához ezer szállal kötődő, sokoldalú alkotó, Navratil Andrea és népzenész társai, a Békás Banda autentikus népzenei koncertjének középpontjában ló és lovasa, azaz a vitéz magyar huszár áll. Énektanítás, mesemondás, népi nyelvtörők és még mi minden: kezdődjön a tánc! 3-8 éveseknek. Jegyár: 1500 Ft.

Asztro-matiné „Naprendszer” – Délutáni matiné – Svábhegyi Csillagvizsgáló, szombaton 13:00

A program során a gyerekek könnyen érthető, de annál színesebb nyelvén magyarázzák el az univerzum érdekességeit, interaktív módon mutatják be a jelenségeket, és megválaszolják a sokszor egyszerűnek tűnő, de fogas kérdéseket. 6-12 éveseknek ajánlott.

Hangszersimogató klub – Óbuda, 3K, szombaton 16:00

Bársony Bálint és zenekara interaktív foglalkozása és mini koncertje gyerekeknek. A Hangszersimogató célja a hangszerek hangjának megismertetése, az együtt zenélés és éneklés örömének átadása kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A foglalkozás énekes vezetője: Korzenszky Klára énekesnő, gyermekpszichológus. Jegyár: 1000 Ft (Jegyváltás 2 éves kortól szükséges). A nagy érdeklődésre való tekintettel javasolják az elővételes jegyvásárlást.

Örömbográcsozós tavaszi hétvége a Budapest Gardenben – március 12-13.

Több napos napsütötte márciusi bográcsozós, örömtáncolós, tűzoltózós, sportolós, vásározós, kacagós GARDENEZŐS programmal várnak mindenkit. Lehet kikapcsolódni, lazulni, sportolni, játszani a családdal. Lesz minden, ami mi szem szájnak ingere: street food udvar, étel, ital, sport, zsongás… Részletek itt.

MÁRCIUS 13., vasárnap

VÁRTANAPOK – ÓCSA: Nyílt nap az Ócsai Madárvártán az MME IFI-vel! – Ócsai Madárvárta Egyesület, vasárnap 8:00-13:00 (ingyenes, regisztrációs)

A látogatók hallhatnak majd a Turjánvidék természeti kincseiről, megtudhatják, hogy mi is a madárgyűrűzés és találkozhatnak is védett madárfajokkal, valamint megismerhetik az otthoni madár- és természetvédelem eszközeit és praktikáit. A madárgyűrűző és a Madárbarát Kert bemutatók minden órában láthatóak! A részvételi szándékot kérik, hogy előre jelezzétek az alábbi e-mail címen: alfoldi.daniel@mme.hu. Az autóval érkezők Ócsa településen, a vártához közel parkoljanak, a madárvárta közvetlen környezete ugyanis fokozottan védett természeti terület!

Nefelejcs Bábszínház: Kippkopp a fűben – Puskin, vasárnap 10:00

A hó elolvadt, kisütött a nap, a virágok illatoznak: itt a tavasz! Kippkopp, a gesztenyegyerek felébred téli álmából és elindul felfedezni a tavaszi erdőt, mezőt. Játszótársat keres magának: találkozik tücsökkel, szarvasbogárral, hangyákkal, vakonddal és sok más állattal is. A mese végére megtudhatjuk, ki lesz végül a barátja. Jegyár: 1800 Ft.

Medveébresztő – Veresegyházi Medveotthon, vasárnap 10:30

10:30-tól kangoos kismacik reggeli tornája, 11 órától Zumba Adri és csoportjának bemutatója, vonatozás, kézműveskedés, arcfestés, majd 12 órától predátor előadások várnak rátok. Részletek itt.

Családi vasárnap – Millennium Háza, vasárnap 10:00-12:00

A táncoló hercegnők – interaktív táncos meseelőadás vár benneteket ezen a vasárnap délelőttön. Ferencz Gabriella és Pétery Melinda egy klasszikus zenével és balett betétekkel gazdagított előadást, egy székely népmese feldolgozást hozza el. Jegyár: családi páros jegy 1500 Ft

Normafa Síház költözés – Normafa Síház, vasárnap 11 órától

A Normafa Síház méltóképpen búcsúzik a hamarosan megújuló épülettől. 14:00-15:00 között bábműsorral várnak benneteket. 15:00-17:00 között a Kaland Kicsit Másképp vezetésével vehettek részt egy izgalmas, 10 km-es túrán (regisztráció szükséges itt) a tavaszi erdőben, amit a végén egy forró teával és egy tál Normafa Bográtsch-al jutalmaznak. 15:00 – 19:00 között Cyborg Templar ütemeivel búcsúznak.

Tárlatvezetés: Az Egyiptomi Gyűjtemény remekművei – Szépművészeti Múzeum, vasárnap 15:00

A 60 perces tárlatvezetés során az Ókori Egyiptom című kiállítás kiemelt műtárgyain keresztül mutatják be az egyiptomi civilizáció művészetét, szimbólumrendszerét, hitvilágát. A program során betekintést nyújtanak az ókori egyiptomiak első ránézésre évezredeken keresztül változatlannak tűnő, közelebbről megismerve azonban sokrétű és sokoldalú világába. Maximális létszám: 15 fő. Ár: a kiállításra érvényes belépőjegy + 1000 Ft/fő kiegészítő jegy.

MÁRCIUS 14., hétfő

Huszáros mesék, foglalkozások és tárlatvezetés – Ócsa, Tájház, hétfőn 10:00-15:00 (regisztrációs)

Ezen a programon a huszárokról, obsitosokról mesélnek és a hajdan büszke katonák világába kalauzolják el a családokat. Az 1800-as évek világát idézik a huszár tarsolyok és kisasszony párták, amelyeket a gyerekekkel együtt készítenek el. Regisztráció szükséges itt. Teljes árú jegy: 1900 Ft/fő, kedvezményes (családok, diákok és nyugdíjasok részére): 1350 Ft/fő.

Talpra Érd! – a Földrajzi Múzeum előtt, hétfőn 14:00-20:00 (ingyenes)

Minden kiderül, amit a huszáréletről tudni szeretnétek a Mikecz Kálmán Huszár Bandérium közreműködésével. Emellett süteménykóstolóval, kézzel hajtható kosár hintával, kézműves programokkal, fotószínházzal, nyomozós játékkal, forradalmi divatbemutatóval és bábelőadással is készülnek. Részletek itt.

MÁRCIUS 15., kedd

Ünnepi programok a Budavári Palotanegyedben és a Várkert Bazárban – kedden egész nap (ingyenes)


Egész napos ingyenes ünnepi programokkal készülnek a budai Várban és a Várkert Bazárban. A Várkert Bazár aulájában 10 és 17 óra között a Huszárakadémián mindenki megtanulhatja a huszárélet csínját-bínját, de lesznek még kézműves foglalkozások, ahol csipeszhuszárokat és illatpárnákat készíthettek. Nem maradnak el a színpadi programok sem: fellép 11 órától a Fabula Bábszínház: Vitéz László és az ördögök című előadásával, 15 órától a Maszk Bábszínház: A furfangos csodadoktorokkal. A Palotanegyed Csikós udvarában 10 és 18 óra között a XVIII-XIX. századi magyar katonai és lovas hagyományokat, a korabeli ruházatot, felszerelést, fegyverzetet, a tábori életet és katonai életformát mutatja be a Petzelt József Hagyományőrző Egyesület, de 11:30-tól és 15 órától fegyverbemutató is várja az érdeklődőket. Részletes program itt. Ingyenes!

A Gyermekvasút nyomában teljesítménytúra – kedden egész nap

A túra útvonalát Széchenyihegy állomástól Hűvösvölgyig, a Gyermekvasutas Otthonépületig jelölték ki. A teljesítendő táv 20 kilométer, melyet 7 óra szintidő alatt kell teljesíteni. Az útvonal érinti a Gyermekvasút minden állomását, valamint a környék főbb látványosságait – a Normafa-lejtőt, a János-hegyi Erzsébet-kilátót, a Nagy-Hárs-hegyi Kaán Károly-kilátót és a hűvösvölgyi Nagyrétet. Az útvonalon felállított ellenőrzőpontokon egykori és jelenlegi gyermekvasutasok fogadják a résztvevőket. Nevezni induláskor a rajtnál lehet. A nevezési díj 1800 Ft. Részletek itt.

Forradalom és szabadságharc – Vármúzeum, kedden 10:00-17:00 (ingyenes)

Ingyenes belépéssel és programokkal vár benneteket ezen a napon a BTM Vármúzeum a március 15-i forradalom és szabadságharc évfordulóján! 10 és 17 óra között kézműves- és családi programok is lesznek, a felnőtteknek pedig tárlatvezetéssel készülnek.

Forradalmi tárgykészítés – Magyar Nemzeti Múzeum, kedden 10:00-17:00 (ingyenes, regisztrációs)

Március 15-én forradalmi tárgykészítő foglalkozásra invitálják a családokat, a kicsiket és a nagyokat.
Készítsétek el az egész család saját forradalmi kiegészítőjét! Utolsó érkezés: 16:30. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni IDE KATTINTVA minden egész órára tudtok.

A Nemzeti dal nyomában – Magyar Zene Háza, kedden 10:15-től

Március 15-e, nemzeti ünnepeink egyik legrégebbike, az azóta eltelt korszakok mindegyikében megvolt a maga jelentése. Szerencsére ma már szabadon ünnepelhetjük, így arra is lehetőség nyílik, hogy a hagyományos mellett új irányokból is megközelítsük! A Magyar Zene Háza ezt a kettősséget képviselve kíván megemlékezni március idusáról és az egészen kicsiktől a kamaszokig mindenkit izgalmas programok várnak. Jegyár: 1000-1600 Ft. Az interaktív, gyerekbarát állandó kiállításról itt írtunk bővebben. Részletes program és jegyvásárlás itt. További programok családoknak itt.

Március idusán – Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény, kedden 10:30-14:00

10:30 és 14 óra között kézműves foglalkozásokkal, színpadi programokkal, sok zenével, tánccal, énekkel és játékkal várnak benneteket Kőbányán. Részletek itt.

Március 15. – Pákozd, Katonai Emlékpark, kedden 10:00-16:00

Apródképző, játékos kihívás kicsiknek és nagyoknak, ólomkatona, forradalmi finomságok, koncertek is várnak rátok a Pákozdi Katonai Emlékparkban. Belépő: 800 Ft/fő, 6 éves korig ingyenes. Részletek itt.

Ingyenes múzeumok

Ne felejtsétek, hogy március 15-én a legtöbb múzeum állandó kiállítása ingyenesen látogatható! Mi ezeket a helyszíneket ajánljuk gyerekekkel. Indulás előtt mindenképp nézzétek meg a hivatalos oldalakon a látogatással kapcsolatos információkat!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.