Programajánló – advent 3. hétvégéje, 2021. december 11-12.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Advent 3. hétvégéje rengeteg jó programot tartogat. Ajánlunk nektek sok-sok ünnepi koncertet, színházi programokat, múzeumi és kézműves foglalkozást, vonatos kirándulást, ünnepváró vásárokat, családi filmeket és még sok minden mást.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Ünnepváró Vásár a Hagyományok Házában – december 10-12.

Karácsonyhoz közeledve ünnepi díszbe öltöztetik a Hagyományok Házát, ahol igényes és egyedi ajándékok vásárolhatóak közvetlenül az azokat készítő népi iparművészektől, kézművesektől. A vásár mellett lehetőség lesz kézműves workshopokon (ezekre előzetes regisztráció szükséges) saját ajándéktárgyak készítésére, az ünnepi hangulatot pedig népzenei koncertek, zenés-táncos előadások, gyermek- és családi programok teszik majd teljessé. Fellép majd Laposa Julcsi (szombaton 15 órától) és Szalóki Ági (vasárnap 15 órától) is. Részletek itt.

Advent Óbudán – Óbuda, Fő tér, december 10-12. (ingyenes, 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges)

Szombaton 11 órától Óbudán fellép Gryllus Vilmos Téli daloskönyvével, majd vasárnap 11 órától Laposa Julcsi és zenekara, valamint 18 órától a Muzsikás együttes. Részletek itt.

Vonattal érkezik a Mikulás – Királyréti kisvasút, december 4-5.

Még ezen a hétvégén is talákozhattok a Királyréti kisvasúton a Mikulással. Részletek és menetrend itt.

Ünnepi járművek a főváros utcáin: Fényvillamos, ünnepi Fogaskerekű, Mikulás troli és Milulás busz

Számos ünnepi kivilágítással rendelkező járművel utazhattok ebben az időszakban Budapesten: Fényvillamos, Fénytroli, Mikulástroli is vár rátok. Íme a részletek.

El a kezekkel a Papámtól! – premieres film

Ritkán mutatnak be magyar családi filmet a mozikban. Csütörtöktől nézhetitek meg Dobó Kata új, különleges látványvilágú filmjét, amely 6 éves kortól ajánlott. A mesék nem hazudnak. Amikor Dorka (Marczinka Bori), a különleges fantáziavilágában élő, nagyszájú kislány megtudja, hogy özvegy apja (Bokor Barna) újranősül, és ő mostohát (Pálmai Anna) kap, rögtön sejti: addigi világa fenekestül felfordul. És ő mindent meg is tesz, hogy felforduljon. Harcba száll a mostoha ellen, akiről az sem elképzelhetetlen, hogy boszorkány. Amikor pedig az apja táborba küldi, hogy ne legyen láb alatt, új szövetségesekre talál: néhány bátor lányra, egy furcsa, föld alatti lényre, egy főzőgépen dolgozó szakácsra és legfőképp egy mindig mosolygó, dalos kedvű táborvezetőre (Csobot Adél) – akivel előbb-utóbb az apjának is találkoznia kell…

DECEMBER 11., szombat

Legkisebbek mozija: Masha és a medve: Masha dalai – Puskin mozi, szombaton 10:00

A Masha és a Medve világszerte hatalmas népszerűségnek örvendő orosz rajzfilmsorozat. Első epizódja 2009-ben jelent meg, azóta 25 nyelvre lefordították és több mint 100 országba jutott el. A Masha és a Medve: Masha dalai az animációs sorozat legújabb, zenés, egészestés epizódfüzére. Jegyár: 900 Ft.

Hegyvidéki karácsonyváró koncert Szalóki Ágival – MOMKult, szombaton 10:00 (ingyenes, 200 Ft-os regisztrációs jegy váltása szükséges)

Szalóki Ági családi koncertjén az elhangzó dalokat a Körforgás c. lemez dalaiból, a Cipity Lőrinc és Gingalló dalaiból, sőt, a Téli-nyári labodából válogatja. De a gyerekek találkozhatnak olyan dalokkal is, amelyek egyik lemezen se találhatók meg! Ezúttal is elhangzanak majd a kedvelt énekelt versek, többek között József Attila, Tamkó Sirató Károly, Szabó T. Anna, Erdős Virág, Jónás Tamás és Garaczi László költeményei. A dalok a magyar, cigány, az afrikai mali és pigmeus, az indiai zenei hagyományok mellett a jazz és a könnyűzene világából is merítenek. Részletek és regisztráció itt.

Játék- és Kakaóvásár – Normafa Síház – Normafa Látogatóközpont, szombaton 11:00-16:00 (árusoknak regisztráció szükséges)

Amennyiben a garázsban van pár doboz játék, ruha, amit gyerek már nem használ, kinőtt, te pedig szívesen eladnád, cserélnéd, eladományoznád a Normafa Síház Alaptáborban megteheted. A szervezők biztosítanak számotokra egy 90 x 140 cm-es asztalt és székeket, amire kipakolhattok. Regisztráció: az info@normafasihaz.hu e-mail címen. Kérik, hogy a tárgyban jelöld, hogy a Játékvásárra jelentkezel! Amíg a felnőttek árulnak, a gyerkőcök játszóházban mulathatnak és különleges kakaókat kóstolhatnak! Kölyökpark jegyárak: 1 éves kor felett fél óra 990 Ft, napi jegy (4 óra) – 2990 Ft.

Hol vagy Mikulás? – Figurina Animációs Kisszínpad, II. kerület, Retek utca 17., szombaton 11:00 és 15:00

Ma éjjel a kis rongybabának az „igazi” Mikulást kell megkeresnie. A kalandokkal teli világ most is a tárgyak világa: ezúttal a konyha bútorai, eszközei segítik, vagy gátolják hősünket. 3 éves kortól ajánlott. Jegyvásárlás itt. Jegyár: 2000 Ft.

Marica Bábszínháza: Teremtés-játék – Müpa, szombaton 11:00

A világtörténelem legfontosabb gesztusa és az emberiség egyik leglényegesebb tevékenysége, vagyis a teremtés és a játék fonódik össze Marica Bábszínházának sok műfajt, stílust, formanyelvet bevonó és működtető produkciójában. A varázslatos hangulatú Teremtés-játékban a közreműködőkkel azonos fontosságúak a résztvevő nézők. A színpad és a nézőtér máskor kötött határai elmosódnak, hogy ők és mi közösen éljünk át és működtessünk egy olyan rítust, amelyhez foghatót még nem láttunk és nem tapasztaltunk. 3-8 éveseknek ajánlott. Jegyár: 1500 Ft.

Vuk jubileumi vetítés – Puskin mozi, szombaton 14:00

Szombat délutánra egy jubileumi vetítéssel is készülnek a Puskinban: 40 éve, 1981. december 10-én mutatták be a mozikban Dargay Attila második egész estés animációját, a Vukot. A bemutatót követően pedig több mint kétmillióan látták az árva rókakölyök kalandos történetét. Ennek apropóján kerül ismét a nagyvászonra gyerekkorunk kedvencének digitálisan felújított változata. Jegyár: 1600 Ft. Jegyvásárlás itt.

Adventi forgatag – Kultúrkúria, szombaton 15:00-18:00

December 11-én szombaton 15.00-18.00 óra között, szeretettel várnak kicsiket és nagyokat ajándékkészítő műhelyekbe, hogy a karácsonyi ajándékok még időben elkészüljenek! Gyermekjegy: 1700 Ft/fő, felnőttjegy: 2000 Ft/fő, családi jegy: 6000 Ft/2 felnőtt 2 gyerek, 1000 Ft/+ minden további gyermek. 3 év alatti gyermekeknek a részvétel ingyenes! A belépők az ajándékkészítés anyagárait is tartalmazzák!

Kucok – Nemzeti Táncszínház, szombaton 15:00 és 17:30

Milyen is egy kucok? Barátságos rejtekhely, ahova behúzódva a fantázia határtalan kalandokra indulhat, zug, amely megannyi titkot tartogat. Kucokfalva lakói, vagyis a kiváló jazz muzsikusokkal kiegészült Tünet Együttes, a gyerekek segítségét kérik az elveszett királylány felkutatásában és az éjszaka lidérceinek elűzésében. Az úton a kis kalandorok találkozhatnak az egyszemű óriással, a rozsdás robottal vagy a lila hangyásszal. A játék, a tánc és a zene részesei lesznek, miközben ők maguk is mesehőssé válnak. 3-7 éveseknek ajánlott remek előadás, nagyon szeretjük. Jegyár: 1600-1800 Ft.

Rutkai Bori Banda: Mandulka és a Karácsonyvár – Gyál, Arany János Művelődési Központ, szombaton 17:00

Pókfüttyfalván beköszöntött a tél. Borsó és Tóbiás, a két manógyerek lelkesen várja a karácsonyt. Mandulka, a manóanyó gombaházikójában sertepertélnek naphosszat, segítenek sütni-főzni, lucabúzát ültetni és képeslapot festeni. Készülődés közben pedig minden mesévé válik, míg odakinn sűrű pelyhekben csak hull és hull a csillogó, puha hó! Belépő: 1000 Ft. Részletek itt.

Egy év Hoppifalván – m2 gyerekcsatorna, szombaton 18:07

Hogyan ünnepelnek a hoppik, hogyan várják a karácsonyt, a télapót, az új évet, a húsvétot. Kalandjaikon keresztül megismerhetitek a világ ünnepeit.

DECEMBER 12., vasárnap

Rajzolj nekem! jótékonysági akció – Bartók Pagony, vasárnap (előzetes regisztráció, felnőtteknek védettségi igazolvány szükséges)

December 12-én, vasárnap hét, ismert és népszerű pagonyos illusztrátor vár minden előzetesen regisztrált érdeklődőt a Bartók Pagonyban, hogy egyedi rajzokkal lepjék meg őket. A jótékonysági eseményen az ötletadó házigazda, Dániel András mellett Agócs Írisz, Bernát Barbara, Rutkai Bori, Baranyai (b) András, Igor Lazin és Mayer Tamás alkotnak az érdeklődnek. Az így elkészült rajz karácsonyi ajándéknak is kiváló, és emellett nagy segítséget jelent sok gyereknek is, idén az InDaHouse támogatásával. Előzetesen regisztrálni a boltban lehet, a képek ára 8500 Ft.

Kölyök Advent – Nemzeti Színház, vasárnap 10:00

Szeretettel várják az Adventi Kölyöknapra a kisgyermekes családokat december 12-én délelőtt. A kézműves foglalkozás mellett, hétről hétre ünnepre hangoló előadásokkal és hagyományos betlehemes programmal is készülnek. Regisztrálni csak a 10:30-kor kezdődő Aranyszamár Színház: Régi karácsony előadás című produkciójára kell a regisztracio@nemzetiszinhaz.hu címen.

Adventi, betlehemi játék és muzsika: Zenés dramatikus foglalkozás – Millennium Háza, vasárnap 10:00

A Családi vasárnapon a népi pásztorjáték, a betlehemezés népszokását elevenítik fel a Magyar Zene Háza múzeumpedagógusaival a Millennium Házában. A gyerekek ezen a délelőttön lehetnek angyalok, királyok vagy pásztorok, foglalkozásunk közös jegye a játék és zene lesz. A foglalkozást Gulyás Anna (ének, mese) és Tamási Borbála (tekerőlant, ének) vezeti. Ismerjük meg közösen ezt a gyönyörű népszokást és a szebbnél szebb karácsonyi dalokat! Jegyár: gyerek-szülő páros 1500 Ft.

Adventi kézműves foglalkozások és interaktív játékok – Budai Vár, Lovarda, vasárnap 10 órától (18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges)

Az Advent a Várkert Bazárban december 12-ei progamjait a Budavári Palotanegyedben, az újjászületett Lovarda épületében tartják meg. Az itt töltött alkotó időben mindenki találhat kedvére valót. Az idei mottó: gyorsan –egyszerűen – szépet! Ezen a hétvégén a Luca napi bosziságok kerülnek előtérbe. A rendezvény védettségi igazolvánnyal látogatható.

Marék Veronika – Erdélyi Erika: Nefelejcs Bábszínház: Kippkopp a hóban – Puskin mozi, vasárnap 10:00

Kippkopp a gesztenyefiú elindul, hogy kalandos útja végén megmentse a madarakat. Nehéz az út, de Kippkopp igazi
hős, aki dacol a széllel és a jéggel, mindent megtesz barátaiért. Jegyár: 1600 Ft.

Családi vasárnap Szinyei Merse Pállal – Magyar Nemzeti Galéria, vasárnap 10:30

Ismerd meg az új kiállítást, fedezz fel izgalmas műalkotásokat, nézz, kérdezz és alkoss! Játékos családi programra hívnak, ahol szülők és gyerekek együtt vehetnek részt, sőt együtt is alkothatnak. 6-14 éveseknek. Részvételi díj: 1000 Ft/gyermek. A jegy regisztrációval együtt érvényes. A kísérők az időszaki kiállításra váltott belépőjeggyel vehetnek részt a programon. A tárlatvezetéseken való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Részletek itt.

Danny és Béla karácsonyi mesekoncert – Advent a Hegyvidéken, Városháza tér (XII. ker., Böszörményi út), vasárnap 10:30 (ingyenes)

Danny és Béla mesekoncertje karácsonyi dalokkal, mesékkel fűszerezve a Hegyvidéki karácsonyi vásáron. A program szabadtéri és ingyenes. Részletek itt.

Diavetítés – Nincs karácsony Ezüstmackó nélkül – Art+Cinema, vasárnap 11:00

Kedvenc ünnepi diafilmjeink forognak ezen a vasárnapon: Karácsonyi versek, Böbe baba a Játékboltban, Diótörő, Betlehemi királyok, Különleges karácsony, Télapó és Ezüstmackó. Mesélő: Spilák Klára színésznő. Közreműködik: Bíró Ferenc diafilm szakértő. Belépő: 600 Ft/fő (a jegy ára a rendezvény során teljes egészében levásárolható diafilmre).

Farkasházi Réka és a Tintanyúl dupla karácsonyi koncert – MOMKult, vasárnap 11:00 és 15:00

Karácsonyváró családi koncert a 15. szülinapját ünneplő, kétszeres Fonogram-díjas Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekarral, ahol kiderül, hogyan készül a Mézeskalács, hogy bennünk van az Igazi karácsony, és mindig ott van az Ünnep, hogyha érzem. 11 órakor és 15 órakor kezdődik a koncert.

Hab a tortán: Kicsibácsi és Kicsinéni – Jurányi, vasárnap 10:15

A színész-pár színpadra álmodja a népszerű könyv szereplőit és elmeséli történetüket. Kicsibácsi és Kicsinéni egy dióban élnek. Egy kicsi dióban. Csak egy szem zabpehely, egy szem paradicsom, egy szem krumpli fér be a konyhájukba. Mert konyhájuk azért van! Meg egy kalitkájuk, amiben Imikém lakik, a bádognyúl. Ő a madaruk. Ha elfárad, vagy rossz napja van, egész nap hintázni van csak kedve. Olyankor Kicsibácsi és Kicsinéni löki. Aztán felteszi Kicsibácsi a semmitlátó szemüvegét, és ha kipihente magát, megiszik Kicsinénivel egy pohárkával a későnyári napsütésben. Nemcsak gyerekeknek, hanem néniknek és bácsiknak is! Jegyár: 2000 Ft.

Szegedi Kortárs Balett: Diótörő – Erzsébetligeti Színház, vasárnap 15:00 és 18:00

A hattyúk tava és a Csipkerózsika után harmadik, egyben utolsó balettje is nagy sikert hozott a szerzőnek. A Diótörő zenéjéből előbb a hat tételes szvit került bemutatásra 1892. márciusában, majd ugyanezen év decemberében bemutatták a pompásan kiállított színpadi művet is. A Diótörő a balettirodalom leggyakrabban játszott darabja lett. Jegyár: 2400-3700 Ft.

Rozsdalovag 2. – Metálos zűrzavar – m2 gyerekcsatorna, vasárnap 17:52

Rozsda újabb nehéz feladatok elé néz, jobbá kell tennie Roncsföldet a lakók számára, ami egyáltalán nem egyszerű.

Nézzétek meg a legjobb karácsonyi vásárokat, korcsolyapályákat, 10 gyerekzenekar ünnepi koncertjeit és a legújabb karácsonyi könyveket is!

Tartsatok velünk, mert Advent rovatunkban rengeteg jó programot, ajándék ötletet, új könyveket találtok majd az elkövetkezendő időszakban!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!