16 új karácsonyi könyv – 2021

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ünnepvárás jegyében 16 új karácsonyi könyv került legújabb válogatásunkba, amely között kicsiknek, iskolásoknak, sőt felnőtteknek is találhattok remek ajándékot a fa alá. Akár rendhagyó adventi kalendáriumot, Luca napi népszokásokat bemutató mesét és a Mikulás csizmájába való olvasmányt is választhattok.

Marék Veronika: Boribon karácsonya (Pagony)

Nincs karácsony Boribon nélkül! Marék Veronika meséin generációk nőttek fel, és figurái a mai gyerekeket is ugyanúgy elvarázsolják, mint azokat, akik a hatvanas években születtek. A sorozat 17. kötetében Boribon nagyon készül a karácsonyra, mindenkinek kitalált már ajándékot, egyedül a legnagyobb doboz maradt üresen. Vajon minek örülne leginkább Annipanni? Ráadásul még az angyal bal keze is megsérült, hogy lesz így karácsony? Szerencsére Bence és Boribon gyorsan megvigasztalják a kislányt, a karácsonyfát pedig együtt díszítik fel. Végül a mackó is rájön, mi lenne a tökéletes ajándék Annipanninak: ő maga bújuk bele a dobozba, hiszen Annipanni Boribont szereti a legjobban! 2-5 éveseknek ajánlott.

Kiss Judit Ágnes: Babaróka karácsonya (Pagony)

Újabb kötettel bővült a kisgyerekes családok körében népszerű Babaróka-sorozat, melyet Egri Mónika varázslatos rajzai illusztrálnak, és az imádnivaló rókacsalád számtalan olvasó szívét hódította meg. A legfrissebb kötetből kiderül, hogy milyen az igazán fontos dolgokra figyelve készülni az ünnepre. Gyerekszemmel a karácsony csupa csoda és varázslat, a szülőknek azonban gyakran nem könnyű ez az időszak, bőven akad benne feszültség és kapkodás, hogy minden tökéletes legyen. Kiss Judit Ágnes könyve az egész család számára visszacsempészi a csodát az ünnepekbe és megmutatja, hogy a karácsony úgy is lehet tökéletes, ha semmi sem tökéletes. A három mesén keresztül megtudhatjuk, hogyan telik babarókáéknál az ünnepi készülődés, ahol lehet, hogy vacsora lesz az ebédből, vagy szétfolyik a tojáshab a mézeskalácson, talán a lakás sem lesz ragyogó tiszta, és a karácsonyfa is satnya egy kicsit – de Kiss Judit Ágnes meséjében nem is ezek teszik ünneppé az ünnepet. A sorozatból készült előadást is ajánljuk nektek, amely a Budapest Bábszínházban látható. Nekünk nagyon tetszett. 3-6 éveseknek ajánlott.

Dawn Casey: Mesék télre (Móra Kiadó)

Kuckózzunk be a kandalló mellé ezzel a szívmelengető mesekönyvvel, és ünnepeljük együtt a tél csodáit! Fedezzük fel a fagyos tájakat, ismerjük meg a havasi tündéreket, a Jegesmedvekirályt és a többi hőst a sok-sok kaland során, amelyek próbára teszik a barátság erejét. Ez a gyönyörűen illusztrált könyv téli meséket gyűjt csokorba a világ minden tájáról: Észak-Amerikától Szibériáig, Kínától Skóciáig. 3 éves kortól ajánlott.

Meséld el nekem a karácsony történetét (Scolar Kiadó)

Klasszikus karácsonyi történet a legkisebbeknek mesélve. Mária és József igazán különleges gyermeket várnak. Hosszú utat kell megtenniük, hogy eljussanak Betlehembe, de ott nem találnak szállást. Egy istállóban, az állatkák társaságában megtörténik a karácsonyi csoda: megszületik a kis Jézus. Hangulatos képekkel illusztrált könyv, mely a gyermekek nyelvén meséli el a klasszikus karácsonyi történetet a legkisebbek számára. 2 éves kortól ajánlott.

Agócs Írisz: Rajzolj egy krumplit! 3. – Lesz belőle Gáspár, Menyhért, Boldizsár (Pagony)

Agócs Írisz nagysikerű Rajzolj egy krumplit!-sorozata nem csak egy kreativitást és a finommotorikus készségeket fejlesztő foglalkoztató, de egy olyan könyvgyűjtemény, ami sikerélményekhez vezet, így a kisebbeknek és nagyobbaknak is segít megtapasztalni az alkotás örömét, hiszen a sorozat előző két kötetéből mindenki számára kiderült, hogy rajzolni nem is olyan bonyolult. A népszerű író-illusztrátor legújabb rajzolós kötetében advent minden napjára jut egy rajzolnivaló: gyertya, Mikulás, hóember, karácsonyfadísz, csengettyű, bárány, jászol, Kisjézus – vagy éppen Gáspár, Menyhért, Boldizsár. A könyv adventi kalendáriumként is remekül használható, hiszen karácsonyig minden napra jut egy-egy új rajzolnivaló. 5 éves kortól ajánlott, de szerintünk a krumplirajzolást nem lehet elég korán kezdeni.

Rutkai Bori: Mandulka és a Karácsonyvár (Pagony)

Rutkai Bori új mesekönyve – és zenekarának téli lemeze – végigkísér minket az ünnepváró decemberen. Ahogy az adventi naptár ablakai, úgy nyílik ki egy-egy újabb történet, így közeledünk meséről mesére a titokzatos Karácsonyvárhoz. Rutkai Bori egy személyben írója és illusztrátora a könyvnek, színpompás festményeivel a téli manóvilágot és a hóesésben csillogó ünnepek mesebeli hangulatát varázsolja elénk. A kötetet lapozgatva karácsonyi manók társaságában tizenöt mese segítségével hangolódhatunk a karácsonyra, a mesék végigvezetnek a karácsonyi népszokásokon, a manók többek között lucabúzát ültetnek, szaloncukrot készítenek és mézeskalácsot sütnek, de minden hagyomány különös, egyedi színt nyer Mandulka meséiben. Rutkai Bori szívvel-lélekkel írt meséivel az egész család számára öröm a karácsonyra hangolódás, a könyvben található tippeknek köszönhetően pedig együtt készülődhetünk, süröghetünk-foroghatunk a konyhában a gyerekek bevonásával vagy közösen barkácsolhatunk, az éppen aktuálisan olvasott mesétől függően. A könyvhöz kapcsolódó Mandulka és a Karácsonyvár című CD Rutkai Bori Banda ünnepi dalaival megtalálható az online zeneszolgáltatók kínálatában, és megvásárolható a könyv- és lemezboltokban. 4 éves kortól ajánlott.

Csukás István: Diótörőcske (Móra Kiadó)

A Diótörőcske Csukás Istvánnak, a magyar gyerekirodalom nagy klasszikusának legutolsó műve. A varázslatos hangulatú karácsonyi mesejáték hősei megelevenedett játékok – Diótörőcske, Marcsibaba, Bohóc, Ólomkatona és Kéményseprő -, akiknek meg kell védeniük magukat és a karácsonyfát a rájuk támadó Fekete Király seregétől. Miközben dúl a nem túl ijesztő, ám annál szórakoztatóbb háború – többek között elrabolnak egy szakácsnőt, és felrobban egy kondér tejbegríz -, a játékok egyre jobban megkedvelik egymást, és cselt cselre halmozva felülkerekednek a fekete seregen. A szeretet és összefogás erejéről szóló mesejáték tervezett ősbemutatója 2021.októberében volt a székesfehérvári Vörösmarty Színházban. A kötet a színpadi változatot adja közre, a színes illusztrációkat Bölecz Lilla készítette.

Takács Viktória: Luca mese (Scolar Kiadó)

Szállingózik a hó, meleg fények szűrődnek ki az ablakokból – advent időszakában járunk. December 13. – Luca napja. A kis Simon izgatottan készülődik a nagypapájával: várják a hangosan éneklő lucázókat, faragják a Luca székét, kivájnak egy szép nagy tököt, hogy az majd elijessze a szellemeket meg a boszorkányokat. S miközben megelevenedik a népszokások sokasága – mint az „alakoskodás” , a Luca-naptár-készítés vagy az ajtófélfa fokhagymával való megkenése –, és Simon azt is megtudhatja, miként derítse ki, hogy a szomszéd Lulu néni boszorkány-e…3-7 éveseknek ajánlott.

Lackfi János: Igaz mese a Mikulásról (Cerkabella)

Ez vajon melyik Mikulás igaz meséje? Hiszen annyi van belőle! Kicsi, nagy, közepes, lila és piros és ezüst és arany. Hívják Télapónak, Hóapónak, Mikulásnak, Szent Miklósnak. Lackfi János szívmelengető meséje arról szól, hogyan lett Szent Miklós minden adakozó, minden ajándékhozó ember példaképe. Horváth Ildi meghitten kedves illusztrációival kiegészülve örök ismerős és egyidejűleg abszolút újszerű lesz a sokszor hallott rege, a legkisebbek és a legnagyobbak is örömet lelnek benne. 3 éves kortól ajánlott.

Tóth Krisztina: Malac és liba – várjuk a karácsonyt! (Manó Könyvek)

Ti is várjátok a karácsonyt? Mert Malac és Liba nagyon, és kifejezetten élvezik az adventi készülődést. Nincs izgalmasabb a találgatásnál, hogy vajon mi szerezne örömet a másiknak, és nincs szebb a saját kézzel készített meglepetésnél. Vajon a két barát mit eszel ki, mivel lepi meg egymást? Tartsatok velük, nézzétek meg, hogyan köszönt be a tél, hogyan érkezik a hó! Készítsetek ti is kalendáriumot, vagy akár madáretetőt, de ne felejtsétek el elolvasni a sünis mesét sem! 3 éves kortól ajánlott.

Maggie O’Farrell: Ahol a Hóangyalok laknak (Manó Könyvek)

Szilvia egy éjszaka hirtelen felriad, és nem tudja, miért. Lélegzetelállító látványban van része – egy hatalmas méretű szárnypárt lát, amely az elképzelhető legpuhább hófehér tollakból készült. Angyal van a szobájában, egy igazi Hóangyal! A hóangyal azért jött, hogy vigyázzon Szilviára és megmentse az életét. Vajon tényleg vigyáz rá, és azokra is, akik fontosak számára? A könyv nemcsak a gyerekekhez, hanem a gyermeklelkű felnőttekhez is szól, mindazokhoz, akik még hisznek a csodákban, varázslatban. Mindannyian esélyt kapunk arra, hogy visszatérjünk a saját gyerekkorunkba, amikor a valóság és fantázia határai még oly könnyen átjárhatóak voltak. Mert a Hóangyalok bennünk, a szívünkben laknak! A könyv Kádár Annamária fordításában és előszavával jelent meg.

Nyúl Péter adventi kalendáriuma (Manó Könyvek)

Péter előre örül a karácsonynak. Itt az ideje a hónyúl építésnek, az ünnepi illatoknak, a finom csemegéknek és az ajándékcsomagolásnak – Péter szerint a december a legizgalmasabb, legszebb része az évnek. Ez a szívmelengetően szép kötet alkalmat ad arra, hogy családi vagy baráti találkozások idején meseolvasással és vidám kézműveskedéssel töltsük együtt az adventi várakozást. A Beatrix Potter hangulatát idéző csodás mesét Szabó T. Anna fordította.

J.K. Rowling: Karácsonyi malac (Animus Kiadó)

Szívet melengető, izgalmas történet arról, mit jelentenek a gyerekeknek a játékok. J.K. Rowling legújabb könyvének, amelyhez a méltán népszerű Jim Field készített kedves illusztrációkat, vitathatatlanul ott a helye a klasszikus családi kedvencek között. A hétéves Jack mindennél jobban szereti a plüssmalacát. Aztán egyszer – épp szenteste napján – az undok mostohanővére kidobja Püsmacot az autóból! Hiába kap helyette a fiú egy sokkal szebb plüsst, imádott kedvencét nem pótolhatja. Ám karácsony éjjele a csodák ideje, amikor minden életre kelhet… 7 éves kortól ajánlott.

Sven Nordqvist: A kobold karácsonyi titka (General Press)

A legszebb ünnep a karácsony – így gondolják ezt a koboldok is! Különösen Koboldapó várja már nagyon, hiszen ilyenkor minden évben egy tál kását készítenek ki neki az emberek, ezzel köszönve meg a koboldoknak az egész éves munkájukat. Ám ezúttal ezt az emberek el fogják felejteni, legalábbis a jövőbe látó Koboldanyó szerint. A Pettson és Findusz szerzőjének karácsonyi meséje.

Sally Nicholls: Százéves karácsony – Az időtükrön át (Pagony)

A már önállóan olvasó gyerekeknek szóló Zseblámpás-könyvek sorozat köteteiben szellős, kényelmes sorközzel olvashatnak a gyerekek viszonylag egyszerű nyelvezetű, de már összetett és izgalmas igazi regényeket. A könyvekben helyet kap egy-két fekete-fehér kép is, ami sokkal élvezetesebbé teszi az olvasást. A már 150-200 oldalas regény tökéletes belépőkapu lehet az “igazi”, több száz oldalas regényekhez. Az időtükrön át sorozat első kötetében megismert főszereplő testvérpár, Alex és Ruby ebben a kötetben az időtükör segítségével Viktória királynő korába utazik, és egy egészen különleges karácsonyt töltenek el az elődeikkel. A Százéves karácsony központi témája a békülés és a családi kötelékek megerősítése téren és időn át, ami a karácsonytól függetlenül is fontos üzenet. A megható karácsonyi történet kezdő olvasóknak, időutazást kedvelőknek, kicsiknek, nagyoknak ideális karácsonyi ajándék. 9-12 éveseknek.

Zágoni Balázs: Karácsonyi kitérő (Móra Kiadó)

Anya, Apa és a három gyerek már előre retteg advent időszakától, mert jól emlékeznek a tavalyi karácsonyra. Akkor semmivel sem készültek el időben, a vendégek túl korán érkeztek, ráadásul egy tepsi isler is odaégett. De idén minden másképp lesz, dönti el a tízéves Emma…9-12 éveseknek ajánlott.

Sherlock, Lupin és Én 17. – Karácsonyi bűntény (Manó Könyvek)

Közeledik a karácsony, és nincs is annál szebb ajándék, mint ha az ember az angol vidéken töltheti az ünnepet egy bájos fogadóban. De amikor a sűrű hóesésben egy vendég elhagyja a fogadót, Sherlock Holmes pedig titkos járatot fedez fel a pincében, Mila gyanakodni kezd, hogy ez a festői hely valami sötét titkot rejt.

+1 Papírszínházi mese

Tasi Katalin: Vízcsepp karácsonya (Csimota Kiadó)

Két korábban megjelent Papírszínház-mese, a Vízcsepp és A soknevű macska főszereplőit látjuk most viszont egy közös, téli történetben. Vízcsepp ezúttal hópehely formájában folytatja rég megkezdett utazását, és így hull a már ismert bérház udvarán lakó macska bajuszára. Karácsony estéje van, a bérházban minden család az ünnepre készülődik. A valaha volt kóbor macska jó szokásához híven végigjárja a lakásokat, mesél az ott lakókról, miközben választ próbál adni a kis Vízcsepp kérdésére, hogy mi is az a karácsony. A Papírszínház-mese 4 éves kortól ajánlott.

Tartsatok velünk, mert Advent rovatunkban rengeteg jó programot, ajándék ötletet, új könyveket is találtok majd az elkövetkezendő időszakban!

Érdemes régebbi karácsonyi könyves ajánlóinkat is megnézni:

2020-ban megjelent könyvek
2019-ben megjelent könyvek
2018-ban megjelent könyvek
2017-ben megjelent könyvek

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!