7 könnyű séta és kirándulás Budapesten, amely még babakocsival is járható

Az alábbi pesti és budai kirándulóhelyekben az a közös, hogy akár babakocsival, futóbringával is érdemes nekivágni, és kellemes délelőtti és délutáni sétára is alkalmasak akár a legfiatalabb, akár az idősebb korosztály számára. 7 könnyű kirándulás, inkább sétaútvonal mindenkinek.

Szívbarát tanösvények a Szent Ferenc Kórháztól és a Normafától

Ez volt az ország első kardió tanösvénye, azonban nem csak idősebbeknek ajánljuk. 2 távból lehet választani: egy 2,5 km-es és egy 5 km-es útvonal közül. Az útvonal (térképet itt találtok) a Hárs-hegy fái között kanyarog a várostól és tömegközlekedéstől karnyújtásnyira. A szív jelzést kell követni. Hasonló szív jelzést találtok a Normafánál is, ahol 3-5 km-es útvonalon sétálhattok az Erzsébet-kilátóig (térkép itt).
Táv: 2,5-6 km-ig és akár még hosszabban
Megközelítés: A kórház elérhető a Budagyöngyétől a 129-es autóbusszal vagy az 56-os villamos Nagyhíd állomásától 10 perc sétával. A Normafa szív ösvénye pedig a 21-es buszokkal vagy Gyermekvasúttal érhető el, ahol lehet babakocsit is szállítani!

 

Naplás-tó menti séta –  a Hermina úttól a Naplás-tóig

Naplás-tó

Naplás-tó

Ezt az útvonalat bringával szeretjük a legjobban, de gyalogosan is érdemes bejárni. Közös aszfaltozott úton halad a gyalogos sétaút és bringaút, de a patak másik oldalán füves terepen is végigmehettek. Útközben több kis híd is van, amin átmehettek a Szilas-patak jobb és bal partjára. Ugyan nem a legváltozatosabb terep, de sokféle madarat, nagy zöld mezőket, a Szilas-patakot és sok pihenő pontot találtok útközben. Meleg és napos időben nem ajánljuk, mert nincs árnyék.
TIPP: Ez az útvonal kényelmesen járható bringával, babakocsival, görkorival, rollerrel és természetesen gyalogosan is. A Hermina Parkban (szuper pumpapálya is van 1 a rutinos bringásoknak 1 kis dimbes-dombos a kicsi bringásoknak), illetve van egy nagyon jó hamburgeres (Kalóz Burger), a Naplás-tónál pedig a Nap-Plázs lepényekkel, forró csokival, gofrival, hideg és meleg italokkal, kávékkal. Ha még bírjátok a sétát, akkor érdemes elmenni a kilátóhoz, illetve a tó körül bejárni a tanösvényt.
Táv: 5 km csak oda, + 1,5 km visszafelé a 46-os buszig
Kiindulópont: A 174-es vagy a 175-ös buszról az Állás utcánál kell leszállni, majd a Hermina parkon és játszótéren keresztül éritek el a Szilaspatak utcát. Ezen kell haladni a Simongát utcáig, majd balra fordulni, míg el nem éritek a Naplás utat, ezen tovább haladva kb. 600 méter múlva eléritek a Naplás-tavat. Innen vissza kell sétálni a Simongát utcához, de a Cinkotai út irányába kell fordulni. Innen érhető el a 46-os busz Erdei bekötőút állomása, amely több járműhöz is csatlakozik (pl. villamoshoz, amellyel elérhető a Mexikói úti kisföldalatti)

 

* Mi az, amit semmiképpen ne hagyj otthon! *

 

Akár csak pár órás sétára, akár egy egész napra megyünk, ezek a praktikus uzsonnásdobozok semmiképp nem maradhatnak otthon, hiszen ha meghódítottunk egy hegycsúcsot vagy éppen egy napsütötte mezőre érünk, mindig előkerülnek a szendvicsek és rágcsálni valók. Most hogy megérkezett a tavasz, nemcsak a hasunknak, hanem a szemünknek is jól esnek a piros-sárga-zöld színben pompázó zöldségek, gyümölcsök és az energiapótló olajos magvak, amelyből mindenki kedve szerint tud válogatni. A mi nagy kedvencünk a 4 rekeszes Yumbox Panino, amelybe általában a szendvicsek kerülnek, illetve a 6 rekeszes Yumbox Original, amibe a ropogtatni valót és a szószt pakoljuk. Mivel a doboznak szószos rekesze van és csepegés mentesen záródik, így valamilyen finom mártogatóst is magunkkal tudunk vinni, amellyel még jobban „csúszik” a répa, uborka, zellerszár, sós keksz és társai. Útközben még az „annyira nem szeretem” dolgok is elfogynak! Ami pedig mindig velünk van, akár akkor is, ha a városban megyünk valamilyen programra, azok a szuper masszív, csöpögésmentes kulacsok, télen pedig a termoszok valamilyen finom teával. (x)

 

Kiscelli erdő – Doberdói tanösvény

Mimó és Csipek játszótér

Mimó és Csipek játszótér

A 17-es villamos megállójából felsétálunk a Szent Vér kápolnáig, majd a kanyargós kis erdei utakon akár 3-4 km-t is kalandozhatunk. A kék kereszt jelzésen a Remetehegyi út felé is indulhatunk, ahonnan a 165-ös busszal érhetünk vissza a Kolosy térre.
TIPP: A 1,2 km hosszú Kiscelli-Doberdó tanösvény  7 állomása bemutatja a terület természeti és kulturális értékeit. Az állomások táblával, ill. sorszámozott és QR-kóddal ellátott cölöpökkel jelölt helyszínekből állnak. Az ott található Mimó és Csipek játszótérről itt írtunk.
Kiindulópont: A Selmeci utca megállónál kell leszállni a 17-es villamosról.

 

Séta a Macis játszótértől az Oroszlán-szikláig

Oroszlán-szikla

Oroszlán-szikla

A Macis játszóteret 2019-ben újították fel, mi itt írtunk róla bővebben. Több hosszabb és rövidebb útvonal is indul a játszótér irányából, többek között az Oroszlán-sziklához is felsétálhatunk innen.
TIPP: Érdemes indulás előtt a Digitális Vándor appot letölteni és kipróbálni Vuk ösvényét, amely a macis játszótérről megy fel az Oroszlán-sziklához.
Kiindulópont: A Batthyány térről a 11-es buszról a Nagybányai útnál kell leszállni, majd innen 10 perc séta fel az emelkedőn. Sportosabb babakocsival járható!

 

Árpád-kilátó

A Nagybányai úti megállótól a Görgényi út irányába kell elindulni a Látóhegyi út felé, ahonnan a zöld kör jelzésen keresztül éritek el negyed órás sétával az Árpád-kilátót. Innen a zöld kör jelzésen elérhető a Nagyfejű csajkó tanösvény is, illetve a kék jelzésen az Oroszlán-szikla (a Macis játszótér közelében).
TIPP: Ha nem a zöld kör, hanem ellenkező irányban a T jelzésen indultok, akkor az Apáthy-sziklát éritek el.
Kiindulópont: A Szentlélek térről a 29-es busszal kell menni a Nagybányai úti megállóig vagy a 11-es busszal a Batthyány térről szintén a Nagybányai útig. Sportosabb babakocsival az Árpád-kilátó irányában járható, az Apáthy-szikla felé már nem ajánlott!

 

A Gyermekvasút Hűvösvölgyi végállomásától a Hűvösvölgyi Nagyrétig

Ez a rövidke sétaút babakocsival is járható és totyogósokkal, futóbringával is ajánljuk. Hűvösvölgyet elérve nem a Gyermekvasút felé vesszük az irányt, hanem alatta, egy kis alagúton átsétálva indulunk el a rét irányába, az Országos Kéktúra útvonalán. Kb. 1,5 km-es könnyű séta után elérjük a Nagyrétet, amelyet akár körbe is sétálhatunk. Van itt kondipark és egy erdész tematikájú játszótér is. Ugyanezen az úton térhetünk vissza a Gyermekvasút irányába.
Táv: 3 km oda-vissza
Kiindulópont: Hűvösvölgy, Gyermekvasút végállomása

 

Keresztúri-erdő

A XVII. kerületben, a Keresztúri-erdőben 5 km-en keresztül sétálhatunk a hol szélesebb, hol keskenyebb ösvényeken, de mindegyik kényelmesen járható babakocsival. A tanösvényen 15 tábla mutatja be a környék történetét és az itt élő élőlényeket. Mi útközben gyíkokkal, lepkékkel, fakopánccsal és fenyőrigókkal találkoztunk, de korai időpontokban akár őzzel is összefuthatunk. Van két nagyobb pihenő is, ahol tűzrakó helyet is találtok, de a gyerekek számára izgalmas volt a bunker és a harckocsi árok, a régi határkövek, és a felszálló repülők látványa, hiszen közel van a repülőtér. Emiatt nem a legcsöndesebb, de mindenképp alkalmas egy délelőtti vagy délutáni kellemes sétára.
Tipp: A zöld levél jelzést érdemes követni.
Táv: 5 km, de akár többet és kevesebbet is mehetünk a kanyargós útvonalakon.
Megközelíthető: Az Örs vezér térről a 168E busszal az Újmajori utcánál kell leszállni, innen 200-300 méter a katonai síremlék, a tanösvény 15. állomása, amely visszakanyarodik a kezdőponthoz. A tanösvénynél nagy parkoló is van a Régivám köznél, ha autóval mennénk.

Nézzétek meg Kirándulás rovatunk többi ajánlóját is!