Mimó és Csipek játszótér nyílt a Kiscelli Parkerdőben

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Kiscelli Parkerdőben, a kastély szomszédságában adták át 2022-ben a Mimó és Csipek játszóteret, de érdemes az egész területet bejárni, hiszen több ponton is találtok olyan játékelemeket, amelyek a környék élővilágát mutatják be. Az óvodás korosztállyal, de akár kisebbekkel is remek program.

A Kiscelli Parkerdő érdekessége, hogy nem természetvédelmi terület, hanem műemlék védelem alatt áll, és egykori tulajdonosa 1935-ben végrendeletében hagyta örökül a budapesti gyerekeknek. A kastély felől érkezve, amelynek épületében ma a Kiscelli Múzeum található, már jól látható az új játszótér.

A játszótér két központi alakja Mimó és Csipek, illetve barátaik már több, mint egy évtizede hívják fel a figyelmet a környezeti és természeti értékek fontosságára és az egyéni cselekvés jelentőségére. A mesehősök létrehozója, a környezeti neveléssel foglalkozó Bábozd Zöldre Egyesület bábelőadásokat tart, illetve meseösvényeket is szervez városszerte.(Itt írtunk bővebben a többi Mimó és Csipek ösvényről.)

A játszótéren találtok pallósort, csúszdát, rugós, egyensúlyozó és szem-kéz koordinációt fejlesztő játékokat, egy kisebbeknek való hintát, illetve a táblákon játékos feladatokat. Az állatos szobrokat és a játékok nagy részét az Ilona-Malom Műhely készítette. A játszótér feletti tisztáson, amely lépcsővel és babakocsival is megközelíthető, piknik padokat találtok.

Ha a gyerekek már kijátszották magukat, érdemes elsétálni a tanösvény néhány percre található többi helyszínéig is. A 2. állomáson egy erdei tisztáson figyelhetitek meg a parkerdőben élő madarakat, a 3. állomáson egy hatalmas, holt fát találtok, amely rengeteg élőlénynek ad táplálékot, otthont vagy bölcsőt, a 4. állomáson pedig Mimó és Csipek megmutatja, hogy miért van különösen fontos szerepük a fáknak a városban. Útközben több pihenőpadot is találtok.

Megközelítés: A játszóteret legkönnyebben a Kiscelli Múzeum irányából éritek el, amely mellett van egy nagyobb parkoló is. Vagy a Kolostor út felől is érkezhettek.